Saimme pitkän odottelun jälkeen testiimme Samsung Galaxy S4:n – laitteen, jota kävimme jo ennakkoon katsomassa New Yorkissa. Onko Samsung kehittänyt Galaxy S3:lle minimaalisen seuraajan vai onko neljäs versionumero oikeasti ansaittu?

httpvh://www.youtube.com/watch?v=ouYO7DSbF0s

Laite näyttää ulkoisesti käytännössä samalta kuin edeltäjänsä ja onkin yhtä leveä ja paksu kuin S3. Eroa on vain vajaan millimetrin verran paksuudessa. Laitteen etupuolella on kuitenkin tapahtunut pieniä muutoksia S3:een verrattuna, joista suurin on reunusten kutistuminen, jotta laitteeseen saadaan mahdutettua 5” (oik: 4,99”) FullHD 1920×1080 resoluution näyttö, jossa on 441 pikseliä tuumalla.  Laite kuitenkin säilyttää onneksi Samsungin perinteiset toimintanäppäimet, mukaan lukien fyysisen kotinäppäimen.  Näytön yläreunasta löytyy videopuheluihin 2 megapikselin kamera, joka kykenee maksimissaan FullHD-resoluutioon (1920×1080).

20130504_173113

Laitteen takapaneelista löytyvät 13 megapikselin pääkamera ja tämän alta led-salama ja kohokirjaimin tehty Samsung-teksti.

20130504_173238

Yläreunasta löytyy 3,5 mm kuulokeliitäntä ja infrapunalähetin yleiskaukosäädintoimintoa varten.

20130504_173258

Alareunasta löytyy mikroUSB-liitin MHL-toiminnolla joten tarvittaessa näytön kuvan saa myös sopivalla adapterilla isolle ruudulle.

20130504_173250

Äänenvoimakuudensäätöpainike löytyy laitteen vasemmalta puolelta ja virtapainike oikealta.

iseepixels

Vaikka näyttö näyttääkin erittäin hyvältä, tuli käytössä eteen varsinkin mustaa tekstiä valkoisella pohjalla vieritettäessä mielenkiintoinen haamuiluongelma: teksti jätti hieman haamukuvaa vieritettäessä. Efekti oli kuin olisi käyttänyt loppuaikojen laadukkaampia passiivi-tft monitoreja. Onneksi ongelma ei ollut kovin suuri ja se tuli esiin vain mustaa tekstiä valkoisella vieritettäessä. Tämä voi johtua uudenlaisesta pikseliasettelusta näytössä.

Screenshot_2013-05-05-13-22-01

Kuten esivilkaisemassamme Galaxy Megassa laite käyttää Androidin 4.2-versiota, joka käy selväksi heti lukkoruudulta. Lukkoruudun vakionäkymässä ovat näkyvissä kello, “elämänkumppani”-teksti joka on onneksi poistettavissa tai vaihdettavissa haluamakseen. Avausefekti on vaihdettu edellisen sukupolven laitteiden vesiefektistä linssiheijastukseksi, mutta vesiefektiin tykästyneet voivat kuitenkin vaihtaa tämän takaisin asetuksista.

Screenshot_2013-05-12-10-42-37

Myös alareunan pikakäynnistyskuvakkeet on vakiona poistettu käytöstä, mutta nämä on myös mahdollista kuitenkin kytkeä asetuksista takaisin käyttöön.

Screenshot_2013-05-05-13-23-06

Lukkoruudulle on Nexus-sarjan tavoin mahdollista lisätä nyt widgettejä. Widgetit, kuten monet muutkin lukkoruudun ominaisuudet, ovat vakiona kytkettynä pois päältä, joten nämä pitää kytkeä puhelimen asetuksista käytöön.

Screenshot_2013-05-05-13-24-13

Widgettejä tulee puhelimen mukana Gmailile, Google+-messengerille, Google Nowlle, Ilmoitusalueen ilmoituksille, kellolle, Musiikkisoittimelle, Sähköpostille, tekstiviesteille, Yahoo Finance-pörssisovellukselle, Yahoo News-uutisotsikoille ja WatchON-yleiskaukosäätimelle. Näitä on tietenkin mahdollista asentaa lisää Play-kaupasta. Ominaisuuden hyöty on aavistuksen kyseenalainen, sillä yhdelle työpöydän widgetti-sivulle ei saa kuin yhden widgetin. Onneksi käytännössä kaikki on venytettävissä koko työpöydän kattavaksi.

