Yleensä emme uutisoi vain jenkkimarkkinoille suunnatuista laitteista, mutta tällä kertaa teemme pienen poikkeuksen. Amerikkalaisen Verizon-operaattorin ja HTC:n yhteistyönä toteutettu puhelin julkaistiin eilen Bellevue’ssa, Washingtonissa, järjestetyssä tilaisuudessa. Laitteen uutisenarvoinen piirre on sen FullHD-resoluutioinen Super LCD3-näyttö ja ennätyksellinen pikselitiheys, 440 PPI. Markkinoinnin rajoja koettelevat speksit alla.

HTC on elänyt hieman vaikeita aikoja tänä vuonna, ja ehkä juuri siitä johtuen, se on viritellyt mukavaa yllätystä Verizon-operaattorin kanssa. Droid on Verizonin tuotemerkki jo muutaman vuoden ajalta ja tällä kertaa mennään jo varsin vahvasti pimeälle puolelle, sillä laitteen tekniset tiedot ovat vähintäänkin vakuuttavia. Japanissa “HTC J Butterfly” -nimellä julkaistu laite on lähes sama, mutta jenkkioperaattorien painostus yleensä näkyy aina joissakin ominaisuuksissa. Tässä tapauksessa yksi eroista on SD-korttipaikan puuttuminen.

Markkinointivaltti Droid DNA:ssa on 5-tuumainen, 1080p-resoluutioinen Super LCD 3 -näyttö, jonka pikselitiheys on täysin ennenkuulumaton, 440 pikseliä tuumalla. Se on käytännössä neljänneksen enemmän kuin missään muussa hyllyllä notkuvassa laitteessa. Markkinointimiehet luonnollisesti taputtavat käsiään tälle faktalle, mutta sen järkevyydestä käydään kiivasta keskustelua.

Muut numerot puhelimessa jäävät vain hieman tämän varjoon, sillä laite tulee Qualcommin tuoreimmalla, Snapdragon S4 Pro -järjestelmäpiirillä, keskusmuistia on trendikkäät 2 gigatavua, kameran taustavalaistu kenno on 8 megapikselinen ja optiikka on f/2.0 kykenevä, 28mm polttovälillä. Webcam on 2,1 Mpix kennolla ja laajallakulmalinssillä, joka kattaa 88 astetta. Laitteessa on myös LTE-tuki, NFC ja Beats Audio-lisukkeet ja muiden tuoreiden lippulaivojen tapaan myös langaton lataus. Akun kapasiteetti on 2020 mAh, joka antaa hieman syytä huoleen, mutta testit näyttävät varmasti laitteen todellisen kyvykkyyden lähipäivinä, HTC lupailee laitteen virransäästöominaisuuksien olevan huippuluokkaa.

Laitteen mitat ovat varsin maltilliset 141 x 70,5 x 9,7 mm ja painoa vain 138 grammaa (verrokkina esim. 4,8″ näytöllä varustettu Galaxy S 3, joka on  136,6 x 70,6 x 8,6 mm ja 133 g)

 

Laitteen julkistuspäivä ja mallinimi Euroopassa ovat vielä täysi mysteeri, mutta keskustelua tämä ainakin herättää.

 

Yhteenveto:

 • 5″ 1080p S-LCD3-näyttö (1920×1080, 440 PPI) Gorilla Glass 2:lla suojattuna
 • 1,5 GHz neliydin Snapdragon S4 Pro (APQ8064+MDM9615m) -järjestelmäpiiri + Adreno 320 -grafiikkapiiri
 • 2 Gt RAM
 • 8 Mpix taustavalaistu kamerasensori 28mm f/2.0 optiikalla, 4 fps sarjakuvaus
 • 2,1 Mpix webcam 1080p videokuvauksella
 • Android 4.1 Jelly Bean + HTC Sense UI 4+
 • GPS- ja GLONASS-tuki
 • 2020 mAh akku
 • NFC-tuki
 • Qi-yhteensopiva langaton lataus
 • Bluetooth 4.0 APT-X-tuella
 • MHL-tuki
 • tupla-mikrofonit
 • Beats Audio -tuki
 • LTE-tuki + nelitaajuus GSM/UMTS-tuki
 • integroidut kuuloke- ja kaiutinvahvistimet

httpvh://youtu.be/R512phD0it4


Alla vielä koko lehdistötiedote:

DROID DNA by HTC Introduced as The Ultimate Smartphone — Available Exclusively From Verizon Wireless

The first full HD 1080p display with the highest pixel density of any smartphone also features the latest Qualcomm Snapdragon quad-core processor, Verizon Wireless 4G LTE and HTC Sense 4+ with Android Jelly Bean

BELLEVUE, Wash., Nov. 13, 2012 /PRNewswire/ — HTC Corporation, a global leader in mobile innovation and design, and Verizon Wireless today announced the exclusive DROID DNA by HTC, the ultimate smartphone and the first with a full HD 1080p display. The DROID DNA by HTC will be available exclusively through Verizon Wireless through pre-order starting today and at retail stores nationwide Wednesday, November 21st.

