Sony on tuonut markkinoille uuden Xperia Z -laitteensa ja teoriassa laite osuu jokaiseen tekniseen uutuuslaatikkoon: 1080p-näyttö, kerrostettu kamerasensori, ohut ja seksikäs ulkoasu. Mutta onko kyseessä vain kaunis kuorrutus vai todellakin Sonyn uusi pelinavaus.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=c84Z4UZO0W4

Sony, tai silloinen Ericsson, julkaisi aikoinaan puhelimen, jota mainostettiin ”yhtä ohueksi kuin näkkileipä” ja mainos toki liioitteli tyypilliseen tapaan, mutta nyt julkaistu Xperia Z on vihdoin yhtä ohut ellei ohuempi kuin aikoinaan hypetetty näkkileipä. Ja 5” näytön takia leveyttäkin löytyy perinteisen näkkärin verran. Laite on pinnoitettu kauttaaltaan säröytymistä estävällä kalvolla päällystetyllä lasilla (mitä luultavimmin Asahin valmistamaa karkaistua Dragontrail-lasia) ja runko on tehty lasikuitu-polyamidi-komposiitista, jota käytetään normaalisti urheiluautojen osissa metallien sijasta. Runko on materiaalin ansiosta jopa 30% kevyempi kuin alumiinista tehty ja silti yhtä vahva.

IMG_4389

Laitteen etupuolen vie käytännössä kokonaan 5-tuumainen 1080p-resoluutioinen näyttö, jonka suunnittelussa Sony on yrittänyt saada näytön ja rungon reunaa saumattomaksi, onnistuenkin siinä melko hyvin, tosin LCD-paneelista johtuen tarkkasilmäinen saattaa huomata pienen eron. Näytön yläpuolelta löytyy Sony-tekstin lisäksi 2 Mpix webcam, kuuloke sekä alareunasta myös nykytrendistä poiketen selvästi erottuva toisen mikrofonin aukko.

IMG_4384

Laitteen oikeasta reunasta löytyy kamerapainikkeen näköinen virtapainike, mutta vaikka ulkonäkö antaakin ymmärtää, ei Sony ymmärrä antaa käyttäjilleen fyysistä laukaisinta, vaikka aiemmissa malleissa sitä on nähty. Painikkeen alapuolelta löytyvät äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet joiden hieman omituinen asettelu on itse asiassa hyvä, sillä tämä parantaa pienikätisten käyttömukavuutta. Painikkeen yläpuolelta löytyy suojaluukun takaa mikroSIM-paikka.

IMG_4393

Näiden alapuolelta löytyy laitteen kaiutin, joka on järkevästi laitteen reunassa, joten esim. pöydällä kaiutinpuhelinkäytössä se voittaa mennen tullen takakannessa olevan kaiuttimen. Rungossa on myös paikka ranne tai kaulanauhalle meistä hieman rähmäkäpälimmille.

IMG_4383

Yläreunan suojaluukun alta löytyy kuulokeliitäntä ja vasemmasta reunasta löytyvät telakkaliittimet ja suojaluukun alta paikka mikroSD-muistikortille.

IMG_4387

Lataustelakka tulee mukana myyntipakkauksessa ja puhelin asettuu tähän hieman kallistettuun asentoon joka helpottaa elokuvien seuraamista ruudulta.

IMG_4397

Syy suojaluukkujen olemassaoloon on yksinkertainen; Xperia Z on monien muiden Sonyn laitteiden tapaan IP57-sertifioitu ja kestää jopa puoli tuntia veteen upotettuna. Luonnollisesti laite on myös pölytiivis.

IMG_4390

Takakannesta löytyy LED-salama, uudella 13 Mpix kerrostetulla Exmor RS -sensorilla varustettu pääkamera ja hopeinen Xperia teksti. Takakannessa oleva NFC-logo ei sovi oikein laitteen muuhun lookkin, mutta se on onneksi pelkkä tarra, joten trendikkäimmät voivat poistaa sen pilaamasta ulkonäköä.

