Koska kotimaahan saavuttuani DNA-Welho -laajakaistani on pätkinyt enemmän kuin Barcelonan hotellien wlanit, on artikkeli trendikkäästi myöhässä. Tässä kuitenkin sivustomme yhteenveto Unpacked-tapahtumasta. Artikkelin lopussa muutama allekirjoittaneen ajatus Samsungin uusista julkaisuista.

20140224_185125

Tällä kertaa tapahtuma järjestettiin Centre Convencios Internacional Barcelonassa (CCIB) ja tilaisuuteen oli kutsuttu 4000 ihmistä, tapahtuma oli siis huomattavasti suurempi kuin aikaisemmat Unpacked-tapahtumat.

IMG_4614

Tilaisuudessa lavan ottivat ensimmäisenä Galaxy S-sarjan neljä edeltävää laitetta.

IMG_4616

Galaxy S-sarjaa on myyty globaalisti 200 miljoonaa kappaletta.

IMG_4622

Perheen uusin jäsen on Samsung Galaxy S5.

IMG_4624

S5 tuo mukanaan LTE Cat 4 -tuen (150 Mbit/s latausnopeus), joka on tosin nähty jo Galaxy S4 4G+ -versiossa, S4:n 802.11ac Wi-Fi -verkkojen tukea o parannettu MiMO-tuella joka parantaa nopeuksia AC-verkoissa ja Samsung on myös lisännyt S5:een tekniikan nimeltä “Download Booster”, joka mahdollistaa isojen tiedostojen lataamisen käyttäen yhtäaikaisesti Wi-Fi- ja LTE-verkkoa.

IMG_4625

Kamera on myös saanut parannuksen nopeamman automaattitarkennuksen myötä (0,3s), HDR-kuvaus on nyt mahdollistettu jatkuvana sekä still- että videokuvauksessa. Kameran kennon tarkkuus on nostettu 16 Mpix tasolle.

IMG_4627

S4 Activesta tuttu veden ja pölynkestävyys on tuotu pysyvästi S-sarjaan, joten S5:n käyttäjän ei tarvitse pelätä puhelimen käyttämistä räntäsateessa.

IMG_4628

Yritysympäristöjä ajatellen mukana on Note 3:sta ja S4:stä tuttu Knox-ympäristö; pikanttina yksityiskohtana, Samsung ei tällä kertaa mainostanut sitä, että Knox on saanut turvasertifioinnin NSA:lta.

IMG_4629

Erinomaisena uudistuksena mukana on ”Ultra Power Saving Mode” -virransäästötila, joka akun varauksen mennessä kriittiseksi muuttaa näytön mustavalkoiseksi, poistaa käytöstä vakio-käyttöliittymän ja tarjoaa rajattua määrää sovelluksia. Tämän avulla viimeisien prosenttien aikana on mahdollista puristaa käyttöaikaa huomattavia määriä.

IMG_4630

Laite julkaistaan neljässä värissä, musta, sininen, kultainen ja valkoinen. Näistä kultainen ja sininen ovat S4 Activen kaltoin metallisävytettyjä. Samsungin nimet väreille ovat Electric Blue, Shimmery White, Charcoal Black ja Copper Gold.

IMG_4672

Puhelimen takapaneeli on pinnoitettu samankaltaisella keinonahkapäällysteellä kuin Note 3, mutta pintaan on lisätty tekstuuri joka parantaa otetta puhelimsta. Pahat kielet toki ovat onnistuneet jo vertaamaan takapaneelin tekstuuria laastariin jolla paikataan S4:n laskeneita myyntilukuja. Kädessä pinnoite tuntui kuitenkin hyvältä ja on onnistuneinen Samsungin tähän astisista.

IMG_4647

Samsung tuo laitteen rinnalle myös kasan lisätarvikkeita, joista mainittiin mm. uudet taitelijoiden kanssa yhteistyössä tehdyt suojakuoret.

IMG_4649

Samsungin TouchWiz on saanut kasvojenkohotuksen – tai oikeammin litistyksen – ja nyt kaikki puhelimen elementit ovat muuttuneet nykytrendin mukaisesti huomattavasti vähemmän korostetuiksi. Tämä on nähtävissä varsinkin asetusvalikossa jossa entisen listan sijaan on isoja pyöreitä litteitä ikoneita.

IMG_4653

5,1-tuumainen näyttö pitää vanhemman mallin 1080p-resoluution, mutta tuo muutaman uuden tempun tullessaan. Näyttö kykeee nyt ulkoilmassa 500 cd/m2:n (nit) kirkkauteen, joten kuvasta saa selvää kirkkaimmassakin auringonpaisteessa.

IMG_4654

Tämän lisäksi puhelin vihdoin on mahdollista himmentää äärimmäisen alas 2 cd/m2 -kirkkauteen, joten puhelin ei valaise koko asuntoa, kun puhelinta käytetää hämärässä.

IMG_4656

Samsungin Adaptive Display -teknologiaa on myös parannettu ja se kykenee nyt säätämään valkotasapainoa, kontrastia ja väriavaruutta näytöllä näytettävän materiaalin mukaan, tehokkaammin kuin aikaisempi iteraationsa.

IMG_4657

Puhelimen akkukapasiteettia on nostettu 2800 mAh:iin ja Samsung lupaa akulle 10h käyttöaikaa nettisurffaamiseen ja 12h videotoistoon.

IMG_4660

Samsung on tuonut kameraan uutena innovaationa järjestelmäkameroista tutun vaihe-eroon perustuvan automaattitarkennuksen (phase detection auto focus) parantamaan ja nopeuttamaan tarkennusta.

