Tällä kertaa arvostelussa on koko Tab 3 -tuoteperhe kerralla. Perheeseen kuuluvat 7, 8 ja 10 tuuman laitteet. 7 ja 10 ovat suoraa jatkumoa Tab 2 -sarjan laitteille. Kesäkuussa julkaistussa Galaxy Note 8 -arvostelussa suosittelin odottelemaan Tab 3 -sarjan julkaisua ennen 8-tuumaisen tabletin hankkimista. Nyt sekin on testin alla.

Laitteisto

Tab 3 ovat tukevan tuntuisia, eivätkä natise käytettäessä. Niiden takapinta on muovia, josta saa hyvän otteen. Ulkoisesti kasvojenkohotuksessa Tab 2:sta ja vanhasta Notesta tutut “posket” kaiuttimineen ovat kadonneet ja ulkoasu on suoraviivaisempi. Laitteet ovat saaneet Home-painikkeen rinnalle kapasitatiiviset Menu ja Back-painikkeet. Muuten laitteet ovat kuin kolme marjaa; Tab 10:ssa vain kontrollipainikkeet ovat pitkällä sivulla.

Tab 3 7 Tab 3 8
Tab 3 10
Ylhäällä vas. Tab 7, oikealla Tab 8 ja alhaalla Tab 10.

 

 

Samsung Galaxy Tab 3:n myyntipakkauksessa on itse laite, USB-kaapeli, seinäpistoke USB-kaapelille ja pieni nippu ohjeita. Vanhan mallinen iso latausliitin on mennyttä ja tilalla on microUSB-liitin ja 2A laturi.

Galaxy Tab 3 8" paketti

Varustelut ovat laitteittain seuraavat:

Tab 7: 1,2 GHz dual core, 1 Gt RAM -muistia, 8 Gt tallennustilaa, 1024×600 -paneeli, 1,3 Mp etukamera, 3 Mp takakamera.

Tab 8: 1,5 GHz dual core, 1,5 Gt RAM -muistia, 16 Gt tallennustilaa, 1280×800 -paneeli, 1,3 Mp etukamera, 5 Mp takakamera.

Tab 10: 1,6 GHz dual core, 1 Gt RAM -musitia, 16 Gt tallennustilaa, 1280×800 -paneeli, 1,3 Mp etukamera, 3,2 Mp takakamera.

Vanhempaan Tab-sarjaan nähden, kyseessä on kevyehkö kasvojenkohotus tehon suhteen. 8:ssa tehoa on hiukan vähemmän verrattuna Note 8:aan, jossa on neliytimiminen 1,6 GHz prosessori ja 2 Gt muistia.

Suorituskyky

Testiohjelma 7″ 8″ 10″
Quadrant 2882 4628 6430
Vellamo Metal 485 524 630
Vellamo HTML5 1563 1585 1692
Basemark Taji 19,93 33,79 FPS 36,34
Basemark GUI Onscreen 49,19 41,316174 FPS 51,51
Basemark GUI Offscreen 200,34 51,328766 FPS 128,84
AnTuTu 4 12097 15004 pistettä 18421
3DMark Ice Storm 2165 3087 6175
3DMark Ice Storm Extreme 1061 2329 pistettä 3545
3DMark Ice Storm Unlimited 3019 pistettä

Nopeustestien tulokset eivät hirveästi päätä huimaa, mutta ne ovat aivan riittäviä päivittäiseen käyttöön. Ilmeisesti kuitenkin GPU on jossain määrin alitehoinen, sillä päivittäisen käytön jatkuvana riesana on UI-lagi. Työpöytien vieritys hidastelee, webisivun skrollaus nykii ja simppelit pikkupelit (Candy Crush, Angry Birds) lagaavat välillä. Silmiinpistävintä tämä on Tab 7:lla.

 

Kamera

Galaxy Tab 3 8:n kamerat ovat ilmeisesti samat kuin Note 8:ssa. Laitteen takana on 5 megapikselin autofokuksella varustettu kamera, jolla saa maksimissaan 2560 x 1920 pisteen kuvia ja 1270 x 720 videokuvaa. Tab 7 ja 10:n kamerat ovat hieman kevyemmät ja pystyvät enintään 2048×1536 tarkkuuteen.

