Saimme testiimme Samsungin uutukaisen teknolelun, joka samalla avaa uuden genren Android-laitteille, nimittäin kamerat (olemme tietoisia Nikonin laitteesta ja myös tästä on tulossa piakkoin arvostelua).

httpvh://www.youtube.com/watch?v=N7o8wpJU42g

Ulkoisesti laite lainaa ulkonäköä Samsungin NX-sarjan mikrojärkkäreistä , erityisesti NX1000 tulee hyvinkin paljon mieleen laitteesta ensinäkemällä.Galaxyssä ei kuitenkaan ole NX:n vaihdettavia objektiiveja, vaan toimeen on tultava kiinteällä, 21-kertaisella zoomilla ja optisella kuvanvakaimella, varustetulla f2.8-5,9 aukkoon kykenevällä optiikalla. Linssin 4,1-86,1 mm polttoväli vastaa 35 mm kinokoossa 23-483 mm:ä. Vaikka aivan superzoomien tasolle ei päästäkään, riittää tuo alue varsin mainiosti käytännössä kaikkeen pokkarikuvaamiseen ja enempäänkin. Hieman vaatimattomampikin olisi riittänyt pokkarikokoon. Laitteen kamerasensorina toimii 16 megapikselinen, fyysiseltä kooltaan n. 50% Galaxy S III:n vastaavaa suurempi (1/2,3″) taustavalaistu sensori, joka tuottaa siihen verrattuna varsin mainiota laatua. Yhdistettynä merkittävästi parempaan optiikkaan, sekä jälki että kuvausmukavuus on luonnollisesti eri tasolla, mutta varsinkin fyysisen laukaisinnapin puutteesta kärsineelle älypuhelinkäyttäjälle laite on raikas tuulahdus.
Viittaus NX1000:een on sikäli hyvä, että se on myös Samsungin Smart Camera siinä missä Galaxykin. Galaxy tosin määrittää tuon käsitteen täysin uusiksi, koska laite on valmistajan ensimmäinen Androidin sisältävä kamera.

IMG_4179

Kuten mainitsin aiemmin, laite näyttää edestäpäin hyvin paljon NX1000:lta vaihtaen tosin Samsung-logon paikan automaattitarkennuksen avustusvalon viereen ja ”kädensijaan” on tullut Galaxy teksti, kädensija on myös hieman kapeampi kuin NX:ssä. Tämä ei Canonin superzoomeihin tottunutta allekirjoittanutta haitannut lainkaan ja kädensijan kumimainen pinnoite lisäsi mukavasti pitoa kameraan.  Positiivisen yllätyksen aiheuttivat myös kameran muut muoviosat sillä Samsungin normaalin kiiltävän ämpärimuovin sijasta olivat nämä aavistuksen karheaa mattapintaista polykarbonaattia jämäkkyyden lisäämiseksi.

IMG_4174

Laitteen edestäpäin vasemmasta reunasta katsottuna löytyvät latausta varten suojaluukun alta mikroUSB-liitäntä ja 3,5mm kuuloke/mikrofoni-liitäntä.

IMG_4172

Yläreunasta löytyvät virtapainike, laukaisunappi, zoomia varten kytkin, ja ylös ponnahtava salama. Oikeassa reunassa löytyvät kaiutin ja salaman avaus painike.

IMG_4178

Alareunasta löytyy standardi kiinnityspiste kamerajalustaa varten ja akkukotelon kansi jossa on pieni luukku HDMI-liitäntää varten. Akkuluukun alta löytyy nykymittapuun mukaan alimitoitettu Galaxy S2 -puhelimesta tuttu 1650 mAh akun lisäksi myös mikroSD- ja mikroSIM-paikat.

Laitteen takapuolen täyttää kokonaisuudessaan 4.8” 1280×720-resoluution Super Clear HD LCD -kosketusnäyttö. Samsungin valinta käyttää LCD:tä AMOLED:n sijaan on kaksipiippuinen juttu; kontrasti on heikompi, mutta kuvat toistuvat pikselintarkkoina puuttuvan pentile-matriisin sijaan.

Screenshot_2013-01-01-20-28-05

Ja tässä vaiheessa haluan hengähtää hetken ja toivoa Samsungin suunnittelutiimin lähettämistä Siperiaan pariksi viikoksi oppimaan miksi pohjoismaissa kamera, jossa pääsääntöiset kontrollit ovat vain kosketusnäytöllä, on syvimmästä infernosta kaivettu keksintö. Testastessani joulun pyhinä laitetta, ulkona oli 17 astetta pakkasta ja laitteen ainoat fyysiset kontrollit olivat laukaisin, zoomi, virtapainike ja salama. Voitte arvata kuinka nopeasti päädyin siihen, että otin kuvat lähinnä automaatilla ja jätin ruudulla säätämisen hyvin pitkälti minimiin. Olisi ollut äärimmäisen mukavaa saada edes yksi jogwheel jolla kameratilan asetuksia olisi voinut säätää myös ilman kosketusnäyttöä, tämä olisi lisännyt laitteen käytettävyyttä melkoisesti.

