Sony Xperia Z1 on suoraa jatkoa Xperia Z:lle, josta pidimme yllättävänkin paljon, muutamasta teknisestä ongelmasta huolimatta. Z1 lupaa korjata nämä puutteet ja laittaa pakettiin vielä parhaimman kameran mitä Android-laitteissa on nähty. Mutta mikä on lopputulos?

2013-10-03 21.08.44

Itse laite näyttää pitkälti edeltäjältään, vaihtaen kuitenkin Z:n komposiittirungon alumiiniseen. Laitteen paino nousee alumiinirungon myötä 23 grammalla ja se myös tuntuu. Lisääntynyt paino on kuitenkin positiivinen tunne, sillä se saa laitteen tuntumaan laadukkaalta. Etupuolella laitetta koristaa viiden tuuman 1920×1080-resoluution FullHD-näyttö Sonyn Triluminous-tekniikalla. Huokaamme syvään helpotuksesta, että näytön katselukulmat ovat vihdoin kunnossa, joten Z:n suurin valituksen aihe on poistunut. AMOLED-näyttöihin tottuneille voivat näytön katselukulmat tulla silti vielä yllätyksenä, sillä ääriasennoissa alkaa musta näyttää harmaahkolta. Tämä ei kuitenkaan haittaa niin suurissa määrin kuin edeltäjässä. Sonyn tapaan laitteesta ei löydy lainkaan fyysisiä näppäimiä, vaan puhelin käyttää näytöllä olevia Android-toimintopainikkeita. Yläreunasta löytyvät hopeinen Sony-teksti ja 2 megapikselin FullHD-kuvaukseen kykenevä etukamera. Näiden lisäksi yläreunasta löytyy kaiuttimen näköinen kolo, joka ei kuitenkaan ole kaiutin, vaan notifikaatio- ja latauksenilmaisuvalon kotelo.

2013-10-03 21.06.28

Laiteen pöly- ja vesitiiviydestä johtuen, on Sony päässyt jälleen omaan suosikkitouhuunsa eli peittämään kaikki mahdolliset liitännät suojapaneeleilla, sillä poikkeuksella, että kuulokeliitäntää ei ole peitetty. Laite pitää silti IP58-suojaustasona.

2013-10-03 21.06.47

Oikeasta reunasta löytyy luukku SIM-kortille, virtapainike, äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet. Näiden lisäksi Sony on Z:sta viisastuneena laittanut puhelimeen myös kaksitoimisen kamerapainikeen (puolipainallus tarkentaa, painallus pohjaan ottaa kuvan).

2013-10-03 21.06.33

Vasemmalta reunalta löytyy luukut mikroUSB-latausliittimelle ja mikroSD-korttipaikalle. Jälkimmäisellä laitteen sisäistä 16 gigatavun tallennustilaa (käytettävissä on noin 12 gigatavua), voi laajentaa jopa 64 gigatavun kortein. Luukkujen alapuolelta löytyy liitin Sonyn lisävarusteena tarjoamaan telakkaa varten, jolla vältytään turhalta luukkujen availulta. Valitettavasti langatonta QI-latausta ei laitteesta löydy.

2013-10-03 21.06.41

Alareunasta löytyy poikkeuksellisen näppärä parannus, sillä laitteen kaiutin on keskitetty nyt koko puhelimen mittaisesti, siinä missä Z:ssa se oli oikeassa kulmassa ja täten hyvin herkästi kämmenen peitossa.

2013-10-03 21.07.32

Takakannesta löytyy hopeisen Sony-tekstin, harmaan Xperia-tekstin ja pienen NFC-logon lisäksi laitteen 1/2,3″ -kokoisella Exmor RS -kennolla ja f/2-aukolla varustettu 20,7 megapikselin kamera.

Screenshot_2013-10-03-17-00-01

Käyttöjärjestelmän kannalta ei Z ja Z1:n välillä ole päässyt tapahtumaan juurikaan huimia muutoksia ja mukana ovat heti alusta lähtien samat lukkoruudun avausanimaatiot, pikavalinnat jne. kuin edeltäjässäkin. Täten Z:aa tai muita uudempia Xperia-laitteita käyttäneet ovat heti kuin kotonaan.

Screenshot_2013-10-03-17-46-26

Suurin muutos on sovellusvalikkoon tullut pyyhkäisyllä aukeava valikko, johon Z:n pudotusvalikoissa olevat toiminnot ovat siirtyneet, tämä onkin hyvä uudistus, sillä se selkeyttää sovellusvalikkoa huomattavasti.

