Panasonic on tuottanut kestävän teollisuustason tabletin, joka on varusteltu monipuolisesti modernein sisälmyksin. Testasimme pari viikkoa tablettia taviskäytössä mitä 7″ kirkas näyttö, suhteellisen tehokas prosessori ja suurimegapikselinen kamera saivat aikaan.

Laitteisto ja yleistä

Toughpad on syönyt 7-tuumaisen, 1024×768-resoluution mattapintaisen näytön ja prosessorina on kahdella 1,5 GHz:n ytimellä varustettu TI OMAP4460 -järjestelmäpiiri, keskusmuistia on 1 Gt ja tallennustilaa on 16 Gt, josta sovellusten ja käyttäjän käytettävissä on noin 12 Gt. Liitäntöinä löytyvät mikroSIM-korttipaikka, mikroSD-korttipaikka, MikroUSB-liitin, sekä erillinen virtaliitin. Laite voidan ladata myös MikroUSB -liittimestä. Langattomista liitännöistä löytyy NFC, Bluetooth 4.0 ja Wi-Fi a-n.

Toughpad edestä ja takaa
Edestä B1_Photo_6

 

Aluksi oli pieni yllätys, että B1:ssa ei ole lainkaan ulkoisia kaiuttimia – eikä myöskään painikkeita äänenvoimakkuuden säätämiseksi. Pietso-piipparin kaltainen laite hoitaa merkkipörinät, mutta muuta äänentoistoa varten pitää hankkia kuulokkeet tai ulkoinen kaiutin.

Toughpadia pakatessa on myös tapahtunut on jotain ennenkuulumatonta, sillä mukaan on tungettu käyttöohje, joka on erittäin hyvä ja kattaa kaikki laitteen yksityiskohdat. Käyttöohjeen lisäksi pakkauksesta löytyvät puhdistusliina ja tarrakiinnitteinen nahkahihna, jonka saa padin takaosaan kiinni. Näin padin saa kiinni vaikka ranteeseen, vyölle tai lähimpään tolppaan.

Kuten nimestäkin voi päätellä, niin tämä tabletti on tehty kovaan käyttöön; magnesiumrunko on vahvistettu sivuilta kumilla ja näyttöä suojaa tyypilliseen tapaan Corningin valmistamaa Gorilla Glass 2. Laitteen standardilistalta löytyvät jenkkiarmeijan MIL-STD-850G ja IP65, mikä tarkoittaa sitä, että laite on pölyltä ja roiskeilta suojattu ja kestää pudotuksen 1,5 metristä. Käyttölämpötilat ovat -10 ja 50 celsiusasteen välillä.

Virtanäppäimen lisäksi laitteessa on näppäimet A1-A3, jotka oletuksena toimivat kuten Androidin Takaisin-, Menu- ja Koti-näppäimet, ja näppäinyhdistelmillä voidaan ottaa myös esimerkiksi kuvaruutukaappauksia. Näppäimet lienee tarkoitettu sitä varten, että tabletille tehdyt omat sovellukset voivat käyttää niitä lisänäppäiminä.

Liittimet
B1_Photo_5

 

Virransyöttö ja USB-liitin on sijoitettu yläreunaan tukevan pienen tiivistetyn luukun taakse. Luukun vieressä on 3,5 mm kuulokeliitin, jonka päällä on yksinkertaisempi kumitutti, joka on myös korvattavissa uudella sen hajotessa. Akku on helposti vaihdettavissa ja se on kiinnitetty kahdella tukevalla vivulla. mikroSD- ja mikroSIM-korttipaikat löytyvät akun alapuolelta.

Käyttö

Toughpadin mukaan ei ole tungettu mitään ylimääräistä roskaa. Käyttöjärjestelmänä on lähestulkoon vakio-Android, eikä oheisohjelmia ole. Mukana on vain tabletissa toimiva käyttöohje, lisänäppäinten konfigurointisovellus, laitteen konfigurointisovellus ja Dashboard-widget, joka tarjoaa pikanäkymän asetuksiin. Toughpad sisältää enterprise-tason turvallisuusviritykset, kuten palomuurit, mutta niihin ei tutustuttu tällä kertaa tarkemmin.