“It’s no secret that people depend on their smartphones more and more every day which rightfully raises expectations for performance, speed, and design. The DROID DNA by HTC embodies a smartphone that pushes the envelope in all of these areas with the first true 1080p HD display, latest quad-core processor, and Verizon’s 4G LTE network, all wrapped in a beautifully crafted design,” said Jason Mackenzie, president, HTC Corporation. “The DROID DNA by HTC is sure to top wish lists this holiday season.”

The Ultimate Smartphone

With technology rivaling the latest HD TV’s, the DROID DNA by HTC is the first smartphone to feature a true 1080p HD super LCD 3 display with Corning® Gorilla® Glass 2 protection. It boasts an extraordinary 440 pixels per inch (PPI) on a 5-inch screen for unprecedented in-hand HD experiences that delivers the maximum pixel clarity available on a smartphone.

Designed to accentuate the incredible display, the deep black, soft-touch back is understated, with the exception of a metallic red camera bezel, while the red microgrill pattern of the sidewalls hint at the phone’s DROID heritage and the power inside. The beautifully crafted smartphone feels thinner than other devices of a similar size as the edges of the curved back taper to a mere 4mm for a comfortable feel in the hand or pocket.

The Qualcomm® Snapdragon™ S4 Pro processor, featuring a quad-core 1.5 GHz CPU and high-performance GPU, paired with America’s largest 4G LTE network from Verizon Wireless and a full 2G of RAM enable the seamless use of multiple apps simultaneously. With HTC Sense® 4+ and Android™ 4.1.1 (Jelly Bean), you get great software experiences including Google Now. HTC Sense 4+ offers a wealth of easy-to-use and customizable features bringing highly sought after personalization to your phone and placing the most important content front and center. A series of intelligent features powered by HTC Sense 4+ also provides a number of improvements to the camera.

Amazing Camera

The DROID DNA by HTC has a world-class camera that delivers fast image capture, great images even in low-light and an easy interface to capture stills and video. With an 8-megapixel f/2.0 28mm wide-angle lens, 5-level automatic flash, backside illuminated sensor (BSI), and superfast autofocus, you’ll capture amazing moments without the worry of missing a single one. Instead of choosing between photos and video, HTC VideoPic™ allows you to capture video and still images at the same time. And by simply holding the shutter button, Continuous Shooting takes multiple photos at up to four frames per second to catch all the action.

It also includes a new best-in-class 2.1-megapixel, f/2.0, 88-degree, ultra-wide angle, front-facing camera that allows more to be captured in self-portraits, and up to four people for group shots. Auto Portrait makes it easier to take photos of yourself and your friends with automatic face detection and a countdown timer so you can focus on your pose and not the shutter button. Capable of capturing 1080p HD video, the front-facing camera also provides a sharper picture during video chat.

Authentic Sound

The DROID DNA by HTC has a unique, 2.55-volt, built-in headset amplifier and dedicated amp for the external rear-speaker to help boost the audio signal to deliver crystal clear sound with less distortion, even at maximum volume. The combination of amplified hardware and the rich, authentic, studio-quality sound of Beats Audio™ allows music to be heard the way the artist intended, and enhances the sound quality while playing games or watching video.

Additional Features

The DROID DNA by HTC is equipped with a 2,020 mAh battery and power saving software that enables long-lasting endurance. In addition, the embedded wireless charging makes it easy and convenient to top off power throughout the day or fully charge overnight, simply by setting the phone down. Finally, with near field communication (NFC), you can use the DROID DNA by HTC to share music and videos, add someone to your social networks, or download apps by tapping other NFC-enabled devices.

Availability:

The DROID DNA by HTC will be available exclusively from Verizon Wireless through a pre-order starting today at www.verizonwireless.com/droiddna, and in-stores nationwide beginning Wednesday, November 21st for $199.99 with a two-year customer agreement.