Google tuo syksymmällä markkinoille uuden Android-version, joka tällä hetkellä kantaa koodinimeä L. Julkaisuversio tulee todennäköisesti olemaan 5.0, sillä L on roomalainen numeraali luvulle 50 ja nimeksi veikataan Lollipopia (Tikkari). L tuo mukanaan kasan uudistuksia uuden ulkoasun ja 5000 uuden rajapinnan myötä. Google myös vahvistaa Android-ekosysteemiä uusilla aloitteilla; Android One, Android Auto, Android TV ja Android Wear.

Android L

Nexus-projektin onnistumisen ansiosta Google julkaisee Android One -aloitteen, jonka on tarkoitus tuoda kehittyviin maihin paikallisille markkinoille sopivaan hintaan Android-laitteita, jotka pyörittävät vakioversiota Androidista ja saavat päivitykset Googlen kautta. Ensimmäisenä aloite lanseerataan Intiassa.

android-one

Android L -version uusi lentävä lause on ”Material Design”, joka tiivistetysti tarkoittaa sitä, että Google tuo nykytrendin mukaisen littanan graafisen ulkoasun puhtaaseen Androidiin. Käytännössä tällä Material Designillä ei ole merkitystä kuin Nexus-, Google Play Edition-, Android One -omistajille sillä valmistajat tulevat jatkamaan kustomointejaan vanhaan malliin.  ”Material” -teema näyttääkin pitkälti samalta mitä LG on jo tuonut G3-puhelimeensa Android 4.4.2:lla

Android L kuitenkin parantaa sovelluskehittäjien ja sovelluksen käyttäjien asemaa, sillä  Google on luonut vahvat, yhtenäiset, design-ohjeistukset koko alustalle ja näitä noudattamalla sovellus toimii alustasta riippumatta oikein, oli se sitten Android Wear, tai ChromeOS:ssä ikkunassa. UI-ominaisuuksia on animoitu sulavammaksi ja sovellusten välillä liikkuminen on myös tehty silmää miellyttävämmäksi. Negatiivista tosin on, että nykytrendin mukaisesti sovelluksiin on upotettu enemmän ”whitespacea” eli tyhjää tilaa, joka hukkaa ruututilaa .

Moniajovalikosta on tehty hieman Windows Vistan tyylinen kortisto, joka päivittyy reaaliajassa, mutta toisin kuin Vistassa, tuntuu tämä toimivan jo Android L:n developer testissä ok.

2014-06-27 14.08.41

Material-teema panostaa erityisesti käytettävyyteen, sovelluksien ja 3D-elementtien varjot ovat nyt reaaliaikaisia joten elementit ”pompahtavat” selvemmin käyttäjän silmille, animointijärjestelmää on tehostettu, joten se syö vähemmän tehoja prosessoreilta ja kaikki tuntuu täten liukkaammalta.

Notifikaatiot on tuotu lukkoruudulle ja niille on lisätty prioriteetit, joten käyttäjä saa aina tarvitsemansa tiedon ensimmäisenä. Notifikaatiot tulevat nyt ruudulle myös aktiivisen sovelluksen päälle, häiritsemättä esim. pyörivää peliä keskeyttämällä sen, vaan notifikaation voi aina pyyhkäistä pois ruudulta.

Lukkoruudun avaamista on myös helpotettu ja Android L sisältää mahdollisuuden avata lukkoruutu automaattisesti, kun käyttäjän älykello tai muu bluetooth-laite on lähellä, hieman samaan tapaan kuin Samsung on tehnyt jo Gear-kellojensa kanssa omissa laitteissaan. Lisäksi puhelin voidaan asettaa myös tunnistamaan käyttäjän äänen, joten käyttäjän ollessa lähellä, laite tunnistaa käyttäjän tämän puheäänestä.

Koko käyttöjärjestelmä pyrkii toimimaan 60 FPS -ruudunpäivitysnopeudella jatkuvasti, joten kaikki tuntuu mahdollisimman sulavalta. Sama koskee myös Chrome-selainta mobiilissa.

