LG G3 toi hiljattain markkinoille laser-tarkennuksella ja 2k-näytöllä varustetun uuden puhelimensa, joka tuo tyylikkääseen runkoon paljon uutta tekniikkaa. LG on lähtenyt liikenteeseen siitä kuinka laite voidaan saada helppokäyttöiseksi karkottamatta kuitenkaan tehokäyttäjiä. LG toteuttaa ajatusta pitkälti niin, että tavalliselle käyttäjälle turhat asiat piilotetaan näkyvistä, mutta tehokäyttäjälle ne ovat saatavilla. Periaate on hyvinkin onnistunut.

LG muotoilussa jatkanut samalla linjalla kuin edeltäjän G2:n kanssa sillä erolla, että laitetta on virtaviivaistettu huomattavasti, vaikka laitteessa onkin 5,5″ näyttö tuntuu se tätä pienemmältä, kiitos ohuiden reunojen näytön ympärillä, ohuen rungon ja pyöristetyn takakannen. Rungon ohuudesta ja reunojen pyöristyksestä johtuen on puhelin todella miellyttävä kädessä. Fyysisiä kotinäppäimiä laitteessa ei ole, vaan G3 käyttää virtuaalisia Android-painikkeita suoraan puhelimen ruudulla.

SAMSUNG CSC

Laitteen 5,5″ näyttö käyttää massiivista 2K-resoluutiota (2560×1440 ja 534ppi) IPS-pohjaisella paneelilla näyttö on niin terävä, että yksittäisiä pikseleitä on hankala edes havaita mikroskoopilla. LG:n näkemys tämän resoluution tarpeeseen on se, että se on lähellä printtimedian tasoa. Käytännössä suurin hyöty näytti olevan peleissä, sillä niissä sahalaidat katosivat suuren resoluution ansiosta. Muutoin täydestä resoluutiosta oli LG:n demopätkien ja itsekuvattujen 4K-videoiden katselemisen lisäksi vain Youtubessa, johon tuli testijakson aikana tuki laitteen natiiviresoluutiolle, joten Youtuben 4K-pätkät pystyi katsomaan 1440p-muodossa.

SAMSUNG CSC

Laitteen ainoat painikkeet ovat siirretty G2:n tavoin takakanteen virta ja äänenvoimakkuuden painikkeet ovat heti kameran alapuolella. Onneksi tämä ei suoranaisesti ole mikään ongelma, sillä G3 tukee ruudun avaamista Lumioiden ja HTC One M8:n tapaan sormella tuplatäppäämällä. Ruudun voi myös sulkea samalla eleellä. Tästä on tullut itselleni hyvinkin luonteva tapa avata ja sulkea luuri ja käyttäessäni muiden valmistajien laitteita tuntuu jotenkin oudolta, kun ele ei niissä toimikaan. Autotelakoita ajatellen on äänenvoimakkuudelle säätimet myös notifikaatiovalikossa, joten takapuolen näppäimistä ei ollut ongelmaa edes tällöin. Näppäimet tuntuivat ensimmäisen viikon oudolta, mutta niihin tottui hyvinkin nopeasti. Ruudun ollessa pois päältä, toimivat äänenvoimakkuuspainikkeet myös pikatoimintopainikkeina; miinus-painiketta pohjassa pitämällä aukeaa kamera ja plus-painikkeella aukeaa muistio. Näppärä ominaisuus, mutta valitettavasti pikatoimintoja ei voi määrittää haluamikseen. Kuulokeliitäntä ja microusb liitin löytyvät laitteen alareunasta.

Laitteen kamera on varustettu optisella kuvanvakaajalla ja 13 Mpix kennolla, ja se käyttää automaattitarkennukseen infrapuna-laseria. Tarkennus onkin sopivissa olosuhteissa aivan päättömän nopea (jopa 275 millisekuntia), jokseenkin hämärässä hidastuen. Laserin ansiosta tarkennus toimii kutienkin hämärässäkin kilpailijoita paremmin. Laite käyttää laserin tukena myös perinteisempää kontrastitarkennusta johon turvaudutaan mikäli kameran mielestä laserin data ei ole luotettavaa. Kameran rinnalla on myös kaksisävyinen LED-salama jonka tuplasävystä johtuen värit toistuvat luonnollisempana.