Laitteen molemmat pinnat sekä edestä että takaa ovat lasia, ja tämän takia laitteen runko tulee ~0.5 mm lasia korkeamalle ettei pinta ole ensimmäisestä pudotuksesta heti pilalla. Kaikki lasipinnat on myös päällystetty Sonyn tavamerkiksi muodostuneella kalvolla, mutta tällä kertaa sillä on myös turvafunktio ja ajatuksena on turvalasin tavoin suojella käyttäjän sormia mikäli lasiin tulee halkeama.  Aivan jokaista kolhua ei tarvitse varoa, sillä Sony lupaa laitteelle kestävyyden ainakin 1 m korkeudelta tapahtuville pudotuksille. IP-luokituksena on vedenkestävyydelle (IP5/7) ja pölynkestävyydelle IP5X.

Vedenkestävyyden takia ei laitteesta löydy fyysisiä Android-toimintanäppäimiä vaan nämä ovat ruudulla Nexus-sarjan tavoin.

Ulkokuori on joka tapauksessa yksi parhaimman näköisimmistä Android-puhelimista mitä on ikinä tehty, tosin joka suunnasta kiiltävä musta pinta vetää sormenjälkiä puoleensa kuin valkoinen matto punaviinitahroja, joten jatkuvalle putsaamiselle allergisten kannattaa valita laitteesta valkoinen malli.

Koska näyttö on iso myyntivaltti ja Sony on tuonut sen parantamiseen mukaan myös Mobile Bravia Engine 2:n, on pakko todeta, että suuret odotukseni eivät täyttyneet. Näyttö on toki aivan tolkuttoman tarkka ja 443 PPI pikselitarkkuudella ja 1080p (1920×1080) -resoluutiolla se näyttää aivan uskomattoman hyvältä edestä katsottuna, mutta valitettavasti ongelmaksi muodostuu aavistuksen heikot katselukulmat. Kun laitetta kallistaa vähänkin liikaa, se näkyy heti kuvan kontrastissa. Tämä ei tietenkään normaalissa matkapuhelinkäytössä häiritse, mutta esimerkiksi elokuvien katselussa se on jo pidemmän päälle rasittavaa, tosin mukana tuleva telakka auttaa jälkimmäisessä. Ongelma ei ole kuitenkaan kovin mittava, sillä sitä esiintyy pystyssä käytettäessä lähinnä sellaisissa kulmissa, että näytön katsominen ei ole muutenkaan luontevaa, mutta vaakakäytössä se tosiaan häiritsee jo enemmän.

En edes kiinnittänyt kuvakulmiin aikaisemmin suunnattomasti huomiota, mutta tätä artikkelia kirjoittaessa olen välillä pidellyt HTC Onea kädessäni ja sen SLCD3-näyttö ei kärsi samoista ongelmista. Luonnollisesti tämän jälkeen kiinnitin asiaan huomiota, joten asia ei välttämättä haittaa kaikkia. Kannattanee kuitenkin käydä vilkaisemassa laitetta kaupassa ennen ostopäätöstä, kuten aina.

Screenshot_2013-03-06-21-12-07

Bravia Engine 2 korjaa huomattavasti näytön kuvakulmista johtuvia ongelmia ja parantaa videoiden ja kuvien kontrastia laitteen näytölle sopivammaksi ja on näin ollen ominaisuus. joka kannattaa peruskäyttäjän pitää päällä. Toisin kuin aikaisemmassa versiossa, on etu selvästi nähtävissä. Pikselipuristit voivat kuitenkin halutessaan kytkeä ominaisuuden pois päältä asetuksista.

Screenshot_2013-03-06-21-12-42

Kuten monet muutkin tämän hetken lippulaivoista, tulee laite 4.1.2 Androidilla, ja 4.2.2-päivitys on arvioitu alustavasti maaliskuulle.

