Kävimme rapakon takana New Yorkin Madison Square Gardenissa, jossa kisailtiin edellisenä iltana Stanley Cup -finaalista. Tällä kertaa siellä järjestettiin Samsungin Galaxy Premiere -tapahtuma, joka kantoi Tab Into Color -lisänimeä. Tapahtuman lisänimi osasikin kertoa, että kyseessä on tablettiorientoitunut tapahtuma ja siellä julkaistiinkin kaksi uutta S -lippulaivakategorian tuottetta, Galaxy Tab S 8.4 ja Tab S 10.5.

SAMSUNG CSC

Tablettien toimitusmäärien uskotaan kohoavan vuonna 2014 290 miljoonaan ja Samsung näkee tabletit itselleen hyvin tärkeänä markkina-alueena.

SAMSUNG CSC

Vaikka kilpailu on tablettien alalla kova, on Samsung onnistunut kahmaisemaan markkinoista miltei neljänneksen 22.6% markkinaosuudellaan.

SAMSUNG CSC

Koska Android-markkinoilla on tarve premium-tableteille halpaan hintaan, tuo Samsung markkinoille Tab S -sarjan.

SAMSUNG CSC

Tab S tuo vihdoinkin järkevään hintaan Samsungin Super AMOLED -näytöt, vieläpä 2k-resoluutiolla (2560 x 1600 pikseliä).

SAMSUNG CSC

Samsung tuo nyt myös tabletteihin tuen SideSync-toiminnolle, joka on jo jonkin aikaa mahdollistanut Galaxy-puhelimien etäkäytön PC:llä. Tällöin esimerkiksi laitteen Wi-Fi-mallilla on mahdollista vastata makuuhuoneessa soivaan Galaxy S5:een olohuoneessa olevalla Tab S:llä. 4G-mallilla puhelut ja tekstiviestit onnistuvat suoraan laitteella itsellään.

SAMSUNG CSC

SideSyncin lisäksi Tab S:ään on tuotu Samsungin oma Remote PC -etäkäyttötyökalu, jonka olemassa oloa en itse aivan ymmärtänyt, sillä Microsoftin Remote Desktop ajaa aivan saman asian ja on saatavilla ilmaiseksi Play-kaupasta.

SAMSUNG CSC

Samsung lupaa myös panostaa aggressiivisesti laitteelle optimoituun sisältöön, joista mainittiin mm Netflixin 1080p-tuki ja Samsungin tuleva Papergarden-lehtisovellus.

SAMSUNG CSC

Puhelimista ja vanhemmista Tabeista tuttu Kids Mode tekee myös paluun Tab S -sarjassa.

SAMSUNG CSC

Samsungin tekemän tutkimuksen mukaan tableteilla selataan pääsääntöisesti internetiä, käytetään sosiaalista mediaa ja katsotaan videoita. Videoiden katseluissa on tapahtunut neljän vuoden sisään muutos, jossa tableteilla katsotaan lyhyiden pätkien sijasta täysimittaisia elokuvia ja sarjoja.

SAMSUNG CSC

Samsung näkeekin Tab S:n ”Personal visual devicenä”, joka kääntyy suomeksi “henkilökohtaisena medialaitteena”.

SAMSUNG CSC

Jotta laite toimisi erinomaisesti videoiden ja mediasisällön käyttämisessä, on Samsung panostanut näytön kohdalla väriavaruuteen, kontrastiin ja ulkoilmakäyttöön.

SAMSUNG CSC

Samsung on myös ajatellut omaa tabletti-designiaan hieman uusksi, joten laite pyrkii olemaan mahdollisimman ohut, kevyt, ohutreunainen ja kustomoitavissa lisätarvikkeilla.

SAMSUNG CSC

Myös yhteydet ovat tärkeitä korkeatasoisille tableteille, joten laite tukee 4G-yhteyksiä, puheluita, Side Synciä, Remote PC:tä ja Cisco WebEx -videoneuvotteluja.

SAMSUNG CSC

Turvallisuus on viimeinen Samsungin esiin tuoma pointti, jota korostettiin sormenjälkitunnistuksella, käyttäjäprofiileilla, Private Modella ja Samsungin Knox -ympäristöllä.

SAMSUNG CSC

Pikaisten kohokohtien jälkeen Samsung palasi takaisin näyttöönsä, josta painotettiin, että erinomaisen pikselitiheyden lisäksi, huippunäyttö tarvitsee myös laadukkaita pikseleitä. Samsungin näkemyksen mukaan AMOLED-näytön värintoisto yhdistettynä 2k-resoluution tuomaan pikselitiheyteen, on paras näyttö kuville ja videoille. Lyhyen testini pohjalta voin sanoa, että Tab S:ssä on tällä hetkellä yksi Samsungin parhaista mobiilinäytöistä, joten voin allekirjoittaa Samsungin näkemyksen tältä osalta.

