S4 Activea voisi kutsua Samsungin viimeisimmän S4:n sporttiversioksi. Laite tuntuu kompaktimmalta vaikka onkin hieman suurempi kuin perusmallin S4. Suorituskyky kameraa ja näyttöä lukuunottamatta on tietenkin muutoin sama kuin isoveljellään. Activen erikoiskyky on sen astetta parempi kestävyys ja osittainen vesitiiviys ja kameralla voi mainosten mukaan kuvata veden alla. Urheilullinen toimittajamme tutki asiaa.

Laitteisto

Ulkoasultaan puhelin on tyylikkään mustan harmaa ja etuosan pinta on kuin harjattua mustaa metallia. Ulkoreuna on teräksellä heloitettu ja sekä ylä- että alakulmissa on kuminen vahvistus. Takaosa on hiilikuitukuviotu. Etupuolella olevat painikkeet ovat vanhoja kunnon fyysisiä kumipintaisia nappeja, kuten Xcovereissa. Painikkeiden asettelu on tyypillistä Samsungia. Virtanappi on oikealla sivulla, vasemmalla ovat äänenvoimakkuudensäätimet, päällä on 3,5 mm plugi ja pohjalla kumitutin suojaama möllöttää USB-liitin.

Laite tuntuu kädessä hyvin mukavalle. Samsungin tyypllisestä muovisuudesta ei ole tietoakaan, vaan puhelin on tukeva ja ennen kaikkea siitä saa mukavan otteen. Ulkomitat ovat samaa luokkaa S4:n kanssa,

LED -salama toimii myös taskulamppuna. Taskulamppu toimii äänenvoimakkuuden säätimestä, kun laite on lukittu. Ehkä olen kämmännyt jotain, mutta ainakin minun piti aina laittaa näyttö kertaalleen päälle ja sammuttaa uudelleen ennen valon saamista esille.

Puhelimeen on pakattu 5″ 1920×1080-resoluutioinen LCD-näyttö ja päällä on Corning Gorilla Glass 2. Järjestelmäpiiri on Snapdragon 600 -sukuinen, joka sisältää neljä 1,9 GHz:n Krait 300 -ydintä sekä Adreno 320 grafiikkaprosessorin. Keskusmuistia on 2 Gt, sisäistä tallennustilaa 16 Gt (n. 11 Gt käytettävissä) ja se on jatkettavissa mikroSD-kortilla 64 gigatavuun asti. Liitännöistä löytyvät NFC, mikroUSB 2.0, BT4, AGPS, GLONASS, mikroSIM ja microUSB. Akun kapasiteetti on 2600 mAh. Pääkamera on 8 Mpix ja etukamera 1,9 Mpix.

Samsung lupailee IP67-tasoista suojausta, eli laite kestää vettä 30 minuuttia metrin syvyyteen asti ja on pölytiivis. Vaikka laite onkin ehkä vahvempi kuin tavallinen puhelin, sitä ei silti ole syytä käyttää vasarana. Iskunkestävyyttä sille ei luvata.

Edestä

Edestä

Takaa

Takaa

Ohjelmisto

Käyttöjärjestelmänä on Android 4.2.1 ja sen päällä on käyttöliittymänä Samsungin Touchwiz UI.  Joko minusta on tullut vanha tai Touchwiz on kehittynyt, sillä se ei enää ärsytä minua. Merkittävin ero nyky-TouchWizissa on aikaisempaan sukupolveen on se, että asetusvalikko on jaettu loogisiin välilehtiin joista asetukset löytyvät tavallista pötkölistaa helpommin. Luonnollisesti myös S4:sta tutut herkut toimivat.

Sovellusvalikoima on tyypillistä Samsungia. Erityisesti puhelimeen sopii S Health -sovellus, joka on kuin nätti kevytversio Runkeeperista ja muista SportTrackereista. Sovelluksella voi asettaa itselleen kuntoilutavoitteita vaikka painonpudotukseen tai kävelyyn ja sovellus muistuttaa liikuntasuoritteista ja piirtää nätit käppyrät edistymisestä. Vaikka S Health on yksinkertainen, se on tavalliselle liikkujalle aivan riittävästi.

Käyttö

Puhelin on päivittäisessä käytössä erinomainen. Se on nopea, näyttö on hyvä, se on sopivan kokoinen ja akkukestoa on aktiivisella surffi/musiikki/kuvaus/SoMe-käytöllä noin kaksi vuorokautta, hieman datasiirron määrästä ja näytön päälläoloajasta riippuen. Ainoa moitittava asia koko käytön aikana oli taskulampputoiminnon epämääräinen toiminta ja sekin saattoi olla oma moka. Samsungin tyyliin puhelin tahmailee satunnaisesti, mutta se on vaivannut kaikkia muitakin malleja tähän asti.

Samsungin lupaus  IP67-tasoisesta vedenpitävyydestä pitää paikkaansa; käytin laitetta surutta sateessa ja uima-altaassa. Eikä vain altaalla, vaan myös  altaassa. Puhelin tosiaan voi käyttää kosteanakin, mutta veden alla käyttäminen on mahdotonta. Suurin ongelma kosteana käytössä on se, että kosketusnäyttö ei toimi märkänä kovin hyvin. Kosteissa olosuhteissa pitää muistaa, että puhelimen USB-liitin on huolellisesti suljettu kumitutilla ja että takakansi on kunnolla kaikista saumoistaan kiinni. Toisin kuin vaikka Xcoverissa, takakannessa ei ole erillistä ruuvia varmistamassa kiinnitystä. Internetissä, lähinnä XDA-Developerissa ja Redditissä, on viestiketjuja (sama kirjoittaja, eri kommentteja), joiden mukaan jotkut puhelimet olisivat vuotaneet. Tämä on mahdollisesti johtunut veden vuotamisesta näytön saumoista tai vastaavasta, ei käyttäjän virheistä.

