LG julkaisi vielä juuri ennen MWC-messuja mörköpuhelimensa, LG Optimus G Pro:n, johon on pakattu 5,5″ 1080p-tarkkuuteen yltävä IPS-näyttö ja 1,7 GHz neliydin Snapdragon 600 -järjestelmäpiiri, sekä 2 Gt keskusmuistia.

Sisäistä tallennustilaa laitteessa on 32 Gt, sekä mikroSD-korttipaikan avulla tallennustilaa voi laajentaa vielä 64 gigatavuun asti. Takakamerassa on 13 Mpix kenno ja etukamerassakin on riittävän kokoinen 2,1 Mpix kenno. Virtaa laite saa 3150 mAh:n akusta, mikä kiilaa sen Note 2:n ohi. Käyttöjärjestelmänä on Jelly Bean, eli Android 4.1.2. Verkko-ominaisuuksina löytyvät kaikki nykyisin tarvittavat HSPA:sta 4G:n ja LTE:n, sekä WLAN N, dual-band ja Bluetooth 4.0. Puhelimen ulkomitat ovat 150,2 x 76,1 x 9,4 mm ja painoa on 172 grammaa.

 

Kuvaussovelluksen erikoisuuksiin kuuluu sekä etu- että takakameran yhteiskäyttö, jolla voi ainakin ottaa erikoisempaa PIP-videokuvaa. VR Panoramalla voi kuvata 360 asteen panoraamaa sekä pysty- että vaakatasossa.

httpvh://youtu.be/Rh-2_Nt8Wac

Ulkoasun sanotaan muistuttavan Nexus 4:ää kaarevalla lasillaan ja kuvioidulla takakannellaan. Koska LG julkaisi puhelimen jo ennen MWC:tä, pääsemme todennäköisesti  käpälöimään sitä paikan päällä. Myyntiin asti laite pääsee Q2:n aikana.  Laite on monin tavoin samalle kuluttajasegmentille suunnattu kuin Samsung Galaxy Note 2; näyttö vain on tarkempi (400 ppi), mutta toisaalta S Peniä tai sen kaltaistakaan ominaisuutta ei ole.

Alla vielä Englanninkielinen tiedote:

OPTIMUS G PRO, LG’S FIRST FULL HD SMARTPHONE, LAUNCHES THIS WEEK IN KOREA

LG’s 5.5-inch Full HD IPS Display Device to Make Appearance at MWC

SEOUL, Feb. 18, 2013 — Hot on the heels of the success of Optimus G, LG Electron-ics (LG) today introduced the newest addition to the G family to the Korean public. With the largest display yet to appear on an LG smartphone, the 4G LTE-equipped Optimus G Pro with 5.5-inch Full HD IPS display and new UX features was developed to meet the growing demand for smartphones with large screens.

 

The Full HD IPS display on the Optimus G Pro — developed in partnership with LG Display — delivers 1920 x 1080 pixels at 400ppi. The smartphone offers the largest bat-tery capacity in its class at 3,140mAh, allowing for Full HD viewing enjoyment for hours on end. And with an improved 13MP rear and 2.1MP front camera, users can also capture images and videos in Full HD, the same quality found on high definition TVs.

The Optimus G Pro also comes with advanced UX features developed specifically for the device, such as Dual Recording and Virtual Reality (VR) Panorama. Dual Recording allows users to capture video with both the front and rear cameras simultaneously for a unique picture-in-picture experience. And VR Panorama allows shots of entire horizontal and vertical environments for a full 360o view. Creative and innovative UX features popular with Optimus G users have been added to the Optimus G Pro, such as an upgraded QSlide, Live Zooming and QuickMemo.

“The Optimus G Pro was developed specifically to deliver vivid and superb picture quality in a large display smartphone form factor,” said Dr. Jong-seok Park, president and CEO of LG Electronics Mobile Communications Company. “We will continue to expand our position in the premium LTE smartphone segment with our superior display technology and unique user experience.”

Visitors to 2013 Mobile World Congress (MWC) can experience Optimus G Pro and its advanced UX features for themselves at LG’s Booth in Hall 3.

Optimus G Pro Key Specifications:
• Chipset: 1.7GHz Quad-Core Qualcomm Snapdragon™ 600 Processor
• RAM: 2GB DDR
• Memory: 32GB / microSD (up to 32GB)
• Display: 5.5-inch Full HD (1920 x 1080 pixels / 400ppi)
• Camera: Rear 13.0MP with LED Flash / Front 2.1MP
• OS: Android 4.1.2 Jelly Bean
• Battery: 3,140mAh (removable / wireless charging capable)
• Size: 150.2 x 76.1 x 9.4mm