Samsungin Note-tuoteperhe kasvoi eilen uudella tulokkaalla, Galaxy Note 3:lla, joka tuo FullHD-näytön vihdoin myös Note-käyttäjille puhelinkoossa (5,7”). Laite käyttää uutukaista 2,3 GHz  Snapdragon 800 -järjestelmäpiiriä, joka mahdollistaa 4K UHD -videoiden kuvaamisen lisäksi FullHD-tarkkuuden kuvaamisen 60 kuvaa sekunnissa. Pääkamerana toimii 13 Mpix kenno jossa on ”Smart stablilizer”-kuvanvakaaja ja etupuolelta löytyy 2 Mpix kenno samalla vakaajalla. Pääkameraa tukemaan laitteen LED-salama päivitetty ”High CRI”-tyyppiseksi eli se tuottaa mahdollisimman luonnollista valoa.

2013-09-05 14.37.23

Laite käyttää lataamiseen ja tiedonsiirtoon mikroUSB 3.0 -liitäntää, joka on kuitenkin yhteensopiva vanhan 2.0:n kanssa. Laitteen takakansi on pinnoitettu näyttämään ja tuntumaan keinonahalta, joka vähentää liukkautta hieman samankaltaisella materiaalilla kuin Samsung Galaxy Cameran käsigripissä. S-Pen on saanut parannuksia jotka mahdollistavat mm. leikkeiden ottamisen mistä tahansa ohjelmasta, piirtämällä toiminto aktivoituna ympyrän halutun leikkeen kohdalla. Testasimmekin tätä nopeasti Androidsuomen kotisivulla ja sovellus osasi ottaa vain ympyröityyn artikkeliin liittyvät tiedot, ja ominaisuus toimi kaiken lisäksi niin hyvin, että se osasi hakea tekstit myös ”lue lisää” -linkin takaa.

Parannuksia on tuotu myös laitteen moniajoon ja nyt jaetun ruudun moniajossa on mahdollista ajaa esimerkiksi kahta chat-sovellusta samaan aikaan, jotta voit chatata kahden ihmisen kanssa samanaikaisesti sekä lisäksi ominaisuus mahdollistaa leikkeiden siirtämisen lennossa ohjelmasta toisen. Toinen parannus on popup-sovellukset jotka voi nyt piirtää halutun kokoiseksi kynällä ja sovellus avataan tämän jälkeen ko. ikkunaan. Moniajoa tukemaan laitteeseen on laitettu 3 gigatavua keskusmuistia. Group play -toimintoa on myös parannettu ja nyt kaksi tai useampi Note 3 -laitetta on mahdollista yhdistää toisiinsa tuottamaan isomman ruudun esimerkiksi videoiden katselua varten.

Tallennustilaa laitteesta löytyy 32 tai 64 gigatavua ja tämä on laajennettavissa SD-kortein. Laitteella  on painoa 168 grammaa ja paksuutta 8,3 millimetriä. Koko komeuden kruunaa 3200 mAh-akku. Suomeen laitteesta rantautuu LTE-malli kuun vaihteen tienoilla. Laitteesta tuodaan myyntiin alussa kolme väriä, jotka ovat Musta Jet Black, Valkoinen Classic White ja possunpinkki Blush Pink.

20130904_203250

Note 3:n rinnalle Samsung toi Galaxy Gear-nimisen älykellon, jonka ominaisuuksiin kuuluvat rannekkeeseen upotettu kamera joka pystyy kuvaamaan videoita jopa 720p-tarkkuudella. Kamera mahdollistaa myös S Translator -toiminnon käyttämisen kellon ruudulla, joten esimerkiksi Japanissa, kylttien kuvaaminen kellolla mahdollistaa näiden kääntämisen ”ranteen heilautuksella” esimerkiksi englanniksi. Myös puhelut onnistuvat kasariagenttisarjojen tyyliin siihen upotetulla mikki ja kaiutin -kombolla.

Laitteessa on 1,63” AMOLED-näyttö ja se on vedenkestävä 15 metriin asti. Kellossa on myös sisäänrakennettu askelmittari. Kello kykenee pyörittämään sovelluksia, joita on mahdollista ladata lisää Samsung Apps -sovelluskaupasta. Kellon avulla on mahdollista lukea puhelimen notifikaatioita, viestejä ja sähköposteja. Smart Relay -toiminnon avulla kellolla avattu viesti avautuu automaattisesti myös puhelimen ruudulle, kun puhelin nostetaan käteen, joten viestin lukemista voi jatkaa isommalla ruudulla lennossa.

Gear tuo myös fyysisen autentikoinnin Galaxy-puhelimiin; mikäli puhelin havaitsee siihen paritetun Gearin läheisyydessään, avautuu puhelin ilman lukkokoodin syöttöä. Gearista tulee markkinoille kerralla kuusi väriä ja laitteelle luvataan peruskäytössä n. 25 tunnin akunkestoa, tosin videoiden ja valokuvien kuvaaminen syönee tätä rankemmalla kädellä.

20130904_195833

Viimeisenä Samsung julkaisi päivityksen mainioon Note 10.1 -laitteeseen, ja laite kantaakin nimeä Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition.  Päivityksiin kuuluu Note 3:n uudet S-pen-ominaisuudet ja teksturoitu takakansi, samalla päivittäen laitteen näytön aivan uudelle tasolle ja yllätyksettömästi se käyttääkin samaa massiivista WQXGA (2560×1600) -resoluutiota kuin esim. Nexus 10.

Laiteeseen on päivitetty myös kamerat; pääkamerassa on 8 Mpix kenno ja etukamerassa 2 Mpix. Laitteesta tulee markkinoille 16/32/64 gigatavun versiot. Painoa LTE-mallilla on 545 grammaa ja akussa on kapasiteettia 8220 mAh, jonka pitäisi riittää vaativampaankin käyttöön. Päivityksen sai myös laitteen muu rautaosuus ja sisuksissa on Qualcommin Snapdragon 800 neljällä 2,3 gigahertsin Krait 400-ytimellä.