Screenshot_2013-05-05-13-35-09

Edellämainittujen vimpaimien lisäksi on asetuksista vielä mahdollista valita työpöydälle joko lista yleisimmin käytetyistä sovelluksista tai pikakäynnistys kameralle.
Screenshot_2013-05-05-13-40-16

Työpöytä näyttää pitkälti samalta vanhalta tutulta Touchwizilta. Samsung on kuitenkin nykytrendin mukaisesti suoraviivaistanut widgettejään, mikä onkin onnistunut ja widgetit tuntuvat mukavan freesiltä vanhoin verrattuna. Widgettien lisäksi Samsung on tehnyt pienen pikantin lisän työpöydälle ja ilmoitusalue on SGS4:ssa läpinäkyvä. Muutos on pieni mutta silti kiva lisä.

Screenshot_2013-05-12-10-48-52

Ilmoitusalueelle on päätynyt pikapainike, jolla on mahdollista näyttää kerralla kaikki pika-asetukset, jolloin turhalta kelaamiselta vältytään.

Screenshot_2013-05-12-10-50-09

Automaattista ruudunkirkkautta on myös muokattu ja nyt laitteen ollessa automaatilla, on kirkkautta kuitenkin mahdollista hienosäätää liu-usta -+5 pykälää. Hauskana  lisänä ilmoitusalueen aurinko täyttyy liu-un mukaisesti ja +5 se on täysin täynnä kun taas vastaavasti -5 se on tyhjä. Tämä on toki aivan turha pieni graafinen lisä, mutta näyttää lähinnä Samsungille ominaisen tavan tarttua pieniinkin yksityskohtiin.

Screenshot_2013-05-05-13-48-15

Kuten myös aikaisemmin jo ennakkovilkaisemassa Megassa, ovat SGS4:n asetusvalikon asetukset nyt välilehdillä, mikä varmasti helpottaa uusia käyttäjiä pääsemään laitteeseen käsiksi. Mutta valitettavasti tällä on myös negatiivinen puoli. Samsungin laitteiden asetukset eroavat radikaalisti nyt muista Android-laitteista ja esimerkiksi geneerisen ohjeen pohjalta oikean asetuspolun kaivaminen voi olla ikävän hankalaa sellaiselle, joka hankkii uuden laitteen.

Screenshot_2013-05-05-21-39-09

Laite tukee tietenkin 4G-yhteyksiä (jopa 100Mbit/s) ja näiden lisäksi mukana on WLAN 802.11ac-tuki, jolla saimme toimistossamme 433 Mbit/s yhteyden Buffalon Airstation WZR-D1800H:ta käyttäen. Tämä onkin käytännössä maksiminopeus, johon yksiantennisella laitteella (kuten SGS4) voi päästä.

Screenshot_2013-05-12-10-56-51

Koska käyttöjärjestelmänä on Android 4.2.2 ovat mukana myös Androidin näytönsäästäjät, joita löytyy Play-kaupasta lisää erinäköisiin kelloihin ja some-statuspäivitysanimaatioihin. Fiksusti Google on päättänyt, että nämä ovat käytössä vain laitteen ollessa telakassa tai latauksessa.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=bu0MLGTp4OQ

Puhelimelle on opetettu myös kasa uusia temppuja, joiden avulla käyttäjä voi toimia laitteen kanssa vuorovaikutuksessa. Näistä mielenkiintoisin  on kosketusnäytön herkkyyden nosto, jonka avulla laitetta voi käyttää hanskat kädessä. Yllä olevassa videossa testaamme ominaisuutta kumipinnoitetut puutarhahanskat kädessä.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=k9XUU5-Emzo

Puutarhahanskoista puheen ollen toinen hyvin mielenkiintoinen toiminto on laitteen Ilmaele, jolla ruutua voi vieritittää käsielein koskematta ruutua. Tämä on varmasti mukava ominaisuus sellaisille ihmisille, jotka tekevät töitä kirjaimellisesti ”kädet rasvassa”. Valitettavasti tämä vaatii sovelluskohtaisen tuen, eikä toimi pääsääntöisesti muissa kuin Samsungin omissa sovelluksissa.

