Samsung julkisti yhdessä Galaxy S5:n kanssa Gear Fit -urheilurannekkeen, joka siihen upotetun tekniikan ja ulkonäkönsä takia väräyttää paatuneimmankin gadget-friikin viisaria. Ennakko-odotukset, jotka kohdistuvat laitteeseen ovat korkeat siitäkin huolimatta, että potentiaalistaan huolimatta Samsungin Galaxy Gear -älykello jäi melko suutariksi. Mutta pidemmittä puheitta asiaan.

2014-04-22 11.57.52

Fitin runkoon on saatu upotettua aikamoinen kasa teknistä osaamista, sillä Samsung on varustanut laitteen kaarevalla 1,84” 423 x 128 -resoluution Super AMOLED -näytöllä, muotoon taivutetulla akulla, optisella sykemittarilla ja IP67-suojausluokituksella. Kaikki tämä 23,4 x 57,4 x 11,95 mm ja 27 gramman paketissa. Samsung on päättänyt fiksusti markkinoida Gear Fittiä urheilurannekkeena asettaen sen napit rinnakkain sellaisten laitteiden kanssa kuin Jawbone UP:in ja Fitbit. Tästä on parikin etua. Ensinnäkin kuluttajan on helpompi ymmärtää laitteen akunkesto urheilurannekkeena, kuin jos se olisi tarjottu älykellona. Toiseksi laitteen segmentti on Samsungille uusi ja hyvin kiinnostava kasvualusta. Valitettavasti se asettaa Fitin vertailukohteeksi monta vuotta markkinoilla olleiden kilpailijoiden kanssa.

20140422_114738

Akunkestosta puheen ollen, Gear Fitille luvataan 3-4 päivää kestoa ”normaalia käyttöä” ja jopa 5 päivää vähäisellä käytöllä. Testissämme huomasimme, että aurinkoisina päivinä joilloin liikkuminen on aktiivista ja näytön kirkkaus on lähellä maksimia päästiin luvattuun 3 päivään ja harmaina konttoripäivinä oli akunkesto n. 4 päivää. Käytimme myös joka yö unimittausta. Akunkesto oli mielestämme kohtalainen varsinkin ottaen huomioon, että laite on käytännössä jatkuvassa Bluetooth-yhteydessä. Esimerkiksi kilpailijan Jawbone UP -ranneke kykenee toimimaan liki 10 päivää, mutta ei sisällä näyttöä eikä langatonta tiedonsiirtoa.

2014-04-22 12.02.37

Samsung on myös ilmoittanut, että Gear Fit:iä voi pitää 24/7 ranteessa ja on pyrkinyt materiaalivalinnoilla ja muotoilullaan estämään liiallista hiostamista ja ihoärstytystä. Tämä huomattiinkin testin yhteydessä todeksi, sillä siinä missä Galaxy Gear 1 aiheutti jäykällä ja hiostavalla rannekkeella allekirjoittaneelle ihottumaa, ei Fitin kanssa vastaavaa tapahtunut.

2014-04-22 12.01.04

Kävin myös testijakson aikana useammat kerrat Fit ranteessa suihkussa ja Fit kesti myös tämän ongelmitta.

2014-04-22 12.07.03

Sykkeen mittaukseen Gear Fit käyttää optista sensoria, jonka ensiskannaus kalibrointeineen oli hyvinkin hidas, mutta ensimmäisen skannauksen jälkeen jatkuvaa skannausta käyttäneet urheilutoiminnot kykenivät mittaamaan sykettä kohtalaiseen tahtiin. Hieman huvittavasti tosin lenkillä linssin ja ranteen väliin joutunut hikikertymä aiheutti sykemittarin temppuilua ja Fit pyysi puhdistamaan linssiä muutaman kerran testijakson aikana. Huomattava on myös, että optisesta mittaustavasta johtuen ei tarkkuus ole välttämättä aktiiviurheilijalle riittävä. Aktiiviurheilijalle on sykevyö siis edelleen varmempi vaihtoehto.

2014-04-22 12.11.48

Kuten Gear-kello myös Fitillä on omat latausliittimensä. Onneksi tällä kertaa latausadapteri on pieni klipsi, joka kiinnittyy Geariin helposti, eikä sisällä rikkoutuvia mekaanisia osia, joten Samsung on selvästi ottanut ykkösgearin saamasta palautteesta vaarin. Klipsi muuttaa mikroUSB-liittimen fitille sopivaksi ja mukana tuleekin mikroUSB -laturi.

