Testissä on tällä kertaa Sonyn uusi huippupuhelinkaksikko: phablet-kokoinen Xperia Z3 ja mukavan pieni Xperia Z3 Compact.

Laitteisto

Puhelinten etu- ja takapaneelit on lasia. Z3:n reunat ovat metallia ja Compactissa reunat on läpikuultavaa muovia. Puhelinten reunat ja kulmat on pyöristetty. Compactin reunojen pyöristys on vähän tasaisemman näköinen muovin alla olevan tasaisen metallirungon ansiosta. Materiaalivalinnat ja muotoilu saavat erityisesti isomman Z3:n näyttämään ja tuntumaan arvokkaalta.

xperia_z3_takaa1

Z3:ssa on 5,2 tuuman näyttö ja Z3 Compact 4,7 tuuman näyttö. Z3:n näytön tarkkuus on 1920 x 1080 kuvapistettä ja Compactissa tarkkuus on 1280 x 720 kuvapistettä. Puhelinten näyttöelementti on hyvin lähellä näytön pintaa, jonka ansiosta niissä on huomattavan laajat katselukulmat.

Kummankin puhelimen kulmat ovat muusta reunasta poikkeavaa materiaalia ja suunniteltu vastaanottamaan osumia pudotessa. Kulmien materiaali on ilmeisesti jonkinlaista muovia.

xperia_z3_kulma_iso

Z3:n vasemmassa reunassa on luukku, jonka alla alla on USB-latausliitin, oikeassa reunassa luukun alla nano-SIM ja mikro-SD -korttipaikat. Z3 Compactissa vasemmassa reunassa 2 luukkua, joiden alla on USB-latausliitin, nano-SIM – ja mikro-SD -korttipaikat.

Kummassakin laitteessa on oikealla reunalla keskellä virtanappi ja sen alla äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet, ja näiden alla on oikeassa alareunassa erillinen kameranappi. Vasemmalla puolella keskellä on virtanappia vastapäätä portti, jonka avulla puhelimen voi laittaa kyljelleen latautumaan erikseen myytävään lataustelakkaan. Puhelinten yläreunassa on kuulokeliitäntä. Z3:ssa liitäntä on vain reikä reunametallissa toisin kuin Compactissa, jossa reiässä on metallireunus. Compactin ratkaisu on mielestäni paljon paremman näköinen.

Kummatkin puhelimet on pölysuojattu IP65-luokituksen mukaisesti ja vesisuojattu IP68-luokituksen mukaisesti. Näitä ei testijakson aika tullut testattua kuin parin vesisateessa tapahtuneen pyöräilyn verran.

Puhelimien takana on auto-fokuksella ja salamalla varustettu 20,7 megapikselin kamerat. Kummassakin laitteessa on edessä 2,2 megapikselin kamera.

xperia_z3_takakamera_compact

Kummassakin puhelimessa 2,5 GHz -nopeuksinen Snapdragon-neliydinsuoritin ja Adreno 330 -grafiikkasuoritin. Molemmissa on myös 16 Gt tallennustilaa, josta 12 gigatavua on käyttäjän käytössä. Tallennustilaa voi laajentaa mikro-SD-korteilla, joita tuetaan maksimissaan 128 gigatavun SDXC-kortteihin asti. Suomalaisissa verkkokaupoissa näiden korttien hintataso on kirjoitushetkellä noin 140 euroa. Z3:ssa on 3 gigatavua RAM-muistia ja Compactissa 2 gigatavua.

Ajoin läjän testiohjelmia kummallakin puhelimella. Kumpikin laite oli suurimmassa osassa testiohjelmien pistelistoilla kärkikolmikossa yleensä HTC M8:n ja One PlusOne:n kanssa. Graafista suorituskykyä mittaavissa testeissä Compact oli osassa testejä tehokkaamman oloinen, mutta tämä johtuu todennäköisesti isoa Z3:a pienemmästä näytön tarkkuudesta. Yleisesti laitteet olivat tehoiltaan hyvin lähellä toisiaan.

Testiohjelmisto Tulos Z3 Tulos Z3 Compact
Quadrant 21223 pistettä 20491 pistettä
Vellamo Metal 1573 pistettä 1555 pistettä
Vellamo Browser 2771 pistettä 2800 pistettä
Vellamo Multicore 1795 pistettä 1822 pistettä
Basemark Taji 59,23 FPS 60,20 FPS
Basemark GUI Onscreen 61,43 FPS 62,45 FPS
Basemark GUI Offscreen 373,97 FPS 359,50 FPS
Basemark X 24291 pistettä 25195 pistettä
AnTuTu 40536 pistettä 42919 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited 18034 pistettä 19143 pistettä
3DMark Ice Storm Extreme “Maxed out!” “Maxed out!”
Epic Citadel 57,7 FPS (1800 x 1080) 58,8 FPS (1280 x 720)

Sony Xperia Z3 Screenshot_2014-09-19-18-14-03

Puhelimissa on Android 4.4, jonka päällä Sonyn kevyttä kustomointia, sekä muutamia esiasennettuja ohjelmia. Ohjelmistopuolella mikään ei erityisesti hypännyt silmille sen enempää hyvässä kuin huonossakaan mielessä.

Huomionarvoisia Sonyn sovelluksia olivat sovellus- ja sisältösuosituksia eri palveluista ja kaupoista tarjoava Uutuudet-sovellus, eri lähteistä uutisia kokoava Social News ja varsin kattava kuvaeditori.

