Kun valmistaja julkaisee vuoden aikana 12 uutta tablettia, niin pystytäänkö silloin tuomaan jotain oikeasti uutta markkinoille? Samsung on vahvasti tätä mieltä ja julkaisi heinäkuussa kaksi uutta tablettia: Galaxy Tab S –mallit. Onko näistä selkeästi iPadia vastaan hinnoitelluista tableteista erottumaan massasta positiivisesti edukseen?

Testaamamme laitteet ovat molemmat Wifi-mallisia. 4G-malleissa saattaa olla pieniä eroavaisuuksia testaamiimme malleihin.
Aloittakaamme tärkeimmästä: näytöstä. Se on yksinkertaisesti paras, mitä tableteissa on nähty. Molemmissa tableteissa on 2560×1600 pikselin Super AMOLED -näyttö, joka siis on toteutettu samalla tekniikalla kuin mitä Samsung on käyttänyt lippulaivapuhelimissaan jo vuosia. Resoluutio itsessään ei varsinaisesti ole mitään uutta (Nexus 10:ssä on sama resoluutio), eikä itseasiassa AMOLED näyttökään (Galaxy tab 7.7), mutta nämä yhdistettynä luovat loistavan katselukokemuksen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

AMOLEDin suurimpia etujahan on se, että jokainen pikseli valaisee itse itsensä ja se voidaan tarvittaessa kytkeä kokonaan pois käytöstä. Tämän etuna taas verrattuna perinteisiin taustavalaistuihin näyttöihin on se, että musta on oikeasti mustaa, eikä varsinkaan kirkkaimmalla asetuksilla perinteisen harmaa. Toki värit ovat hieman ylivärikkäät, mutta se ei välttämättä ole huono asia, ellet sitten suunnittele tekeväsi äärimmäisen tarkkaa kuvaeditointia tabletilla. Kontrasti on enemmän kuin kunnossa. Toki suorassa auringonvalossa katselu on hieman haastavaa, mutta pienikin suoja suoralta paahteelta pelastaa tilanteen täysin. Lisäksi näyttö on hyvin lähellä lasia, mikä antaa vielä enemmän paperimaisemman näkymän.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Samsungin Tab 8.4 ja 10.5 ovat lähes identtiset ulkomuodoltaan. Molemmat ovat vain 6 mm paksuja ja sivulta katsottuna näyttävät erehdyttävästi samanlaisilta, mutta ulkokuoressa on kylläkin eroja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Galaxy Tab S 8.4 on nimensä mukaisesti 8,4″ AMOLED QHD näytöllä varustettu selkeästi matkakoon tabletti. Samsungille ominainen fyysinen kotinäppäin, joka on varustettu myös sormenjälkitunnistimella, löytyy laitteen alalaidasta. Tämän ansiosta 8,4″ malli soveltuu pystysuuntaiseen käyttöön loistavasti. Kotinäppäimen vierestä löytyvät moniajo (vas.) ja takaisin (oik) näppäimet sulavaan käyttöön. Tabletin ylälaidasta löytyvät niin etukamera kuin valosensorikin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Laitteen alalaidasta löytyvät MicroUSB-portti (vain 2.0) latausta ja tiedonsiirtoa varten, 3,5 mm kuulokeliitäntä kuulokkeita varten, sekä toinen laitteen stereokaiuttimista. Vasemmassa laidassa ei ole mitään liittimiä, mutta oikeassa sitäkin enemmän. Oikealta löytyvät MicroUSB paikka, IR-lähetin, äänenvoimakkuudensäätö ja virtanäppäin. Yläosassa majaansa pitää sisäänrakennettu mikrofoni ja toinen stereokaiuttimista.
Valitettavasti Tab S 8.4:ssä kaiuttimet ovat jostain syystä IR-lähettimeen nähden laitteen alaosassa, jolloin jos IR-lähetintä haluaa hyödyntää tukkivat kädet kaiuttimet. Samaa ongelmaa ei ole 10.5:ssä. Tab S 10.5 taas on suunniteltu käytettäväksi vaaka-asennossa. Sen kotinäppäin on myös keskellä, eikä näin ollen häiritse, kun tabletilta katsotaan videoita tai pelataan. Tab S 8.4:ssä nämä näppäimet ovat välillä tiellä viihdekäytössä ja kapasitiiviset näppäimet ottivat usein liiankin herkästi kontaktia aiheuttaen helpoiten moniajoikkunan ilmestymisen kesken kaiken.

