Arvostelimme viime vuonna Sonyn Tablet S:n, mutta tämä kummallisesti muotoiltu tabletti jätti kuitenkin hieman toivomisen varaa. Otammekin tällä kertaa selvää onko tämän seuraaja, Xperia Tablet S, korjannut pahimmat puutteet. Kyllä, luit oikein, ainoa ero nimessä on Xperia-sanan lisääminen, joka on aavistuksen sekavaa kuluttajan kannalta.

Xperia Tablet pitää saman omaperäisen pisaramuotoilun kuin edeltäjänsä, mutta tällä kertaa tabletti on huomattavasti ohuempi ja virtaviivaisempi kuin aikaisemmin. Laite on yläreunan kyttyrästä huolimatta tasapainotettu oikein, joka on jo huomattava parannus edeltäjäänsä.

Laitteen vasemmasta reunasta löytyy 3,5 mm kuulokeliitäntä ja suojapaneelin alta hieman yllättävästi täysikokoinen SD-korttipaikka.

Oikeasta reunasta löytyy virta- ja äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet. Alareunassa on kaiuttimien lisäksi suojapaneelin alla Sonyn omalla liittimellä oleva lataus- ja telakkaliitin.

Sonyllä on pitkään ollut outo kiinnostus suojaluukkuihin liittimien edessä, mutta tällä kertaa näillä on ihan toiminnallinen merkitys, sillä laite on roiskeenkestävä ja siten myös IPX-4 sertifioitu, joten se soveltuu myös vähän vaikeampiinkin olosuhteisiin. Huomattavaa on myös se, että Saksaan päätyneen myyntierän ongelmaa kosteudensietokyvyssä ei Suomeen saapuvissa laitteissa ole.

Laitteen etupuolelta löytyy 9.4” 1280×800-resoluution näyttö (161 PPI) ja 1 Mpix web-kamera.

Takapuolelta löytyy laadukas 8 Mpix kamera, joka kuitenkin kärsii siitä, että laitteeseen ei ole upotettu salamaa. Fyysisiltä mitoiltaan laite on 239,8 x 174,4 x 8,8 mm ja painoa löytyy 570 grammaa. Akku on kapasiteetiltaan mukavat 6000 mAh.

Käyttöjärjestelmänä pyörii tässä vaiheessa jo vanhahko Android 4.0.3, mutta Sony ilmoitti jo IFAn julkaisutapahtumassa, että Jelly Bean (4.1) -päivitys tulee laitteelle piakkoin.

Ulkoisesti käyttöliittymä näyttää olevan kohtalaisen lähellä natiivia Android 4.0:aa, mutta eroja kuitenkin löytyy.

Yksi niistä on kohtalaisen fiksusti yläpalkkiin lisätty ohjelmien pikakäynnistysalue, johon on mahdollista laittaa neljä omaa suosikkisovellusta. Tämä vastaa hyvin pitkälle Windowsin tehtäväpalkin pikakäynnistysaluetta, sillä nämä neljä sovellusta ovat aina näkyvissä riippumatta millä työpöydällä ollaan.

Seuraava isohko muutos on Sonyn ensimmäisenä käyttöön ottama usean käyttäjän tila, jonka tuki löytyy Android 4.0:n ytimestä, mutta tätä ei ole kuitenkaan vielä sovellettu missään laitteessa ennen Xperia Tablet S:ää.

Tämä lisää yläpalkkiin ”vieras-tila” näppäimen josta tabletti on helposti vaihdettavissa sellaiseen käyttäjätilaan minkä kehtaa antaa vaikka sukulaiselle Angry Birdsin pelaamista varten ilman pelkoa, että omat ohjelmat olisivat sen jälkeen kadonneet.

Vieras-tila mahdollistaa myös sovellusten ja widgettin rajoittamisen, joten estämällä esimerkiksi asetuksiin pääsyn, ei suvun pienimmät pysty sotkemaan laitetta, vaikka kuinka yrittäisivät.

Vieras-tilalla on mahdollista olla myös useampia käyttäjäprofiileja, joten yhteen tablettiin on mahdollista luoda jokaiselle perheenjäsenelle oma työpöytäympäristönsä.

Alapalkkiin on myös piilotettu pari yllätystä; toinen avaa samantapaisen valikon kuin Samsungin laitteissa on totuttu näkemään (toim. huom. ja muka Samsung on ainoa joka kopioi ;) ). Kyseisestä valikosta on mahdollista käynnistää pienoisohjelmia ikkunoiduksi aktiivisena olevan ohjelman tai työpöydän päälle. Ohjelmia on tällä hetkellä vain seitsemän, jotka ovat Ajastin, Miniselain, Kuvaruudunkaappaus, Muistio, Tallennin ja Pienoiskaukosäädin. Viimeisimmästä puhumme enemmän tuonnempana.  Toinen alapalkin pikanäppäin on pienoiskaukosäätimen avaamiselle ja kuten aikaisemmin mainitsin puhumme kaukosäätimestä hieman enemmän tuonnempana.

Valitettavasi Sonyn versio pienoisohjelmista ei ole aivan niin näppärä kuin esimerkiksi Samsungin, sillä sovelluksia voi olla aktiivisena vain yksi kerrallaan, siinä missä kilpailijalla on mahdollista avata vaikka kaikki sovellukset kerralla ruudulle.