SAMSUNG CSC

Samsung päätti myös muistuttaa, että vain AMOLED näytöt pystyvät mobiilikäytössä oikeasti aitoon mustaan, sillä pikselit ovat 100-prosenttisesti täysin pois päältä ja koska ne luovat yksittäisesti oman valonsa (taustavaloa ei tarvita), ei myöskään valovuotoa tapahdu.

SAMSUNG CSC

Kiinnostavinta oli kuitenkin, että Samsung on onnistunut saamaan TAB S:n Super AMOLED -paneelin toistamaan yli 90% tarkkuudella koko Adobe RGB -värialueen, joka varmasti innoittaa graafisella alalla työskenteleviä ihmisiä. Tavallisesti tabletit kykenevät vain n. 70% tarkkuuteen.

SAMSUNG CSC

Valmistaja lupaa näytölle AMOLEDin mahdollistaman huiman 100,000:1 -kontrastisuhteen

SAMSUNG CSC

Kaiken tämän näyttötekniikan rinnalle Samsung tuo puhelimista ja Note-laitteista tutun Adaptive Display -tekniikan, joka muuttaa valkotasapainoa silloisen valaistuksen ja näytöllä seurattavan materiaalin mukaan. Esimerkiksi kirjaa luettassa hämärässä värilämpötilaa muutetaan lämpimämmäksi silmärasitusta vähennettäväksi. Ominaisuuden saa tietenkin kytkettyä halutessaan pois päältä.

SAMSUNG CSC

Näytön ulkokäyttöä paramiseksi, on näytön peilaavuusaste saatu 4,6:een prosenttiin, joten kirkkaassakin paisteessa näytöstä pitäisi saada selvää.

SAMSUNG CSC

Lisäksi tablettiin on lisätty Samsugin telkkareista tuttu mDNIe-kuvaprosessori, joka kykenee pyörittämään kaikkia kuvanparannusominaisuuksia kuormittamatta laitteen prosessoria ja pitämään samalla kuvanlaadun korkeana.

SAMSUNG CSC

10,5” laitteen luvataan toistavan yli 11 tuntia 1080p-videota, joten Atlantin yli lentäessäkään ei tarvita turhaa laturia käsimatkatavaroihin.

SAMSUNG CSC

10,5” laite sisältää 7900 mAh akun ja 8,4” vastaavasti 4900 mAh akun.

SAMSUNG CSC

Samsung tuo myös Tab PRO-malleista tutun Content Home -kotiruudun Tab S:ään.

SAMSUNG CSC

Kuten jo aikaisemmin mainitsin, on Samsung ensimmäisiä tabletteja Nexus 7 (2013) -mallin lisäksi, joka kykenee Netflixin toistamiseen 1080p-resoluutiolla.

SAMSUNG CSC

Samsung tuo laitteelle Yhdysvalloissa Papergarden-lehtisovelluksen, jonka kumppanina toimi Condé Nast, joka julkaisiee mm. Vanityfair-, Golf Digest- ja Vogue -lehtiä.

SAMSUNG CSC

Lisäksi Papergarden-sovelluksen kautta on mahdollista myös lukea National Geographicin lehtiä ja tuotantoa. Henkilökohtaisesti toivon, että Paper Garden saapuu Suomeen edes Fox Suomen avulla National Geographicin osalta.

SAMSUNG CSC

Suomeen saapuvista ominaisuuksista varmistettu on kuitenkin Marvel Unlimited, joka sisältää Marvelin sarjakuvat ja piirretyt. Fanipalveluksena tämän kävi esittelemässä Iron Man- ja The Avengers -elokuvista tuttu tekoäly Jarvis kumppaninaan Marvel Comicsin Joe Quesada.

SAMSUNG CSC

Samsung Galaxy Tab S:n mukana tulevat myös Galaxy S 5:n mukana lanseeratut Galaxy Gift -palvelun kautta saatavat käyttäjäpalkinnot.

SAMSUNG CSC

Näitä ovat mm. Asphalt 8:aan virtuaalivaluuttaa, lehtiä Marvel Unimitediin, tilaa Dropboxiin jne. tarkan lista Suomen mallin mukana tulevista palkinnoista käymme läpi arvostelussamme.

SAMSUNG CSC

Samsung päätti myös painottaa, että laitteessa on täysi Google Play -tuki ja Google Playn kaikki sovellukset ja mediasisältö on katsottavissa myös Tab S:llä.

SAMSUNG CSC

Molemmat mallit ovat 6,6mm paksuja, joten pienempi ei tarkoita tällä kertaa automaattisesti myös paksumpaa.

SAMSUNG CSC

8.4” malli painaa todella vähäiset 294 grammaa. (296 g 4G)

SAMSUNG CSC

10.5” mali vastaavasti siedettävät 465 grammaa (467 g 4G), joten mistään ylipainavista laitteista ei ole kysymys.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Värejä tarjotaan alkuun Titanium Bronze ja Dazzling White.