2014-04-22 12.15.15

Gear on myös mahdollista irrottaa rannekkeesta rannekkeen pesemistä tai vaihtamista varten ja Samsung tarjoaakin vaihtoehtoisia värejä rannekkeelle lisävarusteena

20140422_113118

Kuten Gear-kellot tukee Fit myös ruudun automaattista avaamista käsieleen avulla, tällä kertaa tosin eleeksi ei riitä pelkkä ranteen kääntö, vaan Fit mittaa myös käden nostamista ennen ranteen kääntöä. Tämä on hyvä asia, sillä se estää turhia ruudun avaamisia ja säästää täten akkua. Nyt Gear-kelloista tuttu ruudun aukeaminen autoa ajaessa ei ollut enää ongelma.

2014-04-22 12.16.59

Laitetta on helppo käyttää ja ainoa fyysinen painike on virtanäppäin. Mistä tahansa sovelluksesta tai toiminnosta pääsee aina kotiruudulle virtanäppäintä painamalla, joten valikoihin on käytännössä mahdotonta eksyä. Gear Fit pyörittää tälle kustomoitua käyttöjärjestelmää ja se myös näkyy, sillä laite on nopea ja sulava, eikä jää miettimään turhia valikoissa. Uudessa käyttöjärjestelmässä on myös haittapuolensa ja Gear Fitin hallintaan käytetään omaa Gear Fit Manager -sovellusta Gear Kellojen Gear Manager -sovelluksen sijasta. Ihmettelimme tosin miksi Fit tarvitsee erillisen sovelluksen, eikä sitä voi hallita Gear Managerilla.

2014-04-22 13.21.34 2014-04-22 13.22.21 2014-04-22 13.23.24

Näyttö laitteessa on yksi silmiinpistävimpiä ominaisuuksia ja Super AMOLED -karkkivärein varustettuna se onkin upea. Samsung onkin lisännyt näyttöä varten kasan kellotauluja, joista varmasti löytyy jokaisen mieleen sopiva. Näytön ja muotoilun hienoudesta kertoikin se, että kuinka monta kertaa minulta kysyttiin testijakson aikana julkisilla paikoilla tai baareissa ”mikä tuo laite on, se on aika pähee” -tyyppisiä kysymyksiä.

2014-04-22 13.04.03

Samsung myös korjasi hieman ennen julkaisua monen mielestä suurimman ongelman ja nyt näytön voi Fitin omista asetuksista asettaa myös pystyyn, joka rannekäytössä on loogisempi asento, mikäli on tottunut rannekelloon.Oletuksena näyttö on vaakatasossa ja näyttöä nähdäkseen tarvitsee vain välttää kellolle tyypillistä  käden kääntämistä. Osa näki tässä jonkinlaisia ongelmia.

2014-04-22 13.31.08

Toimintotiloja Gear Fitissä on kellon lisäksi mediakaukosäädin, ajastin, sekuntikello, askelmittari, sykemittari, unimittari ja harjoittelutila.

Screenshot_2014-04-22-13-30-07

Lisäksi löytyy myös puhelimen paikannin, jolla äänettömällä olevan puhelimen pystyy löytämään helposti, sillä tila alkaa soittamaan hälytysääntä täydellä voimakkuudella pitäen samalla salamavaloa päällä. Valitettavasti toisin kuin Gear -kellojen kohdalla ei puhelimella voi paikantaa Fittiä.

2014-04-22 12.29.54

Gear Fitissä on ikävähkönä ongelmana käyttöliittymän epäloogisuudet, joista esimerkkinä on sykemittaritoiminto. Toiminnon alta ei ole mahdollista kytkeä päälle jatkuvaa sykemittausta, vaan se löytyy vain harjoittelutoimintojen lisätoiminteista. Tämä taas aiheuttaa sen, että sykedataa ei voi siis kerätä sellaisenaan sellaisista harjoitteista mitä harjoittelutoiminnon alla ei ole.

2014-04-22 12.31.32

Myös käytännöllinen estotila, joka estää ruudun avautumisen muualta kuin virtapainikkeesta, ilmoitusten läpitulemisen yms. esimerkiksi leffassa tai nukkuessa, on piilotettu unitoiminnon alivalinnaksi, vaikka tämän pitäisi olla täysin oma toiminto. Toiminto löytyy myös Gear Fit-managerista ilmoitusasetusten alta mutta jälleen kerran se on piilotettu kummallisesti alivalikoihin.

