Note Pro -sarja on Samsungin Note-sarjan jatke ammattimaisemman käytön suuntaan. Laitteet ovat tehokkaita, varustettuja hyvillä ja etenkin isoilla näytöillä – mutta myös isoilla hintalapuilla. Testasimme Note Pro 12 -mallin.

Laitteisto

Note Pro 12 on yllätten isokokoinen, mutta suhteellisen kevyt kokoisekseen – painoa on “vain” n. 750 grammaa. Näyttö on 12,2 tuuman 2560×1600 pikselin TFT-näyttö (247 ppi), jossa on Note-sarjasta tuttu digitizer. Laitos on pakattu tukevaan alumiinikuoreen ja tausta on keinomuovista nahkajäljitelmää, joka tuntuu ajatuksena halvalta, mutta on ainakin minun mielestäni erittäin mukava ja siitä saa tukevan otteen.

latin-en_SM-P9010ZWLTPA_000225216_Front_black

Sylissä pidettäessä laite tuntuu isolta klohmolta, eikä sillä juuri ilokseen tullut surffattua. Sen sijaan pöydällä se taas toimii mukavasti. Pystyasennossa Samsungin kapasitiivisten näppäinten järjestys toimii mielestäni hyvin normaalissa otteessa: koti- ja takaisin-näppäimet ovat sopivasti peukalon alla.

S Pen taas on laitteen kokoon nähden naurettavan pieni ja siihen sopisi hyvinkin viisikin senttiä pidempi, mutta ei ehkä lainkaan paksumpi kynä. Kynän käyttö on ainakin isompikätiselle jopa tuskallista, sillä normaalissa kirjoitusasennossa kynän terävähkö yläosa painaa suoraan peukalokuoppaan tehden pidemmästä kirjoittamisrupeaasta vähän ikävää. Sama on tietenkin vaivannut jokaista Notea.

latin-en_SM-P9010ZWLTPA_000225225_Back-32G_black

Laitteeseseen on pakattu prosessoria versiosta riippuen seuraavasti: 2,3 GHz 8-ydin-Snapdragon LTE-mallissa tai 1,9 + 1,3 GHz kahdeksan ytimen Exynos wifi-mallissa. Liitännät ovat normaalit BT, USB3 MHL-tuella, Wifi, LTE, MicroSD, MicroUSB, GPS+Glonass, 3,5 mm kuulokeliitin ja SIM-paikkaan sopii LTE-versiossa MicroSIM. Laitteen fyysiset mitat ovat 204×295,6×7,95 mm ja painoa on 753 g. Takakamera on 8 megapikseliä ja etukamera 2 megapikseliä. Mukana tietenkin on myös S Pen.

NoteProssa on 9550 mAh akku, joka pyörittää laitetta vähintään koko työpäivän, mutta jatkuvalla kevyehköllä käytöllä menee varmasti kaksikin. Satunnainen surffaus ja virransäästö pitää laitteen hengissä toista viikkoa. Samsung on löytänyt taas kerran uuden latausliittimen, joka on täysin erilainen kuin aiemmissa Noteissa. NotePron voi ladata myös USB:n kautta, mutta se sitten kestää.

Ohjelmisto

Käyttöjärjestelmän on Android 4.4 ja Samsungin TouchWiz hieman viriteltynä modernimpaan kuntoon. Google-haku Samsungin virityksin löytyy suoraan tilapalkista, kuten myös sovellusvalikkopainike, ja normaalien työpöytien lisäksi on uutissivu, Magazine UX, joka on käytännössä viritelty Flipboard. Omaan käyttööni se on täysin hyödytön, sillä en ikinä pitänyt Flipboardista, eikä sitä oikestaan saa poiskaan. Mutta ei siitä merkittävää haittakaan ole.

