Saimme testiin alun perin Galaxy Note II:n kaveriksi suunnitellun Smart Dock Hub -telakan. Laite on kuitenkin paketoitu uudelleen ja se on tiputtanut nimestään pois Note II:n, sillä tämä tukee myös nykyään Samsung Galaxy S4 -sarjan laitteita.

IMG_4497

Telakka itsessään on hieman tietokoneen hiirtä leveämpi möykky jonka kyljistä löytyvät tarvittavat liittimet, joita onkin puhelintelakalle kiitettävä määrä. Oikeasta kyljestä löytyy kaksi täysikokoista USB-porttia ja vasemmassa kyljessä on lisäksi vielä kolmas portti.

IMG_4496

Takareunasta löytyy täysikokoinen HDMI-portti, latausta varten mikroUSB-portti ja 3,5 mm ääniliitäntä.

IMG_4499

Itse telakointia varten laitteesta löytyy suojaluukun alta mikroUSB-liitin. Suojaluukku itsessään toimii avoimessa asennossa tukena jota vasten puhelin nojaa.

20130603183837

Samsung on miettinyt liittimen suunnittelussa massiivisemman suojakotelonkin omistajia; USB-liittimen alla oleva tukimuovi on jousitettu, ja se työntyy alaspäin mikäli käytössä on suojakotelo joka tuo lisää paksuutta puhelimeen. Myös leveyssuunnassa kouru, jossa liitin sijaitsee, on tarpeeksi leveä. Toki on turha haaveilla, että massiivisimmat, kuten OtterBox Defender tuohon mahtuisi, mutta yleisimmät kotelot mahtunevat koloon ongelmitta.

Smart Dock Hubista tekee mielenkiintoisen se, että se pystyy hyödyntämään USB-portteja samaan aikaan kun HDMI-yhteys on käytössä. USB-portit tukevat mm. hiiriä, näppäimistöjä ja USB-tikkuja. Näiden avulla laite muuttuu nopeasti kevyeksi tietokoneeksi. USB-tikkujen kohdalla on toki huomattava, että tikut ja ulkoiset kovalevyt on formatoitava FAT32-muotoon, sillä NTFS-tiedostojärjestelmää ei tueta.

IMG_4502

Ongelmaksi tosin koituu se, että esimerkiksi työpöytä ei käänny vaakasuoraan, kun laite on telakoituna HDMI-yhteys kytkettynä, joten isommasta näytöstä ei ole aivan niin paljon iloa kun voisi olettaa.

IMG_4504

Onneksi sopivalla sovelluksella (esim. Rotation Lock Free ) voi ruudun pakottaa vaakatasoon, jolloin sovellukset aukeavat kaikki aina oikein.

IMG_4505

 

Valitettavasti SGS4:n TouchWiz ei toimi vaakatasossa ja esimerkiksi sovellusvalikon ikoni jää ruudun ulkopuolelle, joten samalla kannattaa vaihtaa myös työpöytäsovellus (engl. launcher) paremmin yhteensopivaksi, esim. kuvassa olevaan ADW Launcher EX:ään.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=8Bj4T9L2igs

Mikäli kotoa löytyy esimerkiksi Playstation 3:n Dualshock- tai SixAxis-ohjain, muuttuu puhelin kertaheitolla telakan avulla pelikonsoliksi. Yllä video, jossa pelasimme kierroksen Riptide GP:tä  S4:n ja telakan avulla.

Ikävä puoli on telakan korkeahko hinta. Pyöreästi 70 euron hinnalla se ei ole halvimmasta päästä, mutta onneksi paketissa tulee kuitenkin USB-kaapeli ja 2 ampeeria ulos antava laturi. HDMI-kaapeli kuitenkin pitää ostaa erikseen. Ja ennen kuin joku kysyy: telakka tukee täyttä Galaxy S4:n 1080p-resoluutiota.

Testasimme laitteen myös pikaisesti SGS3:lla, vaikka tämä ei Samsungin omien sivujen mukaan ole tuettu, mutta se toimi kuitenkin laitteen kanssa mainiosti. Toki edellä mainitut ongelmat TouchWiz:in kanssa olivat läsnä myös SGS3:ssa.

Kiitos Verkkokauppa.comille laitteen toimittamisesta testiin.