Peruskäyttö on sujuvaa, sillä laitteessa on varsin mukavasti potkua sovellusten käyttöön. Valitettavasti 3D-suorituskyky ei ole samalla tasolla, mutta se ei nyt pidemmän päälle ole tämän kaltaisessa laitteessa tärkeää. Moitteita – ja kehuja – tulee lähinnä näytöstä. Näyttö on kirkas ja mattapinnan kanssa siitä saa varsin hyvin selvää valoisassakin. Ongelma on se, että näyttö ei suinkaan ole kirkas, vaan lähinnä näyttö näyttää siltä kuin laite olisi peitetty huonolla kalvolla. Tästä on etupäässä haittaa lukiessa, mutta ei se videollakaan hyvältä näytä. Työkäyttöä ajatellen näyttö lienee mainio.

Suurimman osan ajasta laite on aivan kuin tavallinen tabletti, mutta painavahko. Perussurffauksessa ja sovellusten käytössä eron huomaa lähinnä siitä, että näyttö on sumeahko. Ja laite toki on painavahko 7″ laitteeksi, sillä painoa on 540 grammaa. Ylipäänsä laitteen karhea pinta, paino, kumireunus ja nahkahihna kiinnitettynä BT1 tuntuu enemmän työkalulta kuin miltään nykyiseltä tabletilta. Ja sitähän se onkin.

Akun kestoksi luvataan 8 tuntia, mikä pitääkin paikkansa. Omassa käytössä perussurffauksella, pelaamisella ja lukemisella virtaa riitti 2-3 päiväksi, joten 8 tuntia yhtäaikaista käyttöä ei liene mahdotonta.

Suorituskyky

Suorituskyky testattiin seuraavilla sovelluksilla:

Testisovellus Tulos
Quadrant 3073
Vellamo Metal  466
Vellamo HTML5 1226
Epic Citadel: Keskiarvoinen FPS  49,5
Basemark Taji  13,52
Basemark GUI Onscreen  47,65
Basemark GUI Offscreen  51,45
Basemark X Onscreen  4,3
Basemark X Offscreen  0,0
AnTuTu 9042
3DMark Ice Storm  –
3DMark Ice Storm Extreme  –
AnTuTu Battery Tester  622
SunSpider 1.0 1639

Vaikka Toughpad ei mikään varsinainen mediahirmu olekaan, niin sen CPU on suhteellisen tehokas. GPU ei ole aivan ajan tasalla tai yhteensopiva ja esimerkiksi 3DMarkin testit vain kaatoivat laitteen, eikä Basemark X Offscreen tuottanut tulosta. Pelkkiä lukuja nyt on kuitenkin turha tuijottaa, sillä laitteessa on enemmän kuin riittävästi tehoa kaikkeen muuhun kuin kaikkein 3D-intensiivisimpiin peleihin.

Kamera

Touhpadissa on VGA-tasoinen etukamera ja peräti 13 Mpix pääkamera, sekä tehokas LED-salama. 13 Mpix tasoinen kamera on jopa pienoinen yllätys, mutta sillä voisi kuvitella ottavan tarkahkoja kuvia esimerkiksi työmaalla tai Afganistanissa. Mielestäni kamera on käyttökelvoton hämärässä, sillä rakeisuuden takia kuvasta ei saa enää mitään selvää. Hämärässä salamastakaan ei tunnu olevan hyötyä. Yllättäen kuitenkin pimeässä salama toimii sen verran hyvin, että sillä otetusta kuvasta saa aivan hyvin selvän.

Valossa Hämärässä
Hämärässä 2 Pimeässä

 

Sama pätee täysin videoon. 720p-tasoinen video on ok, kunhan vain valoa riittää. Pimeässä ei tarvi edes yrittää. Panoraamakuvasta näkee miten valo vaikuttaa ikävästi otokseen.

Panoraama

Videokuvaa:

httpv://youtu.be/HK-44HhanSE

Yhteenveto

Toughpad ei ole mikään koko perheen multimediasurffilauta, eikä se sellaista edes yritä olla. Toughpad on sellainen laite, joka otetaan varastoon, telakalle tai melontamatkalle. Tarpeen vaatiessa se toimii myös melana. Toughpad on tehokas ja monipuolinen työkalu, jota voi käyttää ulkona tai muuten kovemmissa oloissa ilman ongelmia. Särkymätön se ei ole, mutta hyvin pitkälti niin kestävä kuin tabletti voi olla.

Hyvää:

  • kestävyys
  • kirkas näyttö
  • kamera tietyin varauksin

Huonoa:

  • hinta
  • paino
  • sumea näyttö
  • ei ulkoisia kaiuttimia

Tabletin lähtöhinta on 850 euroa.

 

Panasonicin tuotesivu.