Nikon ja Samsung julkaisivat viime vuonna pokkarikamerat Androidilla. Onko Android pokkareissa nimenomaan Se Uusi Juttu™ ja kenties tulevaisuudessa kaikissa kameroissa?

Alkusanat

Kosketusnäyttöjä on ollut kameroissa jo aiemmin, mutta Androidin tuleminen kuvioihin on uusi, vaikkakin ei mitenkään yllättävä asia. Löytyyhän Android jo televisioista, tableteista, kännyköistä sekä läppäreistä. Androidin avulla kamera saa loistavan valikoiman ohjelmistoja, mutta Nikonista löytyy valitettavasti jo vanhentunut Android-versio 2.3.3. Onneksi iso osa Play-kaupan ohjelmistoista tukee edelleen tätä vanhempaakin Androidia, joten suuria ongelmia näin ollen tule.

Kameran speksit ovat seuraavat:

 • 16 megapikselinen taustavalaistu CMOS-kenno (fyysinen koko 1/2,3″ (6,17 x 4,55 mm)
 • 10x optinen zoom, 25-250 mm kinovastaavuus
 • valovoima: f/3.2-5.8
 • 8 fps sarjakuvaus
 • optinen kuvanvakain
 • herkkyys: ISO 125-1600
 • videokuva: 1920x1080p, stereo
 • Wi-Fi -liitäntä (IEEE 802.11b/g/n)
 • Bluetooth v2.1 + EDR / A2DP
 • Android 2.3 Gingerbread -käyttöjärjestelmä
 • ARM Cortex-A9 -prosessori
 • Muisti: n. 680 MB ohjelmille, 1.7 GB kuville ja videoille
 • GPS-paikannin
 • 3,5″ OLED-kosketusnäyttö, 819 000 pikseliä
 • mitat: 111 x 60 x 27 mm
 • paino: 184 g

Ulkoisesti

Ulkoisesti S800c näyttää samalta kuin oikeastaan kaikki muutkin pokkarit. Se on kompakti, mahtuu pienempäänkin taskuun ja kosketusnäyttö kattaa takaosasta suurimman osan. Yläosasta löytyy zoom-, virta- sekä laukaisinpainikkeet. Sivulta löytyy HDMI- ja USB-liittimet, joista jälkimmäisellä kamera myös ladataan. Värivaihtoehtoina ovat musta tai valkoinen.

Akku ja muistikortti ovat saman luukun takana pohjassa, jossa sijaitsee myös kierre kolmijalalle.

Ohjelmisto

Käynnistäessä Nikon menee automaattisesti kuvaustilaan ja valikot ovat erittäin yksinkertaisia. Kamera on heti käynnistäessä valmis kuvaamiseen, mutta Androidin käynnistyminen kestää noin 10 sekuntia. Ennen Androidin käynnistymistä kuvaustilaa ei voi vaihtaa tai jo otettuja kuvia ei voi selata.

Laitteessa on myös ikävä ominaisuus; Jos kamerassa siirtyy Androidin puolelle ja painaa laukaisinta, kamera ei siirry automaattisesti uudestaan kuvaustilaan vaan kuvausohjelmisto pitää valita aloitusnäytöstä aina itse.

Itse Android Nikonissa on hyvin vakio. Nikon ei ole laittanut juurikaan mitään ylimääräistä ja haluamansa ohjelmistot tulee hakea itse Play-kaupasta. Dropbox sekä Instagram toimivat hyvin, sekä tietysti Angry Birds. Muutenkin Androidin käyttö on erittäin sulavaa eikä lagiin törmännyt missään vaiheessa. Valitettavasti kameraohjelmisto tuntui jumittavan kuvan ottamisen jälkeen, jos kamera oli pitkään ollut valmiustilassa. Ongelma korjautui käynnistämällä kamera uudestaan.

Testilaitteemme piti kuitenkin päivittää Nikonin sivuilta saatavalla päivityksellä, jotta Play-kauppaan pääsy onnistui. Päivitys tapahtuu kuitenkin hyvin yksinkertaisesti siirtämällä tarvittava kansio muistikortille ja käynnistämällä päivitys kameran valikosta.

Kuvanlaatu

Nikonin Coolpix S800c:n kuvanlaatu on pätevää niin lomakuviin kuin vaikka albumeihinkin. Videon laatu on valitettavasti hieman samea 1080p-resoluutiosta huolimatta. Nikonin kuvanlaatu on samalla tasolla kuin edullisten “normaalipokkareiden”. Kuvat näyttävät hyviltä sekä näytöllä että pienemmäksi skaalattuna, mutta tarkempi tarkastelu näyttää yksityiskohtien puutteen ja utuisuuden jopa kirkkaassa päivänvalossa.

Akunkesto

Akunkestoa Nikonissa on hieman vaikea arvioida, sillä välillä akku kesti aktiivista käyttöä useita päiviä, mutta välillä tuntui loppuvan jo puolessa päivässä aivan samanlaisella käytöllä. Käytössä oli kylläkin Dropboxin automaattinen kuvien lataaminen verkkoon aina Wi-Fi -yhteyden muodostuessa. WiFi oli kuitenkin suurimman osan ajasta ilman yhteyttä, mutta päällä. Akunkesto standardoidulla CIPA:n menetelmällä on 140 kuvaa, näyttö päällä.

Yhteenveto

Nikonin Coolpix S800c helppokäyttöinen ja edullinen askel Android pokkareihin, vaikkakin vanhentunut käyttöjärjestelmä ja kameraohjelmiston ajoittaiset mietintätauot hieman harmittavat. Kuvanlaatu samanhintaisissa “normaalipokkareissa” on astetta parempi, mutta varsinkin kuvien jakaminen sosiaalisiin palveluihin, sekä niiden muokkaus kamerassa on huomattavasti mukavampaa kosketusnäytön sekä Androidin ansiosta.
Nikonin hinta 349 euroa on huomattavasti edullisempi kuin Samsung Galaxy Cameran (599 euroa) ja sopii näin yleispokkariksi paremmin.
Lisäksi Nikon on huomattavasti pienempi, sekä omasta mielestäni kuvausergonomialtaan mukavampi.

DSCN2074 DSCN2101 DSCN2100 DSCN2099 DSCN2098 DSCN2097 DSCN2095 DSCN2094 DSCN2093 DSCN2092 DSCN2091 DSCN2090 DSCN2088 DSCN2087 DSCN2086 DSCN2085 DSCN2080 DSCN2079 DSCN2076