Screenshot_2013-03-06-21-13-29

Puhelimessa pyörii Androidin päällä Sonyn oma käyttöliittymä, joka on hiljalleen vähentänyt massiivisia muutoksia perus-Androidiin, mutta on silti onnistunut pitämään omintakeisen ja tyylikkään ulkoasunsa. Tämä on ollut linjauksena varsin monella valmistajalla, luultavasti käyttäjien palautteesta johtuen.

Screenshot_2013-03-06-21-14-32

Heti alkuun kiinnittää laitteessa huomion lukkoruudun avautumisessa olevaan efektiin joka näyttää samalta kuin vetäisi sormella suljettuja sälekaihtimia pitkin. Kaihtimet reagoivat myös sen mukaan mistä kohtaan niitä koskee, joten kyseessä ei ole valmiiksi renderöity animaatio. Nykytrendin mukaan lukkoruudulta pääsee myös nopeasti kameraan tai musiikkisoittimeen.

Screenshot_2013-03-06-21-14-56

Työpöytä ei sinänsä uusia ihmeitä Androidiin tarjoa, mutta mukana ovat muista Xperia-laitteista tutut aukeavat widgetit esimerkiksi Accuweather ja asetuspaneeli.

Screenshot_2013-03-06-21-15-22

Asetukset löytyvät paneelin lisäksi toki myös ilmoitusalueelta.

Screenshot_2013-03-12-21-53-51

Suurimman muutoksen on kuitenkin kokenut Androidin moniajovalikko jossa sovellusten alla löytyy lista pienoissovelluksista.

Screenshot_2013-03-06-21-16-20

Pienossovellus aukeaa popup-ikkunaan auki olevan sovelluksen päälle joten Xperia Z mahdollistaan kevyen moniajon. Sovelluksia laitteessa on neljä: Laskin, Ajastin, Muistio ja Ääninauhuri, mutta niitä on mahdollista ladata lisää Play-kaupasta. Valitettavasti pienoisohjelmia voi olla auki vain yksi kerrallaan.

Screenshot_2013-03-06-21-17-05

Kotiruutuja on laitteessa vakiona kolme, mutta näitä voi lisätä pitämällä ruudulla sormea pohjassa paneelinäkymässä johon pääsee nipistämällä kotiruutua. Samasta näkymästä on myös helppo selata widgettejä ja lisätä niitä. Itse pidän tätä huomattavasti miellyttävämpänä tapana kuin Androidin vakiota jossa widgetit löytyvät sovellusvalikosta.

Screenshot_2013-03-06-21-17-51

Ohjelmistovalikko on saanut tervetulleen uudistuksen ja sovellusvalikossa on yläreunassa pudotusvalikko josta on mahdollista vaihtaa lennossa ikonien järjestystä mukautetun, aakkosellisen, asennusjärjestyksen ja useimmin käytettyjen mukaan. Varsinkin paljon sovelluksia asentaneet arvostavat varmasti tätä ominaisuutta. Myös sovellusten hakemista on helpotettu suurennuslasi-ikonin alta löytyvän hakukentän avulla

Screenshot_2013-02-15-16-40-44

Asetusalue on kokenut myös suuren muutoksen ja näistä yksi niistä on virranhallintaominaisuus; Androidista vakiona löytyvien akkutyökalujen lisäksi löytyy valikon alta laskuri, joka näyttää arvioidun valmiusajan valittujen virransäästöominaisuuksien mukaan.

Screenshot_2013-03-06-21-22-08

Laite mahdollistaa myös näytön langattoman peilauksen Wi-Fin yli sopivalla Sonyn lisälaitteella tai Bravia-televisiolla hieman Samsungin Allshare Castin tapaan. Mukana ovat tietenkin myös tiedostojen näyttäminen DLNA:n avulla tuetuissa laitteissa. Kummallisempi ominaisuus on MirrorLink, jolla on mahdollista ohjata esimerkiksi Bravia-televisioiden kaukosäätimellä laitetta television USB-väylän kautta.

Screenshot_2013-03-06-21-25-28

Sony on myös petrannut tietoturvan kanssa ja laiteen mukana lanseerataan MyXperia-etälukitus, -pyyhintä ja -paikannustyökalu. Sovelluksella ja rinnakkaisella Sonymobile.com-sivustolla on mahdollista asettaa puhelin myös soimaan mikäli se on kadonnut kotona johonkin paikkaan nimeltä jemma.

