Galaxy Xcover 2 on Samsungin seuraava versio kovempaa käsittelyä kestävästä älypuhelimesta. Laite on saanut pienen kasvojen kohotuksen ja jonkinmoisen päivityksen koneistoonsa.

Laitteisto ja yleistä

Uusi Xcover on niellyt neljän tuuman näytön 800×480 -tarkkuudella, 1 gigahertsin kellotaajudella toimivan Cortex-A9 -pohjaisen tuplaydinprosessorin, yhden gigatavun keskusmuistia, neljä gigatavua tallennustilaa ja ARM Mali-400 -grafiikkapiirin. Liitäntöinä on normaalit MikroSD -korttipaikka, tavallinen SIM-korttipaikka, kuulokeliitin, MikroUSB -liitin MHL-tuella ja langattomasti BT 4.0, Wi-Fi b/g/n ja normaali HSPA, mutta ei 4G:tä. GPS:n lisäksi löytyy tuki GLONASS:lle. Kamera on 5 Mpix ja pystyy ottamaan videokuvaa 720 p -tarkkuudella. Laitteen ulkomitat ovat 130,5 x 67,7 x 12 mm ja painoa on 148,5 grammaa. Akun kapasiteetti on 1700 mAh. Laite onkin monilta osin kuin vanha kunnon Galaxy S2. Laite on suunnilleen saman kokoinen kuin SGS2 pienemmästä näytöstä huolimatta, se on vain hieman paksumpi.

Testiin saadussa kappaleessa oli yksi gigatavu tallennustilaa, mutta myyntiversiot ovat neljän gigatavun malleja.

Edestä ja takaa

Samsungin tuotekuva

Samsungin tuotekuva

Samsungin tuotekuva

Samsungin tuotekuva

Xcoverin ulkopinta on muovin ja kumin sekoitetta, josta saa hyvän otteen märkänäkin. Alarivin koti-, valikko- ja takaisin-painikkeet ovat hieman korotettuja ja ne erottuvat hyvin toisistaan ihan näppituntumalla. Oikealla sivulla on ilahduttavasti kamerapainike, joka helpottaa kameran käyttöä huomattavasti. Puhelimen salama toimii myös taskulamppuna ja sen saa kytkettyä päälle äänenvoimakkuudensäätöpainikkeesta, kunhan tämän on käynyt asetuksista säätämässä päälle.

IP67-sertifiointi tarkoittaa, että laitteen voi upottaa veteen enintään metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi. Näyttö on naarmutuksen kestävää lasia ja laitteen pitäisi kestää pudotus kahden metrin korkeudesta. Kestävä näyttö ei tietenkään tarkoita sitä, että sen kanssa voisi hakata nauloja seinään. Siihen käyttöön on parempiakin työkaluja, kuten vasara tai Lumiat.

Keväinen pulahdus
DSC_0338 DSC_0334

Akkusuoja on ruuvattu kiinni reilulla ruuvilla, eikä se vahingossakaan pääse irtoamaan. Myös mikroSD-paikka ja SIM-korttipaikka ovat akun alla, joten niihin ei pääse ihan helpolla käsiksi, mutta ovatpa ainakin suojassa. Kuuloke- ja USB-liitäntää suojaavat tukevanoloiset suojapalikat, jotka ovat kertaluokkaa luotettavamman oloisia kuin edellisessä Xcoverissa.

httpvh://youtu.be/WmgpuBWaeNc

Xcoverin budjettimallisuus näkyy sekä myyntipakkauksessa että ohjelmistopaketissa. Pakkauksen mukana ei tule SD-korttia, eikä kuulokkeita. Sovelluspuolella Samsungin omien ja Googlen perussovellusten lisäksi ainoa mukana tuleva ohjelma on sporttinen Cardio Trainer, joka on simppeli, mutta varsin toimiva ohjelma kuntoilun seurantaan. Polaris Office on viewer-versio, jolla voi näyttää dokumentteja.