Joka tapauksessa, testilaitteessa ainoa ongelma veden kanssa koski mikrofonia. Ensimmäisellä kastelukerralla se ilmeisesti oli jotenkin kastunut tai peittynyt veteen siten, että puhelun aikana ääntä ei kuulunut kunnolla. Asia kuitenkin korjaantui puhelimen kuivuessa, eikä toistunut enää seuraavilla uintikierroksilla.

Suorituskyky

Puhelimen suorituskyky oli erinomainen. Käytännön toimissa mitään ei tarvinnut odotella, eikä tyypillinen – vieläkin jossain määrin vaivaava – UI lagi häirinnyt. Joissakin tilanteissa puhelin myös jäi miettimään ilman kummempaa syytä, mutta se on melko tyypillistä Samsungia – ja Androidia. Suorituskyky on pääsääntöisesti täysin sama kuin S4:lla pienin eroin; joissakin kohdin Active on nopeampi ja joissakin hieman hitaampi.

Testisovellus S4 Active S4 (aiemmasta arvostelusta)
Quadrant  12464 12677
Vellamo Metal  731 769
Vellamo HTML5  2031 1793
Epic Citadel: Keskiarvoinen FPS  58.6 57,1
Basemark Taji  47,26 47,20
Basemark GUI Onscreen  60,789 60,634
Basemark GUI Offscreen  218,255 218,59607
Basemark X Onscreen  8,587 8,611
Basemark X Offscreen  7,969 8,031
AnTuTu  28325 24689
3DMark Ice Storm  Maxed Out 11406
3DMark Ice Storm Extreme  6787 6745
3DMark Ice Storm Unlimited 10254
AnTuTu Battery Tester  –

 

Kamera

Kamera on S4-mallista poiketen varustettu 8 Mpix kennolla 13 Mpix kennon sijaan, enkä usko, että tästä on ollut suurempaa haittaa. Kamera on tyypillinen hyvätasoinen Android-kamera. Valon riittäessä kuvat onnistuvat hyvin ja kun ISO-herkkyyttä nostetaan yli 800:n, niin kuvien rakeisuus alkaa olla häiritsevää. Kuvilla on tyypillinen tapa yli- tai alivalottua tavanomaista herkemmin ja valkotasapainon arpominen on vähän niin ja näin. LED-salamassa riittää voimaa, mutta mielestäni se on täysin käyttökelvoton, paitsi sellaisissa lähes säkkipimeissä tilanteissa, joissa kuva on saatava.

Valokuvaus veden alla on yksi mainoskikoista ja yllättäen kuvaaminen ja videon ottaminen onnistuvat. Kameran saa vesikuvaustilaan, jossa äänenvoimakkuudensäätimen saa toimimaan laukaiseman, sillä kosketusnäyttö on yllättäen käyttökelvoton. Tarkennus tai zoomaus ei tietenkään onnistu mitenkään, mutta kuvien ottaminen onnistuu ja itse kuvatkin tuntuvat onnistuvan melkoisen hyvin.

Vettä Veden alla
Makro ISO 1000
Salama ja pimeys Kesä, vene, heijastus

 

Videot:

Videokuvaus toimii tyypilliseen tapaan ja laitteella saa 1080p-videota 30 FPS nopeudella. Laatu on hyvää niin kauan kuin puhelin pysyy paikoillaan ja tarkennettuna, tarkennuksen siirtäminen on tärisevää, mutta se tuntuu kuitenkin suhteellisen nopealta. Suosittelen vahvasti, että videot otetaan ilman ääntä, paitsi jos on pakko.

Päivävideo (kiitos Jesi):

httpvh://youtu.be/JB8nZL56-ts

Yövideo:

httpvh://youtu.be/PZs_erLCb7o

Yhteenveto

S4 Active on yksi parhaimmista puhelimista, mitä olen koskaan käyttänyt. Miksi kukaan haluaisi esimerkiksi S4:n tämän sijaan? Puhelin on täsmälleen sopivan kokoinen, ei häviä nopeudessa ja etenkin harmaa versio harjatulla metallilla on kertaluokkaa paremman näköinenkin kuin muun Galaxy-sarjan pyöreähkö saippuakotelotyyli. S4 ei toki ole enää “lippulaiva”, vaan esim. uusi Sonyn Xperia Z1 on myös vedenkestävä.  Vanhempi Xperia Z taas häviää hieman tehoissa. S4:n hintaluokka on tällä hetkellä noin 550 euroa ja Active on eriskummallisesti hieman edullisempi.

Kaikista puhelinten ominaisuuksista vedenkestävyys, hyvä akku ja hyvä näyttö ovat juuri niitä, mitä ainakin minä kaipaan puhelimelta. Tällöin voi olla melkoisen varma, että laite toimii silloin kuin tarvitaankin, eikä sitä saa päreiksi ihan päivittäisellä käytöllä. Bonuksena on, että laitteen voi dipata oluttuoppiin ihan vain keulimistarkoituksissakin.

Tuotesivu

 

Kuvia: