Kenellekään tuskin tuli yllätyksenä, että Googlen seuraava askel puhelinmarkkinoilla kantaisi nimeä Nexus 5. Tämä kaiken Androidin puhtauden edustaja myytiin yllätysjulkaisusta huolimatta välittömästi loppuun kaikissa Play -kaupoissa, ja syystäkin. 350 euron hintaan puhelimesta löytyy potkua kilpailijoiden persuksille asti.

Laite

Viiden tuuman näyttöä kantavaksi puhelimeksi Nexus 5 näyttää ja tuntuu hämmästyttävän pieneltä. LG on saanut sivureunuksia pienennettyä alle 3 mm levyisiksi, minkä ansiosta puhelin on hädin tuskin itse näyttöä leveämpi. Pituutensa puolesta Nexus 5 mahtuu CD-levykoteloon, vaikkakin paksuutta on kotelon kiinni saamiseksi reilu milli liikaa. Uskomattomin piirre laitteen fyysisissä ominaisuuksissa on kuitenkin sen pekonipakettiakin pienempi 130 gramman paino. En ole ainoa ihminen, joka on ihmetellyt onko puhelimen sisällä oikeasti pelkkää pumpulia.

SONY DSC

Ulkoasultaan Nexus 5 on miellyttävän pelkistetty. Muotoilussa on selkeästi haettu yksinkertaista linjaa, joka korostaa kahta asiaa: näyttöä ja kameraa. Gorilla Glass 3:lla kokonaan päällystetty etupuoli on täysin tasainen, kun taas takapuolen pehmeästä kaarevuudesta kohoaa esiin kameran linssi. Tästä voi olla montaa mieltä, varsinkin kun laite keikkuu tasaisella pinnalla hieman kyseisen ulokkeen ansiosta. Itse pidän kameran karkeaa sijoittelua tyylikkäänä ratkaisuna, joka antaa Nexus 5:lle uniikin profiilin muiden mobiililaitteiden joukossa. Linssi on poissa normaalikäytön tieltä, joten sitä ei tule lääpittyä turhaan ja laitteeseen saa reippaasti paremman tuntuman.

SONY DSC

Mustan testipuhelimen takakuori on miellyttävää materiaalia, josta on yllättävän helppo pitää kiinni. Vähänkään kosteilla sormilla puhelimen pyörittely on jopa nautinnollista, eikä hetkeäkään ehdi pelätä sen puolesta, että laite lentäisi yllättäen kädestä. Pinnoitteissa on puhelimen valkoisen ja mustan mallin välillä kuitenkin eroa: ensimmäinen kiiltää, jälkimmäinen ei. Eri lähteiden mukaan valkoisen puhelimen kädessä pitäminen on hitusen verran liukkaampaa, mutta ero ei ole tarpeeksi merkittävä väripreferenssien muuttamiseksi.

Tuntuma laitteeseen on siis erinomainen, mutta joitain kulmia olisi voinut vielä hioa pois. Yhdellä kädellä laitetta pitkään näprätessä, sen alakulma painaa nimittäin terävästi kämmentä vasten. Toisaalta, jos tämä tehokäyttäjää häiritsevä kulmikkuus on laitteen pieneen pakettiin mahtumisesta maksettu hinta, ostan mielummin purkillisen talkkia yön yli kestäville Ingress -reissuilleni.

Näyttö

Nexus 5:n näyttö on valloittavan upea. Lähes koko laitteen kokoisena ei puhelinta käyttäessä ehdi kiinnittää huomiota mihinkään muuhun kuin sen loistoon, mikä on kunnioitettava saavutus älypuhelinmarkkinoilla. Ohuiden reunojen tehostamana 1920×1080 -resoluution tuoma tarkkuus huutaa puhdasta laatua ja on kaunista katseltavaa.

Kamera

Aikaisempia Nexus -laitteita käyttäneet tietävät, etteivät kyseisen linjaston valokuvausominaisuudet ole koskaan olleet aikansa huippuja. Nexus 5 parantaa huomattavasti tällä sektorilla, mutta parhaiden kamerakännyköiden joukkoon se ei vielä pääse. Rautana takana on f/2,5 linssi ja 8 megapikselin kenno.

