Saimme edullisen hintaluokan puhelimista tunnetun ZTE:n suurella näytöllä varustetun Grand S Flexin arvosteluun. Puhelin on hintaluokkansa takia varsin kiinnostava arvosteltava.

Laitteisto

ZTE Grand S Flexin myyntipakkauksessa on laitteen lisäksi mikro-USB-latauskaapeli, palikka USB-kaapelin liittämiseksi verkkovirtaan, korvanapit litteällä kaapelilla ja muutamalla vaihdettavalla nappikoolla, sekä työkalu puhelimen mikro-SIM-kortin luukun avaamiseen.

ZTE Grand S Flex myyntipakkaus

Puhelin tuntuu lähes epämiellyttävän suurelta taskussa kuljetettavaksi, vaikka ohuus auttaakin jonkin verran. Laite ei natise käytettäessä, mutta sen laskeminen tai pudottaminen kovemmalle alustalle päästää hyvin muovisen kolauksen. Tämä ei haittaa käyttöä, mutta antaa hiukan halvan ensivaikutelman.

ZTE Grand S Flex vasen reuna

ZTE Grand S Flexin oikealla reunalla ovat äänenvoimakkuuden säätönapit ja mikro-USB-liitin. Puhelimen vasemmalla reunalla ovat virtanappi ja mikro-SIM-paikka. Laitteen alareunassa on mikrofoni ja yläreunassa ovat kuulokeliitäntä ja toinen mikrofoni.

ZTE Grand S Flex oikea reuna

Grand S Flexin takana on kaiuttimen reiät, 8 megapikselin kamera ja LED-salama. Kameralla saa maksimissaan 3264 x 2448 kuvapisteen kokoisia kuvia ja maksimissaan 1920 x 1080 kuvapisteen videota. Laitteen etupuolella on yhden megapikselin kamera, jolla saa maksimissaan 1280 x 720 kuvapisteen kokoisia kuvia ja videoita.

ZTE Grand S Flex takakamera

Puhelin on takaa matta-valkoinen, sen edessä on lasinen näyttö ja näytön ympärillä reunus mustasta muovista. Musta-/valkoisen väriyhdistelmän lisäksi ei tarjolla näytä olevan muita värejä.

ZTE Grand S Flexin näyttö on 5 tuuman kosketusnäyttö, jonka koko on 720 x 1280 kuvapistettä. Näytön alla kapasitiiviset takaisin-, koti- ja valikko-näppäimet. Nappien ikonit on vaaleaa muovia mustaa taustaa vasten ja niiden taustalla on hämärässä päälle tuleva himmeä taustavalo.

ZTE Grand S Flex napit päällä

Puhelimessa on Qualcommin 1,2 gigahertsin tuplaydinprosessori ja 1 gigatavu RAM-muistia. Siinä on WLAN a/b/g/n, WiFi Direct, Bluetooth 4.0, ja 4G-yhteydet sekä GPS. Huomion arvoisena asiana puhelimessa ei ole NFC:tä. Laitteessa on myös FM-radio.

Puhelimen akku on kapasiteetiltaan 2300 mAh, eikä sitä voi vaihtaa, sillä takakuorta ei ole suunniteltu tavallisen kuluttajan avattavaksi. Osa laitteen ohuudesta olisin miellelläni vaihtanut isompaan akkuun, mutta lisätty paksuus saattaisi haitata käyttöä pienemmissä käsissä.

ZTE Grand S Flex SIM-luukku

Grand S Flexissä on 16 gigatavua tallennustilaa, josta noin 12 gigatavua on käyttäjän käytettävissä. Tallennustilaa ei saa lisää, sillä laitteessa ei ole mikro-SD-korttipaikkaa. Puhelimen saa onneksi toimimaan tietokoneen kanssa USB-johdon avulla massamuistina tavallisen MTP-liitännän lisäksi, mikä helpottaa tiedostojen ja tallennustilan hallinnassa.

Testiohjelma Tulos
Quadrant 4971 pistettä
Vellamo Metal 566 pistettä
Vellamo HTML5 1932 pistettä
Basemark Taji 21,75 FPS
Basemark GUI Onscreen 53,41 FPS
Basemark GUI Offscreen 77,79 FPS
Basemark X On-Screen 5,29 FPS
Basemark X Off-screen 0,00 FPS
AnTuTu 13682 pistettä
3DMark Ice Storm 4329 pistettä
3DMark Ice Storm Extreme 2286 pisteitä
Epic Citadel 52,3 FPS

Ohjelmisto

ZTE Grand S Flexissä on käyttöjärjestelmänä Android versio 4.1.2, jonka vanhuuden huomaa joidenkin ohjelmien vanhasta ulkoasusta ja asetusvalikon tyylistä. Puhelinta ei kuitenkaan ole suunnattu uusinta ja parhainta hakeville, eikä vanha versio haittaa erityisemmin käyttöä.

ZTE Grand S Flex työpöytä

Puhelimessa on hyvänä asiana muita laitevalmistajia vähemmän kustomointeja ja lisäohjelmia. Hiukan kummallisesti siinä on esiasennettuna päällekkäisiä sovelluksia samojen toiminnalisuuksien hoitamiseen, kuten Galleria ja Googlen Kuvat sekä Androidin vanha vakioselain ja Googlen Chrome.

Mi-EasyAccess tuo lukkoruutuun napin alle 6 pikakuvaketta, joilla voi suoraan käynnistää jonkin ohjelman. Grand S Flex:lla lukitus avataan painamalla nappia pitkään, mikä tuntuu hitaalta ja lähinnä ärsyttää. Mi-EasyAccessia ei myöskään näytä saavan asetuksista pois päältä muuten kuin vaihtamalla lukitusruudun suojauksen pois oletusasetuksesta.