Galaxy Tab 3 8" takakamera

Takakamera on Note 8:n keskellä olleesta kamerasta poiketen Tab 3:n oikeassa yläkulmassa ja on huomattavasti pienempi. Kulmassa olevaa kameran aiheuttamaa takakuoren korkeuseroa ei ole tasapainotettu lainkaan, joten laitetta ei saa asetettua tasaisesti pöydälle. 7 ja 10 kamera on asetettu keskelle, jolloin ongelmaa ei ole.

Tabien kameroissa ei ole salamaa. Tab 3:n edessä on 1,3 megapikselin kamera ilman autofokusta. Etukameralla saa kuvia maksimissaan 1280 x 960 tarkkuudella ja 640 x 480 pisteen videota. Kameroiden kuvanlaatu on ihan asiallista, mutta en itse käytä niitä kuin hätätapauksessa.

Galaxy Tab 3 8" etukamera

Itselle uutena tuttavuutena oli lisätty kameran ohjaus äänikomennoilla. Kuvan ja videon ottamiseen on muutama eri englanninkielinen komento ja jokainen niistä tuntui toimivan yhtä satunnaisesti. Äänikomennot ovat käytettävissä myös musiikkisoittimessa. Ne toimivat sielläkin yhtä huonosti kuin kameran puolella, mutta plussapuolena niiden jättäminen päälle ei aiheuttanut vahinkokomentoja ympäristön äänistä.

Tab 7 on perinyt saman kokoisen näytön edeltäjältään. Tämä on jo auttamattomasti vanhentunut, sillä muissa vastaavan tasoisissa laitteissa – Nexus mukaanlukien – alkaa jo olla 1280 x 800 -resoluution näyttöjä.

Tab 8:n näyttö on 8 tuuman TFT-näyttö 1280 x 800 kuvapisteen resoluutiolla. Näyttöelementti näyttää olevan sama kuin Note 8:ssa. Näytön tarkkuus on riittävän 7 tuuman näytölle, mutta olisin toivonut tähän jo pykälän isompaa resoluutiota. Näytön Värien toisto ja kirkkaus hyviä ja kirkkaus täysillä näytöstä näkee lukea myös kirkkaassa ulkoilmassa hyvin. Note 8:sta poiketen Tab 3:n näytön pinta lasia, mikä lisää jämäkkää vaikutelmaa. Tabletissa on päälle kytkettävissä lukutila, joka muuttaa näytön värimaailmaa ja kirkkautta tuetuissa sovelluksissa paremman lukukokemuksen saavuttamiseksi. Asetus on oletuksena päällä.

Tab 3:ssa on langattomina yhteyksinä WLAN A/B/G/N -standareilla, WiFi Direct ja Bluetooth 4. Paikannuslaitteistona on Samsungille tutusti A-GPS ja tuki GLONASS-verkostolle. Tabletti ei tue NFC:tä ja sisäänrakennetun akun takia tukea ei saa lisättyä myöskään jälkeenpäin erikoisakulla.

Galaxy Tab 3 8" takakamera profiili

Laitteet ovat liitännöiltään ja ulkomuodoltaan identtiset. Laitteen yläreunassa 3,5 mm kuulokeliintäntä ja alareunassa on mikro-USB-paikka sekä pienet kaiuttimet. Tab 3:n vasemmalla reunalla on microSD-paikka, jonka luukku on Note 8:sta poiketen vähemmän tiellä eikä aukea yhtä herkästi vahingossa. Tabletin oikealla reunalla on virtanappi, äänenvoimakkuuden säätönapit ja infrapunalähetin.

