Toivotko joskus, että Google olisi tajunnut laittaa Nexus-laitteeseesi enemmän tallennustilaa videoille tai kuville? Tuntuuko sinusta tyhmältä kantaa lomareissussa tietokonetta mukana vain siksi, että voisit tehdä lisää tilaa mobiililaitteellesi? Eikö koko kausi Games of Thronesia mahtunutkaan tabletiisi?

2014-05-06 11.27.39

Kingston on rientänyt ratkaisemaan yllä olevaa ongelmaa hyvin omaperäisellä kaksipäisellä USB-muistitikulla, Kingston DataTraveler microDuolla. Laite toimii aivan normaalina USB 2.0 -muistitikkuna ja siihen voi kopioida tiedostoja tietokoneelta, kuten muihinkin vastaaviin laitteisiin.

2014-05-06 11.28.25

MicroDuo eroaa kuitenkin muista tikuista sillä, että tikun takaosan muovisuojuksen alta tulee esiin Android-laitteisiin sopiva mikroUSB-liitin, jolla OTG-tuelliset Android-laitteet voivat käyttää sitä tallennustilana. Tämä mahdollistaa tiedostojen siirtämisen puhelimen muistista välivarastoon tikulle tai videoiden katsomisen suoraan tikulta.

2014-05-06 11.40.32

Itse rakenteeltaan tikku on tehty laadukkaasti microUSB-liitintä lukuunottamatta yhdestä palasta metallia ja tuntuu kestävän normaalia käyttöä tahdikkaasti. Niille, jotka eivät voi sietää muovikansia laitteissaan voin ilokseni kertoa, että laitteen muovikansi on mahdollista irroittaa kuitenkaan rikkomatta  sitä. Muovi on kuitenkin hupussa laadukasta ja tuntuu kestävän kovaakin kulutusta.

2014-05-06 11.44.05

Mukana tulee myös näppärä lenkki, jolla tikun voi kiinnittää vaikka avaimenperäksi.

Plussaa tikku saa myös halvasta hinnasta. Ollakseen erikoistuote, irtoaa kuitenkin testissä ollut 16 gigatavun malli n. 15 euron hintaan.

PC:llä lukunopeudet ovat tikulla ~40 Mt/s tasoa ja kirjoitusnopeus n. 6 Mt/s, joten mikään nopein laite ei kyseessä ole. Huomattavaa on, että puhelikäytössä nopeudet voivat olla vieläkin hitaampia, sillä itse laitteen nopeus voi vaikuttaa tikun toimintaan. Nopeudet ovat kuitenkin riittäviä tiedon varastointiin ja videoiden katsomiseen.

Tikun käyttöön tarvitaan myös esiasennettu tiedostonhallintasovellus. Mikäli tälläistä ei laitteessa ole, niin Kingston suosittelee meidänkin suosittelemaa ilmaista ES File Explorer –sovellusta.

Ainoan ”miinuksen” tikku saa siitä, että vaikka siitä löytyy USB-liitäntä molemmista päistä, sitä ei voi käyttää lataus- tai datakaapelina tietokoneen kanssa, vaikka kuinka yhdistäisi molemmat navat yhtä aikaa.