Zoom on Samsungin seuraaja edelliselle Galaxy Cameralle sillä erotuksella, että Zoom on myös normaali puhelin. Näyttöä katsellessa laite näyttääkin puhelimelta. Takapuolella vain möllöttää massiivinen objektiivi. Katsotaan, miten Zoom sopii wannabekuvaajan ja puhelinaktiivin käteen.

Laitteisto

Isommille S4- laitteille Zoom on sukua vain nimensä ja osin ulkoasun ja käyttöjärjestelmän puolesta. Zoom onkin enemmän kuin S4 Mini. Prosessori on 1,5 GHz A9, GPU Mali-400, RAM-muistia on 1,5 Gt ja sisäistä tallennustilaa 8 Gt, josta noin 5 Gt on käytettävissä. Laite tukee MicroSD-kortteja 64 gigatavuun asti. Näyttö on 4,3 tuuman ja 960×540 pikselin qHD SuperAMOLED-näyttö. Liitännät ovat tyypilliset MicroSIM, MicroUSB 2.0, BT4, 3G, Wifi a/b/g/n/db ja NFC. Akun kapasiteetti on 2330 mAh. Pääkamerassa on 16 Mpix kenno, optinen kuvanvakain ja Xenon-salama. Linssin speksit ovat 4,3-43 mm  ja aukko on F3,1-6,3, optisella zoomilla siis polttoväli on 24-240 mm. Etukamera on 1,9 Mpix. Laite painaa 208 g.

Myyntipakkauksen mukana tulee standardipiuhojen ja latauskamojen lisäksi mikrokuituliina linssin puhdistamista varten, mikä on ihan mukava lisä.

galaxy_s4zoom_product_img_1 galaxy_s4zoom_product_img_7

4,3″ form factorin takia kamerapuhelin on normaalien pokkareiden kokoluokkaa. Nykypuhelimeen verrattuna taas laite on massiiviinen painonsa ja linssin takia. Zoomin saa mustana tai valkoisena ja pinta on samanlaista kiiltävää muovia kuin S4/S3 -puhelimissa tai Tabeissa. Kontrollit on sijoiteltu hieman poikkeavasti. Zoomin takaosassa, puhelinosassa, on tyypillinen puhelinasetelma, eli keskellä on iso Home-näppäin ja sen molemmilla puolilla kapasitatiiviset Back- ja  Menu-näppäimet. Laitteen päällä (kamera-asentoa ajatellen) oikeassa reunassa on laukaisin, äärimmäisenä vasemmalla virtanäppäin ja sen oikealla puolen äänenvoimakkuuden säädin. Puhelimen päällä, eli puhelinasennossa, ovat 3,5 mm kuulokeliitin ja infrapunalähetin. Kameran pohjassa on standardikokoinen kumitutilla peitetty kiinnitysreikä jalustaa varten ja MicroSD-korttipaikka.

Akku ja MicroSIM-kortti asetetaan kameran “mötikkäpäähän”, eli puhelinasennossa pohjasta. Myös MicroUSB-liittimen paikka on pohjassa. Akku ja SIM-kortti ovat helposti vaihdettavissa ja tämä Zoomin tapa on melkein näppärämpi kuin monessa muussa puhelimessa. Lisäksi tämä on varmaan ensimmäinen kerta, kun MicroSIM-kortille on oikeasti käyttöä.

Ohjelmisto

Käyttöjärjestelmänä on Android 4.2.2 ja käyttöliittymänä tuttu Samsungin TouchWiz. Zoomia voi käyttää kahdessa tilassa, oletuksena olevassa puhelintilassa tai kameratilassa. Tilan mukaan käyttäjä saa laitteen herättäessään ensin joko puhelimen tai kameran käyttöliittymän. Sovellusvalikoima on Samsungin tyypillinen ja Dropbox-tilaa saa 50 Gt pariksi vuodeksi käyttöön. Mukana tulee linkit sovelluksiin Paper Artist, Valokuvaehdotus, Juttualbumi ja Videoiden muokkaussovellus, jotka on käyttämistä varten erikseen ladattava Samsungin sovelluspalvelusta.