Galaxy Tab 3 8" mikro-SD

Näytön alla on fyysinen koti-näppäin ja kapasitiiviset valikko- ja takaisin-napit. Aiemmista S-sarjan tableteissa ja puhelimissa valikko- sekä takaisin napit ovat puhelimen etukuoren väriset ja erottuvat taustavalolla vain näytön ollessa päällä. Tabletin napit erottaa myös valon ollessa pois päältä tummemmalla etukuoren väriä vasten. Pidän ratkaisusta, koska valoja ei tarvitse pitää kokoajan päällä ja nappeja tarvitessa niiden paikkoja ei tarvitse arvailla. Nappien ansionsta myös aiemmista tabeista poiketen näytöltä ei enää varata omaa riviä kontrolleille, mikä on kerrassaan mainiota.

Galaxy Tab 3 8" alareuna

Ohjelmisto

Galaxy Tab 3:n käyttöjärjestelmänä on Android 4.2.2, jota on muokattu Samsungin TouchWiz-käyttöliittymällä. Samsungin tuoreiden laitteiden tapaan Tab 3:n käyttöönotossa tyrkytetään Samsung accountia, jolla saa Samsungin tarjoamana muun muassa kadonneen laitteen paikallistamisessa avustavan palvelun sekä tietojen varmuuskopiointipalvelun.

Aikaisemmista Tab- ja Note-tablettien eroten käyttöjärjestelmässä ei ole enää Action Baria, sillä Menu ja Back -näppäimet ovat fyysisiä painikkeitä. Tämä oli mitä tervetullein uudistus, sillä se vanha viritys vei aivan turhaa näyttötilaa ja oli useiden sovellusten kanssa hankala.

Galaxy Tab 3 8" kotinäyttö

Tab 8:sta on S Pen -kynän puuttumisen takia tabletin mukana tulevista sovelluksista on jätetty kynää hyödyntävät sovellukset pois. Sovelluksien kanssa ei muita yllätyksiä ja aiemmista Samsung-laitteista tutut perussovellukset löytyvät myös Tab 3:sta ja toimivat odotetusti. Tabletti tukee lukkoruudun vimpaimia, mutta toiminto pitää jostain syystä käydä kytkemässä erikseen päälle asetuksista.

Tabletin sovelluksien mukana tulee TripAdvisor Samsung Edition, jota ei ole muutettu viimeksi testaamastani Galaxy S4 Ministä juuri lainkaan. Puhelimelle suunniteltu käyttöliittymä hukkaa tilaa tabletilla ja palvelun sisältö ei näytä parantuneen viime näkemästä.

Tab 3:n sovelluksissa on Learning Hub, joka on kauppa itseopiskeluun tarkoitetuille opiskelumateriaalielle. Tarjonnasta löytyy esimerkiksi eri kielten opiskeluun tarkoitettuja e-kirjoja ja videoita eri aiheista. Suurin osa materiaalista on maksullista ja tarjolla on jonkin verran ilmaista sisältö. Ilman Samsung Accountia tosin ei pääse käsiksi kaupan ilmaiseen sisältöön, eikä ohjelman mukana tulevaan esimerkkisisältöön.

Learning Hubiin saa ensimmäistä kertaa kirjautuessaan pienen voucherin, jota ei kuitenkaan voi käyttää kuin yksittäiseen ostokseen.

Galaxy Tab 3 8" Learning Hub 2

En ole aiemmin kiinnittänyt vanhana Android-käyttäjänä suurempaa huomiota Samsung-laitteiden mukana tulevaan ohjekeskukseen. Ohjeissa on suhteellisen selkeästi esitelty Androidin ja Samsungin omien ominaisuuksien perustoimintaa. Ohjeisiin pääsee käsiksi sovellusvalikosta ja kotinäytöltä valikko-nappia painamalla.

Ohjeet voi järjestää osion mukaan tai aakkosjärjestykseen ja ohjeista voi hakea tekstikentän avulla. Ohjekeskusta ei valitettavasti ole kustomoitu laitekohtaisesti ja eräässäkin kohtaa mainittiin “…jos laitteesi tukee NFC:tä..”, vaikka Tab 3:sta se puuttuu kokonaan.