IMG_4671

S5 tukee myös muiden valmistajien laitteista tuttua kuvan valikoivaa tarkennusta jolla saadaan aikaan syvyysefektiä ja siten luoda “ammattimaisempia” otoksia.

IMG_4680

Puhelimeen on lisätty tietenkin nykytrendin mukaisesti ”tarpeellinen” sormenjälkitunnistin.

IMG_4684

Sormenjälkitunnistin mahdollistaa salasanojen syöttämisen sormea pyyhkimällä, mutta myös lisää tiedostoille, kuville ja videoille salaisen kansion johon on mahdollista päästä käsiksi vain omistajan sormenjäljellä. Nimesimmekin tämän jo julkaisutilaisuudessa toimittajakolleegoiden kanssa ”pornovarastoksi”.

IMG_4705

Yksi uusista lisäyksistä on puhelimen salaman viereen lisätty optinen sykemittari. Ominaisuus toimii ongelmitta noin 3-5 sekunnin viiveellä, ja käytännössä sillä on mahdollista mitata syke esim. kesken juoksutreenin tai kuntoselitreenin eri vaiheiden välillä.

IMG_4707

Vedenkestävyyden takia puhelimen mikroUSB-portti on suojattu luukulla, mutta onneksi takakansi on siitä huolimatta vaihdettavissa ja Samsung tarjoaa S5:lle myös langatonta QI-lataussarjaa.

IMG_4688

Galaxy S5:n rinnalle tuotiin myös uudet Gearit joista kirjoitimme jo aikaisemmin, näiden lisäksi Samsung julkaisi hyvin mielenkiintoisen uuden tulokkaan, Galaxy Gear Fit:n.

IMG_4720

Fit perustuu kaarevaan super AMOLED -kosketusnäyttöön ja tämän ansiosta Fit on onnistuttu muotoilemaan todella futuristisesti.

IMG_4692

Fitin ranneke on vaihdettavissa ja itse Fit-yksikkö myös irtoaa rannekkeesta tarvittaessa.

IMG_4693

Laite toimii Gear-älykellojen tapaan myös notifikaatioiden näyttämiseen ja puheluita voi myös hylätä rakkeella. Koska Fitistä puuttuu kaiutin ja mikrofoni, sillä ei voi vastaanottaa puheluita kuten muilla Geareilla. Myös kamera loistaa poissaolollaan. Tämä ei kuitenkaan haittaa, sillä Fit pyrkii olemaan enemmän karsittu urheiluranneke kuin älykello, vaikka onkin hyvin monipuolinen. Puutteiden ansiosta myös akku kestää huomattavasti pidempään.

IMG_4716

Fit sisältää myös sykemittarin, kuten muutkin Gear 2 -sarjan laitteet.

IMG_4700

Uusien Gearien siivellä, myös S Health -sovellus on päivitetty ja se kykenee nyt myös nauhoittamaan esimerkiksi lenkin reitin sykkeineen ja etäisyyksineen.

IMG_4728

On mukavaa nähdä, että Samsung on vihdoin päättänyt vähentää S5-sarjan laitesoppaa sillä, että Perus S5, 4G+ ja Active -mallit ovat käytännössä nyt yksi ja sama laite. S5 on hyvä päivitys niille, jotka päivittävät S3:sta, mutta S4:n omistajalle se ei ole välttämättömyys, ellei vedenkestävyys kuulu olennaisiin ominaisuuksiin. Samsungilla on ollut myös tapana päivittää uudet käyttöliittymät edeltäjiin, joten pelkän UI-päivityksen takia ei laitetta kannata lähteä päivittämään. Vaikka Galaxy S5:n päivitys ei ole massiivinen, sisältää se kuitenkin niin paljon uutta, että se on aiheellinen, erityisesti siksi, että Samsung on parantanut käytännössä kaikkia vanhoja ominaisuuksia ja viilannut niitä toimivampaan ja yhtenäisempään suuntaan. Samalla rinnalle on tuotu paljon pieniä uusia asioita jotka parantavat käyttökokemusta. Kuten jo aikaisemmin sanoin, olen todennut Galaxy S -sarjan olevan se “jokamiehen lippulaiva”, joten aivan ylitseampuvan radikaaleja muutoksia ei siihen ei enää voida tehdä. En kuitenkaan epäile hetkeäkään, etteikö Samsung toisi tulevaisuudessa 2K-näytöllisen version S5:stä vähintään Korean markkinoille, puhumattakaan S5 Zoomista.

IMG_4717

Geareihin tullut sykemittari on erinomainen lisä ja BT-kuulokkeiden tuki on mukava päivitys laitetta urheilussa käyttäville. Fit on kaarevan AMOLED-näyttönsä ja vedenkestävyytensä kanssa tarpeeksi futuristinen, että se tuntuu täysin tuoreelta ja uudenlaiselta tuotteelta muihin Gear-laitteisiin ja kilpailijoiden vastaaviin verrattuna. Mikäli Samsung avaisi sen käytettäväksi myös muilla kuin Samsungin laitteilla, voi heillä olla käsissään markkinoiden kiinnostavimpiin kuuluva puettava älylaite. Olen käyttänyt itse S Healthia, Jawbone Upia ja Gearia liikunnan tehostamiseen (karistin onnistuneesti ylimääräiset kilot viime vuonna!) ja olen kaivannut jo pitkään järkevää tapaa sykkeen mittaamiselle ilman sykevyötä. Uusien Gearien integroitu sykemittari on vihdoin hyvä päivitys niille, joita vyöt ahdistavat. Odotan innolla jo testijaksoa Fitin kanssa.

Pyrimme julkaisemaan vielä muutaman videon jälkijunassa kuhan saamme verkko ongelmat ratkaistua.