Galaxy NX on Samsungin avaus Android-järkkärimarkkinoille. Otteet ovat vakavat, sillä laite on kunnianhimoinen ja moderni peilitön 20 Mpix -kennolla varustettu digitaalinen järjestelmäkamera, jonka sisuksissa on Android-käyttöjärjestelmä. Tutkimme nopeasti, mitä muuta laite on syönyt.

Laitteisto

NX:ssa on 20,3 Mpix APS-C CMOS -kenno, DRIMVe IV -kuvankäsittelypiiri ja neliytiminen 1,6 GHz Pega-Q -piirisarja. Keskusmuistia on 2 Gt, tallennustilaa 16 Gt sisäistä ja se on laajennettavissa mikroSD-kortilla. Näyttönä on suurehko 4,8 tuuman 720p-näyttö ja etsin on SVGA-tasoinen ja varustettu diopterilla. Langattomina liitäntöinä ovat WiFi, LTE, HSPA+, Bluetooth 4.0, NFC ja paikannukseen GPS (A-GPS) ja Glonass. Kittilinssi on 18-55 mm F3,5 – 5,6. Kamerassa on popup-salama ja salamakenkä ulkoiselle salamalle. Akun kapasiteetti on 4360 mAh. Käyttöjärjestelmänä on Android 4.2.2 ja lisäksi mukana tulee Adobe Lightroom -kuvankäsittelyohjelma.

Fyysiset mitat ovat 131 x 101 x 26 mm ja painoa on 495 grammaa.

Toisin kuin aikaisempi Galaxy S4 Zoom, muistuttaa NX rakenteeltaan ja kontrolleiltaan tavanomaista järjestelmäkameraa. Tyypilliseen järjestelmäkameraan, tai Samsungin NX-sarjaan, verrattuna kontrolleja on kuitenkin vähemmän. Vasemmalta lukien kameran päällä on salaman vapautuspainike, etsimen diopterin säätö. Keskellä on etsin, salama ja ulkoisen salaman satula. Salamapömpelin kummallakin puolen on mikrofonit. Etsimestä oikealle on virta/herätyspainike, kaksitoiminen komentorulla ja sen edessä vielä videokuvan laukaisin ja kameran laukaisin. On hieman omituista, että videon käynnistämiselle on oma kytkin, koska sen olisi voinut helposti kytkeä päälle UI:n kautta ja käyttää tavanomaista laukaisijaa.

Kameran vasemmalla sivulla on avoimena 3,5 mm liitin ja luukun alla HDMI-ulostulo ja mikroUSB-liitin. Pohjassa on standardikokoinen ruuvi jalustaa varten ja pariston suojakotelon luukku. Luukun alta löytyvät lisäksi mikroSIM- ja mikroSD-liitännät.

Galaxy_NX_right_angle_black Galaxy_NX_back_black

Kameran toiminnan kannalta yksi olennainen liitin on yllättäen sijoitettu objektiiviin. Objektiivin automaatti/manuaalitarkennuksen säätimen yläpuolella on Fn-painike, jolla käytetään osaa kameran toiminnoista. Sillä pääsee lähinnä säätämään nopeasti suljinaikaa, aukkoa, valotusarvoja tai ISO-herkkyyttä. Sijoittelu on toisaalta toimiva ja kuvatessa se on luonnollisella paikalla peukalolle. Toisaalta painikkeen sijoittelu linssiin varmistaa myös, että kamerassa ei mielellään käytetä muita kuin Samsungin linssejä.

Mukana tuleva linssi on tyypillinen f/3.5-5.6 18-55 millin kittilinssi, jonka halkaisija on 58 mm. Linssissä on mukana vastavalosuoja. Muuta linssivalikoimaa Samsungilla on ihan kiitettävästi 16 mm laajakulmasta 20-85 millin primeihin, 60 mm macro ja 18/15-200 mm telefotoihin.

Myyntipakkauksessa tulevat standardit lataustavarat, järjestelmäkameran hihna, opas ja Adoben Photoshop Lightroom 5, sekä kevyehköt oppaat kameran käytöstä ja kuvaamisen alkeista.