Mukana ovat tietenkin vanhoista laitteista tutut kuvankaappaukset kämmenselällä ja automaattinen soittaminen numeroon kun puhelin nostetaan korvalle ja ruudulla on puhelinnumero.

Screenshot_2013-05-13-11-17-40

Hauska ominaisuus on myös “Pikavilkaisu” joka vilauttaa puhelimen tiedot kun näyttö on pois päältä heilauttamalla kättä tämän yläpuolella.

Screenshot_2013-05-05-14-47-20
Samsung ei ole kuitenkaan tyytynyt tähän, vaan laitteeseen on lisätty ominaisuuksia myös jo SGS3:ta tutuksi tulleeseen katseen tunnistukseen. SGS3:ta tutun älykkään näytön aikakatkaisun ja älykään kierron lisäksi  on tuotu tämän rinnalle kaksi uutta ominaisuutta: Älykäs tauko, joka pysäyttää esimerkiksi laitteella pyörivän videon siksi aikaa kun käyttäjä katsoo pois ruudusta ja älykkään vierityksen. Jälkimmäisestä on kaksi erillaista versiota: toinen seuraa katsetta ja vierittää ruutua kun katse pääsee sivun alareunaan ja toinen käyttää puhelimen kallistuksen tunnistusta ja vierittää ruutua kun sitä katsotaan sopivassa suhteessa kallistuskulmaan. Näistä aikaisempi tuntui toimivan omaan käyttöön järkevämmin, kun taas kallistuksessa ongelmaksi saattoi tulla, asento jossa laitetta käytti. Valitettavasti älykkään vierityksen ongelma on sama kuin ilmaeleellä ja ominaisuus on on tuettu vain samsungin omassa sähköpostisovelluksessa ja internet-selaimessa.

Screenshot_2013-05-05-15-00-09

Samsung on lätkinyt mukaan myös ”Ilmanäkymä”-toiminnon, joka on siirtynyt Note-laitteista nyt sormeiltaviin puhelimiin. Ajatuksena on se, että kun sormea pitää jonkin kohdan yläpuolella, ruutuun koskematta saadaan ko. asiasta lisätietoja. Esimerkiksi videosoitin näyttää kohdasta kuvankaappauksen, joten on helpompi löytää oikea kohta johon hypätä. Valitettavasti tätäkin toimintoa vaivaa se että se vaatii tukea sovelluksen puolelta ja ominaisuus käytännössä toimii vain Samsungin omissa sovelluksissa.

Screenshot_2013-05-12-11-02-33

Sovelluksista puheenollen, laitteen mukana tulee iso kasa esiasennettuja sovelluksia, joita ovat Kello, Kalenteri, Kamera, Galleria, Laskin, Ääninauhuri, Tiedostonhallinta, Yhteystiedot, sähköposti, tekstiviestisovellus, Internetselain, ChatOn whatsApp/Viber-klooni, Videosoitin, Samsung Link, WatchOn, Samsung Hub, Samsung Apps, Musiikkisoitin, S Voice, S Translator, Optinen lukulaite, S Memo muistiinpano sovellus, S Health, Juttualbumi, Group Play, Google Haku, Google+, Youtube, Gmail, Google Earth, Flipboard, Tripadvisor, Dropbox, Chrome-selain, talk ja Play-kauppa.

Screenshot_2013-05-05-17-54-13

Mukana on tietenkin myös Googlen ilmainen navigointi.

Screenshot_2013-05-05-16-50-48

Tutustummekin muutamaan edellä mainittuun sovellukseen tarkemmin. Ensimmäisenä Samsung Hubiin, joka yhdistää 7digitalin musiikkikaupan, Samsung Appsin sovelluskaupan, Samsungin elokuvavuokraamon/kaupan ja kirjakaupan yhdeksi siistiksi kokonaisuudeksi. Hieman hölmösti Apps on kuitenkin erillinen sovellus, joka avataan Hubista. Olisimme mielellämme nähneet yhden ikonin vähemmän sovellusvalikossa.

Screenshot_2013-05-05-16-49-54 Screenshot_2013-05-05-16-50-13

 

Positiivista on se, että elokuvien vuokraaminen onnistuu myös Suomessa ja hinnat vaihtelevat parin euron vuokrahinnoista parinkymmenen euron ostohintoihin.

Screenshot_2013-05-05-16-51-49

Kirjakaupasta löytyi suomalaista luettavaa, mutta ongelmaksi voisi lukea sen, että sisältöä ei voinut hakea kirjoituskielen perusteella.

