Saimme aikaisemman Buffalon vastaavan tuotteen arvostelun jälkeen paljon pyyntöjä tehdä myös Synologyn tarjoamista integrointisovelluksista juttua, joten otimme ajatuksesta kiinni ja lähdimme tutustumaan tarjontaan.

Synology tarjoaa useamman sovelluksen nippua eri toimintoihin, joka on hieman raivostuttavaa. Toistaalta, se on ymmärrettävää, sillä jokainen käyttää Synologyn NAS-laitteille asennettavia eri sovelluksia. Sovellukset ovat DS File (tiedostojen siirtoon ja synkronointiin), DS Audio (musiikin toistamiseen), DS Finder (laitteen asetuksien selaamiseen), DS Photo+ (kuvien ja videoin hallintaan)

Kuten jo aikaisemmin mainitsin, ohjelmien asentamisen jälkeen on vuorossa vastaavien palikoiden asentaminen Synologyn DSM-hallinnasta. Tämä ei onneksi sinänsä ole vaivalloista, sillä moduulit asentuvat nätisti Package Centerin kautta, ikävää tosin on se, että jos et ole Synologyn laitteita ennen käyttänyt, joudut käynnistämään jokaisen Android-sovelluksen erikseen selvittääksesi minkä moduulin kyseinen sovellus haluaa. Olisimme toivoneet, että tarvittavat moduulit olisivat olleet niputettuna yhteen ”mobiili-kitti” -tyyppiseen asennukseen, joka vähentäisi turhaa räpläämistä.

Kaikki ohjelmat sisältävät samankaltaisen alkuruudun jossa pyydetään syöttämään palvelimen IP-osoite ja käyttäjätunnus.

Onneksi Synology on mahdollistanut samassa lähiverkossa olevien NAS-laitteiden automaattisen skannauksen, joten IP:tä ei tarvitse muistella ainakaan kotiverkossa käytettäessä. Hölmöä kuitenkin on se, että IP:tä ei voi tallentaa erilliseen listaan esimerkiksi ulkoverkosta ja sisäverkosta käyttämiseen. Onneksi Synology tarjoaa ddns-palvelua, joka löytyy näppärästi NAS-purkin asetuksista jolloin kryptisen IP-osoitteen sijasta riittää, että muistaa Synologyn tarjomaan domainnimen.

DS File mahdollistaa tiedostojen siirtämisen NAS-laitteen välillä ja takaisin – joskin todella kankeasti – sillä DS File ei lisää itseään Androidille standardiin ”jaa”-toimintoon, vaan NAS:lle haluttavat tiedostot on siirrettävä DS Filen omalla tiedostonhallintasovelluksella.  Sovellus kuitenkin mahdollistaa Synologyn Cloud Station -ominaisuuden käyttämisen, joten NAS-palvelimen Cloudstation-kansioon tallennetut tiedostot synkronoituvat automaattisesti laitteelle ja päinvastoin.

DS Finder on ohjelmanelikosta käytännössä turhin; se mahdollistaa verkossa olevien Synologyn NAS-laitteiden tietojen ja asetusten selaamisen. Paino sanalla selaaminen, sillä sovelluksella ei voi tehdä asetuksiin minkäänlaisia muutoksia, joten oikeastaan suurin hyöty sovelluksesta on vapaan levytilan näyttö.

DS Audio on sovelluksista jo hieman käyttökelpoisempi kuin edeltäjänsä, sillä tämä tekee NAS-laitteesta kertaheitolla oman musiikkipilven. Laitteelle tallennetut biisit ovat selattavissa ja soitettavissa DS Audion soittimella lähiverkon tai internetin ylitse, joten datapaketin omistaja pääsee helposti musiikkikirjastoonsa käsiksi eikä biisejä ole välttämätöntä säilyttää puhelimessa. Soitin on yksinkertainen, mutta ajaa asiansa ja sisältää monelle nörtille tärkeän puu-kansiorakenteen selaamisen ja kansioiden soittamisen. Sovellus myös bufferoi soitettavaa kappaletta riittävästi, jotta pienet dataliikenteen katkokset, esimerkiksi junassa, eivät häiritse kuuntelua. DS Audio hanskaa myös Shoutcast-nettiradiot; niiden linkit voi tallentaa NAS-palvelimelle, jonka jälkeen ne ovat saatavilla DS Audion kautta milloin vain.

Sovellussarjan viimeinen on DS Photo jolla onnistuu kuvien ja videoiden siirtäminen ja selaaminen NAS-palvelimelta.

Yllättävästi toisin kuin DS File, DS Photo kuitenkin integroituu kauniisti ”jaa”-toiminnon kanssa, ja kuvien jakaminen onnistuu näpppärästi suoraan halutusta galleriasovelluksesta.  Homma toimii hyvin, mutta jäimme kaipaamaan kaipaamaan nykystandardiksi noussutta kuvien ja videoiden automaattista siirtoa, joka uupuu täysin DS Photosta.

Lukuun ottamatta turhahkoa DS Finderiä, toimivat sovellukset kuten niiltä odotimmekin, mutta väistämättä tulee mieleen kysymys, että miksi DS Photoa, DS Finderiä ja DS Fileä ei ole voitu niputtaa yhdeksi ja samaksi sovellukseksi? DS Audion erillisenä pitäminen on loogisempaa, sillä musiikkisoittimeen en lähtisi sotkemaan kolmen edellisen ominaisuuksia. Myös DS Filestä ”jaa”-toiminon unohtaminen on käsittämätön virhe, sillä helppo jakaminen ja syvä integraatio käyttöjärjestelmään on oleellista.

Muutoin Synology lunasti sovellusten odotukset vaikkakin niiden käyttöönotto oli turhan kankeaa, mutta tämän jälkeen ne toimivat kiitettävästi.

Testaamiseen käytimme Synologyn DiskStation DS213:tä