SONY DSC

Kameraa kritisoitiin yhtenä Nexus 5:n suurimmista heikkouksista ja Google reagoi nopeasti; 4.4.2 -päivityksen myötä kameran käynnisys-, kuvanotto- ja tarkennusaika ovat parantuneet reippaasti. Mikään ei kuitenkaan ole täydellistä. Tarkentaminen ei edelleenkään onnistu tietyin väliajoin sitten ollenkaan, uudelleenkäynnistämättä kamerasovellusta. Raivostuttavinta on tarkennuslukituksen puuttuminen. Kamera haluaa väistämättä tarkentaa muutaman sekunnin välein keskelle kuvaa, paikkaan jossa hyvin sommitelluissa otoksissa kohde harvoin on. Kuvia pakataan reippaasti matkalla kennolta galleriaan, mikä johtaa tarkkuuden katoamiseen. Kameralla on myös taipumus ylivalottaa tietyissä tilanteissa otettuja kuvia.

Vika ei kuitenkaan ole laitteistossa, vaan huonossa ohjelmistorajapinnassa ja kamerasovelluksessa. Google on jo kehittämässä ratkaisua ensimmäiseen ongelmaan uuden rajapinnan muodossa. Sen avulla kamerasovellusten kehittäjät voivat tuoda RAW-kuvat kameran kennolta suoraan käyttäjän eteen ilman minkäänlaista pakkausta. Tässä vaiheessa voidaan tehdä värien korjausta, tarkennusta ja muita parannuksia, joko manuaalisesti tai täysin automatisoidusti sovelluksen omien algoritmien mukaan, riippuen siitä mitä sovellusta käyttää. Keskeistä on kuitenkin mahdollisuus ohittaa Googlen oma kuvaprosessointi.

2013-12-20 14.51.42

Itse kamerasovelluksen käyttökokemusta voi parantaa yksinkertaisesti vaihtamalla sovellusta, tai ajamalla sisään pienellä hakkeroinnilla tehtyjä muutoksia. Instagram osaa esimerkiksi pitää tarkennuksen lukittuna aavistuksen verran paremmin ja pienellä XDA-haulla löytyy nopeammalla tarkennuksella, korkeammalla videon bittinopeudella ja vastameluominaisuuksilla varustettu epävirallinen laiteohjain. Ylivalotukseen löytyy lääke jo kamerasovelluksen oman “Exposure” -asetuksen kautta.

Onnistuneiden kuvien eteen saa siis nähdä hieman vaivaa. Se on kuitenkin sen arvoista, sillä Nexus 5:lla saa todella hyviä kuvia! Otokset ovat tarkkoja, väritasapaino säilyy oikeana kummallisissakin valaistusolosuhteissa ja hämäräkuvista saa paljon irti. Eniten mielihyvää tuottaa nimenomaan pimeässä  kuvaaminen, joka onnistuu hyvin pitkälle ilman salamaa. kiitos laitteesta löytyvän optisen kuvanvakaimen. Monen eri valotusasteen kuvia yhteen nitova HDR+ toiminto vain lisää tätä nautinnollisuutta ja parantaa kuvanlaatua entisestään.

Ei HDR+

Tavallinen kuva

HDR+

HDR+

Tavallinen kuva

Tavallinen kuva

HDR+

HDR+

Nexus 5:n kamera on siis toimiessaan nopea, tarkkoja kuvia ottava aparaatti, joka pärjää erinomaisesti vähäisessä valossa. Hyvien kuvien edellytyksenä on kuitenkin ei niin vahvasti toimivan kamerasovelluksen kanssa toimeen tuleminen.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=2kMvRXTi8vk

httpvh://www.youtube.com/watch?v=yntmgPF6hE8

Optinen kuvanvakain pehmentää tärinää myös videokuvauksessa.

Kaiutin

SONY DSC
Puhelimen pohjasta löytyvässä kaiuttimessa on parantamisen varaa. USB -portin molemmilla puolilla on ritilä, joista toisen takana on mono-kaiutin, toisen mikrofoni  Ääntä kaiuttimesta kuitenkin tulee, eikä mediakäytössä tarvitse höristellä korvia. Puhelimen hintaan nähden ratkaisu on toimiva.