SAMSUNG CSC

Metallisesta ulkonäöstä huolimatta takakansi ei ole metallia, mutta tällä kertaa siihen on jopa ihan hyvä syy. LG nimittäin suuressa viisaudessaan toimittaa G3:n QI-latauskäämi esiasennettuna, joten laite tukee suoraan paketista kotona olevia QI-latureita. Ei siis turhaa lisäkuorilla rahastamista ominaisuudesta, jonka kuuluisi olla laitteessa jo valmiiksi paketista ottaessa.

SAMSUNG CSC

Mikäli QI-laturia ei ole, löytyy LG:ltä G3:een sopiva pöytälaturi, joka pitää puhelimen pystyasennossa. LG:n oma lauturi on erityisen näyttävä silloin, kun käytössä on LG Circlecover (josta kirjoitamme erillisessä artikelissa) jolloin pyöreä kello toimi hyvin työ- tai yöpöytäkellona.

Screenshot_2014-06-24-09-09-26

LG on myös ensimmäisiä valmistajia, joiden puhelimeen ilmestyi vastaavanlainen ruutu mikäli käämi ja laturi eivät olleet optimaalisesti kohdistettuja. Tämä on erinomainen lisä, koska mitä tarkemmin käämit osuvat toisiinsa, sitä tehokkaampaa langaton lataaminen on.

2014-08-18 19.17.51

Myös käyttöliittymän osalta LG on noudattanut samaa “vähemmän on enemmän” ajattelutapaa, ulkoasu on nykytrendin mukainen “litteä” ja turhaa räväkkyyttä on pyritty vähentämään eri paikoissa. En ole koskaan ollut LG:n oman käyttöliittymän suurin fani ja sen ulkoasu on tuntunut laahaavan kilpakumppaneita jäljessä. G3:n kohdalla asia on toisin, LG on vihdoin löytänyt tasapainon ja käyttöliittymä tuntuukin tyylikkäältä.

Screenshot_2014-08-18-22-26-54~2

LG on lisännyt työpöydällä olevaan vakiokelloon Smartcardiksi nimetyn ominaisuuden, joka kertoo tilanteeseen sopivia vinkkejä hieman Google Now:n tavoin, Smartcardin vinkit tosin ovat pääsääntöisesti puhelimenkäyttöön liittyviä esimerkiksi, jos sinulle on soitettu ja olet unohtanut soittaa takaisin muistuttaa Smartcard sinua siitä, tallennustilan täyttyessä Smartcard ohjeistaa miten sovellukset voi siirtää SD-kortille jne., mutta myös fiksuja ohjeita löytyy, kuten tämän aamuinen “tälle päivälle on luvattu ukkosta, muista ottaa sateenvarjo mukaan”.  Kun Smartcard-ohjeita ei ole tarjolla, kerrotaan alueella tarkemmat säätiedot.

Screenshot_2014-08-18-22-28-35

Vakiotyöpöydän vasemmalla puolella on Smart Bulletin -työpöytä, jolla sijaitsee LG:n oma liikuntasovellus LG Health, joka laskee trendinmukaisesti askelia ja mittaa päivittäistä liikuntaa, samalla sivulla on myös Smart Tips -osio josta on mahdollista seurata puhelimen käyttöohjeita. Smart Bulletin -työpöytä on mahdollista kytkeä halutessaan pois päältä.

Screenshot_2014-08-18-22-31-14

Vaikka LG on pyrkinyt laitteessa “minimalistisuuteen”, ei tämä tarkoita etteikö laite olisi muokattavissa, päinvastoin. LG:n työpöytäsovellus on yksi muokattavimpia esiasennettuja ns. “top tier” -valmistajien laitteissa.  Periteisten notifikaatioalueen pikanäppäimien järjestyksen muokkaamisen, lukitus-, työpöydänpyyhkäisy-, ja lukitusefektien vaihtamisen lisäksi LG on mennyt jopa niin pitkälle, että työpöydällä olevien sovellusten ikonit on mahdollista muuttaa haluamakseen bittikarttakuvaksi.

Screenshot_2014-08-18-22-32-12

Erityistä plussaa kuitenkin heruu virtuaalinäppäimien järjestyksen muokattavudesta ja lisänäppäimien lisäämisestä, tätä olemme odottaneet pitkään Nexus-sarjan laitteisiin, tuloksetta.