Screenshot_2013-05-05-16-59-59

Laitteesta löytyy myös IR-lähetin ja tätä varten WatchON -sovellus. Ei anneta nimen hämätä, sillä WatchON on vain uudelleenteemoitettu ja leiskattu ”PEEL Smart Remote”-sovellus, jota on nähty aikaisemmin mm. jo Tab 7.7:ssä ja Note 10.1:ssä. Sovellus on siis käytännössä aivan sama kuin esimerkiksi HTC Onessa. Se näyttää käyttäjän maun mukaan suositellut ohjelmat ja ohjelmista on mahdollista määrittää itselleen muistutukset ja niin edelleen. Samsungilla on valitettavasti yksi huomattava ongelma tämän yleiskaukosäädinviritelmänsä kanssa, sillä WatchON-sovellus ei tue puuttuvien kaukosäätimien opettamista HTC Onen tavoin, koska SGS4:ta puuttuu IR-vastaanotin. Ongelmaksi koitui jälleen kerran DNA/Welhon Wbox HD, joka on käytänössä koitunut jokaisen PEEL:in tekniikkaan perustuvan sovelluksen kohtaloksi. Onneksi sentään televisiota ja kotiteatteria pystyi kuitenkin käskyttämään ongelmitta. Huomasimme myös että Welhon kaapeliverkon kanavissa puuttui Yle HD listasta kokonaan.  Kannattaa siis ennen SGS4:n kaukosäätimeksi hankkimista tarkistaa löytyykö Peelin sovelluksesta omille laitteille tukea kysymällä asiasta esim. Peelin tuki-sivustolta: http://help.peel.com/home.

Screenshot_2013-05-05-17-03-23

Samsung on parantanut myös S Voice -sovellustaan tuomalla tähän uusia komentoja ja erillisen autotilan, valitettavasti Samsung ei ole vieläkään saanut suomenkielistä tunnistusta käyttöön, joten S Voice on joksenkin turhake suomalaiselle käyttäjälle. Ärsyttävänä piirteenä S Voice käynnistyy tuplatäppäämällä kotipainiketta, mutta onneksi tämän ominaisuuden saa pois päältä S Voicen asetuksista.

Screenshot_2013-05-05-17-09-51

S translator mahdollistaa kielenkääntämisen sekä puheen tunnistuksella että syöttämällä haluttu lause tekstinsyötöllä. Valitettavasti suomea S Translator ei puhu, joten käännettävä teksti on sille syötettävä englanniksi. Google Translate on siis tässä mielessä vielä hieman edellä. Onneksi S Translator osaa sentään puhua käännetyn lauseen kohdekielellä joten esimerkiksi oluen tilaaminen koreassa voi helpottua huomattavasti.

Screenshot_2013-05-05-17-14-24

Käännöksistä puheenollen; optinen lukulaite mahdollistaa sanojen ja lauseiden kääntämisen lennossa kameran ruudulla olevan datan mukaan. Positiivista on se, että toisin kuin S Translate, tukee tämä toiminto myös suomen kieltä. Sen lisäksi sovellus osaa tietenkin lukea myös QR-koodit ja skannata käytikortit suoraan puhelimen kontaktitiedoiksi.

Screenshot_2013-05-05-17-21-24

S Health sovellus on kuntoilijoiden mieleen, sillä sovelluksella on mahdollista tarkkailla omaa liikunnallisuutta monin tavoin. Sovellus tarjoaa itsessään kunnon seurantaan puhelimen g-sensoriin perustuvan askelmittarin, kalorikulutuslaskurin, joka laskee dataa askelmittarin, gps:n ja sisäänrakennetun lämpötilamittarin mukaan. Lisäksi mukana on ruokailutottumusten seuranta. Tosiliikkujalle samsung tarjoaa S Healthin seuraksi lisätarvikkeena sykevyötä, älyvaakaa ja uni- ja biorytmiä mittaavaa ranneketta. Onneksi pelkkiin samsungin lisälaitteisiin ei ole tyytyminen sillä sovellus tukee esimerkiksi Omronin kehon koostumusta mittaava HBF-206IT älyvaakaa.