Käyttö

Käyttöönotto on helppoa toisesta Samsungin laitteesta. Asennusohjelma kopioi kontaktit ja palautti tekstiviestit ja uusi vempele oli käytössä noin vartissa. Hermoja riepoi ainoastaan hieman se, että Googlen kaksivaiheinen tunnistus on käyttökelvoton asentaessa, koska tekstiviesteihin ei pääse käsiksi asennusohjelmasta. Mutta se ei ole varsinaisesti Samsungin ongelma.

Käyttöliittymänä on muista Samsungin laitteista tuttu Touchwiz 5.0. Tämä nykyinen sukupolvi alkaa olla jo varsin käytettävä, koska tässä kahden viikon testijakson aikana mielessä kävi vain muutaman kerran asentaa jokin muu launcher. Uudelle käyttäjälle Android 4.2 -version visuaaliset toiminta-avusteet ovat mainioita ja ne löytyvät myös Samsungin omista toiminnoista. Vanhemmille ihmisille mukava ominaisuus on ns. helppokäyttötoiminto, jolla fonttikokoa saa nostettua reippaasti ja oletuksena keskeiset sovellukset ja asetukset on aseteltu parille työpöydälle selkeiksi kokoelmiksi.

Sovellukset ja sivuapuri
Sovellukset 2013-04-10 09.26.01

Laite sisältää isommista malleista tutun Premium Pack -sovellusvalikoiman. Käyttökelpoisin osa Xcoverissa oli Sivuapuri (Page Buddy) -ohjelma, joka aktivoituu laiteaktiviteeteista. Kun laitteeseen lyö kuulokkeet kiinni, ilmestyy käyttöön uusi työpöytä, jolle voi asetella mediatoisto-widgettejään ja muita ikoneita. Sovellusrivillä näytetään jonkinmoisen arvauksen perusteella sopivimmat sovellukset.

Kahden viikon testijakson aikana puhelin oli normaalissa käytössä Galaxy S2:n sijaan, eikä entistä laitetta tullut lainkaan ikävä. XCover on tehoiltaan lähestulkoon identtinen. Joissakin tapauksissa laite miettii sovellusten avaamista kummallisen kauan, sillä välin kun SGS2 on jo avannut näytölle vähintään splash-ikkunan. Xcoveriin olisi helpolla mahtunut suurempikin akku, mutta nykyiselläänkin akkukesto on ihan ok luokkaa. Toisin kuin SGS2:lla Jelly Bean -päivityksen jälkeen, Xcoverilla pärjää lähes kaksi päivää minulle tavallisella käytöllä. Eli surffaamista, musiikin toistamista Spotifysta, normaali SoMe-setti käytössä (Facebook, Foursquare, Twitter, Google+) ja lisäksi vielä jonkin verran lukemista Kindlella tai vastaavalla ja satunnaisesti pelaamista.

Puhelimen ääriolotestit tehtiin hyvin kevyesti. Dippaus kevätkylmään lammikkoon tai viiden litran kattilaan eivät järkyttäneet vehjettä lainkaan. Muutama tahaton tiputus rinnan korkeudelta ei myöskään jättänyt mitään jälkeä laitteeseen. SGS2:ta suurempi paino ei tunnu käytännössä missään ja Xcover on paksuudestaan huolimatta paremman kokoinen ja tuntuu kädessä mukavalta (hansikkaan numero on 12). Ainoa ongelma on, että kosteana kapasitiivinen näyttö tekee vähän mitä sattuu, joten kosteissa paikoissa seikkailevan kannattaa pitää näppäinlukko päällä.

Suorituskyky

Suorituskyky testattiin seuraavilla sovelluksilla:

Testisovellus Tulos
Quadrant 3031
Vellamo Metal  379
Vellamo HTML5 1376
Epic Citadel: Keskiarvoinen FPS 36
Basemark Taji 17,32
Basemark GUI Onscreen 42,65
Basemark GUI Offscreen 21,73
Basemark X Onscreen 3,77
Basemark X Offscreen 0,89
AnTuTu 6995
3DMark Ice Storm 1675
3DMark Ice Storm Extreme  835
AnTuTu Battery Tester  596

Käytännön toimissa Xcover 2 mietti aina hetken sovellusten avaamista, kun taas esimerkiksi SGS2 avasi samat sovellukset silmänräpäyksessä. Lisäksi ruudunpäivitys nyki joissakin simppeleissäkin peleissä, kuten Plants vs. Zombiessa. Nämä eivät kuitenkaan olleet millään tavoin käyttöä estäviä ongelmia, sillä sovellukset toimivat järjellisesti kerran käynnistyttyään. Ero vain on hämmentävä, sillä synteettisten suorituskykymittareiden mukaan mitään älytöntä eroa ei käytännössäkään suorituskyvyssä pitäisi olla.

