Androidsuomen piinapenkkiin joutui tällä kertaa Acerin tablettimalliston uusin lippulaivamalli, Iconia Tab A700. FullHD-näytöllä ja Tegra 3 -piirisarjalla varustettu tablet on hinta-speksi-suhteeltaan hyvin houkutteleva, mutta onko alle 500 euroa maksavasta A700 pelkkä speksihirviö vai saako rahalle muutakin vastinetta? Me perehdyimme laitteeseen ja selvitimme mistä Iconia Tab A700 oikein on tehty.

Rauta

Acer A700 tuntuu kädessä hyvältä. Laitteen takaosa on kumista materiaalia, joka kuitenkin tuntuu laadukkaalta ja antaa mukavan pidon. A700 ei myöskään vääntyile vaikka hieman yrittäisikin vääntää laidoista eli runko on selkeästi tarkoitettu kestämään.

 

Laitteen alalaidasta löytyy latausportti, joka on standardin mukainen mikroUSB. Acerin oma latauskaapeli on 90 asteen kulmassa, jolloin ladatessa kaapeli kulkee mukavasti alareunan mukaisesti. Oikealta puolelta löytyy miniHDMI-portti, sekä suojan alta mikroSD-korttipaikka. Laitteen yläosasta taas löytyvät mikki, näytön käännön lukitus sekä äänenvoimakkuudensäädin. Myös kamerat (edessä ja takana) löytyvät laitteen ylälaidasta. Vasenta puolta komistavat 3,5 mm kuulokeliitin sekä virtanäppäin. Jokainen nappula on jykevä, ne eivät turhia heilu turhia ja vastaavat painalukseen helposti ja tarkasti.

Yksi varsinkin isompien tablettien tärkeistä ominaisuuksista on näyttö; Acer on antanut lippulaivalleen hienon, IPS-tekniikalla varustetun, 10,1-tuumaisen, WUXGA (1920×1200 pikseliä) -resoluutioisen näytön, jota on mukava käyttää. Näytöstä löytyy myös hienosti valotehoa; ulkokäyttökin, kunhan ei ihan suorassa auringonvalossa yritä, onnistuu kivuttomasti. Värit ja katselukulmat laitteessa ovat hyvät, vaikkakin noin 45 asteen kulmassa laitteen näyttö näyttäisi muuttuvan astetta tummemmaksi. Valosensori pitää huolen, että näyttö on sopivalla kirkkaudella.

Tegra 3 -piirisarja antaa Acerille, kuten monelle muullekin Android-tabletille reilusti vauhtia, joten pelaaminen, videoiden katselu sekä yleinen käyttö on sulavaa. 32 gigatavun sisäinen tallennustila riittänee suurimmalle osalle käyttäjistä ja tämäkin on laajennettavissa SD-muistikortilla.

Ainoan isomman miinuksen A700 saa lämpenemistä; laite käy varsinkin videotoistossa hieman lämpimänä oikealta puoleltaan. Tulikuumaksi se ei kuitenkaan tule.

Ohjelmisto

Acer on päivittänyt A700:n käyttöjärjestelmää hyvällä vauhdilla ja 4.1.1-päivitys tuli syyskuun lopussa. Alunperinhän A700 tuli markkinoille Android 4.0:lla. Luonnollisesti tämä on erittäin hyvä ja kertoo Acerin halusta päivittää tuotteitaan ja näin pidentää niiden elinkaarta huomattavasti.

Acer on muokannut A700:n käyttöjärjestelmään maltillisesti ja oikeastaan vain hyvällä tavalla.

Lukitusnäytöstä voi oletuksena mennä suoraan selaimeen, galleriaan, Google-hakuun (4.1:ssä Google Now), kameraan tai avata lukituksen. Jokaisen neljästä pikavalinnasta voi muokata avaamaan haluamansa ohjelman.

