Samsung Galaxy Noten suurimpia valttikortteja oli mammuttiluokan akunkesto, mutta valitettavasti Samsungilla on päässyt päivitykseen ikäviä bugeja, jotka estävät puhelimen pääsyn akkua säästävään ”deep sleep”-tilaan, kun ruutu sammutetaan. Tämä johtaa siihen, että puhelimen prosessori jauhaa huomattavasti korkeammalla tehoasetuksella kuin on tarkoitus ja akkua palaa.

Ennen kuin jatkamme, ilmoitamme, että emme ota vastuuta, mikäli nämä ohjeet saavat puhelimesi hajoamaan, sytyttävät talosi palaamaan tai kumoavat takuusi.

Ennen aloittamista, on suositeltavaa, että puhelimelle tehdään tehdasasetusten palautus ja tämän jälkeen ohjelmat asennetaan Google Play Storesta uudelleen. Tällä vältetään yhteensopivuusongelmat jotka johtuvat Android 4.0:n kanassa yhteensopimattomista ohjelmista ja saattavat omalta osaltaan aiheuttaa akkuongelmia.

Ensimmäinen bugi on vanha tuttu, joka tekee paluun Samsung Galaxy S II:n julkaisuajalta; se liittyy verkkojen ”Fast Dormancy” -toimintoon. Normaalisti toimiessaan Fast Dormancy säästää akkua, sillä se nopeuttaa puhelimen dataliikenteen passivoimista tai nostamista oikealle tasolle liikenteen määrän mukaan. Valitettavasti Fast Dormancyn ollessa käytössä, puhelin luo liian tiheään tahtiin “hereilläpitolukkoja”, jotka estävät ”Deep Sleep” -tilan.  Ongelma on todettu toimituksemme puolesta viidellä eri Notella ja Saunalahden verkossa.

Tämän ongelman ratkaisu on helppo: avaa puhelin ja näppäile *#9900# ja aukeavasta valikosta valitse ”Disable fast dormancy” ja tämän jälkeen poistu. (Muihin näppäimiin ei kannata koskea, sillä kyseessä on huoltovalikko).

Fast Dormancyn kytkeminen pois hillitsee datan aiheuttamaa akkukuormaa, mutta ei poista sitä täysin, joten parhaimman akunkeston saavuttamiseksi, on suositeltavaa kytkeä Fast dormancy pois ja käyttää Wi-Fi-verkkoja aina kun mahdollista.

Toinen hieman ikävämpi bugi on ”fuel_alerted” -hereilläpitolukon aiheuttama virran kuluminen. Tämä on sikäli ikävä, että sitä on käytännössä mahdotonta havainnoida ilman maksullista BetterBatterystats -ohjelmaa. ”Fuel_alerted” -lukko on aivan normaalia Androidin toimintaa ja se käynnistyy, kun akun lataustaso lähestyy kriittistä pistettä ja käyttöjärjestelmä alkaa valvoa tehostetusti akussa jäljellä olevaa virtaa, jotta puhelin voidaan tarvittaessa sammuttaa järjestelmän toimesta, kun akun varaus on laskenut liian alas. Tällä estetään Litium-ioni-akuille haitallinen ylityhjeneminen ja samalla mahdollinen akun rikkoutuminen. Valitettavasti Samsungin pienen koodivirheen takia (nähtävillä tämän linkin takaa) ei fuel_alerted -lukkoa ikinä kytketä pois päältä, vaikka akun lataus olisikin jälleen normaalilla tasolla.

Havainnointi tapahtuu helpoiten ostamalla maksullinen BetterBatteryStats-ohjelma Google Play:stä, jonka jälkeen, mikäli statistiikka näyttää tämän tapaiselta, kuin alla olevasssa kuvassa, voidaan suorittaa korjaustoimenpide.

Korjaus on simppeli; akku ladataan täyteen, jonka jälkeen puhelin sammutetaan virtanapista ”virta pois päältä” -toiminnolla ja kun puhelin on täysin sammunut, otetaan akku irti kahdeksi minuutiksi, jonka jälkeen laitetaan takaisin puhelimeen ja käynnistetään se uudelleen. Valitettavasti korjaus on vain väliaikainen ja fuel_alerted-vika ilmenee jälleen kun akun lataus  ajautuu liian alas.