Screenshot_2013-10-03-18-48-37

Kotiruutuja laitteessa on vakiona viisi, mutta näitä voi lisätä pitämällä ruudulla sormea pohjassa paneelinäkymässä, johon pääsee nipistämällä kotiruutua. Samasta näkymästä on myös helppo selata vimpaimia ja lisätä niitä. Itse pidän tätä huomattavasti miellyttävämpänä tapana kuin Androidin vakiota jossa vimpaimet löytyvät sovellusvalikosta.

Screenshot_2013-10-03-17-48-01

Myös moniajovalikko on hylännyt Sonyn oman kustomoinnin ja noudattaa nyt Androidin vakiota, sillä poikkeuksella, että pienoisohjelmat löytyvät edelleen tämän alta. Pienoisohjelmien ikonit ovat myös saaneet kasvojen kohotuksen.

Screenshot_2013-10-03-17-50-16

Pienoisohjelmat aukeavat popup-ikkunaan jotka seuraavat ohjelmasta toiseen siirryttäessä, ohjelmia on mukana kuusi (Selain, muistiinpanot, ajastin, laskin, ääninauhuri ja kuvaruudunkaappain) ja näiden lisäksi asennettuja sovelluksia voi ajaa vimpaimina. Play-kaupasta löytyy myös asennettavaksi useampia erilaisia kuten yksikkömuunnin, peili jne. Toisin kuin Z:ssa, on Z1:ssä mahdollista pitää ruudulla auki useampaa pienoissovellusta kerralla.

Screenshot_2013-10-03-18-46-26

Asetusalueen väriteema on vaihtunut tummasta vaaleaksi ja mukana on meiltä Z:n arvostelussa kehuja saanut virranhallintatyökalu aikamittareineen.

Screenshot_2013-10-03-18-51-09

Plussaa Xperia saa myös muokattavista notifikaatioalueen pikatoiminnoista, joissa on monesta muusta puhelimesta puuttuva valinta 4G-verkkojen tuen päälle ja pois kytkemiseen yhdellä painikkeella.

Screenshot_2013-10-03-18-51-22

Kuriositeettina laite tukee Sonyn Dualshock 3 -ohjaimia langattomasti pelejä varten, mukava lisä.

Screenshot_2013-10-03-18-54-01

Mielenkiitoisia lisäominaisuuksia tarjoavat kuulo-ongelmista kärsiville tuki kuulolaitteille ja vastapuolen puheen hidastusominaisuus.

Screenshot_2013-10-03-19-09-04

Mukana on tietenkin myös MyXperia seuranta-, etäpyyhintä- ja etälukituspalvelu. Tämä on toki aavistuksen turha sillä nykyään Androidissa on natiivisti moinen integroituna.

Screenshot_2013-10-03-18-55-26

Esiasennettuina sovelluksina laitteen mukana tulee Googlen Androidpatteristo: Chrome, Play-kauppa, Youtube, Maps, Google+, Haku, Hangouts, Google Now, Uutiset ja sää, Gmail ja tietenkin ilmainen suomenkielinen navigointi.

Screenshot_2013-10-03-18-41-53

Sony on näiden lisäksi paketoinut mukaan Herätyskellon ja ajastimen, muistilappusovelluksen, Sähköpostin, TrackID-biisintunnistusovelluksen, FM-radion, Päivityskeskuksen, Luonnostelu-piirrossovelluksen, Pixlr Experss -kuvankäsittelytyökalun, OfficeSuite-tekstinkäsittelyohjelmiston täysversion,  Smart Connect -profiilisovelluksen, Videosoittimen, Sony Select -sovelluskaupan, Laskimen, Walkman -musiikkisoittimen. Mukana tulevat myös Xperia Lounge ja Xperia Priviledge -sovellukset, jotka tarjoava erikoisetuja, alennuksia ja kilpailuja Xperia-käyttäjille. Valitettavasti Sonyn elokuvavuokraamoa ei laitteessa ole, sillä sitä ei ole vieläkään julkaistu Suomessa, ei edes Playstation-konsolille. Music Unlimited on onneksi niputettu Walkman-sovellukseen, joten turhalta ikonispammilta vältytään.