Työpöytä Camera Studio

Paper Artist on sovellus, jolla valokuvista voidaan muokata esiohjelmoitujen tyylien mukaan maalauksia muistuttavia teoksia. Näitähän on Play jo täynnä, mutta onhan tämä sovellus ihan kiva lelu – ja ilmainen. Valokuvaehdotus on periaatteessa ihan jännä sovellus. Se on paikkasidonnainen kuvagalleria, josta voi etsiä muiden kuvaajien lähistöltä ottamia kuvia. Se jopa toimiikin jossain määrin.

Juttualbumi ja Videoiden muokkaus ovat tuttuja jo muista Samsungin puhelimista ja ovat oikeastaan ihan ok-tasoisia. Juttualbumi on simppeli sovellus, jolla valokuvistaan voi kasata albumeita. Sovellus on hyvin helppokäyttöinen, kunhan näyttötilaa on riittävästi. Videoeditori on jopa hyvä. Minä tosin en saanut kirveelläkään stabiloitua HD-videota.

Suorituskyky

Suorituskyky jää selvästi jälkeen malliston lippulaivoista. Koko käyttöliittymä on hitaahko, mutta erityisesti häiritsi itse kamerasovelluksen käynnistymisen hitaus. Samoin kameran kuvankäsittelyn automaattiset viritykset ovat välillä rasittavan hitaita. Arkipäivän käytössä sovellusten käynnistymisen hitaus ja tahmaaminen ovat ongelmallisia.

Suorituskyky testattiin seuraavilla sovelluksilla:

Testisovellus Tulos
Quadrant  4773
Vellamo Metal  1763
Vellamo HTML5  504
Epic Citadel: Keskiarvoinen FPS  57,3
Basemark Taji  56,04
Basemark GUI Onscreen  41,637913
Basemark GUI Offscreen  53,346176
Basemark X Onscreen  5,909
Basemark X Offscreens  3,231
AnTuTu  15127
3DMark Ice Storm  3190
3DMark Ice Storm Extreme  2363
3DMark Ice Storm Unlimited  3006

Käyttö

Puhelimen käyttäminen onkin sitten perin ristiririitainen kokemus. Zoom ei ole sen enempää erityisen hyvä kamera kuin erityisen hyvä puhelinkaan. Puhelin tuntuu kädessä painavalta, möykkyiseltä ja ennen kaikkea liukkaalta. Puhelimesta ei saa linssin takia kunnon otetta puhelinasennossa, vaan se tuntuu aina olevan tiellä. Kamera-asennossa laite on pokkarikoossa mukava ja laitteen muotoilun ansiosta ote on pääsääntöisesti tukeva, ainakin niin kauan kuin pidetään kiinni kahdella kädellä. Yhdellä kädellä kikkaillessa laitteen liukas pinta on suorastaan ärsyttävä. Linssi painaa kameraa oikealle ja laite uhkaa jatkuvasti livetä kädestä. Hansikkaat kädessä pieni ongelma muuttuu vielä kertaluokkaa pahemmaksi. Laitteen liukas pinta on todellinen ongelma ja edes S4 Activen kaltainen kumipinnoite kulmissa auttaisi kummasti. Parempi tietenkin olisi, jos puhelimessa olisi järkkäreistä tuttu karhea pinta.

Virtanäppäimen sijoittelun takia sitä tulee sohittua vahingossa kuvatessa. Erityisen ärsyttävää on kameran käynnistämisen hitaus. Puhelintilasta pääsee laukaisinnappulaa painamalla kameratilaan, mutta vain jos näyttö on aktiivinen.

Varsinainen käytön ongelma on puhelimen hitaus. Tavanomaistenkin sovellusten käynnistys tahmaa, vaikka paperilla tehoa olisi keskiluokan premium-puhelimen edestä. Vajaakokoinen näyttö on toinen selvä ongelma. Puhelimessa se menisi, mutta valokuvien katseluun toivoisi sekä isompaa että tarkempaa näyttöä. Itse näytön laatu on ihan ok. Näytön koon takia valokuvien tarkistelu on vähän ikävää ja esimerkiksi Juttualbumin käyttäminen on vähän tuskaista.