Ohjelmisto

Käyttö

Puhelimen käyttöjärjestelmä on täysiverinen Android ja hyvän kokoista näyttöä on mukava katsella ja toiminta on kaiken kaikkiaan nopeaa – Androidissa. Suosittelen kuitenkin vahvasti heti alkuun virittelemään kaikki huomioäänet ja synkkaukset minimiin, koska kesken kuvauksen huutava kamera ei välttämättä ole hyvä asia. Ainakin teoriassa kameraa pystyy käyttämään puhelimena, mutta sitä en kuitenkaan nössösti kokeillut.

Kamerassa ei ole erillisiä Menu-, Back- ja Home-näppäimiä ja navigointi toimii samoin kuin vanhemmissa Samsungin tableteissa. Näytön oikeassa reunassa on ohjelmalliset painikkeet, jotka vievät pienen palan ruututilaa puhelin-tilassa. Valintarulla taas toimii äänenvoimakkuuden säätimenä. Rullaa painamalla voi valita mitä äänitasoa ollaan säätämässä. Puhelimen sovellusvalikoima on sama kuin S4 Zoomissa. Mukana on myös Sphere.

Play-kauppa on käytettävissä kuten millä tahansa puhelimella. Kyllä, pelasin Angry Birdsia.

Suorituskyky

Suorituskyky testattiin seuraavilla sovelluksilla:

Testisovellus Tulos
Quadrant  6518
Vellamo Metal  626
Vellamo HTML5  1805
Epic Citadel: Keskiarvoinen FPS  59,5
Basemark Taji  48,10
Basemark GUI Onscreen  44,108376
Basemark GUI Offscreen  66,1655684
Basemark X Onscreen  7,146
Basemark X Offscreen  3,674
AnTuTu  21115
3DMark Ice Storm  3855
3DMark Ice Storm Extreme  2959
AnTuTu Battery Tester  3512

 

Kamera

Kamera muistuttaa hyvin paljon Samsungin NX-sarjaa kontrolleja lukuunottamatta. Kontrollien puutetta lukuunottamatta. Kameraa voi käyttää kuten järkkäriä rajoitetusti, sillä pääosa asetuksista on käytettävissä vain päänäytön kautta. Etsimen ja kontrollien avulla voi muuttaa vain – ehkä kuvaustilanteessa – olennaiset aukot, suljinajan, ison sun muut vastaavat.

Kameran kuvanlaatu on erittäin hyvä. Kunnollinen kuvanlaadun testaus jäi kirjoittaneen osittaisen jalattomuuden takia puoliväliin, joten keskityn enemmän toimintoihin. Monipuoliset kuvausohjelmat ja tehostetoiminnot ovat varmaan hyväksi monelle, mutta minua häiritsi enemmän perussäätöjen kankea käyttäminen.

Valintapyörä on kaksitoiminen. Pyörittämälllä päästään valitsemaan näytöltä tai etsimeltä sopivaa kuvaustilaa tai yhtä aikaa linssin Fn-painiketta painettaessa esimerkiksi aukkoa. Valintapyörää painamalla tehdään valinta. Valintapyörä toimii myös zoomina kuvia katsoessa. Aluksi käyttö on kömpelöä ja sohlaaminen Fn-näppäimen, valintanäppäimen rullan, rullan painamisen ja laukaisimen kanssa on vähän turhauttavaa. Kun asiasta on päässyt perille, tuntuu tämä hyvinkin näppärältä. En nyt ehkä silti lähtisi vaihtamaan Nikonin paria rullaa mihinkään, koska niitä voi käyttää näkemättä mitään.

Galaxy_NX_top_black

Yksi näppärimmistä toiminnoista on tallennushakemiston valinta. Eri kuvauskeikkojen kuvat saa siis heposti parin klikkauksen jälkeen menemään suoraan omiin hakemistoihinsa, eikä kuvia tarvitse erikseen kaivella yhdestä isosta läjästä.