Puhelimen kameraohjelmisto on perus-Androidin vastaavaa monipuolisempi ja tarjoaa monipuolisen valikoiman erilaisia tiloja kuvaamiseen. Mukana tulevien kuvaustilojen lisäksi kameraan on tarjolla ladattavaksi joukko erilaisia lisätiloja. Hauskimpana esimerkkinä tarjolla on muutama erilainen vahvennettua todellisuutta (Augmented reality / AR) käyttävä kuvaustila, joissa kamera tunnistaa kuvausympäristön ja voi lisätä sinne kuvattavaksi esimerkiksi ympäriinsä kävelevän dinosauruksen.

Sony Xperia Z3 Screenshot_2014-09-29-21-19-20

Kiinnostavin Sonyn ohjelmisto oli PS4 Remote Play, joka mahdollistaa pelien streamauksen samassa paikallisverkossa olevasta PS4-pelikonsolista. Ominaisuutta en valitettavast päässyt kokeilemaan, koska en omista kyseistä konsolia.

Käyttö

Kummankin Xperia:n myyntipakkauksessa on puhelimen lisäksi USB-latauskaapeli ja seinäpistoke sekä pieni läjä ohjevihkoja.

Z3 Compact oli testikäytössä noin viikon ja Z3 toisen viikon. Lyhyestä testiajasta johtuen puhelimien akkukestosta ja virranhallintaominaisuuksista ei voi valitettavasti sanoa mitään tarkempaa. Sony itse nostaa markkinointimateriaalissa kahden päivän akkukeston tärkeäksi ominaisuudeksi ja netissä pyörineen keskustelun ja kommentoinnin perusteella lupaus näyttäisi pitävän paikkanasa.

En ole aiemmin käyttänyt näin isoa puhelinta paria GSM:llä varustettua tablettia lukuun ottamatta. Epäilyksistä huolimatta Z3 ei ollut liian iso omaan taskuun, mutta alkaa olla rajoilla. Compact kääntyy kävelyn tai pyöräilyn aikana usein taskussa poikittain, mutta syynä saattaa olla liian isot taskut ja puhelimen ulkopinnan materiaalit, eikä niinkään sen koko tai muotoilu.

xperia_z3_yltaminen_iso

Isoa Z3:a pidin kädessä pääasiassa puristamalla alumiinisia reunoja, joten lasisesta takapinnasta ei saa kovin paljoa apua puhelimen pitämiseen. Z3 Compactia käytettäessä puhelin lepää kämmentä vasten enemmän, eikä liikkunut niin paljoa. Etu- ja takapaneelin lasipinnoitus ja nappien sijoittelu aiheuttaa välillä ongelmia, koska pöydältä tai suoraan taskusta nostamalla ei suoraan tiedä miten päin laite on vaan tilanne pitää tarkistaa katsomalla.

Laitteiden tasainen lasipinta aiheutti myös vähän normaalia varovaisempaa käytöstä puhelimen laskemisessa erilaisille pinnoille, sillä puhelin lähtee hyvin helposti liukumaan pintaa pitkin pienessäkin kulmassa. Jonkinlainen suojakuori ratkaisee ongelman varovaisuuden lisäksi.

xperia_z3_yltaminen_compact

Erillinen kameranappi on periaatteessa hyvä idea, mutta linssin paikka ja puhelinten ohuus tuotti itselle isompiin kameroihin tottuneen vähän ongelmia. Puhelimet voi käynnistää lukitusta tilasta suoraan kameraan painamalla kameranappia pitkään.

Puhelimien kameroissa sensorin maksimiherkkyys on ISO 12800. Normaalisti tällaisia herkkyysarvoja nähdään vain kalliimman hintaluokan järjestelmäkameroissa. Valitettavasti sensorin isot numerot menevät paljolti hukkaan puhelimille ominaisen olemattoman optiikan takia. Z3:jen kameroilla saa normaaleja puhelinkameroita huomattavasti hämärämmässä kuvia, mutta suttuisuus kasvaa todella nopeasti herkkyyttä nostaessa. Kameran vuosittaisia pieniä uudistuksia voi pitää mukavana bonuksena puhelimen muiden ominaisuuksia päälle, mutta hyvää kameraa kaipaavien kannattaa suosiolla suunnata katseensa järjestelmäkameroiden tai korkemman hintaluokan kompaktikameroiden suuntaan.

Sony Xperia Z3 esimerkkikuva 1

Z3 käynnistyi viikon aikana kolme kertaa itsestään ja puhelimen asetuksiin ei kerran päässyt ilman uudelleenkäynnistystä. Z3 Compactissa ei ollut vastaavia ongelmia.

Yhteenveto

Puhelimien testauksesta jäi ihan positiivinen mieli yleisesti. Z3:n hintataso on noin 700 euroa ja Z3 Compactin 550 euroa ja kummatkin ovat myynnissä Suomen alueella. Laitteiden väliset erot teknisten ominaisuuksia osalta ovat aika pienet, joten ellei isommalle näytöllä ja yhdelle gigatavulle muistia ole pakottavaa tarvetta, kannattaa suosiolla harkita vain pienemmän Xperia Z3 Compactin valintaa yhdeksi vaihtoehdoksi seuraavaa puhelinta ostaessa.

Valmistajan tuotesivut: