Sennheiser toi markkinoille hetki takaperin kompaktit Bluetooth-vastamelukuulokkeet ja saimmekin yhden parin parin testiimme.

IMG_4530

MM 450-X:n suurin etu verrattuna kilpailijoiden isoihin ja massiivisiin vastamelukuulokkeisiin on koko; kokoontaitettuna ne eivät vie pinta-alaltaan paljon enempää tilaa kuin Samsung Galaxy S4. Kuulokkeita kantaa siis mielellään mukana myös reissuilla, joihin lähtee pienelläkin käsimatkatavaramäärällä.

IMG_4533

Luurien suojaamista varten mukana toimitetaan kantokassi, jossa on näppärä sivutasku mukana tulevia tarvikkeita varten.

IMG_4535

Sennheiser onkin ottanut huomioon matkustavan kuluttajan tarpeet, joten vaikka kuulokkeet ovatkin Bluetoothilla käytettävät, mukana tulee laturi, yleisimmät virtaliittimet, 3,5 mm kuulokejohto, lentokoneaudioadapteri ja adapteri 6,35 mm kuulokeplugille.

IMG_4538

Senheiser on asettanut kaikki luurien toimintanäppäimet ja vahvistimen oikeaan kuulokeeseen ja akun vasempaan. Tällä Sennheiser on saanut kuulokkeet tasapainoon, eikä kumpikaan kuuloke tunnu toista painavammalta.

IMG_4541

Toimintanäppäimet on asetettu ¤-merkin näköiseen klusteriin, joista keskimmäinen on laitteeen virtapainike. Tämän ylä- ja alapuolelta löytyy äänenvoimakkuuden säädin. Kappaleiden vaihtopainikkeet löytyvät oikealta ja vasemmalta puolelta samaa painiketta. Bluetooth-parituspainike löytyy kuulokkeen alareunasta, kuten myös kaksitoiminen vastamelu-painike.

IMG_4542

Vasemmasta kuulokkeesta löytyy suojaluukun alta latauksen indikaattorivalo ja mikroUSB-liitin latausta varten.

IMG_4544

Sennheiserilla on aina ollut äänenlaadun lisäksi iso etu kaikissa kuulokkeissa ja samoista syistä se on ollut myös aina vahva suosikki DJ-piireissä. Tämä syy on osien modulaarisuus ja varaosien saatavuus, eikä MM 450-X tee tässä poikkeusta. Kuulokkeiden tyynyt ovat helposti vaihdettavissa, kuten myös akku ja se lähteekin latausliittimineen tarvittaessa irti. Varaosa on tilattavissa Sennheiseriltä tai hyvin varustelluilta jälleenmyyjiltä.

IMG_4547

Itse vastamelutoiminto kytketään päälle oikean luurin NoiseGard™ -näppäintä neljä sekuntia pohjassa pitämällä.

2013-06-20 16.16.02

Ominaisuus toimiikin kiitettävästi ja Lontoon lennolla istuessani siiven kohdalla hävitti ominaisuus käytännössä kaiken jatkuvan matalan hurinan ja huminan. Valitettavasti ihmispuheen alueelle tuleva ulina pääsi paikoitellen läpi. VR:n lähijunassa junan meteli häivisi myös pääsääntöisesti, mikä oli positiivista. Valitettavasti suurin ongelma tulee siitä, että keveyden ja käyttömukavuuden takia MM 450-X:t eivät ole umpinaiset, joten se takanasi istuvan leikki-ikäisen itku pääsee joka tapauksessa läpi kuulokkeista.

NoiseGardissa on myös ”pass through” -toiminto, joka mahdollistaa kerran näppäintä painamalla musiikin vaimentamisen ja ympäristön äänien päästäminen kuulokkeiden mikkien kautta korville. Ajatuksena on isossa metelissä esimerkiksi puheen läpi päästäminen tarvittaessa, kuten vaikka lentoemon kysyessä jotain.

Äänenlaadullisesti MM 450-X on taattua Sennheiser-laatua, eikä tässä ei ole tehty kompromisseja. Huomattavaa on tosin, että kaikki äänet menevät aina MM 450-X:n sisäisen vahvistiminen kautta, vaikka kuulokkeet olisivat 3,5 mm -liitännällä kytkettyinä. Tämä on sikäli ikävää, että kuulokkeita ei voi käyttää mikäli akussa ei ole virtaa, mikä vähentää kuulokkeiden käytettävyyttä. Bluetoothia käytettäessä äänenlaatu oli myös erinomainen varsinkin pakkaamattomilla musiikitiedostoilla, sillä kuulokkeet tukevat tuoretta APT-X koodekkia äänentoistoon. Reilun kolmen tunnin latauksella irtoaa kuulokkeista 20 tuntia kuunteluaikaa, joka riittää erinomaisesti pitkällekkin lentomatkalle vaihtoineen.

Itselleni MM 450-X oli erittäin miellyttävä kokemus ja ensimmäistä kertaa lentomatkan jälkeen korvani eivät humisseet vielä paria tuntia laskeutumisen jälkeen samalla taajuudella kuin moottorit. Hinta voi tulla kuitenkin kuulokkeita hankkivalle yllätyksenä ja n. 300 euron hinnallaan ne ovat kaukana halvimmasta päästä.