Testissä on tällä kertaa Samsungin myyntimenestyksen miniversio, joka ei valitettavasti ole sukua isoveljelleen kuin ulkoisen olemuksen ja nimen verran.

 

Yleistä tietoa

Samsung Galaxy S III Mini yllättää heti paketista tuntumalla tavalliseen S III:een tottuneen käden; laite mahtuu mukavasti käteen, mutta isoveljestään poiketen näytön joka kulmaan yltää yhdellä kädellä ilman, että kättä tarvitsee vääntää hankaliin asentoihin. Galaxy S III Minin takakansi ei luista kädessä, vaikka siinä ei ole lainkaan kuviointia. Puhelin on perinyt esikuvaltaan pyöreän ulkoasun lisäksi laadukkaan rakenteen.

Testissä ollut laite oli valkoinen ja sitä on saatavilla myös tumman sinisenä. Myyntipakkauksen mukana tulee itse laitteen lisäksi: mikro-USB-kaapeli, mikro-USB-laturi, kuulokenapit kolmilla erikokoisilla vaihtotulpilla ja mikrofonilla sekä nippu ohjeita. Ilmeisesti 8 gigatavun sisäisen tallennustilan ja hinnan takia paketissa ei tule mukana muistikorttia, vaikka sille paikka löytyykin.

Laitteisto

Puhelimen etukuoressa on näytön alla fyysinen kotinäppäin, jonka vieressä ovat taustavalaistut valikko- ja takaisin-napit. Näitä kahta kapasitiivista nappia ei näy taustavalon ollessa pois päältä, mikä saattaa aiheuttaa hankaluuksia käytön alkuvaiheessa. Nappien paikat ja toiminnan oppii parissa päivässä, jonka jälkeen niistä ei ole ongelmaa. Etukuoren yläreunassa on webcam, valosensori ja etäisyyssensori ja sitä kiertää alumiinilta näyttävä muovireunus. Oikealla reunalla on virtanappi, vasemmalla volyyminapit, yläreunassa 3,5 mm kuulokeliitäntä ja alareunassa mikro-USB.

Laitteen sydämenä sykkii kahdella 1 GHz ytimellä varustettu ST Ericssonin NovaThor U8420 -järjestelmäpiiri, joka on varustettu myös ARM Mali-400 -grafiikkapiirillä ja keskusmuistia on 1 gigatavu. Puhelimessa neljän tuuman kokoinen 800 x 480 kuvapisteen AMOLED-näyttö.

Sisäistä tallennustilaa on 8 gigatavua ja em. mikro-SD-muistikorttipaikka, joka tukee kortteja 32 gigatavuun asti. Internetissä on tarjolla hiukan ristiriitaista tietoa 16 gigatavuisen mallin olemassa olosta, mutta tällä hetkellä Suomessa on tarjolla vain 8 gigatavun mallia.

Laitteen takaa löytyy 5 megapikselin kamera LED-salamalla ja automaattitarkennuksella. Kamera kykenee myös 720p-videon tallennukseen 30 kuvan sekuntivauhdilla. Galaxy S III:n häkellyttävän nopean kameran jälkeen paluu kännykkäkameroiden tavallisemmalle nopeustasolle pistää silmään muuten asiallisessa kamerassa.

Laitteen edessä on 640 x 480 kuvapisteen tarkkuudella kuvaava kamera videopuheluihin ja älykkääseen näytön sammuttamiseen, jossa näyttö menee pois päältä vasta kun käyttäjä ei enää katso sitä.

Galaxy S III Mini tukee mobiiliverkoissa GPRS, EDGE, HSUPA -yhteyksiä maksimissaan 5,76 Mbps nopeudella ja HSDPA maksimissaan 14,4 Mbps nopeudella. Langattomiin verkkoihin yhdistämistä varten laite tukee luonnollisesti myös Wi-Fi-standardeja a/b/g/n ja suorempiin yhteyksiin on tarjolla Wi-Fi Direct sekä Bluetooth 4.0.