S Penin käyttöön on nippu sovelluksia: S Memon korvaava nykyinen Action Memo eli Toimintamuistio, S Penin irroittamalla saatava Air Command -valikko, Scrapbook kuvien, videoin ja muun sälän keräilyyn netistä ja S Note. S Note on yhtä käyttökelvoton kuin aikaisemminkin, mutta nykyisin sen saa synkronoimaan suoraan Evernoteen joko kuvan tai tekstin kera.

Toimintomuisto on ihan näppärä ponnahdussovelluksena, mutta en oikein keksinyt sille käyttöä. Toimintamuistiolla kirjoitettuihin lappuihin voi kuitenkin liittää toimintoja, joilla voidaan availla sovelluksia, mille joku näppärä varmaan keksii käyttöä. Sen sijaan Scrapbook on oikeasti hyvä keksintö asioiden keräilyyn. Sen kanssa www-sivuilta tai muista lähteistä pystyy näppärästi kopioimaan asioita talteen ja katselemaan jälkeenpäin. Yksinkertaisimmillaan tämä toimii siten, että valitaan pikavalikosta Scrapbook-sovellus ja piirretään neliö halutun alueen ympärille.

Omalta kannaltani kuitenkin merkittävin muutos oli Samsungin käsinkirjoitusnäppiksen korjaus, sillä se on vähintään kertaluokkaa parempi kuin edellisen sukupolven Notessa. Koko tekstin voi korjata piirtämällä ja kirjoitetun tekstin alapuolella on “nauha”, jota vetämällä kirjoitettua tekstiä voi kelailla edestakaisin piirtonäytöllä ja korjailla lennossa. Lisäksi se toimii kertaluokkaa nopeammin kuin entinen.

2014-04-10 15.27.58

Kynän irroittamalla saa valikon, josta pääsee käsiksi ylläoleviin sovelluksiin ja sen saa esille myös painamalla kynän toimintonäppäintä. Jos kynällä – tai sormella – vetää ruudun reunalta, niin esille saa valikon, josta on muokattava sovellusvalikoima.

TouchWiz tukee tällä kertaa enintään viittä yhtäaikaista ikkunaa, jotka vanhaan malliin näytetään rinnakkain ja joiden kokoa voi muutella. Edelleenkin sovellusten pitää erikseen tukea tätä ominaisuutta. Lisäksi on pieniä ponnahdussovelluksia, joita voi availla muiden sovellusten päälle. Ponnahdussovellusten kokoa, esimerkiksi selaimen, voi muutella – sovelluksesta riippuen.

Mukaan paketoitujen sovellusten suhteen NotePro vaikuttaa aluksi vaatimattomalta, sillä Samsungin ja Googlen sovellukset on paketoitu omiin pikku kansioihinsa. Näin sovellusvalikossa on sovelluksia vain kaksi sivua, mikä on ihan hyvä juttu.

Mukana tulevat tyypillisemmät sovellukset: Evernote, Dropbox, Twitter ja uutissovellukset New York Times ja Bloomberg, Hancom Viewer dokumenttien käsittelyyn ja näyttämiseen, konferenssisovellus e-Meeting ja Samsungin Remote PC -etäkäyttösovellus, joka toimii erityisesti NotePro -laitteilla. Remote PC:n käyttöönotossa omalle koneelle (PC tai Apple) asennetaan oma sovellus ja muutaman kuluttua pitäisi pystyä etäkäyttämään laitetta.

Remote PC -sovelluksella on omat sivut täällä: http://remotepc.rview.com/

Käyttö

Note Pro on tehokas ja näyttö on mahtava. Sohvalla lojumiseen tablet on aivan liian iso, mutta toisaalta suosin muutenkin 7″ kokoisia tabletteja. Median toistoon, pelaamiseen, kirjoittamiseen ja vaikka mihin muuhun vakavaan Imte taas sopii kuin nakutettu.