Screenshot_2014-08-18-22-33-08

Myös näppäimistö on mukavan muokattavissa ja tähän on mahdollista lisätä haluttaessa numerorivi, kuitenkin kiitosta tulee siitä, että näppäimistön korkeutta on mahdollista säätää ja täten näppäimet skaalautuvat sitä mukaan tarvittaessa pystysuunnassa isommaksi. Tämä auttaa varsinkin isosormisia, kuten allekirjoittanutta, saamaan näppäimistöstä huomattavasti siedettävämmän. Näppäimistö tukee tietenkin Swype-tyylistä kirjoitustapaa, mutta LG on nimennyt sen “PATH”-syötöksi.

Screenshot_2014-08-15-19-23-39

Nykytrendin mukaan G3 tukee myös jaetun ruudun moniajoa, mutta jokseenkin rajallisemmalla määrällä sovelluksia kuin esimerkiksi Samsungin laitteet. Toivoisin vihdoin, että valmistajat sallisivat käyttäjien itse testata ja lisätä sovelluksia tähän listaan. Tuettuja sovelluksia ovat Selain, Chrome, Viestitys, Sähköposti, Galleria, Chrome, Youtube, Maps, Hangouts, Gmail, Tiedoston hallinta ja Thinkfree viewer.

Screenshot_2014-08-15-20-06-41

Myös trendikkäät pienoissovellukset ovat löytäneet tiensä G3:een. Sovellukset löytyvät Notifikaatioalueen QSlide-pikanäppäimen takaa. Kun pikanäppäin on aktivoitu, löytyy lista sovelluksista notifikaatioalueelta.  Sovelluksia voi olla auki kaksi kerrallaan ja QSlide-sovelluksia ovat vastaavat: Videosoitin, Internet-selain, Puhelin, Kalenteri, Sähköposti, Tiedostonhallinta, Laskin ja Viestitys.

Screenshot_2014-08-15-19-46-36

G3 on myös sekä infrapunalähetin että vastaanotin; tämä tarkoittaa sitä, että G3-kykenee toimimaan yleiskaukosäätimenä käytännössä mille tahansa laitteelle ja ne laitteet joita sen kirjastosta ei löydy, on mahdollista opettaa vastaanottimen avulla.

Screenshot_2014-08-18-22-40-06~2

LG on myös lisännyt yhden ominaisuuden, joka itselleni on erittäin tervetullut, nimittäin pikanäppäimen notifikaatiovalon sammuttamiseksi ilmoitusvalikkoon, ei enää koko huoneen valaisevaa rasittavaa vilkkumista öisin.

Screenshot_2014-08-18-22-41-06

Esiasennettuja sovelluksia laitteesta löytyy Gmail, Play-musiikki, Play-Elokuvat, Play-kirjat, Google+, Drive, Hangouts, Haku, Chrome-selain, Galleria, Internet-selain, Kalenteri, Kamera, Kello, Maps, McAfee Security, Musiikki, Video-soitin, Play-kauppa, Puhelin, Päivityskeskus, Solulähetys, Sähköposti, Sää, Tiedostonhallinta, viestitys, Laskin, Yhteystiedot, Youtube, Äänitys, FM-radio, Quick Remote, QuickMemo, RemoteCall Service -etätukisovellus, LG Smartworld, Thinkfree viewer Office-dokumenttien katseluun ja Tehtävät To-Do-sovellus.

20140815_200026

Soivat puhelut tulevat mukavasti käynnissä olevan sovelluksen päälle popuppina, josta ne voi piilottaa soimaan notifikaatiopalkkiin, hylätä, hylätä viestillä tai vastata.

Screenshot_2014-08-15-19-57-56~2

Käynnissä oleva Bluetooth- tai kaiutinpuhelu ilmaistaan pienellä popup-notifikaatiolla käynnissä olevan sovelluksen päällä.

Screenshot_2014-08-15-20-09-55

Myös kamera toimii samalla ideologialla kuin koko muu puhelin ja vakionäkymässä ei ole esillä minkään sortin kontrolleja, vaan vain ja ainoastaan paluunäppäin. Ajatuksena on, että keksivertokäyttäjä ottaa kuvat kuitenkin automaatilla, joten antaa kameran päättää mitä tehdään.

Screenshot_2014-08-15-20-11-43

Onneksi yhden näppäimen päässä ovat tavalliset toimintoasetukset ja tutun näköiset kamerapainikkeet, tässäkään tilassa ei kuitenkaan aivan kilpailijoiden määrää turhaa tauhkaa ja filttereitä ole, vaan LG on keskittynyt tarjoamaan nopean ja näppärän kamerasovelluksen ja hyvä niin.

