Puhelimen ja tabletin välimaastoon on Samsung Galaxy Noten vanavedessä alkanut saapua uusia entistä isompia puhelimia. Sonyn vastine tähän ”phablet”-tuotekategoriaan on Sony Xperia Z Ultra. Saimme käsiimme Ultran valkoisena ja pääsimme kurkistamaan miten 6,4” näytöllä varustetulla älypuhelimella pärjää.

Sony Xperia Z Ultra saapuu jo aiemmista Sonyn puhelimista tutunoloisessa myyntipaketissa. Paketin sisältä löytyy ensimmäisenä itse puhelin, hieman käyttöoppaita käytön aloittamiseen, USB-kaapeli ja pöytätelakka.
Itse laite on valtava. Varsinkin allekirjoittaneen käsissä, jotka ovat tottuneet lähinnä Nexus 4:n tai suurimmillaan Xperia Z:n kokoisiin puhelimiin, aiheutti ensikosketus Ultraan hilpeyden ja kauhistumisen välimaastoon sijoittuvia tunteita. Asiaa ei helpota lasista valmistettu takaosa, joka on hyvin liukas varsinkin yhdellä kädellä käytettäessä.

Ultran tarkat mitat ovat 179 x 92 x 6,5 mm. Suuresta koostaan huolimatta painoa Ultralla on vain 212 grammaa. Kuten muutkin Sonyn Xperia Z -sarjan puhelimet, myös Ultra on vedenkestävä ja tästä johtuen lähes kaikki portit ovat jonkin läpän takana. Onneksi lataus onnistuu telakan avulla ilman turhaa mikroUSB-portin avaamista jatkuvasti ja suurena erona aiempaan Xperia Z –puhelimeen myös kuulokeliitäntä on ilman suojaavaa läppää.
Virta- ja äänenvoimakkusnäppäimet ovat sijoitettu puhelimen oikeaan reunaan niin, että puhelimen saa avattua helposti käyttämällä vain yhtä kättä. Myös kuulokeliitäntä sijaitsee puhelimen oikealla sivustalla kuten myös microSD- ja SIM-korttipaikat. Alaosasta löytyy kaiutin ja paikka käsilenkille. Vasemmalta löytyy mikroUSB-portti ja telakointiportti, joka on magneettinen.

Ultrassa on 6,4” TRILUMINOS™ FullHD -näyttö, joka on selkeästi parempi kuin aiemmassa Xperia Z –puhelimessa tai jopa uudessa Z1 –lippulaivassa. Lisäksi katselukokemusta on parantamassa Sonyn X-Reality-kuvanparannustekniikka. Näytön laadussa ei varsinaisesti ole huomautettavaa; värit toistuvat hyvin, teksti on tarkkaa, eikä katselukulmien kanssa ole lainkaan ongelmia, vaan kuva toistuu samanlaisena aina.

Sonyn mukaan Ultraa pysyy myös käyttämään lähes millä tahansa kynällä, avaimella tai vastaavalla esineellä. Käytännössä huomasimme ainakin kuulakärkikynien toimivan huonosti, mutta avainta käyttäessä taas hyvin. Keskimääräisesti ominaisuus toimi ihan kohtalaisesti, mutta jätti paljon toivomisen varaan. Paras ratkaisu tämän kokoiselle laitteelle olisi oma kynä, kuten Samsungin Note -sarjassa, tosin siinä on toki myös paineentunnistus.

Tehopuolesta huolta pitää Snapdragon 800, joka on yksi markkinoiden nopeimpia suorittimia. Tämä mahdollistaa hyvin sulavan käyttökokemuksen riippumatta mitä oikeastaan laitteella teetkin. Ohjelmat latautuivat nopeasti, aloitusvalikot eivät tahmanneet ja kaikki liikkeet olivat hyvin, hyvin sulavia.

Testitulokset:

Quadrant 17765
Vellamo HTML5 2930 / Metal 1129
Basemark ES 2.0 Taiji 59,66fps
Basemark GUI Native: 61,193134 / 720p: 399,5405
Basemark X On Screen: 16,596fps / off-screen: 14,314fps
AnTuTu Benchmark 30460
3DMark 16457 (Unlimited)
Epic Citadel 59,7 (High performance)

Ohjelmiston osalta Xperia Z Ultra ei tarjoa mitään mullistavaa. Sonyn launcheri on toimiva ja mahdollistaa järjestyksen  muuttamisen nopeasti aakkoselliseen, omaan, suosituimpiin tai ladattuihin sovelluksiin pyyhkäisemällä näytön vasemmasta reunasta ohjelmistovalikossa (drawer).

Kamera Xperia Z Ultrassa on suuri pettymys; jostain syystä laitteeseen ei ole laitettu minkäänlaista salamaa ja hämärässä otetut kuvat ovat lähinnä puuroa. Päivänvalossa kuvat taas antavat jopa yksityiskohtia ja niiden käyttökelpoisuus on huomattavasti parempi. Myös kameraohjelmisto on hyvin yksinkertainen, eikä siinä ole esimerkiksi Z1:stä löytyviä kuvausmoodeja lainkaan.

Videokuvaus illalla:

httpv://www.youtube.com/watch?v=yiGxUAELxlo

Videokuvaus päivällä:

httpv://www.youtube.com/watch?v=8-GvyF7aH3I

Sony Xperia Z Ultra on hieman ristiriitainen laite. Se on vain liian iso yhdellä kädellä käytettäväksi, liian pieni tabletiksi ja lisäksi kameran kuvat ovat lähes käyttökelvottomia hämärässä tai pimeällä. Se kuitenkin on nopea, mahtuu farkkujen taskuun ja on vesitiivis. Se tuntuu kiehtovan naisia, puhuessa se aiheuttaa hilpeyttä sekä ihmetystä kokonsa ansiosta. Jos et ota puhelimellasi kuvia iltaisin, sinulla on isot kädet, taskut tai laukun ei Ultra ole hullumpi vaihtoehto. Ison akun ansiosta se kestää hieman aktiivisempaakin käyttöä koko päivän, eikä sen kanssa tarvitse olla huolissaan jos puhelin vahingossa tipahtaa vaikkapa viinicoolerin illanvieton seurauksena.
Jos et nimenomaan halua suurta phablettia, kannattaa katseet suunnata ennemmin Sonyn Xperia Z1:seen, joka tarjoaa samat tehot, paremman kameran ja paljon muuta, mutta pienemmässä paketissa