Saimme muutama viikko takaperin testiimme LG G Watchin, eli yhden ensimmäisistä Android Wear –laitteista. Päätimme testata laitetta siitäkin huolimatta, että kirjoitushetkellä Google ei vielä salli virallisesti Wear–laitteiden myyntiä Suomessa.

SAMSUNG CSC

Kellon etupuolelta löytyy 1,65” IPS LCD -näyttö ja kellon ytimenä sykkii 1, 2 GHz Snapdragon 400 -piirisarja. Kellossa on 4 gigatavua tallennustilaa, mutta tästä hyötyy paremmin vasta lähiaikoina tulevan Wear-päivityksen myötä, joka mahdollistaa musiikkitiedostojen soittamisen suoraan kellosta bluetooth-kuulokkeisiin. Saimme testiin ”kultaisen” mallin valkoisella rannekkeella (ns. White Gold), joka ainakin omasta mielestäni on tyylikkäämpi kuin täysmusta (Black Titan) versio kellosta.

SAMSUNG CSC

Itse kellon ilme on hyvinkin pelkistetty, eikä turhaa krumeluuria laitteesta löydy, paitsi jos kellon rannekkeen hiostusta vähentämään tehtyä timanttikuvioista uraa ei oteta huomioon.  LG:n nykytrendin yksinkertaistaminen on mennyt G Watchissa niin pitkälle, ettei laitteessa ole yhtään näkyvää fyysistä painiketta. Rannekepuristien ei tarvitse pelätä, että LG pakottaisi käyttämään vain omia vaihtoehtojaan, sillä rannekkeen voi vaihtaa mihin vain tappikiinnikeiseen 22 mm leveään kellorannekkeeseen. Mikäli mieli tekee metalliranneketta, voi sellaisen hakea lähimmästä kellosepänliikkeestä.

SAMSUNG CSC

Laitteen taustalta löytyvät pinnit lataustelakalle ja nuppineulalla käytettävä uudelleenkäynnistyspainike. Uudelleenkäynnistyspainiketta en joutunut testissä kertaakaan käyttämään, mikä oli positiivinen yllätys. Painikkeen olemassa oleminen on kuitenkin hyvä siinä vaiheessa kun Wear-sovelluksia alkaa tulla enemmän ja jos niiden kanssa on mahdollisia ongelmia.

SAMSUNG CSC

Lataustelakka on magneettinen, mikä estää esimerkiksi Samsungin Gear 1:n lataustelakan kanssa olleita kontaktiongelmia. Magneetin ansiosta ei lataustelakka tarvitse fyysisiä klipsejä kelloon kiinnittyäkseen, jotka voivat murtua kuten Samsungin Gear Liven kohdalla on ollut ongelmana.

SAMSUNG CSC

Lataustelakkaa ei tarvitse kuitenkaan normaalina päivänä kantaa mukana, sillä G Watchin 400 mAh akku kesti normaalissa käyttötilassa yli 48 tuntia ja ”ruutu aina päällä”-tilassa täydet 24 tuntia. Tämä on varsin kiitettävä aika ottaen huomioon, että kyseessä on IPS-näyttö. Lataus mukana tulevalla telakalla on nopeaa, varsinkin käytettäessä mukana tulevan laturin sijasta esimerkiksi tabletin tai uudemman puhelimen kahden ampeerin virtaa tarjoilevaa laturia, jolloin kello latasi itsensä täyteen aamuaskareiden aikana.

2014-10-17 18.34.54

Kuten kaikkien markkinoilla olevien älykellojen kanssa, tarvitsevat Wear –kellot, kuten G Watch, kaverikseen puhelimeen isäntäsovelluksen. Tässä tapauksessa Android Wear –sovelluksen, joka löytyy Google Playstä. Bluetooth- ja sovellusparituksen jälkeen päästään asettamaan yhdistämään halutessa kellon äänikomennoilla haluttuja sovelluksia. Tällä ei ole oikeastaan suomalaisen käyttäjän kannalta mitään merkitystä (selitän syyn alempana), joten sivun voi jättää huoletta sikseen.