Mi-Pop tuo takaisin-, koti-, valikko- ja ohjelmanvaihtonapit ruudun reunassa pysyväksi napiksi. Oletuksena ikonin painallus vastaa takaisin-napin painamista ja pitkällä painamisella pääsee käsiksi muihin nappeihin. Nappia voi liikutella ympäri näyttöä, mutta se pyrkii pysymään aina ruudun jommassa kummassa reunassa. Tämä ominaisuus saattaa olla hyödyllinen, jos ei ole tottunut käyttämään suurikokoista puhelinta, mutta itse en löytänyt sille oikein toimivaa käyttötapaa.

Oletuksena puhelimessa on esiasennettuna ja käytössä Touchpal X -näppäimistö, jossa on valtava määrä ominaisuuksia, joista osan haluaisin itse kääntää pois käytöstä. Vaihdoin päivittäisessä käytössä näppäimistön nopeasti Googlen näppäimistöön joka tulee myös puhelimen mukana. Laitteessa on värinämoottori, jota kummatkin näppäimistöt käyttävät kirjoituksessa näppäilyn palautteena.

Puhelimen mukana tulee myös Full Share -mediajako, jolla puhelimen mediatiedostoja voi jakaa WLAN-verkon kautta muille laitteille toistettavaksi. Grand S Flexissä on Dolby Digital Plus -ääniprofiilit, joilla puhelimen toistamaa ääntä voi muokata. Puhelimen widget-valikossa on tarjolla pienoisohjelma, jolla ääniprofiileja voi vaihtaa suoraan työpöydältä.

ZTE Grand S Flexin on esiasennettuna Kingsoft Office, jolla aukeaa Word-, Powerpoint- ja Excel-asiakirjat ja tekstitiedostot. Asiakirjojen muokkaus sujuu, mutta suuresta näytöstä huolimatta käyttöliittymä tuntuu kömpelöltä. Paikallisten tiedostojen lisäksi ohjelma osaa käsitellä muutamaa eri pilvitallennuspaikkaa: Google Drive, Box.net, Dropbox ja FTP/WebDAV.

ZTE Grand S Flex King Office testi 1

ZTE tarjoaa puhelimen mukana varmuuskopiointi- ja palautusohjelman, jolla puhelimen sovellukset, yhteystiedot, tekstiviestit ja muita tietoja saa kopioitua paketeiksi tiedostojärjestelmään talteen. Tiedot saa palautettua takaisin puhelimeen samasta ohjelmasta valitsemalla varmuuskopiopaketin tiedostojärjestelmästä. Ominaisuus olisi hyödyllisempi, jos puhelimessa olisi ulkoinen mikro-SD-korttipaikka.

ZTE Grand S Flex varmuuskopiointi 1

Laitteessa on takakameran salamaa käyttävä taskulamppuohjelma suoraan mukana ja lampun saa päälle myös ilmoitusalueelta. Testailusta huomimatta en löytänyt mitään fyysistä näppäintä käyttävää pikanappia lampun käyttöön puhelimen ollessa lukossa.

Käyttö

Puhelinta on mukavaa ja nopeaa käyttää käyttöliittymän puolesta. Puhelujen laatu on kelvollinen vaikka sen arviointi on vähän hankalaa soittojen toisten osapuolten äänenlaadun vaihtelun vuoksi.

Näyttö on hyvälaatuinen ja suuri, jonka ansiosta erityisesti nettiselailu sujuu kivasti. Grand S Flexin muovinen takakuori luistaa hiukan ikävästi kädessä mikä haittaa välillä käyttöä. Ohuesta laitteesta saa kuitenkin tarvittaessa hyvän otteen.

ZTE Grand S Flex koko kädessä 2

Näytön alla olevissa napeissa on taustavalo, mutta niiden syttyminen ja sammuminen tapahtuu aina ympäristyön valoisuuden mukaan, eikä sille voi säätää viivettä asetuksien kautta. Mutta tämä haittaa ainoastaan todella kirkkaassa ulkoilmassa, jossa nappeja ei kunnolla erota heijastusten takia.

ZTE Grand S Flex napit

Kameran pääkameran kuvat ja videot ovat kelvollisia mutta ei loistavia. Mukavana ominaisuutena videokuvatessa kuvaa koskettamalla voi ottaa valokuvan videonauhoituksen jatkuessa. Puhelimen keveyden vuoksi video usein tärähtää ja otetusta kuvasta tulee suttuinen. Kameran ohjelmisto on vanhan Androidin tyylinen, mistä itse pidin enemmän kuin tuoreimman käyttöjärjestelmän version mukana tulevasta kameraohjelmistosta.

ZTE Grand S Flex esimerkkikuva 3

ZTE Grand S Flex etukamrean esimerkkikuva

 

Omalla käytöllä Grand S Flexin akku kesti pari päivää, mutta se tulee vaihtelemaan käyttäjäkohtaisesti. Oletin näytön koon takia laitteen akkukeston huonommaksi kuin se lopulta omassa käytössä osoittautui olevan.

Yhteenveto

ZTE Grand S Flex on mukava peruspuhelin, jossa ei ole suuria yllätyksiä sen enempää hyvässä kuin pahassakaan. Laitteen kiinnostavin ominaisuus on sen 250 euron hintaluokka, jolla saa kohtuullisen tehokkaan puhelimen ja suuren näytön.