Screenshot_2013-05-05-17-23-04

S Health osaa myös mitata SGS4:n uusilla sensoreilla ilman kosteutta ja lämpötilaa. Tosin laitteen kannattaa antaa seistä ilman kosketusta 5-10 minuuttia, jotta lukemissa on jotain tolkkua, eikä laite näytä pelkkää taskun tai käsien lämpötilaa.

Screenshot_2013-04-28-20-39-30

Kameran tueksi mukaan on upotettu hölmösti käännetty ”juttu albumi”-sovellus (alk. Story album), jolla voi esimerkiksi matkakuvien pohjalta fotoalbumin pyöräyttäminen lennossa vielä reissussa. Vaikka ennakkotietojen mukaan albumeista piti olla mahdolista myös tilata printit Suomessa, ja tilausominaisuus asennettiin puhelimeen sitä ehdottaessa Play-kaupasta, ei tilausmahdollisuutta valitettavasti sovellukseen tullut. Joten koko Story Album sovelluksen järkevyys suomalaisen ihmisen kannalta vesittyi heti alkuunsa. Asia on myös sikäli todella kummallinen, että Blurb.com kuitenkin tarjoaa toimitusta Suomeen niille albumeille, jotka koostetaan Blurb.comissa, joten veikkaan että Samsungilla ei olla osattu ja päivitys sovellukselle tulee pian. Blurbin hinnat eivät kuitenkaan ole halvimmasta päästä (http://www.blurb.com/pricing) varsinkaan kun päälle lisätään vielä tullit, joten perinteinen Ifolor-kirja voi olla edelleen parempi vaihtoehto. EDIT: Uusimman päivityksen myötä albumi tarjoaa myös tilausta Suomessa. Hinnat vastaavat Blurb.comin hintoja.

Screenshot_2013-05-05-17-34-35

Laitteen mukana tulee myös Group Play -sovellus, jolla samassa Group Play -ryhmässä olevat puhelimet voi synkronoida soittamaan samaa kappaletta tai esitellä muille loma-albumia tai jakaa kokouksissa dokumentteja saman ryhmän jäsenille. Sovelluksen avulla on myös mahdollista pelata porukalla pelattavia pelejä ja demona mukana onkin nelinpelattava pokeri. Ominaisuutta emme pystyneet testaamaan käytännössä, sillä tämä olisi vaatinut toisen SGS4:n rinnalle.

Screenshot_2013-05-05-17-05-30

Jaetun ruudun sovellukset tekevät paluun Note II ja SGS3-puhelimista, valitettavasti näitä ei vieläkään voi lisätä käyttöön oman tahdon mukaan joten tyytyminen on niihin sovelluksiin joita puhelin tarjoaa valmiiksi.

Screenshot_2013-05-02-13-52-10

Samsung on myös lisännyt älyä puhelimen perustoimintoihin ja nyt puhelimen äänenvoimakkuus voidaan säätää automaattisesti puhelun aikana taustamelun mukaan ja lisäksi puhelin osaa vahvistaa sointiääntä ollessaan taskussa. Puhelin tukee myös HD-puheääntä ainakin DNA:n verkossa, tietojemme mukaan on ominaisuus tulossa myös tämän vuoden aikana vielä Elisan-verkkoihin.

Screenshot_2013-05-05-22-11-14

Maailmassa on niitäkin, joiden näkökyky ei ole parhaimmillaan. Haluan vielä ennen loppukommenttiani käydä läpi vaihtoehtoisen kotiruudun joka on suunniteltu näitä ihmisiä silmällä pitäen. Yhdellä asetuksella SGS4 voidaan tehdä helppokäyttöisemmäksi niille, joilla on rajoittunut näkökyky.

Screenshot_2013-05-05-22-14-02

Tässä helppokäyttöisyystilassa ikonit, vimpaimet ja kuvakkeet ovat suurempia ja teksteissä käytetään suurempaa kontrastia. Työpöydille saa isot kuvakkeet pikavalinnoiksi. Ominaisuus on varmasti tervetullut lisä. Ominaisuus on ollut Samsungin puhelimissa jo Galaxy S 3:ta lähtien, halusin kuitenkin käyttää hetken ominaisuudesta tiedottamiseen.