Tab S 10.5:n alalaidasta löytyy vain mikrofoni. Vasemmalla majaansa pitävät toinen stereokaiuttimista, joka sijaitsee tabletin yläosassa, ja kuulokeliitäntä. Yläosasta löytyvät virtanäppäin, voimakkuudensäätö ja IR-lähetin.  Oikeassa laidassa ovat toinen stereokaiuttimista, microSD –korttipaikka ja microUSB liitäntä.

Molempien tablettien takaosasta löytyvät takakamerat ja led-salama. Erikoisuutena on reiät kuorille, joilla ne kiinnittyvät tablettiin varmemmin. Yleisesti molemmat laitteet tuntuvat todella hyvältä kädessä, ne ovat kevyitä. Takakuoresta saa tukevan otteen, eivätkä kuoret vääntyile vaan ne ovat jämäköitä huolimatta muovisuudestaan. Sormenjälkitunnistin on sama, jonka Samsung toi jo Galaxy S 5 –lippulaivapuhelimeensa. Käytännössä en saanut sitä juurikaan toimimaan haluamallani tavalla. Liian usein jouduin odottamaan “jäähyllä” silloin, kun laite ei tunnistanut peukaloani ja tällöin en pystynyt myöskään antamaan PIN-koodia, jolla lukituksen saa auki perinteisemmin.

Pyyhkäiseminen kotinäppäimen päältä ei siis ole toimiva vaihtoehto ja Samsungin tulisikin ottaa ehkä hieman mallia eräästä toisesta puhelimesta, josta tämä löytyy jopa erittäin toimivana ratkaisuna.

Sisuskalut molemissa ovat identtiset:

  • Suoritin: Octa Core: 1.9 GHz (A15) +1.3 GHz (A7)
  • Näyttö: 8,4″ Super AMOLED, tarkkuus 2560 x 1600 pikseliä
  • Keskusmuisti: 3 Gt RAM-muistia
  • Tallennustila: 16 Gt tallennustilaa, MicroSD-korttipaikka (maksimissan 128 Gt SDXC muistikortti)
  • Yhteydet: WiFi 802.11 a/b/g/n/ac MIMO, WiFi Direct, Bluetooth 4.0, Ir-LED, 4G
  • Paikannus: GPS, GLONASS, Beidou
  • Kamera: 2,1 megapikselin etukamera, 8 megapikselin takakamera

Tab S 8.4:ssä on 4900 mAh akku, Tab S 10.5:ssä 7900 mAh.

Tab S:en käyttöliittymä on ensisilmäyksellä tuttua TouchWiziä. Aiemmin arvostelemaani Note 10.1 (2014) tablettiin verrattuna on Tab S saanut useita parannuksia ja näyttää nyt paremmin tablettiin sopivalta. Ilmoitusvalikko ei vie koko näyttöä, omiin tiedostoihin pääsee välittömästi vasemman ala-laidan pikakuvakkeen ansiosta ja muutenkin koko paketti vaikuttaa viimeistellymmältä ja modernilta.

