QI Wireless Power Consortium on vahvistanut, että SGS4 tukee langatonta latausta QI-standardilla. Valitettavasti ominaisuutta ei nähdä “suoraan laatikosta”, vaan tuki lisätään laitteeseen erillisen vaihdettavan takakannen  avulla. SGS3:lle tai Note 2:lle suunnitellut, itse modattavat, QI-laturit eivät myöskään toimi, sillä Samsung on siirtänyt pinnien paikan puhelimen yläreunaan. Virallinen langaton latauskitti tulee myyntiin ainakin Yhdysvalloissa, mutta Euroopan saatavuudesta ei ole tietoa. Olemme lähettäneet tästä kyselyn Samsungin Suomen osastolle ja lisäämme tiedon tähän artikkeliin mikäli saamme vahvistuksen. EDIT: Samsung Suomi on vahvistanut QI-latauskitin saapumisen pohjolaan. Samsungilla ei ole antaa tarkkaa päivämäärää, mutta tukkurit arvioivat saatavuuden ensikuun puoliväliin.

Alla vielä virallinen englanninkielinen tiedote:

New Samsung Galaxy S4 Features QiWireless Charging

Rapidly Expanding Qi Ecosystem Now Includes Compatible Phones from Samsung, Nokia, LG, HTC, Panasonic, Sony, Motorola, Sharp, Fujitsu, NEC, and Pantech

 The new Samsung Galaxy S4 uses the Qi wireless charging standard in its optional back battery cover and wireless charging pad accessories, as demonstrated at Samsung Unpacked 2013. The accessories are fully compatible with all Qichargers and Qi-compatible phones. The announcement further solidifies Qi as the mobile industry’s choice for fully compatible wireless charging.

Qi is backed by more than 130 leading companies of the Wireless Power Consortium (WPC) like Blackberry, ConvenientPower, Delphi Automotive Systems, Energizer, Haier Group, Hitachi Maxell HTC, Huawei, LG, Motorola, Nokia, Panasonic, Philips Electronics, Samsung, Sony, TDK Corporation, Texas Instruments, Toshiba, and Verizon Wireless.

Qi cuts the last remaining cord in consumer electronics – the charging cord. Any Qi-certified device wirelessly charges using any Qi-compatible charger, regardless of brand. It’s easy, you just set your Qi-supported device on any Qi charging spot and it instantly starts charging.

The Galaxy S4 is the latest addition to the rapidly expanding Qi ecosystem of mobile devices, charging accessories, charging locations, and consumer electronics with an installed base of more than 15 million units. Recently, McDonald’s began testing wireless charging with Qi-embedded tables in some of its European locations. In addition, Toyota announced that the 2013 Toyota Avalon Limited includes integrated Qi charging in the center console. The universe of Qi products includes over 170 products and Qi is the only wireless power solution directly integrated into flagship smartphones and automobiles.

Qi is an open, fully flexible standard capable of evolving its technology and features to offer the best user experience while maintaining compatibility products that have the Qi logo. It offers the widest range of features to optimize user convenience and product choices: support for both inductive and resonant charging, spatial freedom, and intelligent power management.

For more information, visit: www.wirelesspowerconsortium.com

About Qi and the Wireless Power Consortium

Established in December 2008, the Wireless Power Consortium’s mission is to establish Qi as the global standard for wirelessly charging electronic products. The more than 130 members of WPC include industry leaders in mobile phones, consumer electronics, batteries, semiconductors, components, wireless power technology and infrastructure such as wireless operators, furniture and automotive parts companies. Qi products are available in the United States, Asia Pacific, and Europe.