Screenshot_2013-05-12-11-59-16

Edelliseen hieman liittyen on puhelimeen lisätty myös “turvallisuustuki”-toiminto, tämä on eräänlainen paniikkinappi joka aktivoidaan painamalla 3sec ajaksi molemmat äänenvoimakkuudensäätöpainikkeet yhtäaikaa pohjaan, puhelin lähettää tämän jälkeen ennalta määritellyn hätäviestin yhdessä sijaintitietojen kanssa valituille hätäyhteystiedoille. Halutessa voidaan puhelin asettamaan myös ottamaan kuvia etu ja takakamerasta toiminnon kytkeydyttyä päälle ja lähettämään kuvia sijaintitietoineen hätäyhteystiedoille joko kertaluontoisesti tai  halutuin välein.

Nopeustesteistä laite repi alla olevat tulokset

Quadrant: 12677 p
Vellamo Metal: 769 p
Vellamo HTML5: 1793 p
Basemark Taji: 47,20 FPS
Basemark GUI Onscreen: 60.634094 FPS
Basemark GUI Offscreen: 218,59607 FPS
Basemark X On-Screen: 8.611 FPS
Basemark X Off-screen: 8.031 FPS
AnTuTu: 24689 p
3DMark Ice Storm: 11406 p
3DMark Ice Storm Extreme: 6745 p
Epic Citadel:  57.1 (1920×1080)

Kuten tuloksista voi huomata jää SGS4 nopeammasta CPU:n kelloista huolimatta raakaa laskentaa mittaavissa testeissä (esim. Vellamo Metal) laskentatehossa hitaammalla CPU-kellolla pyörivälle HTC Onelle. On vaikea tietää mitä optimointeja HTC on tehnyt puhelimeensa, joka selittäisi tuota nopeuseroa mutta veikkaamme, että HTC on saanut Qualcomillta uudemman sovelluskehitysympäristön käyttöönsä. Todennäköisesti mikäli Samsung päivittää seuraavan käyttöjärjestelmänsä ytimen tuota vasten, pitäisi nopeuserojen hieman kaventua, ellei jopa kääntyä päälaelleen. Myös Samsungin Touchwiz tai uudempi Android-käyttöjärjestelmän versio voivat olla syypää tehoeroon.

Screenshot_2013-05-05-20-07-17

Tästä pääsemmekin arvostelumme viimeiseen, mutta ei vähäisimpään osaan, nimittäin kamerasovellukseen ja sen uusiin ominaisuuksiin.  Kuten jokaisella valmistajalla on tapana, pitää uuden kameran mukana tuupata ulos myös uusiksi suunniteltu kamerasovellus. Onneksi tällä kertaa Samsung ei ole päättänyt keksiä pyörää täysin uusiksi, vaan on ottanut Galaxy Camerasta käyttöliittymän SGS4:een. Ratkaisu on hyvä, sillä käyttöliittymä näyttää päällisin puolin hyvin minimalistiselta ja peruspulliaiselle tarpeelliset ominaisuudet löytyvät ruudulta helposti.

Screenshot_2013-05-05-20-07-24

Kamerasovelluksen alareunan nuolen takaa paljastuvat kuvasuodattimet, joiden vaikutus näkyy pikkuikkunassa reaaliajassa.

Screenshot_2013-05-05-20-14-10

Vaikka puhelimessa ei ole laukaisunappia, on asetuksista mahdollista kytkeä äänenvoimakkuudensäätöpainike laukaisunapiksi. Tämä on iso plussa.

Screenshot_2013-05-05-20-15-13

Vaikka laitteesta ei löydykään keilaniemi-trendikästä optista kuvanvakaajaa, siitä kuitenkin löytyy digitaalinen sellainen. Valitettavasti tämän käyttäminen varsinkin hämärässä tuntuu lisäävan kuvaan aavistuksen lisää kohinaa.

Screenshot_2013-05-05-20-08-04

Kummalisin uutuus kamerassa on Dual View, joka kytkee päälle samanaikaisesti sekä etu- että takakameran, jotta kuvaaja ja kuvattava voivat olla yhtä aikaa samassa kuvassa. Kuvaajan kuvan voi kehystää erillaisilla kehyksillä, joita on erillaisista perusneliöstä sydämeen asti. Kehyksen kokoa ja paikkaa voi tietenkin siirtää halunsa mukaan kuvan sommittelun helpottamiseksi.

Screenshot_2013-05-05-20-09-56

Kameran täysin automaattisen tilan rinnalle on mukana myös Galaxy Camerasta tutut ohjelmatilat, mutta Galaxy Cameran täysin manuaalista säätöä ei valitettavasti laitteesta löydy. Tosin ISO- ja valotusarvoja voi säätää edelleen, mutta hieman hankalasti valikoiden kautta.