Screenshot_2013-10-03-19-13-16

Extra-maininnan saavat Sonyn mukaan paketoima varmuuskopiointisovellus, jolla onnistuu asetusten ja tietojen varmuuskopiointi myös suurimmasta osasta järjestelmäsovelluksia.

Screenshot_2013-10-03-19-14-20

Toinen erinomainen lisäys on Sonyn kuvagalleria, joka järjestelee kuvat kuukausittaisiin osioihin ja lisäksi laitteen burst-ominaisuudella otetut kuvat ovat automaattisesti kansioita, joten epäonnistuneet otokset poistuvat kertaheitolla helposti. Myös Timeshift-toiminnon kuvat niputetaan ja myös tästä puhumme hieman lisää tuonnempana.

Siitäkin huolimatta, että miltei jokainen laitevalmistaja on kuluneiden viikkojen aikana narahtanut huijaamisesta, ajoimme nopeustestit laitteelle ja alla tulokset. Huomattavaa on, että laitetta on mukava käyttää ja se on sulava. Nopeustestien tulokset ovat tässä lähinnä nörttien tarpeita varten: (huom, Basemark-tulokset ovat ajettu sovelluksen versiolla joka estää huijaamisen)

Quadrant: 20295  pistettä
Vellamo Metal: 1156 pistettä
Vellamo HTML5: 2903 pistettä
Basemark Taji:  59,76  FPS
Basemark GUI Onscreen:   60,696438FPS
Basemark GUI Offscreen:   349,90903FPS
AnTuTu 4: 33680 pistettä
3DMark Ice Storm: Maxed Out
3DMark Ice Storm Extreme:  Maxed Out
3DMark Ice Storm Unlimited: 16975 pistettä

2013-10-03 21.07.12

Laitteen kamera lupaa paljon; se on varustettu 20,7 megapikselin Exmor RS -kennolla. Se käyttää myös tavanomaisien RGB (pun-vih-sin) -kanavien lisäksi vielä W- eli valkoista värikanavaa jolla saadaan lisää valoherkkyyttä. f2.0 aukolla ja 1/2,3″ kokoisella kennolla varustettuna luulisi tämän kameran olevan Android-kameroiden Messias. Valitettavasti Z1:n kamera kärsii aivan samasta ongelmasta kuin Z:n kamera, ennen kuin sille julkaistiin päivitys;  kameralla on taipumus yliprosessoida kuvia ja tämä näkyy varsinkin zoomattaessa lopullisessa kuvassa puuroutumisena. Myös optisen kuvanvakaajan puute aiheuttaa sen, että kameralla on käytännössä turha yrittää ottaa täyden resoluution kuvia, vaan on parempi tyytyä 8 Mpix komposiitteihin joita luodaan käyttämällä kuvasta oikein valottuneet pikselit. On kuitenkin todennäköistä, että kamera tulee paranemaan päivitysten myötä, kuten Xperia Z:n kohdalla on käynyt ja muissa Xperioissa tämän lisäksi. Laite tarjoaa kuitenkin tämän hetken parhaan kameran Android-puhelimissa, ilman kyhmyä ja on vielä veden kestävä siihen päälle. Se mitä se ei tarjoa on, kamelimien tappajaa, joten SGS4 Zoom, Galaxy Camera ja Lumia 1020 vievät pidemmän korren.

Screenshot_2013-10-03-20-23-54

Kamerasovellus on nykyaikaistunut sitten viime näkemän ja ohjelmatilan valitsin on siirretty nyt laukaisu- ja nauhoituspainikkeiden alapuolella. Vakiona puhelin tarjoaa ”automaattinen optimointi” -tilaa, joka vastaa vanhan Z:n ”Paras automaattisäätö” -tilaa, sillä erotuksella että kuten aikaisemmin mainitsin on kuvan koko pakotettu 8mpix-laajakuvaan ja 20.7 megapikselin kennoa käytetään luomaan komposiitteja. Tämä tilaa toimiikin hyvin, vaikkakin välillä kamera tuntuu ylivalottavan herkästi kuvia.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=dXPQ9e3r8To

Hieman yllättävästi, toisin kuin eräs kilpailijoista, ei Z1 ole lähtenyt 4K-videoiden kuvaukseen siitäkin huolimatta, että 4K oli vuoden buzzword IFA-messuilla myös Sonyllä. Laite tyytyykin huomattavasti perinteisempään 1080p-videoon.

