Pari mobiilialan huonoimmin pidettyä salaisuutta julkaistiin Googlen tämänpäiväisen tilaisuuden peruuntumisesta huolimatta. Laitteet kantavat ennakkoon vuotaneista tiedoista tuttuja nimiä: puhelinmalli (LG) Nexus 4 ja perheen kuninkuusmalliksi nouseva tabletti, (Samsung) Nexus 10.

Googlen oli määrä julkaista uutuutensa New Yorkissa pidettävässä tilaisuudessa, mutta hurrikaani Sandyn lähestyessä, tilaisuus peruttiin ja myöhemmin Google ilmoitti, että tilaisuutta ei järjestetä myöhempänä ajankohtanakaan. Sen sijaan Google julkaisi laitteet suoraan blogissaan ja päästi myös The Verge -sivuston tutustumaan ko. laitteisiin ennalta ja haastattelemaan niiden kehittäjiä.

Google Nexus 4

Ensimmäinen laitteista jatkaa Googlen Nexus -puhelinten perinnettä ja toimii Android 4.2:n puhelinversion esittelyalustana. Valmistaja toimii tällä kertaa LG, joka on hieman musta hevonen, sillä se ei ole vielä päässyt näyttämään Android-areenalla osaamistaan aivan huipputasolla. Laitteet ovat jääneet yleensä varsin valjuiksi ja unohtuneet nopeasti myös valmistajalta, sillä päivitystahti ei ole ollut kovinkaan kuluttajaystävällinen. Ehkä Nexus-mallistoon pääseminen muuttaa molempien osapuolten suhtautumista? Kehityksen suunta on ainakin positiivinen, sillä LG 4X HD vaikutti jo varsin pätevältä laitteelta.

Nexus 4 pitää sisällään Qualcommin tuoreimman Snapdragon S4 Pro (APQ8064) -järjestelmäpiirin neljällä 1,5 GHz “Krait” ytimellä ja Adreno 320 grafiikkapiirillä, kahdella gigatavulla keskusmuistia. Lisäksi laitteessa on 8 tai 16 gigatavua sisäistä tallennustilaa (ei SD-korttitukea), Wi-Fi 802.11b/g/n, NFC, Bluetooth 3.0 -radiot ja Sonyn valmistaman 8 Mpix taustavalaistulla sensorilla varustettu kamera. GPS ja GLONASS -tuet luonnollisesti löytyvät myös.

4,7-tuumaisessa, 1280×768-resoluutioisessa (318 PPI) True HD IPS Plus -näytössä käytetään LG:n uutta “G2” -tekniikkaa, jossa kosketusnäytön sensorit on integroitu Gorilla Glass 2:n suojaamaan uloimpaan kerrokseen, joka tekee pinnasta ohuemman, kosketusherkemmän ja lisäksi tekniikka tuo pikselit lähemmäs näytön pintaa. Näyttö vaikuttaisi olevan täysin samaa tekniikkaa kuin LG:n oman Optimus G -puhelimen, joten sen lupaukset 470 nit:n kirkkaudesta ja 70% alhaisemmasta virrankulutuksesta verrattuna AMOLED-näyttöihin ovat hyvin mahdollisia myös tässäkin tapauksessa. Positiivisena huomiona mainittakoon myös pentile-matriisiallergikoille, että laitteesta ei moista kirousta löydy, vaan näyttö on RGB-matriisilla. Googlen mukaan näyttö on myös hieman kovera, jonka tarkoituksena on tehdä sivuttaissuuntaisista pyyhkäisyeleistä luonnollisempia tuntumaltaan.

Laite tulee 2100 mAh akulla ja trendikkäästi sille on saatavilla myös langaton induktiivinen lataus-“kivi”.

Laitteen mitat ovat 133,9 x 68,7 x 9,1 mm ja painoa 139 grammaa.

 

Google Nexus 10

Nexus 10 muodostaa ehkä mielenkiintoisemman paketin, jo pelkästään ennätyksellisen näytön resoluution vuoksi. Laitteessa on 10,055-tuumainen WQXGA-resoluutiolla (2560×1600 pikseliä, 299 PPI) varustettu IPS-näyttö, ensimmäisenä mobiililaitteena maailmassa. Tarkkuuden suhteuttamiseksi, sen pikselimäärä on n. nelinkertainen yllä mainitun Nexus 4:n ja tuoreimpien lippulaivapuhelimien näyttöön verrattuna ja pikselien määrä tuumaa kohti on yli kolminkertainen monilla työpöydillä makoilevaan 24″ FullHD-resoluutioiseen perusmonitoriin verrattuna.

