Navigon for Android on Garminin Navigon-tuoteperheen Androidille tarkoitettu navigointisovellus. Sovellukseen on pakattu varsin hyvänoloinen ominaisuuslista, joista mielenkiintoisimpia on Reality View, joka tuo karttasovellukseen vahvistetun todellisuuden tuntua.

Käyttöönotto on varsin suoraviivaista. Ainakin pressiversion EU:n kartta-aineiston alkulataus oli kaksi gigatavua ja jota ei voinut tehdä kuin WLANin tai tietokoneen kautta. 3G-yhteys ei kelvannut, mikä voi olla joissakin tapauksissa ikävä ongelma. Navigon ei kuitenkaan tarvitse navigoidessa verkkoyhteyttä muuhun kuin Google-hakuun (ja puhelin A-GPS:ään), aineistoa ei tarvitse latailla uudestaan.

Sovelluksen mukana tulee myös widget, josta pääsee nopeasti käsiksi viimeisimpiin kohteisiin, kohdehakuun ja kotiosoitteeseen navigointiin. Suoraviivaista käytettävyyttä haittaa ikävästi se, että Navigon muistaa jokaisella käynnistyskerralla muistuttaa, että tieliikennelaki on navigointisovelluksen mahtia voimakkaampi.

Navigon sisältää kattavan valikoiman ominaisuuksia, joista hyödyllisimpiä ovat realistinen kaista-avustin, opas parkkipaikkojen etsimiseen, hätätapausavustin, joka kertoo nykyisen sijainnin ja ohjaa viranomaisten huomaan, apteekkiin tai huoltoasemalle, integrointi puhelimen osoitekirjaan, Googlen paikallishaku ja tukku muita ominaisuuksia, jotka ovat tuttuja muistakin vastaavista sovelluksista.

Sovelluskaupasta voi ostaa lisäominaisuuksia, kuten 3D-navigoinnin ja julkisen liikenteen yhteystiedot kävelyopasteeseen. Tämä ‘Urban Guide’ ei kuitenkaan ole saatavilla kuin joissakin suurimmista kaupungeista ja Suomessakin vain Helsingissä. Kaupassa on myös ravintola- ja leirintäalueoppaita.

Kartat, kohteet ja navigointi

Reitin haku

Route Planner -sovellus on karu, mutta erittäin hyvin toimiva reitinsuunnitteluohjelma. Reittipisteiden valinta on yksinkertaista ja se voidaan tehdä katuosoitteista, POI-kohteista tai omista aikaisemmista kohteista.

Reittiä valitessa ajotyyyliksi voi valita vain auton tai kävelyn. Kuitenkin navigointitilassa valikon Route / Speed profile kautta voi valita myös muita kulkuneuvoja (kuorma-auton, moottoripyörän tai polkupyörän).

Navigonissa on integroitu Google-haku, jolla voit hakea hakusanoilla kohteita – esimerkiksi ravintoloita kaupungista. Navigon hakee kohteet Googlen kautta ja näyttää tuloslistan, josta näkee kohteet ja saa suoraan reittiohjeet. Mainiota!

Navigointi

Karttanäkymä navigoidessa ei ole kaunein mahdollinen, mutta se on yksinkertaisen selkeä. Reitti- ja kaista-avusteet ovat selkeitä ja erottuvat hyvin selkeän kontrastin ansiosta. Navigointi on täsmällistä ja Navigon suoriutui mainiosti myös pikkuteistä kuntaliitoksen jättömailla ja onnistui suosittelemaan toimivasti nelinumeroisia teitä. Kartta-aineisto tuntui olevan hyvin ajan tasalla, mukaan lukien varoitukset kameratolpista.

Navigointitilan näyttö on tutun kaavan mukaan suppea, mutta selkeä. Opasteet ja kääntymisohjeet ovat selvästi näkyvillä ja kaista-avustin toimii hienosti. Nopeusnäyttö on kuitenkin valitettavan pieni. Suomenkielinen ääniopastus löytyy, mutta sen saa käyttöön vain, jos puhelimen pääkielenä on myös suomen kieli. Samoin käyttöliittymä tottelee vain puhelimen kielivalintaa, eikä kieltä voi erikseen valita. Suomen kielelle on valittavina kaksi äänivaihtoehtoa, sekä TTS että oletusnaisaääni. TTS on jopa yllättävän hyvä ja osaa lausua suomenkieliset kadunnimet aivan ymmärrettävästi.

Kävelytilassa navigointi tarjoaa näytölle kompassin ja ikonin, josta saa taskulampun päälle. Jälkimmäinen tosin sai ICS:llä päivitetyn SGS2:n aivan totaaliseen jumiin.

Suurin ongelma navigoidessa oli reitin vaihto; uuden reitin laskenta toimii suhteellisen nopeasti, mutta reitiltä poiketessa sovellus oli menossa vielä hyvän matkaa edelliseen suuntaan tai omaa sijaintia kuvaava ikoni jää pyörimään holtittomasti. Ominaisuus oli lähinnä ärsyttävä, mutta mieluummin näkisin nykyisen sijainnin ja edellisen reitin kuin jotakin arpomista.

Navigonin Reality View tarjoaa kameran läpi tiirailtuna HUD:n, jossa näytetään halutut POI-kohteet. Voit siis laittaa toiminnon päälle, katsella maisemaa näytöltä kameran läpi ja Navigon piirtää näkymän päälle suunnistusopasteet. Käytännössä toteutus on valitettavasti vielä aika huono ja visuaalisesti suorastaan avuton, jollei kohteita rajaa oikein rankasti. Jossakin Turkua suuremmassa kaupungissa toisaalta jo yksittäistenkin kohteiden, kuten vaikka ravintoloiden, määrä voi olla jo liikaa näytölle. Reality Viewia voi käyttää vain, jos kulkunopeus on alle 20 km/h ja se aktivoidaan jokseenkin kummallisesti käyttämällä gyroa: ensin siirrytään kartta-tilaan ja sen jälkeen nostetaan laite vaakatasoon kasvojen korkeudelle, jolloin Reality View aktivoituu. Idea on ihan kiva, mutta aika kaukana muista vastineista.

Yhteenveto

Navigon on ristiriitainen sovellus. Päätarkoitus, eli navigointi ja reitinhaku toimivat mainiosti, mutta yleisesti ottaen sovelluksen käytettävyys on melko huono. Ominaisuuslista on lupaava, mutta visuaalinen ulkoasu tekee monista ominaisuuksista epämiellyttäviä tai halvan oloisia. Tekninen toimivuus navigoidessa on kuitenkin erittäin hyvä. Pelkällä käyttöliittymän hiomisella päästäisiin ihan eri pistetasolle. Lisäominaisuudet ovat hyviä, mutta eivät kuitenkaan parhaimpien sovellusten tasolla.

Navigonia harkitsevien vannoutuneempien Android-harrastajien kannattaa muistaa, että se ei toimi rootatuilla puhelimilla.

Navigon Europe maksaa tällä hetkellä Playssa 47,45 euroa.

 

Hyvät puolet

 • ajantasainen kartta-aineisto
 • hyvin toimiva navigointi
 • reittisuunnittelu

Huonot puolet

 • epä-androidmainen käyttöliittymä
 • käyttöliittymä yleisesti
 • kielen valinta ja suomennokset

Arvosana

 • Ulkoasu: 2
 • Käytettävyys: 3
 • Ominaisuudet: 4
 • Hinta-laatusuhde: 3
 • Yleisarvosana: 3