Kamera

Kamera on hyvä olla olemassa; 5 Mpix takakamera on hyvässä valossa aivan kelvollinen. Kuvilla ei ehkä voiteta palkintoja, mutta valkotasapaino on melkein aina kunnossa ja kuvat ovat rauhallisia, eivätkä millään tavoin ylisaturoituneita, kuten useasti kännykkäkuvat ovat. Kuvat ovat ennemminkin valjuja ja toisaalta vaaleat kohdat palavat helposti puhki. Kyllä tämä kama Instagramiin kelpaa. Etukamera on VGA-tasoinen ja kelpaa sellaisenaan Skypeilyyn.

Kameralla pitäisi myös pystyä ottamaan kuvia veden alla, mutta tämä jäi kokeilematta.

Päivä ja  yö
2013-04-17 19.55.34 Yökuva, virallinen maskotti

 

Hämärässä ja etenkin pimeässä kamera on mielestäni lähestulkoon käyttökelvoton. Tarkentaminen on hankalaa ja jo pienikin hämäryys tekee kuvista hyvin rakeisia. Salamasta ei ole merkittävää iloa. Otetut testikuvat eivät ole nekään kovin kaksisia (kirjoittaja syyttää järkyttävää flunssaa) ja jollakin tavalla natrium-lamput onnistuvat sotkemaan kameraparan lopullisesti. Salaman kanssa raamiin saa nyt jotakin tarttumaan, jos pakko on.

Kamerassa on suoraan panoraamatoiminto, joka on oikein helppokäyttöinen. Räpätään vain ensimmäinen kuva ja sen jälkeen etsinnäytössä näkyy rajat, mihin kohtaan pitää kohdistaa uudelleen ja kamera ottaa kuvan automaattisesti. Tulos sitten on hieman erikoinen.

Video on kuin kamerakin; valoisassa saadaan ihan niin ok kuvaa kuin käsivaralta nyt voi saada. Ilman vakainta tärinä on huomattavaa ja näkyvissä on selvää nykimistä, etenkin panoroidessa. Puolipimeässä videolla ei tehnyt mitään, mutta se nyt oli oletettavissakin.

Videot:

httpvh://youtu.be/msI_vztP8Q4

httpvh://youtu.be/aYD1UOBfutw

Yhteenveto

Galaxy Xcover 2 on erittäin kelvollinen peruspuhelin. Se on kestävä, riittävän tehokas tyypilliseen älypuhelinkäyttöön ja akkukesto on vähintäänkin siedettävä. Huipputeho esimerkiksi peleissä jättää toivomisen varaa, mutta hintaluokassa se tuskin on suurempia ongelmia. Puhelinta ostaessaan pitää sitten varautua ostamaan myös kuulokkeet ja MikroSD-kortti, mutta niin sitä joutuisi muutenkin tekemään.

Hyvää:

  • hyvä tuntuma, puhelimesta saa hyvän otteen märkänäkin
  • kestävyys
  • erillinen kameranappi
  • tasapainoinen all-around -laite

Huonoa:

  • tahmaisuus sovelluksia avatessa
  • GPUn tahmeus joissakin peleissä
  • budjettimaisuus
  • akun suhteellisen pieni kapasiteetti

Laitteen hinta on noin 275 euroa.

Voimme hyvillä mielin suositella tätä puhelinta, sillä kestävyys yhdistettynä halpaan hintaan tekevät tästä mielenkiintoisen peruspuhelimen jokaiseen taskuun.

Androidsuomi suosittelee

 

Galleria