Screenshot_2014-08-10-22-13-18

Aiemmista laitteista tuttu Magazine UX löytyy myös Tab S:n vasemmasta laidasta. Sivuja on nyt kaksi, joista toinen pitää sisällään yleisesti uutisia ja Samsungin WatchON tiedot ja toinen, vasemmanpuoleisin, taas kalenterin, Hancom Officen ja sähköpostin (ei Gmail!) vakiona. Toki jokainen näkymä on personoitavissa haluamakseen. Valitettavasti uutisaiheet eivät tuntuneet testiaikana päivittyvän ikinä automaattisesti, vaan vaativat aina manuaalisen päivityksen. Tämä on jokseenkin turhauttavaa, sillä samat uutisotsikot näkyvät myös päivästä toisteen (ilman päivitystä) lukitusruudun alareunassa.

Samsung ei myöskään ole unohtanut muita jo aiemmin julkistettuja ominaisuuksia, joista paras on ehkä moni-ikkunointi, joka mahdollistaa Tab S:n kohdalla kahden sovelluksen käyttämisen samaan aikaan näytöllä. Näytölle saisi myös ”työkaluryhmän”, joka pysyy aina päällimmäisenä ja mahdollistaa pikaisen siirtymisen eri ohjelmistoihin ilman moniajonäppäimen käyttöä. Itselle tästä, kylläkin hyvin pienestä, pallosta syntyi lähinnä ärtymystä ja se olikin pakko kytkeä pois. Toki todelliselle multitaskaajalle siitä on enemmän kuin suuri apu. Näppäimistön kokoa ja sijaintia pystyy myös helposti muuttamaan jolloin esimerkiksi yhdenkäden käyttö Tab S:llä helpottuu huomattavasti.

2014-08-10 19.18.38

 

Google Now löytyy nopeimmin pitämällä kotinäppäintä muutaman sekunnin pohjassa ja ripeällä tuplapainalluksella pääsee suomalaisittain hieman turhaan S Voiceen, joka ei valitettavasti vieläkään tue kuin kourallista kieliä, eikä Suomi kuuluu niihin. S Voicen kotinäppäimestä käynnistymisen saa kuitenkin onneksi kytkettyä helposti pois suoraan S Voicen asetuksista, jolloin se ei vahingossa pääse käynnistymään.
Samsung on myös onnistuneesti vähentänyt esiasennettujen ohjelmistojen määrää. Pakollisten ohjelmistojen lisäksi (Google Appsit jne) tabletteihin on esiasennettuna Businessweek+, Dropbox, Evernote Flipboard, Hancom Office Viewer, Netflix, NYTimes sekä Samsung uPick.

Samsung piti kovaa meteliä ilmaisista eduista joita Tab S:n omistajat saavat, eivätkä turhaan. Laitteen mukana tulevissa Galaxy Apps (Samsungin vastine Google Playlle) löytyy useita ilmaisia, mutta muille maksullisia sovelluksia. Etuina löytyy mm. 6 kuukauden ilmainen WallStreetJournal, 3 kuukauden Marvel Unlimited sekä paljon muuta. Toinen ohjelma, josta saa etuja on uPick, jossa tarjoukset ovat maakohtaisia. Kirjoitushetkellä tarjolla oli suomalaisia On-Demand videopalveluita muutaman kuukauden ajaksi, kuten Hesarin tai Akun Ankan verkkopuolta kuukauden tai parin ajan.

2014-08-10 19.17.01

Samsung on ollut muita valmistajia aina hieman edellä synkronisaation kanssa eri laitteiden välillä SideSyncin avulla, joka on nyt vihdoin avattu myös kaikille tietokoneille. Mikä SideSync sitten oikein on?
Samsungin SideSync mahdollistaa Samsung-puhelimen etäohjaamisen nyt myös tabetin näytöltä tietokoneen lisäksi. Käytännössä laitteet saavat yhteyden toisiinsa Wifillä, jonka jälkeen puhelimen näyttö sammuu ja tabletille ilmestyy virtuaalinen puhelin, jonka kautta voi tehdä oikeastaan kaiken mitä puhelimella tarvitsee. Testiaikana käytössäni ei ollut valitettavasti Samsungin puhelinta, joten tarkemmat kokemukset tästä uupuvat. Pienenä pettymyksenä kannettavalla, johon SideSync oli asennettu, ei pystynyt etähallitsemaan itse tablettia, vaan tyytyminen olisi ollut Samsungin matkapuhelimiin. Tabletin 4G-versiolla pystyy kuitenkin vastaanottamaan puheluita ja tekstiviestejä, joten olisi ollut oikein suotavaa, että niihin olisi pystynyt reagoimaan suoraan kannettavalta.