Screenshot_2014-08-18-22-50-41~2

Tavallisten ajastimien, kuvakoon, videokoon ja HDR-päällä/pois/auto -säätöjen lisäksi on mahdolista säätää vain salamatilaa ja valita kuvaustilat Automaattisen, Magic Focuksen, Panoraman ja Kaksoiskameran lisäksi. Näistä Magic Focus mahdollistaa kohdentamisen jälkikäteen ja Kaksoiskamera tuo etukameran näkymän osaksi kuvaa.  Valkotasapainosäätöjä ja vastaavia kaipaavan kannattaakin asentaa erillinen kamerasovellus.

Puutteista huolimatta kuitenkin erinomaisen tarkennuksen ja kuvanvakauksen ansiosta itse ainakin onnistun ottamaan G3:lla keskivertoa paremmin kuvia, varsinkin hämärässä, kuin aikaisemmilla Android-laitteilla joita olen käyttänyt. Vaikka kuvaankin puhelimella paljon ja otin G3:lla kaikki Berliinin matkan kuvani, en kaivannut juurikaan manuaalisäätöjä. Kaipasin lähinnä vanhasta Samsungini sen mukana tulevaa GIF-animaatioiden tekoa, mutta sekin onnistuu onneksi erillisellä Play-sovelluksella.

Screenshot_2014-08-18-22-52-52

LG on lisännyt yhden hauskan ominaisuuden kameraan, nimittäin elekuvauksen selfieihin. Kamera on nimittäin mahdollista laukaista pistämällä vapaa käsi nyrkkiin jolloin kameran kolmen sekunnin ajastin käynnistyy. Ei enää tärähtäneitä kimppakuvia!

Hieman kummallisesti LG tarjoaa laitteesta kahta mallia 16 gigatavun ja 32 gigatavun mallia, nämä eroavat tallennustilan lisäksi myös keskusmuistiltaan, sillä 32 gigatavun mallissa on kolme gigatavua muistia 16 gigatavun mallin kahden gigatavun sijaan. Kuukauden testijaksomme 16 gigatavun laitteen kanssa en kuitenkaan koskaan tuntenut, että muisti olisi ollut ahdas, päinvastoin G3 toimi kuin sveitsiläinen kello, asia johon en ollut tottunut, sillä sen toisen korealaisen valmistajan laitteet tuntuvat tarvitsevan vähintään 3 gigatavua muistia toimiakseen sulavasti. Käyttöliittymällä on selvästikin merkitystä.

Laitteen 3000 mAh:n akku kesti normaalissa käytössä (pientä surffailua, puhelut, kuvia, Facebookkausta) helposti päivän siitäkin huolimatta, että erillistä “ultra”-tilaa virransäästölle ei ole. Tavallinen virransäästö puhelimessa kuitenkin on, ja sen voi asettaa kytkeytymään päälle halutulla varaustasolla. Raskaalla käytöllä (esim. pelaamalla) akun saa poltettua hyvinkin nopeasti, mutta näin se on kaikilla Android-laitteilla. Akunkesto on kuitenkin pienoinen ihme ottaen huomioon laitteen 2K-näytön, mutta LG onkin fiksuna tehnyt softapuolella pieniä jippoja, jotka esim. laskevat ruudun ruudunpäivitysnopeutta, kun ruudulla ei ole kuin staattista materiaalia. Näiden avulla on laitteen virransyönti on saatu pidettyä samalla tasolla kuin normaalin 1080p-lippulaivan. Kysymys kuitenkin kuuluu, miten paljon parempi akunkesto olisi, jos laitteessa olisi 1080p-näyttö samoilla virransäästökikoilla.

Kuukauden testijakson aikana G3 sai minut puolelleen; se on ensimmäisiä Android-laitteita, jotka voittavat minut puolelleen sillä, että se on tehty järkevästi yksinkertaiseksi. Sitä ei ole tehty yksinkertaisille ihmisille, vaan ihmisille jotka eivät aina tarvitse miljoonaa vipstaakia asioita hoitaakseen, mutta tietävät niiden olevan olemassa tarvittaessa. Se ei myöskään aliarvio ostajaansa pakottamalla tämän ostamaan lisätarvikkeita esimerkiksi langatonta latausta varten, vaan tarjoaa koko kokemuksen suoraan laatikosta. G3 on yksinkertaisesti onnistunut puhelin.

suosittelee_artikkeli