SAMSUNG CSC

Auki taittuvaa Book Coveria tuodaan markkinoille mustana, punaisena, sinisenä ja luonnonvalkoisena.

SAMSUNG CSC

Tavallista tarjotaan vastaavasti laitteiden mukaisesti pronssisena ja valkoisena.

SAMSUNG CSC

Suojakuoret kiinnittyvät laitteen takana oleviin uusiin lukituspisteisiin.

SAMSUNG CSC

10.5” mallin bookcover toimii myös laitteen tukena joka helpottaa esim elokuvien katsomista. Tuki on mahdollista lukita kolmeen eri asentoon.

SAMSUNG CSC

Molemmille malleille tuodaan myös bluetooth-näppäimistö, joka lukittuu kuljetuksen ajaksi suoraan tablettiin, jolloin hankalia erillisiä osia ei ole matkassa. Näppäimistö tulee myös Suomen markkinoille. Ja mikäli ei halua näppäimistöä Samsungilta ostaa, löytyy virallinen versio myös Logitechiltä.

SAMSUNG CSC

4G-malli mahdollistaa puhelut ja tekstiviestit suoraan tabletista ja Wi-Fi-mallilla nämä onnistuvat erillisellä Galaxy-puhelimella Sidesync-toiminnon avulla.

SAMSUNG CSC

Laite tukee myös Samsungin useamman ruudun moniajoa.

SAMSUNG CSC

Kuten jo aikaisemmin mainitsin on mukana myös monessa yrityksessä käytössä oleva Cisco Webex -videokonferenssisovellus.

SAMSUNG CSC

Laite tukee tietenkin Wi-Fi 802.11ac -verkkoja MiMO-tuella.

SAMSUNG CSC

Galaxy S 5:stä tuttu Download Booster, joka mahdollistaa isojen tiedostojen lataamisen nopeuttamisen käyttäen yhtä aikaa 4G- ja Wi-Fi-yhteyksiä, tekee myös paluun Tab S:ssä.

SAMSUNG CSC

S 5:n sormenjälkitunnistin tekee myös paluun laitteessa. Kuten myös Private Mode -tiedostopiilo. (köhpornopiiloköh)

SAMSUNG CSC

Tab S tukee myös käyttäjäprofiileja, joissa jokaisella käyttäjällä on omat sovellukset ja tiedostot, profiilin kirjautuminen on mahdollista kytkeä myös sormenjälkeen. Käyttäjäprofiileja voi olla jopa kahdeksan, joten tabletti kelpaa isommallekin perheelle ainoaksi laitteeksi.

SAMSUNG CSC

Laitteen positiivisin ylläri oli kuitenkin hinta, ja ovh:t ovat high-end-laittelle yllättävän alhaalla. Suomen ovh:t ovat vastaavat 16 gigatavun mallille: Tab S 8.4 419 € ja Tab S 10.5 529 € (Wi-Fi) / Tab S 8.4 529 € ja Tab S 10.5 649 € (4G) (Edit: Saunalahti myy jo nyt 4G laitteita hintaan 499€ ja 597€). Näistä ensimmäisenä markkinoille saapuvat 4G-mallit .

Tekniset tiedot:  Exynos 5 Octa (1.9 GHz QuadCore+1.3 GHz Quadcore) -suoritin ja 2560×1600 (WQXGA) Super AMOLED-näyttö. Käyttöjärjestelmä Android 4.4 (Kitkat). Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac MIMO, Wi-Fi Direct, Bluetooth®4.0 ja IR-LED. 3 Gt RAM-muistia ja 16/32 Gt* tallennustilaa + tuki jopa 128 gigatavun mikroSD-muistikorteille. Tab S 10.5 on mitoiltaan 247,3 x 177,3 x 6,6 mm ja painaa 465g (Wi-Fi)/ 467 g(4G). Akku 7900 mAh. Tab S 8.4 on mitoiltaan 125,6 x 212,8 x 6,6 mm ja painaa 294 g (Wi-Fi) /298 g (4G). Akku 4900 mAh

Oman pikaisen tunnusteluni pohjalta voisin sanoa, että Tab S on helposti tämän hetken kiinnostavin ja tehokkain Android-tabletti, ja en voi odottaa milloin saamme laitteen kunnolla testiin. Kiitos huiman 2k AMOLED -näyttönsä, on laite pitkästä aikaa jotain uutta ja mielenkiintoista muuten paikalleen jämähtäneeseen tabletti-kategoriaan. Jokaisen tablettia miettivän kannattaa käydä vilkaisemassa tämä uutuus, kun niitä kauppoihin saadaan. Hinta on varsin kilpailukykyinen, joten mikäli resoluutiolle on tarvetta, kannattaa siitä myös maksaa hieman extraa.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=vxLcOBfF9qk