20130428_202922

Käymme näistä kuvaustiloista pari mielenkiintoisinta lävitse, ensimmäisenä draama-tila, joka tuottaa jotakuinkin yllä kuvatun tuloksen.

Screenshot_2013-04-28-20-35-04

Tuloksen aikaansaamiseksi kamera kuvaa useamman kuvan peräkkäin, minkä jälkeen kuvista voi valita lopulliseen yhdistelmäkuvaan käytettävät kuvat.

animoitukuva2

Toisena on ”animoitu valokuva”-tila, joka tuottaa yllä olevan gif-kuvan tapaisen liikkuvan valokuvan, eli ns. cinemagraphin.

Screenshot_2013-04-30-21-09-36

Sovellus kuvaa halutusta kohteesta lyhyen mp4-videoklipin, josta tämän jälkeen sormella maalaamalla määritetään alue, joka jatkaa liikkumista lopullisessa videossa. Myös kuvan liikeen suunnan voi määrittää haluamakseen. Ominaisuus toimii hyvin ja pienellä yrittämisellä myös tällainen aloittelija sai cinemagraphin aikaiseksi. Ongelmana tosin on se, että mp4-tiedostot säilytetään puhelimessa ja ne synkronoituvat viemään turhaa tilaa esimerkiksi Dropboxista tai Google Drivesta, mikäli automaattiset synkronoinnit ovat käytössä.

Screenshot_2013-05-01-12-41-09

Pyyhekumi-tila, joka ottaa useamman kuvan kohteesta ja tämän jälkeen poistaa kuvan taustalla olleen liikkeen, esimerkiksi jos joku on kävellyt kuvattavan kohteen takaa. Tässäkin on mahdollista hienosäätää tarvittaessa maalaamalla ongelma-alueita, mutta pääsääntöisesti automatiikka kykeni hoitamaan tämän itsestään. Hyvä, ei enää photobombeja!

2013-05-11 12.52.40
Klikkaa kuvaa suurentaaksesi

Puhelimen panoraamaominaisuutta on myös parannettu, ja SGS3:lla ja Notella yhdistelyongelmia tuottaneet tilanteet ovat huomattavasti vähäisempiä ja laite kykenee nyt yhdistämään kuvia huomattavasti paremmin. Tämä on todennäköisesti paremman softan ja lisääntyneen laskentatehon ansiota.

Screenshot_2013-05-12-12-50-39

Kummallisin toiminto on kuitenkin ”ääni ja kuva”-tila joka tallentaa kuvan ottamisen jälkeen kahdeksan sekuntia taustaääntä, esimerkiksi merenrantakuvaan saa mukavasti laineiden liplatusta kuvan taustaksi. Idea on hyvä. Lisäksi Samsung on kaikessa neuroudessaan tehnyt hopealuotiratkaisun äänen tallentamiseksi suoraan kuvaan. Ääni nimittäin tallennetaan metadatana JPG-kuvan exif-tietoihin joten kaikki data kulkee yhdessä tiedostossa.

httpvh://youtu.be/5Ko831x6AwA

Uuden kamerasovelluksen mukana tulee tietenkin myös uusia ominaisuuksia. Kamera kuvaa tietenkin perinteiset 1920×1080 resoluution FullHD-videot, mutta laskentatehon lisääntyessä Samsung on päättänyt lisätä uusia ominaisuuksia. Näitä ovat uusia eritasoiset nopeutetut ja hidastetut videot

