Viimeaikoina on hehkutettu hirveästi päällepuettavaa teknologiaa ja päätimmekin itse ottaa pulahduksen tähän maailmaan testaamalla Jawbonen UP-rannekkeen. Kyseeessä on liikkumisen, unirytmin sekä ruokavalion seuraamiseen tarkoitettu muodikkaaksi suunniteltu korunkaltainen vimpain, jonka on tarkoitus kulkea aina mukana.

Itse ranneke on saatavilla kahdeksassa eri värissä, joten jokaisen makuun sopiva ranneke löytyy varmasti kaupan hyllyiltä. Testiin päätyi kuitenkin musta versio. Ranneke on käytännössä yhtä taipuisaa ja jousitettua palaa, jonka joustavasta tukirakenteesta on tehty tyylikäs sahalaitakuvio laitteen ulkoreunaan.  Itse ranneke on miellyttävää pehmeää kumiseosta, joten sitä on mukava pitää. Ranneketta kuuluu pitää siinä kädessä joka ei ole ns. vahva käsi, eli oikeakätiset laittavat rannekkeen vasempaan ranteeseen, tällä vähennetään virhelaskuja. Ranneke kestää roiskevettä, mutta veteen upottamista se ei kestä. Ranneketta on kolmea eri kokoa ja ohjeet rannekkeen mittaamiseen löytyvät Jawbonen sivuilta.

2013-10-15 13.39.41

Ainoat kumirungosta eroavat osat laitteessa ovat kärjessä oleva toimintonäppäin ja toisessa kärjessä oleva hopeinen Jawbone-tekstillä varustettu korkki.

2013-10-15 13.37.07

Toimintonäppäimen käyttötavat ovat simppelit. Kerran painamalla valaistaan toimintoledi valitun toimintotilan tarkistamista varten, pitkään pohjassa pitämällä vaihdetaan tilojen välillä ja tuplanäpäyttämällä kytketään “voimatorkku”-tila käyttöön.

2013-10-15 13.34.25

Itse korkin alta löytyy 3,5 mm kuulokeliitin, jolla ranneke synkronoidaan UP-sovelluksen kanssa matkapuhelinta käyttäen. Laite myös ladataan samasta liittimestä mukana tulevalla 3,5 mm USB-adapterilla. Laite käyttää manuaalista synkroinointia akkukeston maksimointiin ja tämän ansiosta akun kesto on 10 päivää yhdellä 80 minuutin latauksella. Plussaa on, että Jawbone tarjoaa omalla sivullaan ostettavaksi sekä rannekkeen tulppaa että latausjohtoa varaosiksi.

2013-10-07 11.37.53

Tärkein osa UP ranneketta on kuitenkin UP-sovellus, joka toimii informaatiokeskuksena rannekkeen keräämälle datalle. Itse sovellus otetaan käyttöön hyvin helposti. Laite kyselee käyttäjän sukupuolen, painon, syntymäajan sekä pituuden ja tallentaa ne rannekkeelle. Tietoja ranneke käyttää tämän jälkeen askelpituuden ja poltetun kalorimäärän arviointiin.

Käyttöönoton yhteydessä syötetään myös omat uni- ja askeltavoitteet, joista suositeltavana ovat 10 000 askelta per päivä ja 8 h unta.

2013-10-07 11.39.23

Normaalissa toimintotilassa ranneke mittaakin pitkälti askeleita ja laskee näistä tarkennettuja yhteenvetoja sisältäen arvioidut askelten määrät, kävellyt kilometrit, aktiivisen ajan ja poltetut kalorit.

2013-10-07 11.39.13

Itselleni kiinnostavin tila on kuitenkin unirytmin mittaamiseen käytetty unitila, joka mittaa syvän ja kevyen unen välistä rytmiä ja heräämisiä unen keskellä. Ongelma on kuitenkin se, että unitila pitää kytkeä painikkeella päälle ja testijakson aikana unohdin useammankin kerran illalla painaa nappia. Onneksi nukutut unet voi syötää myös manuaalisesti, tosin tämä on kankeaa, eikä tietoihin tietenkään tallennu unirytmiä, vaan vain nukuttu aika.