Sovellukset pystyvät nyt integroitumaan Android-selaimeen ja Google Now’hun, joten esimerkiksi Google-haun näyttäessä hotellihuonetta, on tämän alle linkki asennettuun hotellin bookkaussovellukseen, josta voit bookata ko. hotellihuoneen.

browser-play-int

Androidin entinen sovellusympäristö Dalvik on siirretty nyt pysyvästi syrjään uuden ART-ympäristön tieltä, joten kaikki sovellukset ajetaan natiivisti laitteella ilman sovelluksen koodin kääntämistä lennossa, tämä tuo jopa 35% tehonlisäyksen sovelluksiin.

art-vs-dalvik

Android L sisältää myös uuden muistinhallinnan, joka tekee enemmän töitä vähemmillä sykleillä, tämäkin tekee ohjelmista sulavampia ja entisen järjestelmän aiheuttamat pienet tökkimiset poistuvat.

ART, kuten Android L:kin, on myös täysin 64bit-yhteensopiva.droid-extension-pack

Google tuo Android L:n mukana myös ”Android Extension Packin”, jonka lähin PC-maailman vastine on DirectX-kirjasto. Kyseessä on kirjasto, joka yhtenäistää ja helpottaa pelien ja GPU-intensiivisten sovellusten kehittämistä. Nvidian Tegra K1 -alustalla esitellyn reaaliaikaisen demopätkän yksityiskohdat, höyryt, tekstuurit, heijastukset jne. olivat aikamoista silmäkarkkia.io-batterysaver

Suurten valmistajien luureista tuttu virransäästömoodi on vihdoinkin tuotu nyt natiivisti Androidiin.

Google lanseerasi myös Project Voltan, joka helpottaa sovelluskehittäjien työtä sovellusten virransyönnin hallintaan saamiseksi.

Google halusi myös muistuttaa että 93% Android-laitteista ajaa uusinta versiota Google Play Services -ympäristöstä ja Play sisältää myös haittaohjelmien estämiseksi tekniikkaa.

Android L:stä lähtien Google kykenee päivittämään GPS:n kautta kriittisiä tietoturva-aukkoja myös valmistajien kustomoimissa puhelimissa. Lisäksi laitevarkaustapauksissa pystytään GPS:n avulla estämään tehdasasetusten palauttaminen.

Google pyrkii myös tekemään tulevaisuudessa kaikesta ääniohjattua ja kontekstuaalisesti tietoista (kuvittele Google Now, mutta kaikissa sovelluksissa).

android-L-nutshell

Vaikka Google tuo nyt uusia alustoja Androidille, on se tietoinen, että pääsääntöinen laite on kännykkä, joten kehityksessä mennään mobiili edellä.

Nexus 5- ja Nexus 7 (2013) -laitteita omistavat voivat ladata ja asentaa (omalla vastuulla) Android L developer betan tältä sivulta: http://developer.android.com/preview/index.html

Android Wearandroidwear-io

Android Wear on Googlen versio Androidista älykelloille; käyttöjärjestelmä on suunniteltu toimimaan sekä pyöreillä (Motorola Moto 360) että neliskanttisilla (LG G Watch, Samsung Gear Live) näytöillä. Android Wear tuo tullessaan käytännössä kaiken mitä on jo tähän mennessä nähty älykelloissa eli hyvin vähän uutta, kun listalla on askelmittaria, musiikinohjausta, sykemittaria (Gear Live), notifikaatioiden näyttöä jne. Tietenkin kello toimii myös Google Now’n tapaan ja näyttää tilanteeseen sopivia notifikaatioita, kuten lähellä olevan bussipysäkin aikataulua. Aika tulee näyttämään viekö Android Wear oikeasti potin älykellojen osalta. Laiteita on kuitenkin myynnissä vasta kaksi, LG G Watch ja Samsung Gear Live. Myöhemmin markkinoille tulee Moto 360, valitettavasti mikään näistä ei ole toistaiseksi tulossa pohjoismaihin, sillä suuri ja mahtava Google on päättänyt etteivät heidän laitteensa sovi vielä tänne myyntiin.