Hyvänä ideana asetuksia ja sovelluksia käsittelevät ohjeet tarjoavat asiaan liittyvän kohdan avaamista ohjeiden seassa olevan napin kautta. Toinen hyvä idea ohjekeskuksessa on on ohjelistan ensimmäisenä osana oleva Uudet ominaisuudet -kohta, jossa esitellään laitesarjan tuoreita ominaisuuksia ja niiden käyttöä.

Galaxy Tab 3 8" ohjekeskus 2

Käyttö

‘Samsung Galaxy Tab 3″‘ -merkki on uskomattoman epäkäytännöllinen ja typerä. Samsungin brändäyspuoli voisi yrittää ottaa työnsä vakavasti ennekuin useampikin kieliakrobaatti nyrjäyttää ammattilihaksensa yrittäessään sanoa laitteen nimen. Itse päädyin tutuille tabletista puhuessa käyttämään vain “Tab 3” -ilmaisua joka on myös aika epäselvä.

Galaxy Tab 3 8" lukkoruutu

Tab 7:n 2. ja 3. versio ovat lähestulkoon identtisiä edellisiin versioihin nähden ja ne ovat saaneet vain pienen tehonlisäyksen.

Tab 3 8:n suurimpana eroina Note 8:aan verrattuna on hiukan tehottomampi prosessori ja pienempi muistimäärä sekä S Pen -kynän puuttuminen. Kynän ja siihen liittyvien toimintojen puuttuminen ei jää kaipaamaan eikä prosessorin ja muistin pienetyminen tunnu laitteen käytössä. Tabletti on kaikin puoli sulava ja mukava käyttää.

Tab 3 8 on pienikokoinen ulkomitoiltaan, mutta näytön reunat hiukan liian pienet. Yhdellä kädellä pitäessä sormet yltävät hyvin tabletin toiselle reunalle ja laitetta on mukava käyttää myös painon puolesta. Paino on riittävän pieni mukavaan käyttöön, mutta samalla tabletti on riittävän raskas ettei se tunnut muovilelulta. Tab 8 on hiukan ohuempi kuin Note 8, mutta käytössä ei käytännössä huomaa eroa.

Galaxy Tab 3 8" asetukset 2

Akkukoot ovat järjestyksessä seuraavat: Tab 7 4000 mAh, Tab 8 4450 mAh ja Tab 10 6800 mAh. Tab 7 kesti surffausta koko viikon, Tab 10 melkein kaksi viikkoa ja Galaxy Tab 3 8:n piti ladata aktiivisella musiikinkuuntelulla ja ajoittaisella selailulla lataamaan pari kertaa viikossa.

Laitteiden takakuorta ei saa auki ja tämän takia akku ei ole vaihdettavissa.

Tableteissa ei ole värinämoottoria, joten näppäimistöön ei saa haptista palautetta, eikä ilmoituksista saa värinähälytyksiä. Ilmoituksien osalta tämä ei haittaa, mutta itse pidän värinästä kirjoittaessa.

Yhteenveto

Arvostelu on tehty Wifi-versioiden pohjalta. Kirjoitushetkellä laitteiden hinnat vaihtelevat Tab 7 Wifi-version noin 180 eurosta Tab 3 10:n 4G-version noin 500 euroon.

Tab 7 ja 10 ovat Tab 2 -sarjan hieman ehostetumpia painoksia. Ne ovat selkeästi parempia kuin edelliset käytettävyydeltään etenkin nappien ja paremman käyttöjärjestelmän ansiosta. Muutoin Samsungin ratkaisuna on kuitenkin ollut pysyä halpislinjalla, eikä tableteissa ole mitään järisyttävää tai edes erityisen mielenkiintoista, kuten vaikka FullHD-näyttöä.

Note 8:iin verratessa itse en pitänyt Note 8:ssa S Pen -kynää tarpeelisena ja Tab 3:n vähentynyt teho ei haittaa käyttöä. Muutoksista johtuen laitteen hintaso noin 70 euroa edullisempi ja itse ostaisin Tab 3:n Note 8:n sijaan.

 

28.10.2013: muokattu yhteenvedon hintatiedot ja korjattu Android-versio