Akku

“Eikö viiden tuuman puhelimeen olisi mahtunut 2300 mAh suurempaa akkua?” Varmasti olisi, mutta Nexus 5:een sellaista ei laitettu. En lähde spekuloimaan syitä tämän päätöksen takana, vaan totean ettei akkuteho ole niin huono kuin voisi kuvitella. Yhdellä latauksella pärjää helposti työpäivän läpi ja vielä kaupan kautta kotiin, mutta illan venyessä pitkäksi kannattaa katsoa viimeinen kotiin vievä bussi ennakkoon. Varsinkaan 1080p-näyttöisille puhelimille tämä ei ole lainkaan harvinaista, joten myös Nexus 5:n tapauksessa kannattaa kantaa pientä ulkoista vara-akkua mukana hätätilanteiden varalle tai ladata laitetta aina kun on mahdollista. Viikonlopun kestävän aktiviteetin yli kestäväksi siitä ei ole.

Käyttökokemus

Nexus 5 tarjoaa Androidia puhtaimmillaan; koko Nexus-sarjan laitteiden ylivoimaisena etuna on niiden päivitysnopeus. Mikään taho ei ole Googlen julkaiseman ohjelmistopäivityksen ja puhelimesi välissä, vaan laitteeseen saa aina uusimman ohjelmiston ensimmäisenä. KitKat -nimeä kantava Android 4.4 tuo mukanaan paljon uutta pudottaen samalla laitteistovaatimuksia uusia laitteita ajatellen.

Nexus 5 on valmiiksi tehokas laite ja KitKatilla varustettuna se liitää vaativankin käytön läpi. Kolmen viikon testauksen aikana en ole huomannut minkäänlaista hidastelua tai nykimistä ja laite reagoi salamannopeasti sekä kosketuksiin että äänikomentoihin. Grafiikkarikkaimmatkin pelit pyörivät äärimmäisen sulavasti.

RacingGif

Google Experience Launcher

KitKatin mukana laitteesta löytyy Google Experience Launcher, reilusti paranneltu versio Googlen aikaisemmista launchereista. Olen itse pitkään vierastanut vakiolaunchereita, ja haluaisin edelleen nähdä niissä mm. pyyhkäisytoiminnallisuuksia, mutta GEL on vienyt sydämeni. Syynä tähän on Google Now.

Tähän asti Google Now on ollut vain erillinen sovellus, jonka sai helpoiten käynnistettyä pyyhkäisemällä Home-näppäimestä ylöspäin. Sitä tuli harvoin käytettyä, ja niissä tilanteissa kun halusi ajankohtaista informaatiota, Google Now oli aina muutaman askeleen jäljessä.

GEL integroi Google Now:n keskeiseksi osaksi koko Android-käyttökokemusta kahdella tapaa: siihen pääsee saumattomasti pyyhkäisemällä aloitusnäytöltä vasemmalle, ja jokaisen ruudun yläreunassa oleva hakupalkki kuuntelee äänikomentoa, “OK Google”. Äkkiseltään näillä lisäyksillä ei kuvittelisi olevan juurikaan merkitystä, mutta niiden myötä Google Now:ta tulee oikeasti käytettyäkin. Olen monta kertaa hypännyt bussista ulos, vilkaissut kännykkääni ja hämmästynyt huomatessani sen jo näyttävän pysäkin aikatauluja seuraavaa vaihtoa varten.

ChristmasNextYear

“OK Google” -taikasanoilla saa Google Now:n äänihaun heräämään. Sama asia hoituisi toki hakupalkin mikrofonikuvaketta painamalla, mutta olen jollain kummallisella tavalla todennut Googlen suoraan puhuttelemisen olevan luonnollisempaa kuin pelkän haun riimittely hakuautomaattiin. Juuri tästä syystä käytänkin reilusti äänikomentoja aina hälytysten asettamisesta kotiin vievien reittiohjeiden hakuun. “OK Google” -komennon tunnistamiseksi puhelimen tulee olla lukitsemattomassa tilassa aloitusnäytöllä, ja se on toistaiseksi käytettävissä vain englanninkielisessä Google Now -versiossa.