2013-10-07 11.43.45

Sovellus osaa kertoa kerättyään tarpeeksi dataa erilaisia vinkkejä liikkumiseen ja yhteenvetotietoja ”did you know?” -osiossa. Osa vinkeistä ovat aikalailla ”kapteeni itsestäänselvyys”-tasoa, mutta jotkut ovat ihan mielenkiintoisia.

2013-10-15 13.22.34

Ranneke osaa myös toimia älykkäänä herätyskellona ja sen voi pistää värisemään maksimissaan 10-30 minuuttia ennen oikeaa herätysaikaa sopivalla kevyen unen syklin hetkellä, jotta herääminen on helpompaa ja käyttäjä on teoriassa virkeämpi kuin herättyään hirveään meteliin ja “väärään” aikaan. Kellonaikaa ei tarvitse rannekkeeseen syöttää vaan tämä päivitetään aina puhelimesta synkronoinnin yhteydessä. Värinäherätyksessä on myös positiivinen puoli pariutuneille ihmisille, sillä se estää vieressä nukkuvan herättämisen vahingossa, mutta herättää kuitenkin useimmat rannekkeen omistajat.
Rannekkeessa on myös sisäänrakennettu toimettomuushälytys, jonka voi asettamaan ilmoittamaan sopivin väliajoin halutun ajan jakson sisällä, kun käyttäjä on istunut paikallaan tai ollut muuten vaan liian pitkään toimettomana. Itse asetinkin rannekkeen ilmoittamaan työaikana mikäli en ollut liikkunut tarpeeksi 45 min sisällä, joten opin nopeasti kerran tunnissa jaloittelemaan ja vireystasoni töissä nousi. Kuten jo artikkelin alussa mainitsin, kykenee ranneke myös “voimatorkku”-toimintoon. Toiminnossa ilmoitetaan maksimi aika torkuille, sisältäen nukahtamis- ja uniajan. Ranneke herättää optimaalisimmalla hetkellä unirytmiin nähden, jotta torkkumisesta on eniten hyötyä. Suositeltava maksimiaika monien tutkimusten perusteella on alle puoli tuntia.

2013-10-15 13.23.02

Vaikka kyseessä on enimmäkseen urheilusovellus, on laitteella mahdollista myös kirjata syötyjä ruokia. Se onnistuu joko manuaalisesti, valmiista kirjastosta tai viivakoodein. Valitettavasti viivakoodinsyöttö tukee vain osaa suomalaisista ruoka-aineista ja näistäkin hyvin usein löytyy syöttövirheitä, sillä ne on generoitu sovelluksen käyttäjien syöttämistä tiedoista. Myös jotkin kirjastoissa olevista ruoista ja juomista sisältävät virheitä tai niistä puuttuvat ravintosisältötiedot kokonaan, joten ruokien syöttäminen on ikävän turhauttavaa.

2013-10-15 13.24.55

Sovellusta on mahdollista myös laajentaa kasalla lisäsovelluksia, esimerkiksi seuraavilla: RunKeeper, IFTTT, Sleepio ja TicTrac.

2013-10-15 13.25.08

Sovellukset joko siirtävät UP-dataa vastaavien sovellusten palveluihin tai laajentavat suoraan UP:n näkymää, kuten yllä oleva TicTrac.

Urheilevalle ja itsemonitoroinnista kiinnostuneelle Jawbone Up tarjoaa mielenkiintoisen tavan kerätä informaatiota, joten sitä voi voi suositella tälle kohderyhmälle. Ostajan kannattaa kuitenkin huomata, että se on lähinnä glorifioitu askelmittari unirytmimittarilla. Laite on kuitenkin muodikkaampi kuin kilpailijoiden tuotteet, mutta tämä näkyy myös muutaman kympin kalliimpana hintana. Kalliimman hinnan myötä olisimme toivoneet kuitenkin viimeisteltyä ravintotietojen syöttöä.

Kiitos Verkkokauppa.comille laitteen testiin toimittamisesta.