Toinen Acerin lisäämä ominaisuus on Ring; se toimi hieman samalla tavalla kuin lukitusnäyttö, sisältäen muokattavat pikakuvakkeet, mutta lisäksi tuo selaimen kirjanmerkit helposti selattavaksi listaksi. Myös äänenvoimakkuuden muutos ja Google Now:n avaus onnistuu Ring:n kautta. Ring on telakoitu menupalkkiin ja on näin aina käytettävissä.

Acerin Clear.fi -mediaohjelmisto toimii hienosti. Videotoistin osasi etsiä automaattisesti samassa verkossa olleesta Windows PC:stä jaetut videot ja toisto onnistui jouhevasti. Valitettavasti 720p -videot (MKV) eivät toistuneet. Musiikit ja kuvat löytyivät samalla periaatteella ilman ongelmia ja helppokäyttöisyydestä multimediaohjelmisto saakin täydet pisteet.

Lehtiä paljon lukeville A700:n mukana tulee Zinio-ohjelmisto jonka kautta on helppoa ostaa erilaisia, yleensä ulkomaalaisia lehtiä. Kategorioita on useita ja suurimmasta osasta on tarjolla myös ilmainen näyte. Valittavana on näköislehti tai pelkkä teksti jolloin artikkelin lukeminen huomattavasti mukavampaa, mutta menettää yleensä lehtien tekemän kauniin taittotyön. Onneksi Zinio toimii nopeasti ja tilasta toiseen vaihtaminen ei aiheuta ylimääräistä kahvitaukoa.

Pelejä A700:ssa tulee mukana kolmin kappalein; mikä mukavinta, kyseessä ei ole edes mitään viikonloppuna koodattua “en muuten pelaa enää ikinä”-materiaalia, vaan hyvin huolella tehtyjä pelejä joita on mukava pelata. Mukana tulevat siis EA:n tekemät Monopoly ja Real Racing 2 sekä korttipelien ystäville HardWoodin Solitare.

Tulostinpuolikin on Acerissa kunnossa Acer Print -ohjelmiston ansiosta. Acer Print tunnistaa tulostimen automaattisesti lähiverkosta ja tuloste onkin saatavissa tarvittaessa nopeasti ilman ajuriasennuksia. Ohjelma on valmistajariippumaton ja toimikin HP:n verkkotulostimen kanssa täydellisesti. Positiivisena yllätyksenä Acer Print toimii suoraan selaimesta ja myös Polaris Officesta.

Muita mukana tulevia ohjelmistoja ovat 7digital -musiikkikauppa, Acer Cloud -pilvipalvelut, Acer Print tulostustarpeisiin, Polaris Office, TegraZone sekä McAfeen VirusScan Mobile.

Kamerat

Tableteissa ei yleisesti olla totuttu näkemään laadukkaita kameroita eikä Acer tee joukkoon poikkeusta. 5 megapikselin pääkamera antaa kohtalaisia kuvia kirkkaassa valossa, mutta hämärässä kuvanlaatu heikkenee jo selkeästi. Videokuvaus on laadultaan myös kohtalaista eikä eroa muista saman hintaluokan tableteista.

Nopeustestit

Vellamo: 1345

Linpack: 74,042 megaflops

Quadrant: 3949

Basemark ES 2.0 Taiji: 11,10 FPS

Basemark GUI Native: 33,68 FPS

Basemark GUI Offscreen: 78,83 FPS

Yhteenveto

Acer Iconia Tab A700 on toimiva kokonaisuus. Laitteen näyttö on tarkka ja on miellyttävä pidellä kädessä. Android toimii ripeästi ilman pahempia lageja ja Acer selkeästi haluaa myös päivittää laitteitaan nopeasti uusimpaan Android-versioon. Ja kun laitetta saa selkeästi alle 500 euron eikä omaa 3G:n puutteen lisäksi muita mainittavia puutteita, kannattaa ehdottomasti pistää Acer mietintään uutta kodin Android-tablettia hankkiessa.