Kävimme itse ChromeOS:n toiminnallisuuden läpi jo aikaisemmassa artikkelissamme, jonka voit lukea täältä. Tällä kertaa käymme läpi Acerin Chromebook-iteraation tekniset ominaisuudet ja vertaamme niitä tämän kilpailijaan, jonka arvostelimme jo aikaisemmin.

2013-08-06 18.50.23

 

Ulkoisesti C7 näytää ja tuntuu Acerin Aspire One 756:lta, mikä ei ole lainkaan huono asia. Vaikka Acer C7 on huokein Chromebook-kolmikosta, tuntuu se yllättäen vähiten muoviselta lelulta.  Erottavat tekijät 756:een verrattaessa ovat ”Aspire One”-tekstien puuttuminen ja Chrome-logo näytön yläkulmassa.

2013-08-06 18.52.06

Näppäimistö seuraa samaa kaavaa muiden Chromebookkien kanssa ja toimintonäppäimet löytyvät näppäimistön yläreunasta. Verratessa Samsungiin on kuitenkin Acerin näppäimistön tuntuma huomattavasti parempi; C7:n näppäimistö tuntui vähemmän ahtaalta ja enemmän ”oikean”-läppärin näppäimistöltä, vaikka C7 on samaa 11” kokoluokkaa kuin Samsung.

Näppäintuntuman, ja sitä kautta käyttömukavuuden paraneminen selittyykin sillä, että näppäimillä on enemmän tilaa liikkua pystysuunnassa, mikä tekee huiman eron näppäimistön tuntumaan. Liiketilaa onkin saatu sillä, että C7 on Sampaan verrattuna puolisen senttiä paksumpi.

2013-08-06 19.00.08

Laitteen 11.6″ näytön yläreunasta löytyy HD-tasoinen webcam, joten videopuhelut ja neuvottelut Google Hangoutsin kautta onnistuvat ongelmitta.

2013-08-06 19.05.24

Laitteen paksuus ei ole kuitenkaan vain näppäimistön syytä, vaan lisäpaksuudella on saatu laitteeseen kilpailijan laitteesta puuttuva käyttäjän itse vaihdettava akku. Toinen lisätilan mahdollistama muutos on 320 Gt kovalevy, ja mikäli tämä ei riitä on mukana vielä kahdeksi vuodeksi 100 Gt levytilaa Google Drive -palveluun.

Valitettavasti tuo tavallinen 320 Gt kovalevy on myös syy laitteen halpuuteen ja akunkesto kärsii tuosta perinteisemmästä tallennustilasta. Acerin kanssa käyttäjän on tyydyttävä huomattavasti maltillisempaan 3-4 h käyttöaikaan. Myös ChromeOS:n käynnistysaika on tuplasti pidempi kuin SSD-pohjaisissa Chromebookeissa ja C7 pääseekin täydellisestä sammutustilasta työpöydälle noin 20 sekunnissa, siinä missä SSD-pohjaiset sisaret kykenevät samaan kymmenessä.

sivut

Liitäntöjä laitteesta löytyy seuraavasti: 3 x USB-portteja, 3,5 mm kuulokeliitäntä, VGA-liitin, täysikokoinen HDMI-portti ja RJ-45 verkkoliitäntä. Samsungista löytyvää USB 3.0 -liitäntää ei valitettavasti nähdä Acerissa.

Suurin ero Samsungiin tulee kuitenkin laitteen sisuksissa sykkivästä kaksiytimisestä Celeron-prosessorista, joka tuntui jaksavan varsinkin montaa sovellusta ajettaessa paremmin kuin ARM-pohjainen Samsung. Emme myöskään törmänneet samoihin sovellusyhteensopivuusongelmiin kuin Samsungin kanssa.

Vaikka Acer C7 on halvin Suomessa myytävistä Chromebookeista, ei sen tarvitse hävetä halpaa hintaansa yhtään, laite tuntuu hyvältä käyttää ja toimi odotettavasti. Suurin valituksen aihe on oikeastaan se että Acer C7:stä ei ole tarjolla 3G-mallia.