Saimme testiimme Buffalon uutukaisen MiniStation Air USB 3.0 + Wi-Fi -matkakovalevyn ja päätimme selvittää miten hyvin laite pariutuu lupauksiensa pohjalta Android-laitteiden kanssa. Samassa Testasimme myös Buffalon AOSS-järjestelmän toimivuuden.

AOSS

AOSS eli AirStation One-Touch Secure System on Buffalon kehittämä järjestelmä, joka mahdollistaa Buffalon langattomien verkkolaitteiden konfiguroinnin ja eri päätelaitteiden yhdistämisen näihin yhdellä napin painalluksella. Monelle tämä kuulostaa hyvinkin tutulta lupaukselta ja AOSS vastaa käytännössä hyvin pitkälti myöhemmin julkaistua WPS-standardia, joka on useimmiten tuettu rinnakkain AOSS:n kanssa sekä Buffalon että tämän kilpailijoiden laitteissa.

Android-laitteille AOSS-tuki tarjotaan erillisenä sovelluksena Play-kaupassa. (https://play.google.com/store/apps/details?id=jp.buffalo.aoss)

Sovelluksen käynnistyttyä ruudulle tulee yksi painike, joten AOSS tekee Wi-Fi:n käyttöönotosta – jopa sille kuuluisalle naapurin mummolle – sopivan helppoa. Yhdistämistä varten painetaan ensin AOSS-nappia reitittimestä ja perään puhelimen ruudulta.

Tämän jälkeen puhelin ja reititin keskustelevat jokusen minuutin keskenään ja tässä ajassa selvitetään päätelaitteen (Android) maksimi salaustapa ja luodaan salausta varten salasana, joka tallennetaan puhelimen asetuksiin. Kaikki tämä tapahtuu automaattisesti, joten turhaa salasanan näpyttämistä ei enää tarvita.

Valitettavasti AOSS ei ole ihan niin ruusuilla tanssimista kuin voisi odottaa ja tuntui, että testatessamme sitä Samsung Galaxy Note 2:lla, MiniStation Air:lla ja Airstation WLI-H4-D1300:n kanssa, niin onnistuimme lähinnä yhdistämään vain joka kolmannella kerralla. Nexus 7:llä onnistui yhdistäminen kuitenkin käytännössä joka kerta, joten ongelma saattaa olla Samsungin omissa sovelluksissa. Toisaalta, kahden näppäimen painaminen 2-3 kertaa on silti pienempi vaiva, kuin toimistomme vahvan Wi-Fi-salasanan näpyttäminen kosketusruudulla. Ja temppu pitää kuitenkin tehdä vain kerran, sillä tunnukset tallentuvat tämän jälkeen laitteeseen.

MiniStation Air

Buffalon uusin tulokas eli MiniStation Air nostaa odotukset korkealle, sillä kyseessä on akulla varustettu Wi-Fi yhteensopiva USB3.0-matkakovalevy, joka toimii sekä Wi-Fi-tukiasemana että ulkoisena USB-kovalevynä.

MiniStation Airin ja Androidin yhteiselo alkaa näiden yhdistämisellä Wi-Fi:n avulla joko perinteisesti tai AOSS:a käyttäen ja tämän jälkeen asentamalla MiniStation Air -sovelluksen Play-kaupasta (https://play.google.com/store/apps/details?id=jp.buffalo.ministationair)

Sovelluksesta on tämän jälkeen mahdollista selata MiniStationille tallennettuja tiedostoja ja siirtää tiedostoja Android-laitteen ja Ministationinin välillä. Tämä toimiikin odotetusti ja siirtonopeudet olivat MiniStationin Wlan-N tuen ansiosta miellyttävän nopeita, surullista on kuitenkin se, että siirtonopeudet pesivät mennen tullen aikaisemmin arvostelemamme Kingstonin Wi-Driven, vaikka MiniStation luottaa perinteisempään pyörivään kovalevyyn Wi-Driven flash-pohjaisen toteutuksen sijaan.

Perinteisen kovalevyn takia laitteen Akilleen kantapääksi koituu kuitenkin sen akku, sillä MiniStationille luvataan maksimissaan neljän tunnin käyttöaika ja testeissämme jäätiin aavistuksen vajaaksi tästä.

MiniStation osaa myös saman verkkosilta-tempun kuin aikaisemmin mainitsemamme Wi-Drive, joten MiniStation on mahdollista kytkeä haluttuun Wi-Fi-verkkoon ja sen voi jakaa edelleen laitteille, jotka ovat yhdistettynä MiniStationiin.

Pisteet tippuvat kuitenkin Buffalolle siitä, että MiniStation sovelluksella on mahdollista muokata laitteen kaikkia asetuksia suoraan sovelluksessa, joka on huomattava parannus verrattuna Kingstonin esitykseen.

Arvosteltuamme hetki sitten Buffalon Android-siirtotyökalun Link- ja Terastationeille, odotimme vesi kielellä MiniStationin sovellusta, sillä tottahan toki Buffalo lisää ne sovelluksen erinomaiseksi tehneet ominaisuudet myös MiniStationiin, eikös vain? Valitettavasti tässä oletuksessa vedimme totaalisen vesiperän; automaattisten tiedostosynkronointien puutteesta emme välttämättä olisi jääneet nurkkaan itkemään pahaa mieltämme, mutta MiniStation-sovelluksen puuttuva integrointi jakovalikkoon on niin suuri synti, että sitä emme voi antaa anteeksi. Nyt MiniStation sortuu aivan samaan kankeuteen kuin Kingstonin Wi-Drive ja tiedostoja ei voi siirtää kuin MiniStation sovelluksen sisällä. Milloinkohan sovelluskehittäjät oppivat noudattamaan Googlen antamia Android-ohjelma design-suosituksia…

Niille, jotka välttämättä tarvitsevat Wi-Fi-pohjaisen kovalevyn, joka toimii Androidin kanssa, on MiniStation Air hyvä vaihtoehto. Pelkäksi USB3.0-kovalevyksi laite on hieman tyyris 160 € hinnallaan ja samaan hintaan löytyy vähemmällä rahalla parempiakin vaihtoehtoja. Toivommekin, että Buffalo saisi mahdollisimman pian korjattua sovelluksensa vastaamaan sitä tasoa mitä tuotteelta voisi odottaa.