Screenshot_2013-03-06-21-17-23

Esiasennettuina sovelluksina laitteen mukana tulee Googlen Androidpatteristo: Chrome, Play-kauppa, Youtube, Maps, Google+, Haku, Talk, Messenger, Google Now, Gmail, Elokuvastudio-videoeditori ja tietenkin ilmainen suomenkielinen navigointi.

Sony on näiden lisäksi paketoinut mukaan Herätyskellon ja ajastimen, muistilappusovelluksen, Sähköpostin, TrackID-biisintunnistusovelluksen, FM-radion, Päivityskeskuksen, Autotilan, Xperia Link -verkonjakosovelluksen, OfficeSuite-tekstinkäsittelyohjelmiston täysversion, Videosoittimen, Sony Select -sovelluskaupan, Laskimen, Walkman- musiikkisoittimen. Mukaan tulee myös Sonyn Music Unlimited -suoratoistopalvelu. Valitettavasti Sonyn elokuvavuokraamoa ei laitteessa ole, sillä sitä ei ole vieläkään julkaistu Suomessa, edes Playstation-konsolille.

Screenshot_2013-03-06-22-04-34

Extra-maininnan saavat Sonyn mukaan paketoima varmuuskopiointisovellus, jolla onnistuu asetusten ja tietojen varmuuskopiointi myös suurimmasta osasta järjestelmäsovelluksia. Loistava lisäys jonka toivoisimme leviävän muihinkin laitteisiin.

Screenshot_2013-03-06-22-05-33

Toinen erinomainen lisäys on Sonyn kuvagalleria, joka järjestelee kuvat kuukausittaisiin ”kasoihin” ja lisäksi laitteen burst-ominaisuudella (josta puhumme hetken päästä lisää) otetut kuvat ovat automaattisesti kansioita, joten epäonnistuneet otokset poistuvat kertaheitolla helposti.

Laitteen 1,5 GHz neliydinprosessori repi seuraavanlaiset tulokset testipatteristosta:

Quadrant: 7696
Vellamo Metal:588
Vellamo HTML5: 2187
Epic Citadel: Keskiarvoinen FPS 57,3
Basemark Taji: 38,26
Basemark GUI Onscreen: 59,338726
Basemark GUI Offscreen: 179,84418

Tuloksista varsinkin GPU:lle erittäin raskas Epic Citadel oli yllätys, sillä se ajetaan laitteen natiiviresoluutiolla. Huomattavaa testeissä oli, että FPS ei noussut missään vaiheessa yli 61 FPS:n ja todennäköisesti ruudunpäivitysnopeus on rajoitettu tuohon itse laitteessa.

Josta pääsemmekin arvostelumme viimeiseen osaan eli kameraan ja kamerasovellukseen. Laitteessa on Sonyn uusin mobiilikäyttöön suunniteltu 13 Mpix kerrostettu Exmor RS -kamerakenno. Tämä käyttää myös tavanomaisien RGB (pun-vih-sin) kanavien lisäksi vielä W eli White-kanavaa jolla saadaan lisää valoherkkyyttä. Kenno kykenee myös reaaliaikaiseen HDR-kuvaukseen still- ja videokäytössä. RGBW-kanavien käyttäminen kuvaamisessa ei ole sinänsä uusi temppu, vaan haasteelliseksi tämän on ennen tehnyt se että W-kanavan lisääminen yleensä lisätessään herkkyyttä heikentää kuvan yleistä laatua, mutta Sony kuitenkin väittää saaneensa ongelman hanskaan. Näin onkin videota kuvattaessa, mutta valitettavasti still-kuvissa tuntuisi, että laite yliprosessoi kuvia, joka näkyy kuvan puuroutumisena kun kuvaa zoomataan tarkemmin. Samantapaista ongelmaa on tosin ollut muillakin Xperioilla ja Sony on yleensä korjannut tämän ohjelmapäivityksen myötä, joten en ole vielä täysin vakuuttunut, että tämä ongelma johtuu teknologiasta itsestään. Kamera tekee sen mitä lupaa ja selviytyy hämärässä parhaimpien joukossa, mutta kuvanlaatu ei päätä huimaa ja olisinkin nähnyt laitteessa mieluummin vaatimattomamman megapikselilukeman, mutta fyysisesti samankokoisella kennolla. (Saimme kuulla MWC:ssä Sonyn edustajalta, että kuvien yliprosessointi on tosiaankin ohjelmisto-ongelma ja tämä korjataan piakkoin)

