Vaikka huhut olivat kertoneetkin jo hyvän aikaa Nokian mahdollisesta siirymisestä Android -pohjaiseen älypuhelimeen, niin Nokia pääsi hieman yllättämään tänään julkistaessaan peräti kolme Androidilla toimivaa Nokia X -älypuhelinta.

Nokia X -tuotelinja koostuu kolmesta hieman erilaista puhelimesta: Nokia X, Nokia X+ ja Nokia XL. Kuten monesta muustakin Nokian edullisemmasta puhelimesta, niin myös näistä kaikista löytyy kahden SIM-kortin tuki, sekä useita erilaisia värivaihtoehtoja.

xl-family1

Nokia X ja X+ ovat varustettu neljän tuuman kosketusnäytöllä, kolmen megapikselin kameralla ja Qualcommin tuplaydinprossorilla. Eroina X:n ja X+:n välillä on X+:n suurempi keskusmuisti (756 Mt vs 512 Mt) ja 4 Gt muistikortti sisäisen tallennustilan lisäksi. Sisäistä tallennustilaa molemmissa laitteissa on neljä gigatavua. Hintaa laitteilla tulee olemaan 89 ja 99 euroa.

Nokia XL on nimensä mukaisesti isompi viiden tuuman kosketusnäytöllä. Teknisesti XL vastaa hyvin pitkälti X+:aa, mutta siitä löytyy myös parempi viiden megapikselin kamera LED -salamalla ja kahden megapikselin etukamera videopuheluita varten. Hintalappuna XL:ssä roikkuu noin 109 e.

Nokia X + Skype

Nokia X + Skype

Nokia X + Fastlane

Nokia X + Fastlane

 

Suurimpia pettymyksiä lukijoillemme saattaa olla se,  että pääsyä Googlen palveluihin ei ole kun laitteen ottaa laatikosta. Nokia on nimittäin päättänyt jättää sertifiointiprosessin tekemättä ja “forkannut” oman versionsa Androidista. Vaikka Googlen palvelut loistavat poissaolollaan, niin tilalle on laitettu Microsoftin ja Nokian vastaavat palvelut, kuten Outlook.com, OneDrive, HERE Maps, MixRadio ja Skype. Oletussovelluskauppana toimii Nokia Store. Päätöksen taustalla on varmasti ollut halu sitoa käyttäjiä Microsoftin ekosysteemiin ja samalla myös kalliimpien Lumia-puhelinten tuleviksi käyttäjiksi.

Nokia X+ Lockscreen

Nokia X+ Lockscreen

Nokia X Home

Nokia X Home

 

Tämä näkyy myös käyttöliittymässä, jonka Nokia on vetänyt täysin uusiksi. Perinteisen kuvanäkymän tilalla on Windows Phonesta tutut “tilet”, joiden kokoa ja paikkaa voi muokata haluamakseen täysin identtisesti WP:n kanssa. Edullisista Asha-puhelimista on napattu Fastline-valikko, joka on käytännössä yhdistetty sovellushistoria ja ilmoitusvalikko.

Lisäämme laitteesta videoesittelyn hieman myöhemmin, alla Nokian promootiovideo kaikista X-sarjan puhelimista:

httpv://youtu.be/_pdTuFWbcNI

Nokia X -sarjalaiset saapuvat valituille markkinoille Q2:n aikana.