Esiasennettuna sovelluksina tulevat Accuweather-sääsovellus, Sonyn kuva-albumi, Selain, Kalenteri, Chrome, Google Drive -verkkolevy- ja toimistosovellus, Googlen mainio videoeditori, Sähköposti, Evernote muistio-ohjelma widgetteineen, Adobe Flash,  Androidin galleria, Gmail, Google+, Kello, käyttöopas, Googlen kääntäjä, Laskin, Maps, Sonyn Music Unlimited -musiikin latauspalvelu, Googlen ilmainen navigointi, OfficeSuite-toimistosovellus, Kontaktikortisto, Play-kauppa, Play-musiikki, Sonyn E-kirjakauppa- ja lukuohjelma (jonka kauppapaikka ei valitettavasti toimi Suomessa), Kaukosäädin, Scrapbook-leikekirjasovellus, Skype, Social life Facebook/Rss/Twitter -pääteohjelma, Sony Select -ohjelmakauppa, Google Talk, Videosoitin, Walkman-musiikkisoitin, Wi-Fi-verkkoyhteyden ongelmanselvitystyökalu, Youtube, Zinio E-kirjakauppa, joka toisin kuin Sonyn oma, toimii jopa Suomessa ja Xperia Link -sovellus, joka helpottaa WiFi-tukiasematoiminnon käyttöönottoa ja tablettiin yhdistämistä Xperia-puhelimissa.

Ohjelmalistasta käy heti ilmi, että sovelluksissa on jälleen kerran aivan liikaa bloattia ja päällekkäisyyksiä; miksi tarvitaan kaksi erillistä toimistosovellusta (Drive ja OfficeSuite), miksi kuvagalleriasovelluksia on asennettuna kaksi (Androidin oma ja Sonyn versio) tai miksi e-kirjakauppoja on laitteessa kaksi? Nämä ovat hetket jolloin toivon, että valmistajat hieman miettisivät päällekkäisyyksiä ennen sovellusten pakkoasentamista ja että ICS:ssä hehkutettu valmistajien omien ohjelmien poistotoiminto toimisi aina ja kaikissa laitteissa.

Kuten olemme jo monesti artikkelin kuluessa maininneet, löytyy laitteesta myös infrapunalähetin ja yleiskaukosäädintoiminto.

Laitteeseen on mahdollista ohjelmoida kodin viihdekeskuksen laitteet, ja laite tunnistaa tietenkin muutkin kuin Sonyn vempaimet. Testissämme LG:n kotiteatteri, Samsungin LED-TV ja Humaxin Wbox HD tunnistuivat ja toimivat ongelmitta. Komentoja on myös mahdollista makrottaa, joten tarvittaessa kaikki laitteet saa yhdestä napista päälle tai pois ja laitteet menemään oikeille ohjelmalähteiden sisääntuloille yhdellä painalluksella. Sovellus toimi erittäin hyvin, mutta esimerkiksi jenkeille tarjottavaa EPG-työkalua ei Euroopassa ole saatavilla. Samantapainen ongelma kuin Samsungin vastaavassa toiminnossa.

Kun sain laitteen ensimmäisen kerran käteeni, meinasin kirota sen syvimpään helvettiin huonoimman Wi-Fi-tuen takia mitä olen yhdessäkään Android-laitteessa nähnyt. Kun yhteys vihdoin saatiin, tarjosi laite onneksi päivitystä nimenomaan WiFi-ongelmiin, jonka jälkeen laitteen Wi-Fi-ominaisuudet ovat toimineet ongelmitta, joten laitteen ostajan kannattaa varautua kaverin luona käyntiin langattoman verkon toimintakuntoon saattamiseksi.

Sony tarjoaa laitteelle myös näppäimistönä toimivaa suojakuorta, joka toimi kohtalaisen hyvin, mutta mitään suunnattoman mullistavaa kirjoitustuntumaa ei kannata odottaa. Näppäimet tuntuvat siltä kuin hakkaisi kovaa keinonahkapalaa, johtuen yksinkertaisesti siitä, että näppäimet ovat hieman koholla olevia kovia keinonahkapaloja, jotka eivät anna lainkaan periksi niillä kirjoitettaessa.

Tekniikaltaan jo tuttua 1,3 GHz neliytimistä NVIDIAn Tegra 3 -järjestelmäpiiriä käyttävä laite repi nopeustesteistä seuraavat tulokset:

Vellamo Metal 1253 pistettä
Vellamo Html 5 398 pistettä
Quadrant 4381 pistettä
Basemark Gui Native: 46,79395 FPS
Basemark Gui Offscreen: 83,57187 FPS
Basemark ES 2.0 Taji 14,49 FPS

Muutoin laite lunasti odotukset; se oli tehokkaampi, ohuempi ja uusilla ominaisuuksilla varustettu ja viimeistellympi kuin edeltäjänsä. Pisaramuotoilu ei ollut haitaksi tässä uutukaisessa, sillä laite on painotettu niin tasaisesti. Joten mikäli tarvitset roiskevettä kestävän tabletin, on tämä se ainoa vaihtoehto tällä hetkellä.