Saimme testiimme Samsungin kiitettävästi myyneen Samsung Galaxy Minin seuraajan, parannetun Mini 2:n ja päätimme pikaisesti tutustua uutuuteen.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=zcpMhNBXzZM

Uusi mini säilyttää vanhan minin muotokielen takakannen pientä kumparetta myöten, vaihtaen kuitenkin materiaalit laadukkaampiin vanhan minin ämpärimuovista. Samalla uusi Mini on saanut metallireunuksen näytölleen. Myös vanhan mallin fyysiset menu- ja takaisin näppäimet ovat saaneet väistyä nykytrendin mukaisten kapasitiivisten tieltä. Näppäimien yläpuolelta löytyy 3.27″ 320×480-resoluution näyttö joka on huima parannus edeltäjän 320×240-resoluution näyttöön verrattuna.

Puhelimen  vasemmasta reunasta löytyvät äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet ja microsim-korttipaikka, oikeasta reunasta virtanäppäin, alareunasta microusb-liitin ja yläreunasta löytyy 3,5mm kuulokeliitäntä. Takakannesta löytyy 3Mpix kamera.  Laitteen ytimenä sykkii 800mhz prosessori ja virtaa antaa 1300mAh akku.

Vanhan Samsung Galaxy Gion omistajille edellä mainitut speksit voivat kuulostaa hyvinkin tutulta, ja onkin totta että Mini 2:lla on hyvin paljon yhteneväisyyttä Gioon, mutta olisi väärin sanoa, että Samsung olisi paketoinut Gion uusiksi, sillä näin ei ole.

httpvh://youtu.be/MLKgzOhCmo8

Suurin tekninen ero tulee jo pelkästään näytöstä, joka resoluutiostaan huolimatta ei ole läheskään yhtä laadukas kuin Gion. Ainakin testiyksilön katselukulmat olivat turhauttavan heikot pystysuunnassa käytettäessä ja puhelinta vasemmalle kallistettaessa tämä ilmeni pahiten. Ongelma ei ollut läheskään niin paha vaakatasossa käytettäessä, joten tuntui kuin näyttö olisi asennettu puhelimeen väärinpäin.

httpv://www.youtube.com/watch?v=ioeeRC1B4k4

Onneksi myös joitakin asioita on parannettu ja esimerkiksi kamera kykenee nyt 640×480-resoluution videokuvaukseen. Positiivisena yllätyksenä sisäistä tallennustilaa laitteesta löytyy tiedostoille 1.84Gt ja ohjelmille 890Mt, joka on jo huima parannus edeltävään malliin. Tallennustilaa on tietenkin mahdollista laajentaa jopa 32Gt:lla käyttäen MicroSD-kortteja.

Käyttöjärjestelmänä toimii Android 2.3.6 höystettynä Samsungin Galaxy S 2:ta tutulla Touchwiz L!ve Panel UX-käyttöliittymällä.

Esiasennettuina ohjelmina mukana tulevat kello, kalenteri, musiikkisoitin, selain, kamera, Google maps, sähköposti, Gmail, galleria, haku, play-kauppa, Samsung Apps, Social Hub Facebook- ja Twitter pääteohjelma, Tiedostonhallinta, Muistio, Sanelin, Fm-Radio, Laskin, AllShare DNLA-klientti, Talk, Tehtävienhallinta, Youtube, Äänihaku, KiesAir, ChatOn, Google+ ja Video soitin. Laitteessa on myös pikakuvake, jolla voi ladata Samsung Appsista ilmaiseksi Thinkfree Office-sovelluksen.

Näiden lisäksi mukana on ohjelma, jolla on mahdollista lukea NFC-tunnisteita. Tämä on itseasiassa hieman yllättävä ominaisuus sillä NFC on totuttu nähtävän vasta hieman kalliimmissa Android-laitteissa.

Nopeustestien tulokset olivat vastaavat:

Vellamo: 537
Quadrant: 1934
Basemark Taji: 6,47

Alle 200 hintaluokan laitteeksi on Galaxy Mini erinomainen peruspuhelin, mutta näytön takia suosittelemme käymään liikkeessä vilkaisemassa laitetta ennen tämän ostamista. Muutoin, varsinkin suurella todennäköisyydellä agressiivisen operaattorihinnoittelun kanssa, laitteen ostamiselle peruskäyttöön tai ensimmäiseksi älypuhelimeksi ei ole suurempaa estettä.