Screenshot_2013-03-06-22-06-31

Kamerasovellus itsessään on tuttu entisistä Sonyn lippulaivoista, mutta Sony kuitenkin on lisännyt muutaman uuden tempun ja nyt videokuvauksen aikana on mahdollista ottaa myös still-kuvia.

Screenshot_2013-03-06-22-06-47

Yläreunan valikosta on helppo valita eri kuvaustilojen välillä, joita on mukana: Normaali, Videokamera, Pyyhkäisypanoraama, Kuvausohjelmatila, Etukamera ja Kuvatehoste. Näiden lisäksi löytyy parhaimmat asetukset itse automaattisesti haisteleva i+-tila.

Screenshot_2013-03-06-22-07-28

Kuvausohjelmatila on käytännössä tila josta löytyvät esimerkiksi toimituksemme lemppari ”pissis-filtteri” eli Pehmeä iho, Ilotulitus, Lumi yms tilat.

Screenshot_2013-03-06-22-07-47

Kuvaustehoste on taas 9 eri reaaliaikaisen filtterin valikoima.

Vaikka normaalitila antaakin mahdollisuuden säätää valkotasapainoa, ISO-herkkyysarvoa, valotusarvoa jne, huomasin että i+-tila onnistui tekemään saman käytännössä yhtä hyvin, oikeastaan jossain tapauksissa i+ kytki vähän liian herkästi vastavaloon kuvattaessa HDR-tilan päälle jolloin jouduin turvautumaan manuaalitilaan.

Screenshot_2013-03-06-22-08-43

Kamerassa on myös kuvanvakain sekä videolle että still-kuville, mutta HDR-tilassa kuvattaessa tämä ei ole käytettävissä

httpvh://www.youtube.com/watch?v=RcAx_QOwWm8

Yksi mielenkiintoisimmista ominaisuuksista on Sonyn parantama sarjakuvaus; muut Android-laitteet tukevat sarjakuvausta maksimissaan 30 kuvan sykäyksissä, mutta Xperia Z kuvaa niin pitkään kun laukaisinta pidetään pohjassa tai muistikortti täyttyy. kamera on myös aivan tolkuttoman nopea; heikoimmalla 1280×720 resoluutiolla nopeus on 14 kuvaa sekunnissa josta esimerkki alla. Täydellä resoluutiolla (3920×2204) nopeus on ”vain” 10 kuvaa sekunnissa. HUOM! Yllä oleva video demonstroi kuvauksen nopeutta, ei kuvanlaatua sillä valaistus oli erittäin huono.

httpvh://youtu.be/F3nm1wXFnf0

Laite tukee toki myös 4G-yhteyksiä, mutta emme aikarajoitteiden vuoksi näitä päässeet testaamaan.

Mikäli ei oteta huomioon kameran yliprosessointia ja aavistuksen alisuoriutuviksi jääviä katselukulmia, Xperia Z osuu ja uppoaa allekirjoittaneeseen jokaisella rintamalla ja tuo myös ulkonäkönsä puolesta jotain vähän erilaista tiskiin. Miinusta tulee tosin integroidun langattoman latauksen puutteesta, joka olisi ollut mukava lisä varsinkin kun kyseessä on premium-hinnoiteltu laite johon sitä ei saa edes lisävarusteena. Sonyn uuden disainin suunta on kuitenkin ehdottomasti oikea.