Screenshot_2013-10-03-20-28-22

Muita tiloja ovat Manuaalinen, Kuvatehoste, Pyyhkäisypanorama, Timeshift Burst AR Effect, Info-Eye ja Social Live. Käymmekin näistä muutamat läpi.

sm20131003181553

Näistä Timeshift burst kuvaa sarjan kuvia nopeista tilanteista ja hienous piilee siinä, että kuvaus alkaa jo hieman ennen kuvan ottamista kuvista näytetään tämän jälkeen haitari joista voidaan valita kuva oikealta hetkeltä. Plussaa on myös se, että Timeshift Burst-otokset jäävät haitarinippuineen puhelimeen talteen josta voi tarvittaessa tallentaa uuden kuvan eri kohdasta, jos siltä tuntuu.

Screenshot_2013-10-03-14-34-39

AR Effect on joukon turhin; se mahdollistaa ”lisätyn todellisuuden” luomisen kuvattavan kohteen päälle. Muokkausvalinnoista löytyy mm. esihistoriallinen maa dinosauruksineen, satumaailma, disco jne. Ominaisuus jaksaa innostuttaa varmasti pari kertaa, mutta tämä jälkeen se varmasti vaipuu unholaan. Toiminto olisi varmasti mukava, jos se toimisi nopeasti ja ilman ongelmia, mutta hyvin usein laitteella oli ongelmaa lukita näkymä niin, että AR-efekti saatiin näkyviin.

Screenshot_2013-10-03-14-33-44

Kuvaustehoste tarjoaa yhdeksän erilaista reaaliaikaista filtteriä.

Screenshot_2013-10-03-14-56-49

Kiinnostavin on kuitenkin Social Live, joka perustuu Bambuser-palveluun, ominaisuudella on mahdollista lähettää 10 minuuttia yhtäjaksoista live-striimiä suoraan Facebook-seinälle ja videolle annetut kommentit näkyvät suoraan käyttöliittymässä, joten videota seuraavat henkilöt voivat esimerkiksi kertoa kuvaajalle mitä haluavat nähdä.

bambuser

Itse Facebook-seinällä ominaisuus näyttää tältä.

Screenshot_2013-10-03-20-39-02

Info-Eye on kuvahakutyökalu; se osaa tunnistaa maamerkkejä, viinien etikettejä, tekstiä, QR-koodeja ja lukea käyntikortteja puhelimen muistiin. On erittäin mukavaa, että Sony on integroinut tämän toiminnon osaksi kameraa eikä luonut erillistä ikonia sille, kuten eräät toiset valmistajat.

Screenshot_2013-10-03-21-18-40

Niille, jotka haluavat enemmän valtaa ja mahdollisuuden kuvata kameran täydellä, 20,7 megapikselin resoluutiolla, löytyy myös manuaalinen tila. Täydellä resoluutiolla kuvattaessa puhelin antaa käyttää digitaalista kuvanvakaajaa, mutta kuvaustilojen valinnat tippuvat pois. Tämä on sääli, sillä kuvaustiloja on Sonyn tapaan tarpeeksi tyydyttämään kaikki amatöörikuvaajan tarpeet. Myöskään HDR-kuvaus ei ole mahdollista täyden resoluution ollessa käytössä.

Screenshot_2013-10-03-20-45-50

Edellä mainitsemani kuvaustilat ovat Pehmeä iho, Pehmeä kohdistus, Sumennuksen esto, Maisema, Taustavalon HDR-korjaus, Hämärämuotokuva, Hämäräkuvaus, Käsikäyttö hämärässä, Suuri ISO-herkkyys, Ruoka, Lemmikki, Ranta, Lumi, Juhla, Urheilu, Ilotulitus ja Asiakirja.

Teemme laitteesta myöhemmin vielä erillisen artikkelin kuvaesimerkkieneen ja vertailuineen muihin Android-laitteisiin, emme valitettavasti erittäin tiukan aikarajoituksen takia pystyneet tähän tekstin mennessä oikolukuun.

Xperia Z1 tarjoaa Sonyn erilaista näkemystä ja onnistunutta disainia. Laitteen vedenkestävyys on varmasti myös plussa tulevina räntäkausina. Kunhan Sony saa korjattua kamerasovelluksen, on Z1 kokeilemisen arvoinen laite. Valitettavasti ennenkuin kamerasta saadaan täysi potentiaali irti emme pysty suosittelemaan laitetta aivan suoralta kädeltä.