Buffalo on hiljattain julkaissut Google Play’ssä ohjelmistot, joilla Buffalon Link- ja Terastation muuntuvat kertaheitolla Android-yhteensopiviksi. Päätimme selvittää hieman miten ne toimivat käytännössä.

Buffalon etäkäyttö- ja hallintaominaisuus perustuu kahteen sovellukseen joista ensimmäisenä asennetaan Google Play’stä SmartPhone Navigator.

SmartPhone Navigator etsii automaattisesti ensimmäisellä käynnistyskerralla Buffalon NAS-laitteet, jotka ovat samassa verkossa puhelimen kanssa.  Tämä helpottaa puhelinkäyttöä kummasti, sillä laitteiden IP-osoitteita ei tarvitse muistaa.

Tämän jälkeen aukeavasta ikkunasta on mahdollista vaihtaa NAS-laitteen verkkoasetuksia, avata laitteen webhallinta ja mikäli WebAccess A on käynnistää WebAccess A.  Kyseisessä ikkunassa on nähtävissä laitteen BuffaloNAS.com-nimi mikäli tämä on laitteen web-hallinnassa tai WebAccess A:ssa määritelty.

SmartPhone Navigator toimii hyvin, mutta asetusten hallintaan tämä jää hieman torsoksi, sillä IP-osoitteiden hallintaa lukuun ottamatta, ei Navigatorilla pysty juuri tekemään muuta paitsi käynnistämään selaimen web-hallintaa varten tai WebAccess A:n, olisimmekin mielummin nähneet WebAccess A:n ja Navigatorin niputettuna yhdeksi sovelluksesi, sillä WebAccess A vaatii Navigatorin toimiakseen.

Magia alkaa kuitenkin WebAccess A:n asennuksen myötä ja sovellus mahdollistaa tervetuloa-ruudullaan BuffaloNAS.com osoitteen luomisen. Mikäli Link- tai Terastation on yhdistetty palomuuriin jossa on UPNP-tuki, luodaan palomuuriin tarvittavat porttiohjauksetkin automaattisesti, joten sovelluksen  käyttöönotto on helppoa.

Kun käyttöönotto on valmis, ruudulle tulevat valinnat joilla on mahdollista selata ja ladata tiedostoja NAS-laitteesta tai siirtää tiedostoja NAS-laitteelle. Lisäksi Webaccess A mahdollistaa Dropbox- ja Google+ -palveluista tutun kuvien ja videoiden automaattisen lähettämisen NAS-laitteelle. Tämä toimii myös internetin yli mikäli BuffaloNAS.com-osoite on otettu käyttöön.

WebAccess A mahdollistaa myös automaattisen lähetyksen laajemman konfiguroinnin kuin esim. Dropbox tai Google+ ja perinteisten Wi-Fi-verkkoon rajoittamisen lisäksi, automaattinen lähetys on mahdollista rajata 3G-yhteyksissä niin, että se ei tapahdu ns. roaming-tilassa. Lisäksi automaattinen lähetys on mahdollista toteuttaa ajastetusti.

WebAccess A myös liittää itsensä Androidin omaan jakovalikkoon nopeaan tiedostojen lähettämiseen NAS-laitteelle.

Siirtonopeudet olivat odotetusti hyviä, ja käytännössä tiedostot siirtyivät niin nopeasti kuin verkko antoi myöten. Buffalon olisi kuitenkin kannattanut yhdistää kaksi sovellusta yhdeksi sillä nyt alkukäyttöönottoa lukuun ottamatta, Navigator jää lähinnä turhaksi ikoniksi.

WebAccessista kiinnostuneiden kannattaa huomioida, että ominaisuus toimii seuraavissa laitteissa:

LinkStation (Firmware versio 1.26 tai myöhempi): LS-CHL, LS-XHL, LS-VL, LS-SL, LS-AVL/A, LS-WXL, LS-WVL, LS-WSXL, LS-QVL, LS-XL

TeraStation (Firmware versio 1.32 tai myöhempi): TS-WXL, TS-WVHL, TS-XEL, TS-XL, TS-XHL, TS-RXL

TeraStation (Firmware versio 1.00 tai myöhempi): TS-6VHL, TS-8VHL, TS-RVHL, TS-QVHL, TS-WVHL