Ensikäynnistyksellä laite käy läpi tutun Androidin asennusprosessin ja päätyy työpöydälle, mutta käyttöönoton jälkeisillä käynnistyksillä laite menee automaattisesti suoraan kameratilaan, mutta valittavissa on myös viimeisin tila johon kamera on jäänyt. Tämä valinta onkin hyvä, sillä mikään ei raivostuttaisi niin paljoa kun Androidin valikoiden kautta kameran käynnistäminen, jotta se maaginen lomakuvahetki saadaan otettua matka-albumia varten talteen.

Screenshot_2012-12-30-20-51-34

Palaamme hetken kuluttua itse kameraan ja kameran toimintoihin, nyt siirrymme kuitenkin työpöydälle, johon on pääsy näppärästi kameratilan oikean yläkulman ”koti”-ikonista. Käymme ensiksi läpi työpöydän ja sovellukset, jotta laitteen idea saadaan järkevästi kasaan. Mikä tekee Galaxy Camerasta älykameroiden ykkösen?  Vastaus voidaan kiteyttää oikeastaan helposti käsitteeseen ”Google Play”, mutta en halua ihan niin yksinkertaista linjausta vetää, joten käydään ensin läpi sovellukset jotka löytyvät esiasennettuna.

Screenshot_2013-01-01-19-50-16

Laitteessa tulee tietenkin vakio Google-arsenaali (Gmail, Laskin, Galleria, Youtube, Talk, Google+, Chrome, Maps, Haku ja Play-kauppa), sisältäen myös Googlen ilmaisen Navingoinnin.  Samsungin vakio-ohjelmistoa edustavat Kontaktikortisto, Samsungin oma internet-selain, Videosoitin, Kello, Kalenteri, sähköposti, ChatOn-pikaviestin, AllShare Play, Samsungin oma Apps-sovelluskauppa, Tiedostonhallinta, S Voice ja  GameHub-pelikauppa.

Screenshot_2013-01-01-20-31-18

Lisäksi Samsung on niputtanut mukaan Dropboxin, Paper Artist -”paperikameran” ja viime aikoina hieman negatiivista julkisuutta (turhasta) saaneen Instagramin.

Screenshot_2013-01-01-18-41-09

Onneksi Samsung on myös ajatellut niitä jotka käyttävät laitetta kamerana ja mukaan on pakattu kuvanmuokkaustyökalu jolla onnistuvat yleisimmät kuvankäsittelytemput kuvan rajaamisesta, värikylläisyyden säätöä, kehyksiä ja filttereitä myöten.

Screenshot_2013-01-01-19-05-01

Samsungin videoeditori on myös päätynyt laitteeseen, joten lomavideoiden leikkaaminen ennen esimerkiksi Youtubeen siirtoa onnistuu myös laitteella reissussa.

Screenshot_2013-01-01-18-25-03

Samsungin videotoistin tukee tietenkin Galaxy S III:stä ja Note-sarjasta tuttua popup-play toimintoa, joten lomakuvien läpikäynti onnistuu samalla, kun katsoo vaikka leffaa.

Screenshot_2013-01-01-18-39-22

Hauskana ominaisuutena huomasimme, että Galaxy Cameralla voi lähettää myös SMS- ja MMS-viestejä. joten Kanarian kuvat voi lähettää sukulaisille myös kuvaviesteinä. Tekstiviestituki tosin nostatti saman tien ihmetyksen siitä, miksi laitteella ei ole mahdollista soittaa äänipuheluita esim. Bluetooth handsfreellä? Asentamalla Play-kaupasta Skypen, onnistuvat sekä Skype-puhelut että puheluidensiirto Skype-numeroon, jolloin laitteella voi soittaa äänipuheluita Skypen läpi normaaleihin lanka- ja kännykkäliittymiinkin. Tätä olisi toki voinu helpottaa jättämällä laitteen täysin kännykkää vastaavaksi ohjelmistoltaan. Skype-kaiutinpuheluissa laitteen äänenlaatu on mainio ja kaiutin kuulostaa paremmalta kuin luurien vastaavat, koska sillä on hieman enemmän kaikupohjaa laitteen sisällä. Valitettavasti laite ei suostunut yhteistyöhön Nokia J -Bluetooth handsfreen kanssa, joten sitä emme päässeet testaamaan Skypen kumppanina.