Andoid Autoandroidauto

Android Autolla Google pyrkii helpottamaan Android-laitteiden integrointia autovalmistajien viihdejärjestelmien kanssa. Ajatuksena on, että kun kytket puhelimesi autoosi, näkyvät autoiluun sopivat sovellukset, puhelimessa olevat viihdetiedostot, navi yms. kaikki auton multimediayksikössä. Lisäksi tietenkin ratinohjaimilla on mahdollista käskyttää laitetta, joka on kytketty näin. Android Autoon onkin lähtenyt mukaan suuri osa valmistajista, yhteensä 40 yritystä, joista suurimpina mainittakoon Ford ja VAG-konserni. Android Auto on tietenkin myös täysin ääniohjattava ja muiden uutuuksien tavoin ”kontekstuaalisesti tietoinen”.

Android TVAndroidtv

Androidtv on Googlen palapelin viimeinen osa, Google on ollut hyvin tietoinen että Androidia on ajettu erinäköisillä HDMI-tikuilla televisiossa ja Android TV:stä oli yksi iteraatio Yhdysvalloissa jo olemassakin. Nyt Google menee ns. ”all in” ja ajatuksena on tarjota täysi käyttöjärjestelmä, joka on sopiva multimedian katsomiseen televisioilla. Android TV tuo mukanaan tuen virittimille, HDMI:lle ja muulle mitä tarvitaan televisiokäytössä. Mukana on tietenkin täysi puheohjaus ja kaukosäädinsovellus muille Android-laitteille, kuten esim. puhelimille ja Wear-pohjaisille kelloille. Android TV:n suurin etu on täysi tuki Play-sovelluksille ja tuotteille (elokuvat, sarjat yms). Play on toki myös optimoitu toimimaan Android TV:ssä. Kokonaisuudessaan Android TV pyrkii yksinkertaisuuteen, sillä Google tiedostaa, että televisio on pääsääntöisesti mediapalvelu eikä tietokone, joten lähestymistavan pitää olla erilainen.  Android TV:tä lähtevät tukemaan mm. Sony, Sharp ja Philips, joiden ensi vuoden 4K-TV-mallistot sisältävät Android TV:n. LG tuo erillisen set-top-boxin ja Razer valmistelee mikropelikonsolia Android TV -pohjaisena.

Yrityskäyttö

nexusae0_Enterprise1

Androidiin tuodaan pysyvästi ominaisuudeksi Samsungin Androidille lisensoima Knox-ympäristö joka mahdollistaa erillisen työpöytä ympäristön luomisen yrityskäyttöön jonka tiedostot ja sovellukset ovat suojassa yksityistyöpöytäympräristöltä. Play saa sovellusten massa-asennuksen yritysten tietohallinnon avuksi ja koko yritysympäristö toimi ilman muokkauksia olemassa oleviin sovelluksiin

Google Fit

ik4pbkwnmze6hvjbzult

Google tietenkin haluaa osansa myös alati lisääntyvästä aktiivisisuusmittausbisneksestä. Tätä varten Google tuo Androidiin Google Fit-ympäristön ja ohjelmistorajapinnan, joka mahdollistaa eri fitness-sovellusten keskustelun keskenään  ja niiden ja lisälaitteiden tiukemman integroinnin Androidiin. Mukana Google Fittiä tukemassa ovat mm. Polar ja Nike.

Google Play Games

GPG

Play Gamesiin tulee uusia ominaisuuksia pelaajaprofiilien muodossa, ja lisäksi pelitallennukset on mahdollista siirtää pilveen ja tämän jälkeen niistä on mahdollista valita oikea kirjamerkin kaltaisen kuvan muodossa suoraan profiilista. Lisäksi uutuutena tuodaan aikarajatut Quest-kilpailut eri peleihin.

Lehdistötilaisuuden voit katsoa kokonaisuudessaan alla olevasta videosta:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=wtLJPvx7-ys