Samsungin uusi langaton matkakaiutin on elegantin näköinen paketti, jonka saa mustana ja harmaana versiona. Laite on ulkomitoiltaan suunnilleen mikroaterian luokkaa ja tuntuu painavalta. Päällä on magneeteilla kiinnittyvä suojaverhoilu, joka sopii sävyltään hienosti muuhun laitteeseen. Suoja on tarkoitettu käytettäväksi lähinnä ulkona, sillä se vaikuttaa jonkin verran ääneen. Ulkomitat ovat 225 x 131 x 46,5 mm ja painoa on 1,1 kg. Tuotemerkintöinä ovat DA-F60 ja DA-F61 värityksen mukaan.

Teknisesti laite on 10 W stereokaiutin. Liitäntöinä ovat Bluetooth ja 3,5 mm plugi ja kaiuttimen saa paritettua nopeasti NFC:n avulla. Laite tukee myös APTX-enkoodausta, joka mahdollistaa korkeatasoisen audion siirtämisen langattomasti – mikäli äänilähteenä oleva laite sitä tukee. Kaiuttimelle luvataan 12 h soittoa yhdellä latauksella. Liitäntöinä on em. 3,5 mm plugi, virtaliitin ja mikroUSB-liitin, jonka kautta laitetta voi päivittää ja myöskin ladata.

uk_DA-F61-XU_013_Right-30-Covered_silver

 

Käyttöönotto on helppoa. Kaiuttimen voi parittaa suoraan NFC:lla varustettuun puhelimeen vain viemällä puhelimen laitteen kylkeen NFC-merkinnän kohdille. Myös Bluetooth-paritus oli ongelmaton kaikkien laitteiden kanssa, jotka käteen sattuivat. Kaiuttimen Soundshare-ominaisuuden avulla laitetta voi käyttää toistamaan myös Samsungin TV:n ääntä esimerkiksi toiseen huoneeseen.

Fyysisesti kaiutin on jykevähkö ja hallintalaitteet ovat helposti saatavilla ja hillitysti näkyvillä. Vehje ei turhaan vilkuttele valoja, vaan päällä palaa kerrallaan yksi hillitty ledi kertomassa tilanteesta. Laitteen takaosassa on jykevähkö jalka, jolla kaiuttimen saa tuettua hyvään kulmaan. Liitännät ovat laitteen jalan alla, joten käytännössä laitteen täytyy olla pystyssä, jotta sen voi ladata.

uk_DA-F61-XU_009_Right-90_silver

 

Kaiuttimen äänenlaatu on hyvä näin pieneksi laitteeksi. Ääntä voi kuvailla raikkaaksi ja teräväksi ja progestakin erottaa eri soittimet. Ainoastaan basso on ärsyttävän kumiseva ja kolkohko, mutta se ei ole ihmekään näin pienessä kaiuttimessa. Äänellä ei ehkä voiteta hifi-palkintoja, mutta pienten matkakaiuttimien luokassa Samsungin tekele on parhaimmasta päästä. Testiaineistona oli heviä, metallia, progea ja elektroa. Musiikin kevyempi osasto toimi merkittävästi paremmin kuin raskas.

Reilun viikon testijakson aikana kaiutin oli lähinnä keittiössä kytkettynä BT:lla Samsungin ja LG:n puhelimiin, eikä tässä ajassa laitteesta löytynyt mitään moitittavaa. Vaihtaminen laitteiden välillä on nopeaa ja sujuvaa. 12 tunnin akkukestoa ei päästy täysin kokeilemaan, mutta 30-45 minuutin päivittäisellä soittamisella latausta riitti ainakin viikon ajaksi.

Tämä on hyvä matkakaiutin, vaikka se ei “oikeille” pärjääkään. Se on tyylikäs ja on hyvä liikuteltava kaiutin kelvollisella akkukestolla. Noin 250 euron hinta vain on varsin jyrkähkö yksittäisestä kaiuttimesta, sillä samassa hintaluokassa on jo pienempiä laadukkaita aktiivikaiuttimia.