Galaxy Tab S:n kamera on tabletin kameraksi riittävä. Se ei loista kuvanlaadullaan mutta ei myöskään jää kilpailijoiden jalkoihin. Kameran käyttöliittymä on yksinkertainen ja siinä on tarvittavat valikot: salama, kameran vaihto, asetukset, videokuvaus, kuvanotto, kuvaustila ja viimeisin otettu kuva.

2014-08-10 20.10.59

Samsung on myös pitänyt Galaxy S -sarjasta tutut kuvaustilat paikallaan, mutta tällä kertaa niitä ei ole kuin pieni määrä esiasennettuna ja lisää saa lataamalla niitä Samsungin kaupasta.

2014-08-10 20.11.08

 

Päiväsaikaan otetuista kuvista saa hyvin selkoa, mutta pimeässä tai heikossa keinovalossa otetut kuvat puuroutuvat helposti.

Ajoimme tyypillisen määrän erilaisia suorituskykytestejä. Yleisesti suorituskyvystä voisi mainita, että käyttö oli sulavaa muutamia pieniä mietintätaukoja lukuunottamatta. Koska molempien laitteiden rauta on samaa, suoritimme testit pääasiassa Tab S 8.4:llä. Otimme toki vertailun vuoksi muutamia testejä 10.5:llä ja ne olivat täysin linjassa 8.4:n kanssa.


Vaikka markkinat alkavat olla täynnä erilaisia tabletteja, on helppo ymmärtää miksi Tab S kuuluu sinne. Tärkein Tab S:n ominaisuus on selvästi näyttö ja sen värit. 2K –näytön resoluutio tekee tekstin lukemisesta erittäin miellyttävää ja värit ovat kuitenkin hieman yliväritetyt, kuten AMOLED näytöissä yleensäkin, mutta suurin osa ostajista pitää tätä vain hyvänä ominaisuutena.
Samsungin TouchWiz on myös aikuistunut ja muuttunut enemmän tablettiystävälliseksi aiempaan generaatioon nähden. Nyt tabletin tila käytetään edelleen hyvin hyödyksi, mutta kuitenkin niin, että käyttöliittymä ei ole täysi kopio puhelimisista.

Myös Tab S:n muotoilu on onnistunut, molempien laitteiden painopiste on mukavasti keskellä ja niistä saa hyvän otteen myös liikkuessa. Viihdekäytössä Tab S:n erittäin kaunis näyttö sekä hyvä äänentoisto pitävät huolen siitä, ettei ulkoista kaiutinta tai kuulokkeita ole välttämätöntä käyttää. IR-lähettimen ansiosta tabletit huolehtivat kodin viihdelaitteiden säätämisestä hienosti vaikkakin Tab S 8.4:n IR-lähettimen ja kaiuttimen asettelua voisikin parantaa. Akku molemmissa kestää hienosti läpi päivän ja vaikka tablettia ei aktiivisesti käyttäisikään, niin Tab S säilyttää varauksensa useita viikkoja ilman ongelmia. Kaikilta osin Samsung on siis luonut parhaan tablettinsa. Tähän kun vielä lyötäisiin S-Pen mukaan ja korjattaisiin pienemmän yksilön kaiutinasettelua, niin tulos olisi lähes täydellinen.

Suosittelemme.

suosittelee_artikkeli