HTC uudisti mallistoaan kertaheitolla vuoden 2012 alussa jukaisemalla One-sarjansa. Tarkoituksena oli yksinkertaistaa ja virtaviivaistaa mallisto laitteiden määrien ja nimeämiskäytännön suhteen. Olemme aiemmin julkaiseet jo juttua One-sarjan puhelimista ja nyt on aika tutustua tarkemmin One V -malliin.

Puhelin tulee tämän päivän trendin mukaisessa pienessä laatikossa, jonka kulmat on pyöristetty. Laatikon avaamisen jälkeen ainakin arvostelijan tunnelma hieman latistui. Visuaalisesti HTC One V ei ole mitään uutta, itse asiassa se on kuin HTC Hero kolmen vuoden takaa, mutta ilman fyysisiä näppäimiä. Tarkoituksena on varmasti ollut säilyttää HTC:lle tunnusomaista muotokieltä, esimerkiksi alareunan pienen “leuan” ansiosta puhelimen tunnistaa HTC:n valmistamaksi. Valitettavasti mielikuva kolme vuotta vanhasta laitteesta ei tällä kertaa ole söpöä retroilua. HTC on kuitenkin onnistunut esimerkiksi Sensation-sarjan kanssa tuomaan tunnusomaiset piirteensä tuoreeseen muotoiluun.

Postiivista kuitenkin on, että One V on huomattavasti laadukkaamman tuntuinen kädessä kuin kolmen vuoden takaiset mallit. Puhelin on tyylikkään värinen, lähes musta, tumman ruskea. Kädessä puhelin tuntuu kevyeltä, mutta jämäkältä. Runko on miellyttävästi muotoiltu ja pysyy hyvin kädessä ja otteen saa sen kummemmin miettimättä luontevaksi. Alareunan leuka on ehkä hieman liian agressiivisesti muotoiltu, varsinkin kun nykyisellään fyysisiä näppäimiä ei ole vaatimassa hieman tukevampaa otetta.

Rungon oikeassa kyljessä on äänenvoimakkuuden säätimet, vasemmassa kyljessä on HTC:n tyyliin sopivasti USB-liitäntä. Ylhäältä taas löytyy kuulokkeille liitäntänsä ja laitteen virta/lukitusnappi. Runko on muuten yhtä kiinteää osaa, mutta takana alhaalla on pieni takalevy, HTC:n historiallisista tuotoksistakin tuttu ratkaisu, jonka takaa löytyy SIM-kortille ja muistikortille paikkansa. Laitteessa on siis kiinteä akku, eli “akkuresetointia” kaipaaville sitä ei iloa ole tarjolla.

Puhelimessa ei siis ole etupuolella yhtään fyysistä näppäintä, ohjaaminen hoidetaan ainoastaan kolmella kapasitiivisella näppäimellä, jotka sijaitsevat näytön alla. Hiveltäviä on kolme, kuten ICS-laitteissa on tapana: takaisin, koti ja “moniajo”. Aiemmista laitteista löytynyt etsi-nappi loistaa poissaolollaan. Sen tarpeesta on aiemmin keskusteltu aivan riittävästi ja nyt voi debaatin haudata, koska nappi lähti kokonaan tuoreimmista Android-versioista.

Kuten yllä jo mainittiin, on HTC One V syönyt sisäänsä jätskiä; puhelin on siis varustettu Android 4.0 Ice Cream Sandwich -käyttöjärjestelmällä ja uusimmalla versiolla Sense-käyttöliittymästä. Vaikka Sense tällä kertaa onkin lähempänä Googlen omaa näkemystä Androidin käyttöliittymästä, on se edelleen tunnistettavissa HTC:ksi ja käytettävyys on yhtä hyvä kuin aikaisemmisakin Sensen versioissa. Testin aikana puhelin päivittyi jo melkeinpä luvattoman usein, jopa pari kertaa viikossa pahimmillaan, mutta versionumerot eivät tuntuneet välillä elävän ollenkaan. Tarkempaa tietoa päivitysten sisällöstä ei ole, joten onko kyseessä bugi vai pieniä bugikorjauksia, jotka eivät lopulta vaikuttaneet Androidin tai Sensen versionumerointiin? Luultavasti jälkimmäinen vaihtoehto. Tästäkin huolimatta puhelin toimi koko testin ajan vakaasti. Paria satunnaista kaatumista lukuunottamatta puhelin toimi moitteetta. Jopa tarkoituksella nyrjäyttäminen ei onnistunut, vaan puhelin lopetti sovelluksia, kun tilanne alkoi näyttää muistinhallinnan kannalta pahalta. Tätä tapahtuu taustalla aktiivisesti, sillä laitteessa on vain 512 megatavua keskusmuistia.