2014-04-22 12.33.30 2014-04-22 12.32.55

Plussaa kuitenkin tippuu siitä, että Samsung on tajunnut näytön mahdollistavan eri toimintojen keräämän datan lukemisen suoraan Fitistä, siinä missä kilpailijoiden laitteet tarvitsevat aina erillisen ohjelman. Datahistoriatoiminto löytyy onneksi loogisesti juuri sieltä, mistä sitä kaipaakin eli jokaisen toiminnon päävalikosta. Ominaisuutta käyttää mielellään, sillä Fitin oma puhelinsovellus on ala-arvoinen, mutta siitä lisää hetken päästä.

2014-04-22 12.36.49

Harjoittelutilan alta löytyvät kävely-, juoksu-, pyöräily- ja vaellustilat. Näistä jälkimmäiset kaksi tarvitsevat käyttöönsä puhelimen GPS:ää, joten kannattaa varautua kantamaan myös puhelinta mukana. Muutoin toiminnot toimivat hyvin ja näille oli mahdollista asettaa haluttu tavoite joko aikana, matkana tai kaloreina. Lisäksi askelmittarille on mahdollista asettaa päiväkohtainen askeltavoite.

2014-04-22 12.39.41

Juoksutila sisältää myös virtuaalisen valmentajan, joka tarkkailee juoksunopeutta ja sykettä ja näiden pohjalta käskee joko hidastamaan tai nopeuttamaan tahtia.

2014-04-22 12.41.17

Toinen ikävä ongelma laitteessa on askelmittarin epätarkkuus. Verrattaessa esimerkiksi Jawbone UP:iin tai jopa Note 3:n  S Healthiin, tuntui Fit antavan tilanteesta riippuen 10-20 % enemmän askelia. Ennen ensimmäistä päivitystä Fit välillä lopetti jopa askelien laskemisen kokonaan, joten Samsungilla on selvästi vielä korjattavaa Fitin algoritmeissa.

Screenshot_2014-04-22-12-43-03

Myöskään unitila ei tarjoa aivan samaa tasoa mittauksessa kuin kilpailijoilla; käytännössä se mittaa vain unen pituutta ja liikkumattaoloaikaa, siinä missä kilpailijat kykenevät tekemään käppyrää syvän ja kevyen unen jaksoista. Toivottavasti Samsung parantaa tätäkin.

2014-04-22 12.45.01

On kuitenkin yksi asia, minkä Gear Fit taitaa todella hyvin – ja paremmin kuin esim. Gear 1 tullessaan markkinoille – ja se on ilmoitustuki. Ilmoitukset toimivat todella hyvin ja niitä on ilo lukea Fit:in ruudulta ainakin pystytilassa käytettäessä. Tekstejä tietenkin pystyi “kelaamaan” pyyhkimällä ruutua ylös tai alas. Samsung on myös lisännyt asetuksen, jolla ilmoituksia ei pusketa turhaan Fittiin, jos puhelin on käytössä.

2014-04-22 12.48.54

Myös puheluiden hylkääminen ja soittajan nimen näyttö toimii oivasti. Hylkäyksen yhteydessä on myös mahdollista lähettää Gear Fit -managerista esiasetettu ”soitan sinulle myöhemmin”-tyylinen hylkäysviesti.

Gear Fit kykenee toimimaan 17:n Galaxy laitteen kanssa, jotka ovat Samsung Galaxy S5,  Galaxy Grand 2, Galaxy Note 3, Galaxy Note 3 Neo , Galaxy Note 2, Galaxy S4, Galaxy S3 , Galaxy S4 Zoom, Galaxy S4 Active, Galaxy S4 mini, Galaxy Mega 6.3, Galaxy Mega 5.8,  Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) , Galaxy NotePRO (12.2) ja Galaxy TabPRO (12.2/10.1/8.4).

Screenshot_2014-04-22-12-51-59

Testasimme Gear Fittiä Galaxy Note 3:n kanssa, jotta pystyimme olemaan varma ”vanhojen” laitteiden tuesta, mikä jäi Gear 1:n Akilleen kantapääksi. Fit pariutuikin ongelmitta Note 3:n kanssa, kunhan Samsung Appsista oli ensiksi ladattu Gear Fit -manager. Gear 1:n tapaista NFC-paritusta ja asennusta ei Fitistä löydy, joten sovellus on ladattava käsipelillä.