Akkukesto oli omassa käytössä noin 1,5 vuorokautta, mikä sisälsi normaalin sosiaalisen median patterin synkkaamassa, pelaamista, 0,5-1 h Spotifya ja jonkin verran kuvaamista. Se ei ole mitään päätöntä, muttei suorastaan huonokaan. Tiheämmällä käytöllä ja kuvaamisella aika tippuu varmasti reilusti alle vuorokauden. Silloin myös puskee Samsungin ikuinen ongelma; kun akkua on alle 5 % jäljellä, niin kamera ei toimi enää.

Kamera

Kameraa on oteongelmista huolimatta suhteellisen hyvä käyttää, kunhan vain pysyttele valmiissa kuvaustiloissa. Kameraohjelma on sama kuin Samsungeissa, mutta hieman viritettynä. Valmiita kuvaustiloja on yhteensä 25, sekä tyypilliset tilat ohjelmoitu automaattinen (p),  aukkoperustainen, suljinaikaperustainen ja täysin manuaalinen. Suosikkivalikkoon voi lisätä enintään kolme eniten käytettyä tilaa. Kuvata voi myös täysin automaattisessa tilassa point n shoot -malliin.

Kameran kontrolleja säädetään joko näytöltä tai yhteistyössä Zoom-renkaan kanssa. Järjestely toimii välillä ja välillä taas ei. Zoom-renkaan käyttö voisi ehkä toimia, jos kamerasta saisi kunnon otteen. Muuten tuli lähinnä ikävä pokkareista ja järkkäreistä tuttua valintapyörää, jolla kaiken saisi esille nopeasti ja suoraan.

Manuaalitilassa kuvattaessa on säädettävissä kaikki, mitä normaalistikin järkkäreissä on mahdollista. Ongelmallista on, että käytettävä valintapyörä ei ole, etenkin oteongelmasta johtuen, mitenkään kovin käytettävä. Keskeisten asioiden,  kuten aukon, suljinajan tai ISO-herkkyyden säätäminen pitää tehdä kömpelösti valikon kautta hyppimään tai sitten suoraan näytöltä kömpelöllä liukusäätimellä. Hyvä puoli on se, että esimerkiksi valotuksen säätämisen vaikutuksen kuvaan näkee heti ruudulta. Kaikkea, kuten suljinajan vaikutusta, ei tietenkään voi suoraan nähdä.

Muita erikoisempia ominaisuuksia ovat Etäetsin ja äänikomennot. Etäetsin on wifin yli käytettävä ominaisuus, jolla kameraa voi käyttää kännykällä. Play-kaupasta löytyy Samsungin Remote Viewfinder -sovellus, jonka pitäisi toimia useammassakin laitteessa. Kännykän – tai muun vastaavan laitteen – näytöllä näytetään kameran näkemä kuvaja siitä voidaan säätää mm. zoomia ja valotusaikaa. Kuvaan pitäisi tulla myös GPS-koordinaatit puhelimen kautta, jos kamera ei ole saanut fiksiä. Äänikomennoilla kameraa taas voidaan ohjata zoomata ja ottaa kuva.

Valintakiekko

Esiohjelmoituja kuvaustiloja ovat Makro, Ruoka, Sisätila, Lumi, Aamu, Maisema, Lapsikuva, Parhaat kasvot, Sarjakuvaus, Paras valokuva, Kauniit kasvot, Valojälki, Ilotulitus, Yö, Auringonlasku, Siluetti,  Ääni ja kuva, Pyyhekumi, Draama, Vesiputous, Täyteläinen sävy, Toiminnan pysäytys, Panoraama, Animoitu kuva ja Juhlat/Sisätila.

Esivalittujen kuvaustilojen lisäksi on oma tilansa Älykkään tilan ehdotus, joka ehdottaa automaattisesti kolmea tilanteeseen sopivaa esiohjelmoitua kuvaustilaa, joista käyttäjä voi valita haluamansa. Arpominen toimi ihan kiitettävän hyvin ja ominaisuus olikin itselläni käytössä suurimman osan ajasta.

Ruokakuvaustila on tarkoitettu yllättäen ruoan kuvaamiseen. Tulos on ihan ok, vaikka käytännön vaikutus tuntui olevan saturaation ja kontrastin vääntäminen tappiin.

Lapsi-tilassa kamera päästää lapsen huomion mahdollisesti kiinnittävän äänen ja ottaa nopeasti viisi kuvaa peräkkäin. Kuvista ei kuitenkaan valita parasta, vaan ne kaikki tallentuvat kortille.