Videokuvaa voidaan ottaa seuraavissa tiloissa: 1920×1080/25 fps, 1920×810/24 fps, 1280×720/25 tai 50 fps. Valokuvaa voi ottaaa 5472×3648 3:2 -kuvasuhteella 20 Mpix, 5472×3080 16:9 16 Mpix, 3648×3648 1:1 13 Mpix tai 3888×2592 3:2 ja 10 Mpix. Kameralla voidaan ottaa myös RAW-kuvia, mikä helpottaa kuvien jälkikäsittelyä. ISO-herkkyydet ovat välillä 100-25600, sulkimen nopeus on välillä 1/6000 – 30 s.

Toiminnot muuten ovat melkein samat kuin Galaxy S4 Zoomissa. Kameraa voi käyttää puhelimella etäetsimen kautta, pääsääntöisesti kaikki valikot ovat täsmälleen samoja kuten muukin toiminta. S4:sta poiketen NX on nopea. Kamera herää valmiustilaan noin sekunnissa, eikä mitään toimintoja jouduta odottelemaan.

Suurimmat ongelmat kameran käytössä ovat optisen etsimen ja näytön hitaus hämärässä tai pimeällä. Optisen etsimen läpi ei voi myöskään käyttää kaikkia toimintoja, joten käytännössä hyvin usein asetukset tulee katsottua päänäytön kautta. Samoin automaattinen tarkennus ei tunnu tarkennusvalosta huolimatta onnistuvan tarkennuksessa kovin hyvin. Vertailukappaleena ollut Nikon D90 oli selvästi nopeampi ja onnistui helpommin tarkennuksessa.

Valmiiksi ohjelmoidut kuvaustilat ovat samat kuin S4 Zoomissa, mutta muutamia osin näppäriäkin tiloja on tullut lisää. Merkittävimmät uudet kuvaustilat ovat kaksoivaloitus-tila, tilt-shift -tila ja golf-tila. Kaksoisvalotuksella (tai päällekkäisvalotuksella) saadaan esimerkiksi kasvokuva leijumaan taivaalle. Kuvaustila toimii loogisesti; ensimmäinen raami napataan halutusta kohteesta ja toinen taustasta. Tilt shift -tilaa voidaan käyttää hyvin rajatun alueen tarkentamiseen kuvasta tai miniatyyrimaisen kuvan ottamiseen.

Videon ottaminen noudattelee samaa linjaa kuin kameroissa ja S4 Zoomissa. Huonoina puolina pitää mainita edelleen tarkentamisen hitaus ja se, että tarkennusmoottorin ääni kuuluu terävänä särinänä mikrofoneista. Stereomikrofonit sen sijaan ovat varsin hyvät, eikä aiemmin mussuttamani kolkko metallinen ääni vaivaa siinä määrin kuin useimmissa kännykkävideoissa. Äänistä saa ihan hyvin suunta- ja etäisyysvaikutelmaa.

Päivävideo: httpvh://youtu.be/aWxJZtijnKg

Yhteenveto

Galaxy NX:sta jäi samanlainen kuva kuin Galaxy Camerasta; laitteessa on potentiaalia, mutta käytännön käytettävyys vanhalle järkkärikäyttäjälle ei ole kovinkaan hyvä. Se ei ole silti täysin onneton. Kuitenkin laitteen noin 1500 euron hinta on mielestäni varsin kova, vaikka laite teknisesti onkin kelvollinen. Samalla hinnalla kuitenkin saa kuitenkin järjestelmäkameran ja lippulaivapuhelimen kaveriksi.

Hyvää:

Kamera on varsin hyvätasoinen ja sillä on loppujen lopuksi hyvä kuvata, kunhan ei tarvitse säätää asetuksia.

Suuri näyttö tekee kuvien katselusta ja laitteen käyttämisestä miellyttävää.

Android-käytössä laite on nopea.

Huonoa:

Laite on hidas käynnistymään valmiustilasta. Kuvien ottaminen on nopeaa, mutta valmiustilasta kuvaustilaan siirtyminen kestää useamman sekunnin.

Laitteen hinta on melkoinen.

Rajattu määrä kontrolleja järjestelmäkameraan verrattuna.