Onneksi Google on Samsungin kanssa ottanut myös tämän huomioon, sillä laitteen ytimessä sykkii Samsungin uusinta tekniikkaa sisällään pitävä Exynos 5 Dual (5250) -järjestelmäpiiri, joka on samalla sen ensiesiintyminen tablettilaitteissa. Sisällään järjestelmäpiiri pitää kaksi tuoreinta 1,7 GHz ARM Cortex-A15 ydintä ja ARM Mali-T604 -grafiikkapiirin, joka tekee Nexus 10:stä samalla ensimmäisen tabletin, joka saa ARM:n Cortex-A15 ytimiä sisuksiinsa. Ensimmäinen ko. sirua käyttänyt laite on tuore Samsungin uusi Chromebook, joka julkistettiin pari viikkoa sitten. Keskusmuistia laitteessa on 2 gigatavua ja ominaisuuslistalta löytyy myös Wi-Fi 802.11b/g/n, NFC, Bluetooth 3.0 -radiot.

Laitteessa on myös 9000 mAh akku ja sille lupaillaan 9 tunnin videotoistoaikaa tai 500 tunnin käyttöaikaa lepotilassa. Painoa laitteella on karvan päälle 600 grammaa ja mitat ovat 263,9 x 177,6 x 8,9mm

Laite tulee markkinoille 16 ja 32 gigatavun sisäisellä tallennustilalla ryyditettyinä (ei SD-korttitukea), mutta aluksi vain Wi-Fi-versiona, kuten Nexus 7:kin, joka tosin sai samalla uuden, 32 Gt tallennustilalla ja  3G:llä varustetun, version. Sama päivitys on ehkä odotettavissa myös Nexus 10:lle, mutta milloin, se jää vielä nähtäväksi.

Sokerina pohjalla… Android 4.2 (edelleen Jelly Bean)

Pintapuoleisesti uudet ominaisuudet:

  • Useamman käyttäjän tuki – vihdoinkin – tosin vain tableteille.
  • Quick access -menu kaikille asetusten pikavalinnoille.
  • Miracast-tuki videon langattomalle suoratoistolle televisioihin ja muihin yhteensopiviin laitteisiin
  • Photosphere – 360-asteen panoraamakuvaus käyttäen Google Mapsin Streetview’sta tuttuja tekniikoita ja kuvat sisältävät myös XML-metadataa.
  • Kamerauudistukset: pika-asetukset sormea näytöllä pitämällä ja liu’uttamalla esim. salaman aktivoiminen.
  • Lukkoruudun widgetit – nyt saat lukkoduurullekin tarpeellisia widgettejä heti käytettäviksi, ilman puhelimen avaamista.
  • Gesture typing – Googlen oma versio Swype-näppäimistöstä. Liu’uta sormea näytöllä ja nosta sanan jälkeen sormi näytöltä tai kun haluat valita ehdotuksen.
  • Google Now -päivityksiä: tuki hotelleille, lennoille, pakettien seurantaan, ravintolavarauksille, tapahtumille ja kalenterimerkinnöille ja kaikelle muulle mitä se voi pitää silmällä esim. Gmailia tarkkailemalla.

 

Laitteiden Suomi-hinnoista ei kannattane heittää vielä mitään arvioita, mutta jenkkihinnat antavat jälleen kerran luvan odottaa varsin kilpailukykyisiä hintoja. Vahvistamme laitteiden Suomi-hintoja sitä mukaan, kun saamme tietoa valmistajilta. Saatavuuksista viisastumme varmasti lisää marraskuun aikana.

Nexus 4: 8 GB $299, 16 GB $349
Nexus 7: 16 GB $199, 32 GB $249, 32 GB 3G-versio $299
Nexus 10: 10 16 GB $399, 32 GB $499

UK-hinnat:
Nexus 4:
8GB £239, 16GB £279
Nexus 10:  
16GB £319, 32GB £399

httpvh://www.youtube.com/watch?v=pHuoDqcIyqk

 

Android 4.2: http://www.android.com/whatsnew/
Nexus-laitteet: http://www.google.com/nexus/