Edestä Takaa Takaa

Muilta osin Google Experience Launcher yksinkertaistaa käyttöliittymää entisestään, ja se näyttää hyvältä. Widgetit on siirretty sovellusvalikosta pois ja ne löytyvät aloitusnäytön pitkän painalluksen takaa avautuvasta valikosta. Samaisesta valikosta saa vaihdettua taustakuvaa ja hallittua eri aloitusnäyttöjä, mutta aikaisemmista versioista poiketen enää ei ole mahdollisuutta vaikuttaa suoraan aloitusnäyttöjen määrään. Uusi näyttö luodaan vetämällä sinne haluttava pikakuvake jo olemassa olevan näytön reunaan. Tyhjää näyttöä on kuitenkin mahdoton luoda, sillä jos kaikki kuvakkeet poistaa yhdeltä näytöltä, se tuhoutuu automaattisesti.

Muuta

KitKat tuo tuen Immersion-tilalle, joka tarkoittaa käytännössä ohjelman kykyä vallata koko puhelimen näyttö. Statuspalkki ja alareunan painikkeet häviävät Immersion-tilassa ja ne saa takaisin vetämällä sormella alas näytön yläreunasta. Tila on nimensä mukaan immersiivinen, sillä itse harvoin edes huomaan valikkopalkkien hävinneen, ennen kuin niitä jälleen tarvitsen. Kyseessä on elegantti ja näppärästi toimiva ratkaisu näyttötilan lisäämiseksi.

Mukana paketissa on myös tuki lähimaksukorttien ja tarrojen emuloinnille. Mikään Suomessa saatava sovellus ei tätä vielä tue, vaikka tekniikkaa on jo käytössä. Esimerkiksi Elisa Lompakko tarjoaa NFC-maksutarroja, mutta niiden yhteydessä käytettävä sovellus ei ainakaan vielä pelaa yhteen Android 4.4:n ominaisuuden kanssa.

Yhteenveto

Nexus 5 on ulkonäöllisesti ja toiminnallisesti miellyttävä puhelin, jota on nautinto käyttää. Google Experience Launcher on pelkkää parannusta aikaisempaan ja tuo Google Now:n erinomaisesti käyttäjän sormille. Kameraa parannetaan jatkuvin päivityksin, ja vaikka akkuteho ei ole parhaasta päästä, sen kanssa tulee toimeen. Nexus-sarja on Suomessa ainoa vaihtoehto, jos ohjelmistopäivitykset haluaa Googlen määrittämään tahtiin. Google Edition -laitteita kun ei täällä vielä ole saatavilla. Nexus-sarjan uusin tulokas on laatupuhelin pieneen hintaan. Valitettavasti laitetta ei saa Suomesta jenkkilän 399 dollarin hinnalla, vaan siitä joutuu pulittamaan noin 150 euroa extraa. Saksan Amazon tosin myy laitetta hieman alle 400:n euron hintaan.

Tietoja ja tuloksia

Kamera 8 mpix, f/2.5, optinen kuvanvakain, 1080p video, time lapse
Näyttö 1920×1080 True HD IPS+ (445 ppi), Gorilla Glass 3
Ulkomuoto 137,9 * 69,2 * 8,6 mm, 130 g
Suoritin Qualcomm MSM8974 Snapdragon 800, Adreno 330
Akku 2300 mAh Li-Po
Yhteydet 3G, 4G LTE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, NFC, langaton QI-lataus
Käyttöjärjestelmä Android 4.4.2 KitKat

 

Quadrant 9343
Vellamo Metal 1184
Vellamo HTML5* 1600
Basemark Taiji 59,20 FPS
Basemark GUI Onscreen 60,783737
Basemark GUI Offscreen 330,8378
AnTuTu 4 25152
3DMark Ice Storm Maxed Out!
3DMark Ice Storm Extreme Maxed Out!
3DMark Ice Storm Unlimited 17254

*Vellamo ilmoittaa, ettei Android 4.4:n uusi verkkomoottori (web engine) ole täysin optimoitu. Tämä vaikuttaa lopputulokseen.