Applen ja Samsungin välisessä kiistassa on nyt saatu yksi suurimmista taisteluista päätökseen, tavallaan, eli vain hetkeksi. Valamiehistö päätyi siihen, että Samsungin pitää maksaa pyöreästi miljardi dollaria Applelle. Kuitenkin kyse on vasta yhdestä vaiheesta, eli Samsung varmasti valittaa päätöksestä ja asiaa puidaan oikeudessa vielä pitkään. Samaan aikaan niin Yhdysvalloissa kuin mussakin maissa yritykset käyvät hippasia oikeusistuimissa patenttien ja myyntikieltojen merkeissä. Odotamme mielenkiinnolla millaisia päätöksiä muualla maailmassa saadaan. Eroja voi tulla, koska eri maissa käydään oikeutta eri tavoin ja päätökset tekee erilainen joukko ihmisiä.

Yhdysvalloissa kyse oli valamiehistöstä, eli maallikoista joiden vakuuttamiseksi molempien osapuolten tuli vetää kunnon esitykset. Lisäksi on spekuloitu, että täysin yhdysvaltalaisista koostuva valamiehistö on automaattisesti joko tietoisesti tai tiedostamattaan Applen puolella. Kyseessähän on samalla aasialaisen firman taistelu kalifornialaista kultapoikaa vastaan. Oli miten oli, on vaikea uskoa, että täysin maallikoista koottu joukkio voi näin lyhyessä ajassa perehtyä riittävän syvällisesti lakien ja asetusten tulkintoihin, henkeen, ja siihen mitä oikeasti on tapahtunut. Myös tulee ottaa huomioon se, että vaihtoehtoina on selvästikin ollut se, että vain toinen voi olla täysin oikeassa. Nyt Apple sai hyvän mielen ja Samsung ison laskun. Samaan aikaan Koreassa oikeus päätyi siihen, että molemmat ovat syyllistyneet toistensa patenttien luvattomaan käyttämiseen ja antoi käytännössä muodolliset muutaman tonnin sanktiot molemmille. Enemmän haittaa yrityksille koituu lähinnä siitä, että oikeus määräsi myyntikieltoon molempien yhtiöiden laitteita. Tästäkin päätöksestä molemmat varmasti valittavat ja asian puiminen jatkuu edelleen ties kuinka pitkään.

Mutta mitä nyt tapahtuu tai on tapahtunut? Apple on eittämättä saanut tahran puhtoiseen kilpeensä hyökkäämällä aggressiivisesti muiden kimppuun patenttejaan puolustaakseen. Tämä varmasti ajaa “fanboit” vs. “anti-fanboit” vs. muut keskustelua hyvinkin kuumiin debaatteihin internetin ihmeellisessä maailmassa. Silti Applen kaiken pahan yläpuolella olevasta imagosta on alkanut karisemaan se kiiltävin pinta pois viimeistään nyt. On totta, että omia patenttejaan tulee puolustaa, mutta samalla niiden käyttäminen aseena markkinaosuuksista taistellessa on jokseenkin arveluttavaa, joskin sallittua. Electronic Frontier Foundationin blogissa on hyvä kirjoitus liittyen siihen, miten patenttien alkuperäinen tarkoitus on alkanut hämärtymään. Myös Intellectual Property Expert Groupin blogissa on hyvä kirjoitus siitä, miten himmenevät tähdet vievät lähes aina taistelun markkinoilta oikeuteen, kun löytyy vahva haastaja joka uhkaa viedä kuninkuuden.

Mutta mitä tämä miljardin laskun Samsungille aiheuttanut oikeuskäsittelyn päätös sitten tarkoittaa? Paljon spekuloidaan ja maalaillaan erilaisia kuvia tulevaisuudesta, vaikkapa miten Apple käy kaikkien kimppuun ja rokottaa jokaiselta rahaa, samalla rikastuen itse. Miten innovatiivisuus kärsii, koska pelätään, että joku uusi keksintö edes etäisesti rikkoo jonkun toisen patenttia. Miten kaikki käyvät toistensa kimppuun ja ala kärsii ja sitä myöten kuluttajat kärsivät. Ehkäpä, mutta todennäköisimmin asiat eivät juurikaan muutu. Oikeutta käydään pitkään ja hartaasti, jossain vaiheessa yhtiöt päätyvät sopimukseen. Sopimuksen sisällöstä ei kukaan tiedä sen tarkemmin mitään, mutta ehkäpä Samsung hinnoittelee uusiksi Applelle toimittamiaan komponentteja ja/tai toimitusaikoja hiotaan hieman lyhyemmiksi. Ehkäpä luvataan jollain teknologialla toteutettujen komponenttien yksinoikeus Applelle ennakkoon. Ehkäpä Samsunginkin patenteilla saadaan säädettyä hieman. Lopulta osapuolet lisensoivat jotain, huomaavatkin yhtäkkiä etteivät jotkin patentit olleetkaan uhattuina, jne.

Kaikesta kohusta huolimatta tämä yhdysvaltalaisessa oikeudessa annettu päätös ei ole mikään suuri mullistus alalla. Se antaa ehkä suuntaa millaisia haasteita tulevina vuosina lentää eri suuntiin, muttei muuta maailmaa. Tällä hetkellä suurin pöhinä käy teknologia- ja taloustoimittajien toimesta mediassa, tietysti Applen osake sai 12 dollarin verran lisää arvoa päätöksen jälkeen, sen merkitystä ei käy kiistäminen. Pohjimmiltaan kyse on kilpailijan liiketoiminnan haittaamisesta, resurssien sitomisesta toisaalle, myyntikielloilla edes hetkellisen etumatkan saavuttamista edes jossain hintaluokassa. Suurta mainoskampanjaahan oikeusprosessi on kuitenkin ollut, sekin on aika selvä fakta.

Seuraamme mielenkiinnolla mitä tuleman pitää ja miten eri tuomioistuimien päätökset vaikuttavat alaan ja erityisesti Androidin elämään.

Lähteet: CNN, CNET, EFF ja IPEG.