Jos työmatkakäyttö edellyttää lähinnä surftaamista, lukemista ja muistiinpanojen tekemistä, niin ainakin minä harkitsisin läppärin jättämistä konttorille. Myös jonkinlainen etäkäyttö onnistuu. Enemmän kirjoittaessa kuitenkin tarvitaan näppäimistö, jonka mukana raahaaminen vie paketin painon ja tilavuuden piempien kannettavien tasolle.

Parhaimillaan Note on nimenomaan muistiinpanoissa. Monipuoliset kaapparitoiminnot ja näytöllä näkyvin materiaalin kommentointi Noten tapaan ovat mainioita. Toimintamuistiossa voi jättää pieniä muistilappuja ympäri näyttöä. muistio.mn kirjoitettua tekstiä voi hyperlinkata käynnistämään sovelluksia, esimerkiksi puhelimen. Leikekirjaan voi kerätä näytöllä näkyvää sisältöä, kuvia, tekstiä ja jopa videoita.

Näyttökirjoituksella voi kommentoida ja merkitä näytöllä näkyvää materiaalia. Kynäikkunalla saa näytölle piirrettyä alueen, jolle avataan jokin moni-ikkunointia käyttää sovellus. Tämä on kuitenkin hieman kömpelöä ja turhaa, sillä sivusta vedettävä toimintopalkki on nopeampi ja näppärämpi.

Suurin ongelma käytössä on 12″ versiossa laitteen koko ja ajoittainen näytön tahmeus.

Suorituskyky

Suorituskyky testattiin seuraavilla sovelluksilla:

Testisovellus Tulos
Quadrant 22243
Vellamo Metal 1320
Vellamo HTML5 (Selain) 2901
Vellamo Multicore (Beta) 1771
Epic Citadel: Keskiarvoinen FPS 55,58
Basemark Taji  57,42
Basemark GUI Onscreen 60,953823
Basemark GUI Offscreen  338,23645
Basemark OS II 1013
Basemark X Gaming Perfomance Score  20815
AnTuTu 33794
AnTuTu X 34999
3DMark Ice Storm  Maxed out
3DMark Ice Storm Extreme  Maxed out
3DMark Ice Storm Unlimited  15605

 

Kamera

Kamera on  hyvätasoinen, mutta tämän kokoisella tabletilla kuvaaminen on ja erityisesti näyttää käsittämättömän typerältä. Kuvaaminen on kuitenkin koosta johtuen melkoisen hankalaa, enkä nyt varsinaisesti voi suositella sitä kenellekään.

 

2014-05-14 07.19.14 2014-05-14 07.21.33 2014-05-14 16.42.25

 

 

Yhteenveto

NotePro on oma mallisarjansa täyttämään jokin tietty markkinointiosaston löytämä niche, joka on jossain proconsumer- ja ammattikäytön välillä. Testattu NotePro 12, etenkin testin LTE-versio, on monin puolin upea ja sitä on jopa parempi käyttää joissakin tapauksissa kuin tavanomaista PC:tä, esimerkiksi tiedon keräilyyn. Lisäksi se varmaan pystyy matkustaessa paikkaamaan tabletin tarvetta etäkäyttöominaisuuksillaan, mikäli sellaista ei halua tai voi kantaa mukanaan.

Hintaa laitteella on kuitenkin versiosta riippuen 150-200 euroa enemmän kuin esimerkiksi Note 10.1 2014 -mallin laitteella, joka kuitenkin suoriutuu useimmista tehtävistään aivan yhtä hyvin. Nähdäkseni ainoa varsinainen etu on nimenomaan etäkäyttösovellus ja malliston laajempi valikoima.

Teknisiltä ominaisuuksiltaan NotePro 12 on mahtava jos ottaa huomioon, että se ei ole pieni sylitabletti, vaan ennemminkin tarjotin. Hintalappu taas sotii yksityiskäyttöä vastaan, mutta en laittaisi lainkaan pahakseni Noten raahaamista töissä ison läppärin sijaan.