Paras valokuva ja Parhaat kasvot -tiloissa otetaan viidestä kahdeksaan kuvaa ja valitaan niistä tallennettavat. Parhaat kasvot -tila pyrkii tunnistamaan kasvot kuvista. Hieman oudosti käyttöliittymät kuvien tallennukseen eroavat toisistaan. Kasvokuvatilassa valitaan vain paras kuva viidestä ja Paras valokuva -tilassa voi valita vaikka kaikki kahdeksan kuvaa.

Yökuvaustilassa kamera näyttäisi ottavan useamman valotuksen ja yhdistävän niistä kuvan. Optisen vakaajan kanssa tämä jopa tuntuu toimivan ihan kelvollisesti, etenkin jos kuvausalueella on edes jonkinlainen valonlähde. Yötila ei käytä salamaa.  Juhla/Sisätilakuva taas käyttää salamaa.

Täyteläinen sävy on HDR-kuvaustila, jossa otetaan useampi valotus eri valotusarvoilla. Näin kuvasta saadaan kasattua yksi kuva, jossa toistuvat sekä tummat että valoisat kohdat.

Panoraama-kuvassa otetaan tavalliseen tapaan useampi kuva ympyrää pyörien ja kamera yhdistelee kuvat yhdeksi isoksi panoraamaksi. Ominaisuus on helppokäyttinen, mutta kannattaa hyvin tarkkaan katsoa valotus etukäteen. Lisäksi lopputulos on varsin pienellä resoluutiolla; oma huono esimerkkini oli 1232×432 pikseliä.

Luontoaiheiset tilat, kuten Lumi, Aamu, Maisema ja Auringonlaskutaas pyrkivät painottamaan eri värisävyjen intensiivisyyttä (valkoinen, sininen, vihreä, keltainen/punainen). Toiminta on vähän vaihtelevaa ja joissakin tapauksissa kuvista tulee jopa räikeitä.

Pyyhekumi-tilaa voisi kutsua ennemmin turistitilaksi, sillä sen tarkoitus on poistaa esimerkiksi potrettikuvista taustalla tapahtuva liike, kuten ohikulkijat.

Normaalit suljinaikaan vaikuttavat tilat ovat Vesiputous ja Toiminnan pysäytys. Draama-tila on vähän oudosti nimetty, mutta sillä voidaan ottaa liikkuvasta kuvasta useampi raami ja yhdistää ne yhdeksi kuvaksi. Esimerkkikuvana on hyppäävä lumilautailija eri hypyn vaiheissa.

Animoitu ja Ääni ja kuva -tilat ovat sitten hieman erikoisempia. Animoidussa tilassa kohteesta otetaan useampi otos, jonka jälkeen näytöllä rajataan animoitava alue ja kamera tuottaa animoidun GIF-kuvan.

Ruokakuva Luonto
Ruokakuva Luontokuva
20130926_080020 Siluetti
Vastavalo Siluetti
Minimizoom Maksimizoom
24 mm 240 mm
Linssiheijastus Bokeh
Pientä heijastusta Bokeh
Ilman HDR HDR
HDR Ilman HDR

 

Kuvanlaadullisesti kamera on ok-tasoa  ja sillä saa keskimäärin onnistuneita kuvia, kunhan olosuhteet ovat hyvät. Kuvanvakaus on pääsääntöisesti toimiva ja auttaa ottamaan kuvia matalassa valossa. Vastavaloon kuvatessa linssi tuntui saavan heijasteita turhankin helposti ja kromaattista aberraatiota (purppurareunuksia) esiintyi sen verran, että sen laittoi merkille. Linssin tuottama bokeh on hyvin pehmeä ja miellyttävä. Vaikka hämäräkuvaus onkin ok vakaajan ja Yö-tilan takia, niin käytännössä järkevä maksimi ISO-arvolle on 800. 1600 ja 3200 tuottavat kuviin aivan liikaa rakeisuutta. Makro on ihan ok kameralle, sillä pääsi tarkentamaan muutaman sentin etäisyydeltä asti.

Kameran Xenon-salama on lempeämpi kuin useimpien kännyköiden LED-salamat. Kuvaustilanteissa valotehoa on vähemmän, mutta salamalla ampuminen ei tee kohteista välittömästi aaveita.