httpv://youtu.be/q85WbZ7_BW8

½ nopeus

httpv://youtu.be/LcI27I40ddU

¼ nopeus

httpv://youtu.be/f8uCJgVu6Zs

1/8 nopeus

httpvh://youtu.be/BfMiot0XVVE

2x nopeus

httpvh://youtu.be/GHK-9mrvWIA

4x nopeus

httpvh://youtu.be/ysQs-39ISNI

8x nopeus

Screenshot_2013-05-12-13-58-29

Ennen loppuyhteenvetoa haluan nillittää myös naurettavanvähäisestä tallennustilasta mitä 16 gigatavun versiossa on käytettävissä käyttäjälle. On oikeastaan törkeää että puhutaan 16 gigatavun laitteesta, sillä pakasta vedetyssä SGS4:ssa käyttäjälle on käytettettävissä 9,15 gigatavua… Samsung toki yrittää väittää kuluttajalle että tässä ei ole mitään ongelmaa sillä laitteessa on SD-korttipaikka… Valitettavasti totuudessa tämä on iso ongelma, sillä vielä nykypäivänäkään sovellukset eivät ymmärrä samsungin tapaa käsitellä mustikortteja, eivätkä salli datatiedostojensa siirtämistä sinne. Esimerkiksi Spotify voi parhaimmalla laadulla muistikortille synkronoituna tukottaa tuon määrän aivan helposti. En voi ymmärtää miten Samsung on kehdannut edes lätkiä laitteeseen tuon 16GT leiman, sillä kuluttajalle se on erittäin harhaan johtava. Ymmärrän kyllä että tallennustilasta osa menee käyttöjärjestelmälle, mutta se on yleensä ollut muutamia gigatavuja, ei miltei puolta koko tallennustilasta. 4G-premium hinnoitellussa tuotteessa luulisi tallennustilan olevan lähellä sitä mitä paketissa luvataan, eikä puolta siitä. Tilanpuute on varsin hupaisaa jo siinäkin mielessä että Samsung itse tarjoaa vuokrattavia ja ostettavia elokuvia jotka vievät HD-laatuisina yli 2 gigatavua laaki, jokin tässä matematiikassa ei täsmää.

main-visual

Nillitän myös hetken siitä että kovaan äänen hehkutettu työkäyttöön suunniteltu Samsung Knox sandbox-sovellus ja Samsungin versio Google Photospherestä eli S Orb puuttuvat laitteesta nyt kun laitteet saapuivat kauppaan, tämä on harvinaisen kummallista pelkästään jo siksi että Knox oli yksi niistä ominaisuuksista jotka SGS4:n julkaisutilaisuudessa mainittiin. Molemmat ominaisuudet lisätään laitteeseen jälkikäteen päivityksenä, mutta kysymys onkin kuinka pitkään näitä pitää odottaa?

2013-05-12 13.56.40

Samsungille pitää kuitenkin antaa pisteitä siitä että kaikista Android-valmistajista (Nexus-sarja poislukien), se on tarjonnut lippulaivoilleen pisimpään päivityksiä, asia mikä kannattaa pitää mielessä kun harkitsee S 4:n ostamista.

Siinä missä HTC One oli teknisesti ja materiaaleiltaan uusi ja rajojarikkova askel Android-maailmassa, on Samsung Galaxy S 4 taas sitä sovelluspuolella. Laite tulvii suorastaan erillaisia omiaisuuksia, emmekä edes tämän ennätyspitkän arvostelumme mukaan kykeneet kaikkia läpi, osakseen toki siksi että ominaisuudet ovat siirtyneet mallista toiseen ja toiseksi siksi että jos kävisimme puhelimen aivan 100% juurtajaksaen läpi olisi se sellainen loputon ominaisuussuo jossa tarvottuaan onnistuisi vielä nälkiintymään runsauden pulaan. Ominaisuuksia on niin paljon että keskimääräinen käyttäjä tuskin tulee käyttämään kuin murto-osaa näistä, mutta on silti kiva että ne ovat olemassa. Vaikka samsungilla on tarve aina lisätä ominaisuuksia, ei niistä välttämättä tarvitse välittää, eikä niitä ole myöskään pakko käyttää. Samsung Galaxy S4 on ennen kaikkea tuttu ja turvallinen S-sarjalainen ja samalla ehkä jopa riskitön valinta Android-puhelimeksi, sillä se tarjoaa valmista pakettia ilman turhaa draamaa. Samsung ei ehkä yritä enää ”liikaa” s-sarjallaan, mutta tavalliselle kuluttajalle se voi loppuenlopuksi olla ihan hyvä asia.  Toivoisimme että Samsung pitäisi pienen hengähdystauon softaominaisuuksien kanssa ja miettisi sen aikana mitä teknisesti edelläkäyvää se voisi tuoda seuraavaksi markkinoille. Suosittelemme laitetta, jokseenkin varauksella sillä tallennustila voi tulla sovellusrohmulla nopeasti vastaan. Hipsterit älkää vaivautuko, Galaxy S 4 on koko kansan puhelin.

suosittelee_artikkeli