Nokiaa arvostelussa Androidsuomessa? Kyllä! Koska langaton Qi-lataustekniikka on yleistymässä myös Android-puhelimissa, otimme testiin yhden markkinoiden harvoista Qi-autolaturitelineistä.

CR-200:n pakkaus noudattelee Nokian perinteistä linjaa laadukkaasta pahvista. Sisältä löytyvät itse teline imukuppeineen, kojelautaan tarkoitettu asennuslevy, laturi sekä jatkokaapeli virtajohdolle, joka helpottaa telineen sijoittamista autossa.

Telineen imukuppi on tehty silikonista, jonka ansiosta se tarrautuu tehokkaasti kiinnitettävään pintaan. Valitettavasti irrottaminen on myös huomattavasti työläämpää tiukemman kiinnityksen vuoksi. Telineen rakenne on tukeva. Laturi tulee telineeseen valitettavasti Nokian omalla vanhalla pikkupäällä, joka on täysin järjetöntä, varsinkin kun ottaa huomioon, että ainoat Nokiankin puhelimet jotka tätä voivat hyödyntää, ovat ladattavissa mikroUSB:llä. Onneksi kaapeli on mukavan pitkä ja mukana tuleva jatkokaapeli mahdollistaa telineen asentamisen oikeastaan mihin tahansa autossa.

Lataustelineen alaosassa majaansa pitää NFC-siru; tämän on tarkoitus käynnistää Nokian omissa puhelimissa autoilusovellus, eikä se aiheuta valitettavasti mitään toimenpiteitä Android-laitteissa. NFC-sirun vuoksi myös telineen alaosassa on kiinteä pidike jota ei saa irroitettua. Sivuilla on säädettävät, pehmustetut, pidikkeet, jotka pitävät puhelimen hyvin paikallaan eivätkä naarmuta sitä. Pehmikkeiden ansiosta puhelimen saa vedettyä helposti pois lataustelineestä sekä laitettua sen takaisin ilman turhaa etäisyyksien säätämistä ja puhelin pysyy kuitenkin tukevasti paikallaan.

Testasimme Qi-latausta Nexus 4- ja Samsung Galaxy S4 -puhelimilla. Valitettavasti Nexus 4 ei toiminut CR-200:n kanssa lainkaan yrityksistä huolimatta, mutta Galaxy S4 Qi -latauskuoren kanssa toimi moitteettomasti. Latausvirta CR-200:ssa on 750 mAh, mikä testissämme ei riittänyt kuin hädintuskin SGS4:n ylläpitoon, jos laitteella tehtiin jotain vähänkin raskaampaa. Esimerkiksi navigointia Google Mapsilla ja musiikin toistamista samaan aikaan Bluetoothin ylitse Spotifysta.

Nokian CR-200 on rakenteeltaan ja käytettävyydeltään hyvä Qi-autolatausteline, mutta NFC:n toiminnallisuus ja sen sijoittelut kertovat selkeästi, että laite on suunniteltu ainoastaan uusia Lumioita silmällä pitäen. Tästä huolimatta, jos kuitenkin omistaa Qi-latauksella varustetun älypuhelimen, voi CR-200 olla mielenkiintoinen vaihtoehto. Valitettavasti laitetta ei kuitenkaan voi korkeasta hinnasta (n. 79 euroa) johtuen suositella täysin varauksetta.

Kiitos Verkkokauppa.comille testilaitteen toimittamisesta.