Screenshot_2014-04-22-12-27-46 Screenshot_2014-04-22-12-27-50 Screenshot_2014-04-22-12-27-55

Gear Fit -managerilla vaihtuivat laitteen kellotaulut, taustakuvat ja sovelluksien järjestys. Juuri niin kuin kuuluikin. Tosin huomattavaa on, että kellotaulut ja taustakuvat vaihtuvat myös Fit:in omista asetuksista. 

Screenshot_2014-04-22-12-26-41

Fit -lisänimen takia on Gear Fitin tueksi tuotu Fitness with Gear -sovellus. Valitettavasti juuri tämän sovelluksen keskeneräisyys teki Fitin tiedon keräämisestä matkapuhelimeen lähinnä turhaa ja päädyimme käyttämään Fitin omia datahistorioita.

Screenshot_2014-04-22-12-22-14

Päällisin puolin Fitness with Gear vaikuttaa yllättävän ”ok”-tasoiselta liikuntasovellukselta, mutta valitettavasti rungon alla on täysin raakile ja buginen viritelmä, jonka Samsung saisi koodata täysin uudestaan. Aluksi kun sovelluksen otin käyttöön, olin ihmeissäni siitä, että vaikka Fit-keräsi dataa, ei sovellus sitä kyennyt näyttämään. Asiaa hieman pohdittuani tajusin, että data on ensiksi synkronoitava Samsungin palvelimelle, josta sovellus hakee tämän ja piirtää halutut käppyrät. Tämä oli sikäli jännää, että sovellus ei ensimmäisellä käyttöönottokerralla tarjonnut synkronointien kytkentää päälle ja ne olivat pois päältä.

Screenshot_2014-04-13-23-05-02

Toinen ärsyttävä asia oli juurikin tuo Online-sidonnaisuus. Sainkin usein S Health -palvelimen kaaduttua vastaavia virheilmoituksia kuin yllä olevan. En mitenkään ymmärrä miksi data pitäisi synkronoida lainkaan Samsungin palvelimelle, sillä data on kuitenkin selattavissa suoraan Fitin ruudulta ilman datayhteyttä… Tässäkin kilpailijoiden sovellukset vievät helposti pidemmän korren.

Screenshot_2014-04-22-12-18-54

Myös pakollinen imperiaalisten yksiköiden käyttö otti päähän.

2014-04-22 12.20.08

Vaikka Fitin asetuksista oli kytkettynä käyttöön SI-järjestelmän mittayksiköt ja Fit näytti ne ongelmitta, halusi Fitness with Gear näyttää kaiken silti maileina.

Screenshot_2014-04-22-12-24-09

Emme saaneet Fittiä myöskään kirjaamaan dataa Samsungin omaan S Health -sovellukseen, vaikka kuinka yritimme sitä Note 3:lla, ja S Health ei osannut tarjota lisälaitetukea kuin Galaxy Gear -kellojen askelmittareille ja Gear 2-kellon sykemittarille. Huhujen mukaan S5:n mukana tuleva S Health kuitenkin tukee Fittiä ja testaammekin tämän S5-arvostelumme yhteydessä. On kuitenkin outoa, että Samsung on kehittänyt turhan takia uuden sovelluksen, sillä jo Gear 1 -testimme yhteydessä totesimme S Healthin ja Gearin toimivan hyvin yhdessä. S Health kykenee kuitenkin toimimaan myös ilman datayhteyttä ja näyttämään kerätyn tiedon jokseenkin intuitiivisesti.

Galaxy Fitissä on huomattavan paljon potentiaalia. Valitettavasti ongelmien takia, jotka johtuvat epäloogisista valikoista ja epäonnistuneesta lisäsovelluksesta, on potentiaali pitkälti hukattu. Vaikka pidän Fitistä todella paljon ja sen muotoilu ja ulkonäkö ovat tätä päivää, joudun valitettavasti toteamaan, että ennen kuin Samsung korjaa nämä ongelmat suosittelemme lykkäämään Fitin ostoa. Laitetta voi suositella varauksella niille, joilla on haussa pelkästään hyvällä notifikaatiotuella varustettu älykello. Kuten Gear 1 -artikkelimme osalta, päivitämme myös tämän artikkelin heti kun huomaamme, että ongelmat on korjattu.