Kuten varmaan on käynyt selväksi, monipuolinen Galaxy Camera korvaa reissussa ainakin osittain läppärin, navigaattorin, puhelimen, kalenterin, laskimen ja luonnollisesti myös pokkarikameran. Tässä tuleekin laitteen vahvuus, ja laitteesta hyötynee varsin mahdollisimman vähällä tavaramäärällä matkalle lähtevä reppureissaaja, koska montaa eri laitetta ei tarvita, vaan kaikki onnistuu yhdellä ja ainoalla pelillä. Sille perheelle, joka lähtee Kanarian matkalle, Galaxy Camera tarjoaa myös lentokoneeseen nuorimmille viihdettä, sillä Google Play-kaupan pelit toimivat GTA 3:ta myöten ongelmitta. Kuten jokainen tietääkin, mitä vähemmän kallista elektroniikkaa on mukana, sitä pienempi riski on, että jotain rikkoutuu, katoaa tai varastetaan. Yhdestä laitteesta on helpompi pitää huolta kuin matkalaukullisesta elektroniikkaa. Tässä piileekin Samsungin pohjimmainen idea tälle konseptille.

Kameran ytimenä sykkii sama neliytiminen Samsungin 1,4 GHz Exynos-järjestelmäpiiri kuin Galaxy S3:ssa, joten potkua löytyy riittämiin. Testipatteristosta laite repäisi nämä tulokset:

Vellamo HTML5: 1698
Vellamo Metal: 524
Basemark GUI Onscreen: 41.44546
Basemark GUI Offscreen (720p): 48.07042
Basemark ES 2.0 Taiji: 34,63
Quadrant: 5294
Antutu ei valitettavasti suostunut ajamaan testejä kaatumatta joten tästä emme saaneet tulosta

Säästimme tärkeimmän ominaisuuden viimeiseksi, eli kameran ja sen ohjelmiston, joten pidemmittä puheitta siirrymmekin tämän pariin.

Kuten aikaisemmin jo mainitsin, käyttäjän halutessa, laite käynnistyy virtanapin painalluksella aina kameratilaan, joka onkin Samsungilta erittäin hyvä ratkaisu, sillä kyseessä on kuitenkin pääsääntöisesti kamera, vaikka sillä voikin surffata netissä tai navigoida mummolaan. Vaihtoehtoisesti laitteen saa käynnistymään myös siinä tilassa johon sen on viimeksi jättänyt.

Screenshot_2012-12-30-20-42-52

Kameratilan päänäkymä on yllättävän pelkistetty, varsinkin Samsungin Galaxy -sarjan älyluurien kamerasovellukseen tottuneelle. Ulkonäkö kuitenkin pettää ja Samsung onkin yrittänyt piilottaa peruskäyttäjältä kaiken epäolennaisen. Ajatuksena on, että automaattitilassa kameran automatiikka hoitaa miettimisen ja käyttäjän tehtäväksi jää laukaisimen painamisen lisäksi kameran suuntaaminen kohteeseen.

Screenshot_2013-01-01-22-40-33

Yläreunasta kotipainikkeen vierestä löytyvät lisätoiminnot joita ovat äänikomennot, ajastin, salama, automaattisen jakamisen asetukset ja videokuvauksen resoluution valinnat. Lisäksi kameran asetuksiin pääsee tutun hammasrattaan takaa.

Laitteen äänikomennot toimivat valitettavasti vain englanniksi, mutta nämä kuitenkin kerrotaan hyvin selkeässä tiivistelmässä, kun laitteeseen tutustuu ensimmäisiä kertoja.

Laite kuvaa maksimissaan 30 FPS 1080p FullHD -videokuvaa tai 768×512 (120 FPS) hidastuskuvaa, joista alla esimerkit:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=2kf2W80sx60

FullHD

httpvh://www.youtube.com/watch?v=hTAspJLvrNk

Hidastettu

Automaattiset säädöt toimivat hyvin ja riittävät tavalliselle tallaajalle erinomaisesti, joten Galaxy Camera on todellakin ns. ”point and shoot” -pokkari, joten hyviä kuvia saavat aikaan myös poropeukalot. Automaattitarkennus aiheutti ajoittain hieman harmaita hiuksia, mutta useimmiten se toimi kiitettävästi sekä nopeudeltaan että tarkkuudeltaan.

Screenshot_2013-01-01-22-45-20

Niille joita täysi automatiikka ei miellytä, mutta eivät jaksa tutustua valotusaikoihin ja aukkoihin ja muuhun liirumlaarumiin, löytyy erillinen ”Smart-mode”.