Automaattitilalla voi räiskiä kuvia asetuksista sen kummemmin välittämättä, mutta suosittelen kyllä vahvasti ennemmin sopivan esivalinnan käyttöä – tietyin rajoituksin. Jotkut valinnat tuntuvat ylisaturoivan lopputulosta ja joissakin valkotasapaino keikahtaa keltaisen puolelle. En tiedä olinko yksin ongelman kanssa, mutta automaattitilan kanssa piti tavallistakin tarkemmin katsoa, mistä kamera arpoo valotuksen. Sain ison tukun alivalottuneita, kun en erikseen katsonut mitä tuli räiskäistyä. Toisaalta myös taivaan ylivalottuminen tuntui olevan tavallistakin helpompaa. Vaikka mielelläni kikkailenkin itse asetuksilla, niin käytettävyysongelmien takia täysin manuaali-tilaan turvautuminen oli aivan liian työlästä. Se on ihan ok, jos on aikaa säätää esimerkiksi valotus kohdalleen jalustan kanssa kuvaamista varten, mutta käytännössä kuvan ottaminen esimerkiksi parin aukon välein oli mielestäni liian työlästä. Voi toki olla, etten osannut.

Video

Zoomilla voi ottaa videokuvaa 1080p-tarkkuudella 30 fps ja 720p 60 fps. Videon ottaminen on samaa tuttua huttua kuin muissakin vastaavisa laitteissa, eli ei mitään ihmeellistä. Mikrofonit ovat kameran vasemmalla puolella, joten ääni tuntuu välillä hieman omituiselta. Videota kuvatessa voidaan myös zoomata, mutta kehottaisin välttämään sitä. Zoomatessa zoom/tarkennusmoottorin ääni kuuluu häiritsevästi ja zoomauksen päätteeksi kuvassa nähdään pieni välkähdys, joka pistää silmään selvästi.

Videot:

Hämärävideo liikenteen melulla:

httpvh://youtu.be/qqev02tE6eo

Zoomausvideo (se häröneliö on sitten Youtuben automaaginen kasvojenpeittäjä):

Yhteenveto

Kuten jo alussa todettiin, niin Zoom on hyvin ristiriitainen laite. Se on hankala sekä puhelimena että kamerana, eikä oikein onnistu tuomaan hyviä puolia aidan kummaltakaan puolelta. Puhelimena kokonaisuus on aivan liian kömpelö ja laite kärsii teho-ongelmista. Kamera taas kärsii niin hitaudesta kuin käytettävyysongelmistakin. Itse kuvanlaatu on kuitenkin ihan ok ja jotkut ominaisuudet ovat ihan kiitettäviäkin. Toisaalta melkein mikä tahansa pokkari pystyy samaan ja on nopeampi ja yksinkertaisempi käyttää.

Minun on kuitenkin vaikea ajatella sopivaa asiakassegmenttiä. Tarvitseeko ammattikuvaaja kipeästi 3G-kykyisen kakkoskameran ja onko tämä riittävän hyvä sellaiseksi? Tavallisen puhelimen ostaja taas ei tule pitämään laitteen muotoilusta ja painosta tavanomaiseen kännykkään verrattuna.

Näkisin tämän parhaimmillaan ehkä jollakin aktiivibloggarilla, joka ei halua raahata mukanaan järkkäriä, mutta jolle ihan tavallinen kännykkäkamera on liian kevyt kapistus. En tiedä vaatimuksista, mutta ehkä uutiskuvaajan kakkoskamera ei ole täysin poissuljettu, jos kuvia pitää saada lähetttyä nopeasti tai pitää liikkua kevyesti. Toisaalta, miksei silloin ottaisi mukaansa tabletia, jolla voi lukea kameran SD-korttia tai hanki jotain wifi-kykyistä pokkaria.

En nyt aivan täysin tyrmää S4 Zoomia, mutta ennen ostopäätöstä laitteen eri ominaisuuksia kannattaa testata riittävästi, jotta näkee kunnolla pystyykö laitetta käyttämään niin kuin on kuvitellut.

S4 Zoomin hintaluokka on kirjoitushetkellä noin 500 euroa.

 

Kuvagalleria

Testin aikana kuvia tuli räiskyttyä noin 200 kapppaletta, tässä joitakin eri tiloissa kuvattuja.