Isoveljestään poiketen puhelin ei valitettavasti tue NFC:tä ja käyttää tavallista SIM-korttia mikro-SIM-korttien sijaan. Paikannustuki laitteessa hoidetaan GPS:llä ja GLONASS-järjestelmällä. Kumpikin järjestelmä on tarjolla saumattomasti ohjelmille ja paikannus toimii nopeasti, paikoitellen myös neljän seinän sisällä. Kaikkelle tälle virran tarjoilee 1500 mAh:n akku.

Ohjelmisto

Laitteessa on Android 4.1 Jelly Bean, jonka päällä on Samsungin oma TouchWiz-käyttöliittymä. Muokkaukset eivät häiritse tai pistä silmään tavallista Androidia kaipaaville ja Samsung näyttää siirtyneen isoista käyttöliittymämuokkauksista vaihtoehtoisten palvelujen ja ohjelmien tarjoamiseen.

Yleisesti puhelimen käyttö on sulavaa ja nopeaa. Laitteen mukana tulee valmiiksi asennettuna Kalenteri, Laskin, Muistio, Video- ja musiikkisoitin, Tiedostohallinta, Ääninauhuri, Google Talk -pikaviestin, Google Now -haku suomenkielisellä äänihaulla, Googlen Kartat ja ilmainen Googlen Navigointi, Samsungin ChatON -pikaviestipalvelu ja muuta mukavaa.

Kiinnostavana huomiona mainittakoon, että laitteessa on suoraan paketista sekä Android-selain että Chrome asennettuna. Ensimmäisellä linkin avaamiskerralla ulkopuolisesta ohjelmasta Android kysyy kumpaa selainta halutaan jatkossa käyttää.

Quadrant-testissä Samsung Galaxy S III Mini sai 2890 pistettä eli vastaa lähinnä Googlen Galaxy Nexus -puhelinta tehoiltaan. Alkuperäinen Galaxy S III sai samasta testiohjelmasta 5156 pistettä eli pikkuveli ei ole millään tasolla samassa teholuokassa.

Käyttö

Laitteen akku kesti hiukan alle kaksi päivää peruskäytössä, jolloin käytössä oli Twitter- ja App.net -asiakasohjelmat, Evernote-muistiinpano-ohjelman käyttöä, kolme Gmail-tiliä, ajoittaista nettiselailua ja jonkin verran pelaamista.

Puhelimen fyysinen koko on isoveljeä miellyttävämpi ja näyttö on epäilyksistä huolimatta riittävän tarkka, pentile-tekniikasta huolimatta. Galaxy S III Minin aloitusnäytön toiminta on valittavissa tavallisesti toimivan Perustilan ja valmiiksi valituilla widgeteillä varustetun Helpon tilan välillä. Valinta voidaan tehdä puhelimen käyttöönottovaiheessa sekä milloin tahansa asetuksista. Asetustilojen asetukset tallennetaan erikseen ja niiden välillä voi vaihdella vapaasti.

Laitteen testausaikana tulin ensimmäistä kertaa tutkineeksi tarkemmin Wi-Fi Direct:in toimintaa. Toiminnallisesti ja käyttöliittymältään järjestelmä muistuttaa hyvin paljon Bluetooth:in, mutta käyttää WLAN-tekniikkaa siirtotienä. Myös näytön älykäs sammuttaminen on hauska idea, mutta etukameran käyttö tunnistukseen rajoittaa sen käyttöä liikaa. Vaihtelevat valaistusolosuhteet vaikuttavat kameraan sen verran paljon, että älykkään sammutuksen kytkee mielummin pois päältä.

Galaxy S III Mini maksaa noin 350 euroa. Samassa hinta- ja teholuokassa painii lähes 2 vuotta sitten julkaistu Galaxy S II, HTC Desire X ja kesällä julkaistut Huawei Ascend P1 sekä Sony XPERIA P.

Yhteenveto

Yhteenvetona Samsung Galaxy S III Mini tuntuu ylemmän keskiluokan puhelimelta, joka on Galaxy S III:n brändillä tuotu korkeampaan luokkaan. Pienikokoisempaa Galaxy S III:a hakevat pettyvät laitteen suorituskykyyn ja kameraan, mutta muille puhelin on harkitsemisen arvoinen ostos.