Screenshot_2013-01-01-22-51-26

Smart-mode koostuu käytännössä kasasta valmiita asetuksia joiden tarkoitus on helpottaa erilaisia kuvaustilanteita. Itsestäänselviä näistä ovat mm. yökuvaus, auringonlasku, vastavalosiluettikuvaus, vesiputous, panoraama, täyteläinen sävy (joka tunnetaan myös nimellä HDR-kuvaus), nopeiden kohteiden kuvaus, makro-tila, maisemakuvaus ja ilotulitus. Joukkoon kuitenkin mahtuu jokunen erikoisempikin ”kauniit-kasvot”-tila jota haukuin Samsung Galaxy S III -arvostelussa ns. pissismoodiksi, (se poistaa kasvoista kaikki epätasaisuudet ja näppylät pois ja pehmentää kuvaa muutenkin hieman), Valojälki, joka mahdollistaa pitkällä valotusajalla erilaisten valopiirrosten tekemisen, Android-puhelimista tuttu sarjakuvaus, parhaat kasvot -ryhmäkuvaustila joka ottaa 5 kpl kuvia peräkkäin ja tämän jälkeen jokaisen henkilön kohdalla voi valita parhaan ilmeen viidestä ja kamera luo näistä komposiitin ja Paras valokuva -tila, joka on käytännössä sama kuin sarjakuvaus, mutta mahdollistaa parhaan kuvan valitsemisen sarjakuvauksen jälkeen ja epäonnistuneet poistetaan automaattisesti. Alla muutamasta toiminnosta esimerkkejä (klikkaa kuvaa suurentaaksesi):

20121222_191906

Valojälki

20121231_200828

Panoraama

20121222_192912
20121223_125050

Ilotulitus

20121231_234637

Screenshot_2013-01-01-23-03-46

Edistyneille kuvaajille löytyy ns. ”asiantuntija”-tila joka mahdollistaa jokaisen kameran asetuksen säätämisen käsin kuten kalliimmissa pokkareissa ja järjestelmäkameroissa on totuttu näkemään. Säädettävänä ovat aukko (F2.8-F8.0), Suljinaika (1/2000 s -16 s), valotuksen korjaus (EV -2.0 – +2.0) ja ISO-herkkyysarvo (100 – 3200). Positiivisena yllätyksenä asiantuntija-tilassa on mahdollista pakottaa videokuvauksessa kirkkaus staattiseen arvoon jolloin automaattinen kirkkaudensäätö ei aiheuta “pumppaamista” kuvaan. Säädöt ja säätöarvojen välit ovat riittävät vakavammankin harrastajan pokkarivalinnaksi, mutta valitettavasti kuten aikaisemmin totesin, on käyttöliittymä varsinkin pakkasessa suoraan sitä itseään. Arvoja säädetään koko ruudun peittävillä virtuaalisilla kontrolleilla, joissa jokaiselle arvolle on oma “kehänsä”. Tämä on varmasti ihan ok, jos lämpötila on +20, mutta -17 asteen pakkasessa säätöjen ruuvaaminen alkaa ahdistaa ja “älypuhelinhanskojen” tilaaminen kiinnostaa suunnattoman paljon. Valintojen tarkkuus ei hyvissäkään olosuhteissa ole mitenkään erityisen hyvä, mutta pääasia on, että manuaalivalinnat ovat myös mukana.

Ja koska kyseessä on Samsung, ei tarvitse pelätä etteikö laite saisi kasaa lisävarusteita: IFA-messuilla kameran julkaisun yhteydessä esiteltiin jo rengassalama, suojakotelo jossa on myös linssinsuojus ja videokuvaukseen sopiva kannettava teline. Lisäksi laitteelle esiteltiin myös langaton latausalusta, mutta tämän markkinoille tulemisen suhteen ei kannata pidättää hengitystä (ps. Samsung missä on SGS 3:n langaton lataussetti?).

Fyysisen säätöpainikkeen puutteesta huolimatta laite on kuitenkin Samsungilta erittäin hyvä ja tinkimättömästi tehty avaus Android-kameroille, josta suunta on vain eteenpäin. Toivottavasti Galaxy Camera 2 sisältää myös puheominaisuudet ja fyysisen säätörullan asetuksia varten. Aivan 21-kertaista zoomiakaan ei pokkarissa kaivata, sen näkisi mieluummin korvattavan suuremmalla kuvasensorilla. Tämänhetkinen hieman alle 500 euron hinta on jo huomattavasti inhimillisempi kuin laitteen 599 euron ovh. Vaikka Galaxy Camera yhdistääkin kätevästi monta eri laitetta yksiin kuoriin, se ei valitettavasti kuitenkaan hoida jokaista niistä ilman moitteita. Laite tulee outoon uuteen segmenttiin konseptituotteena, eikä Samsungia voi ainakaan yrittämisen puutteesta tuomita.