Testin aikana akunkestokin tuntui petraantuvan hieman, varsinkin tehokäytössä. Johtuiko tämän uuden laitteen akun käytössä vetreytymisestä vai päivityksistä, sitä on paha mennä sanomaan. Akku kesti kuitenkin käytössä kohtuullisen hyvin kovaakin käyttöä, vaikkei se yltänytkään parhaaseen a-ryhmään. Akku riittää normaalissa tehokäytössä hyvin päiväksi, rankassa käytössä piti ladata päivällä ja kevyellä käytöllä sai akun riittämään kaksikin päivää. Normaali tehokäyttö sisälsi sähköpostin, nettisurffailun ja sosiaalisen median päivittelyn lisäksi satunnaista karttojen tarkkailua ja musiikin kuuntelua. Rankempi käyttö sisälsi navigointia ja musiikin suoratoistoa bluetoothin yli ja valokuvausta enemmän edellisen lisäksi. Kevyempi käyttö oli lähinnä soittelua ja viestittelyä. Kaikissa tapauksissa taustalla synkkautui sähköposti ja SoMen notifikaatiot, kuten Facebook ja Google+.

Kamera on laitteen paras ominaisuus; sillä saa teräviä ja kirkkaita kuvia erilaisissa olosuhteissa. Värit eivät kuitenkaan tunnu toistuvan täysin luonnollisina, vaan värikylläisyys on hieman muhevampi kuin todellisuus. Esimerkiksi siniset ja vihreät sävyt tuntuvat korostuvan selvimmin. Kuvista tulee miellyttäviä katsoa, joskaan eivät esitä tilannetta todenmukaisena. Tämä tosin taitaa olla enemmänkin ongelma vain hifistelevämmille kuvaajille kuin normaalille luurilla näpsijälle. Laite kuvaa myös videota 720p-resoluutiolla; videokuvassa näkyy sama värikylläisyyden korostus kuin valokuvissakin, mutta se asettuu samalle tasolle valokuvien kanssa. Videokuva on yleisesti ottaen laadultaan hyvää, ja liikkeessäkään kuva ei ala nykimään tai pikselöitymään, mutta liikkeen kanssa ilmenee tarkennuksessa ongelmia. Esimerkiksi autotelineeseen kiinnitettynä ajoa kuvaamaan laitettu puhelin alkoi seilaamaan automaattitarkennuksen kanssa niin, että videosta ei tullut kovin mukavaa katsottavaa. Esimerkkivideossa autoteline heilui luvattoman paljon, mutta samaan syssyyn, heti perään testatut iPhone 4S ja Huawei eivät sekoilleet yhtä pahasti automaattitarkennuksen kanssa. Ongelmaa ei saanut korjattua edes manuaalisesti tarkennuspisteitä näytöltä tökkimällä.

Laitetta pyörittää kotimaisen puhelinvalmistajan lippulaivoistakin tuttu muutaman vuoden ikäinen yksiytiminen Qualcomm MSM8255 -järjestelmäpiiri, tosin HTC:ssä prosessorin kellotaajuus on 400 MHz alhaisempi, eli 1 GHz.

Kokonaisuutena HTC One V on hintaluokassaan pätevä laite, vaikka sen muotoilu onkin enemmänkin vanhahtava kuin merkki-retro ja se eroa ulkonäöllisesti hieman liikaa muista One-sarjan puhelimista. Esimerkiksi Sony on Xperia-sarjassaan onnistunut luomaan yhteinäiselä designilla varustettujen laitteiden perheen paremmin. Teknisesti One V on onneksi pätevämpi, eikä muotoilu onneksi haittaa puhelimen käyttöä. Käyttöliittymänä tuttu Sense on helppo käyttää niin HTC:n puhelimiin aikaisemmin tutustuneille, kuin muidenkin luurien parista tuleville.