2014-10-17 18.36.03

Sovelluksella on myös mahdollista säätää kellon asetuksia ja estää halutessaan joidenkin sovellusten ilmoitusten näkymisen kellosta. Miltei kaikkia asetuksia on kuitenkin mahdollista säätää myös kellosta, joten käyttöönoton jälkeen ei Wear –puhelinsovellusta joudu juurikaan käyttämään.

device-2014-10-17-223606

Wear on Googlen hallinnassa oleva alusta, jonka muokkaamiseen valmistajilla ei ole juurikaan oikeutta. Tämä näkyy myös poikkeuksellisen vähäisinä esiasennettuina sovelluksina ja mukana tulevatkin kellosovelluksen lisäksi vain kompassi, maailmankello ja Fit-askelmittari. Wearia voisikin kuvailla älykellojen Nexus-alustaksi. Huomattavaa on, että mikäli käyttäjällä on puhelimeen asennettuja sovelluksia jotka tukevat Wearia, kuten esimerkiksi Googlen oma kamerasovellus, näkyy näiden Wear-sovellus automaattisesti Wearin tarkoituksella piilossa olevasta sovellusvalikossa.

device-2014-10-17-223505

Fit kannattaa kuitenkin vaihtaa heti alkuunsa toiseen urheilusovellukseen (esimerkiksi Endomondoon, Runkeeperiin tai Runtasticiin), sillä Fit-sovelluksesta ei ole mahdollista synkroinoida askeltietoja toistaiseksi kuin Android L -kehittäjäversion kanssa. Vaihto onnistuu kutienkin helposti Wearin asetustyökalulla.

device-2014-10-17-223747

Tästä pääsemmekin aasinsillalla takaisin äänikomentoihin; Wear on suunniteltu käytettäväksi äänikomennoilla, jotka toimivat vain tuetuilla kielillä, joihin taas eivät kuulu täkäläiset kielet. Äänikomennot toimivat kuitenkin rallienglannilla, mikäli kellossa ja puhelimessa on asetettuna äänisyötön pääkieleksi englanti, joten ”oukei kuukl, shöy mai steps todai” tuottaa halutun tuloksen. Valitettavasti Wear ei kuitenkaan tajua sekundäärisiä kieliä, joten jos toisena kielenä puhelimessa on suomi, ei tätä noteerata. Tällä ei olisi sinänsä merkitystä, jos haluaa käyttää puhesyöttöä vain sovellusten käynnistämiseen.

device-2014-10-17-223908 device-2014-10-17-223942

Valitettavasti homma menee kuitenkin kinkkiseksi, jos halutaan käyttää suomea esimerkiksi Wearin navigoinnin osoitteensyöttöön tai esimerkiksi Hangouts- tai Facebook-viesteihin vastaamiseen. Tällöin syöttökieleksi puhelimessa on asetettava suomi, jotta wear osaa hyödyntää suomenkielistä puhehakutietokantaa. Vaikka puhesyöttö toimii erinomaisesti esimerkiksi juuri viesteihin vastaamisessa kun valitaan manuaalisesti Reply toiminto, menevät äänikomennot täysin metsään ja esimerkiksi ”Oukei kuukl, shöy mai steps todai” kääntyi herkästi muotoon ”OK Google, Master chef suomi” ja tämä tulostaa kellon ruudulle Googlen hakutuloksen Master chefistä. ”OK Google, Navigate to Mannerheimintie kaksitoista” toimii kuitenkin halutusti. Tämä on selvästi se syy, miksi Google ei halua virallisesti vielä myydä kelloja Suomessa. Samalla tämä kannattaa myös huomioida Wear –kelloa hankkiessa.

device-2014-10-17-224446

Onneksi sovellusten äänikäynnistyksen menettäminen ei ole kovin vaarallista, sillä Play-kaupasta löytyy Wear Mini Launcher –sovellus, jolla sovellukset saa yhden pyyhkäisyn päähän pääruudulle. Wear Mini Launcherin asentaminen kannattaa muutenkin, sillä ilman sitä, sovellukset ovat ilman puhetta käynnistettävissä OK Google -toiminnon takaa löytyvän esimerkkikomentovalikon lopusta löytyvän ”start” toiminnon takana ja tämä vaatii useamman täppäyksen ja pyyhkäisyn.

device-2014-10-17-224603

Älykello olisi todella epähyödyllinen käyttäjälleen, mikäli se ei toimittaisi käyttäjälleen hyödyllistä dataa, mutta tässä kuitenkin Wear –alustana loistaa. Se käyttää Googlen jo Glass-alustan avulla pitkälle kehittämää korttipohjaista järjestelmää ja kaikki notifikaatiot tulevat selkeinä ruudulle. Viimeisin notifikaatio näkyy osittaisena kellon ruudulla ja klikkaamalla tätä pystyy esimerkiksi Gmailin kohdalla lukemaan viestin sisällön. Miinusta tulee kuitenkin siitä, että kun kortin kerran pyyhkii pois ruudulta, sitä ei saa takaisin, eikä Wear-alustassa ole vielä ainakaan tässä vaiheessa toimintoa selata arkistoituja notifikaatiokortteja.

device-2014-10-17-225148

Notifikaatiot piilotetaan pyyhkäisemällä korttia oikealle, vasemmalle pyyhkäisemällä löytyvät notifikaatioon liittyvät toiminnot esimerkiksi vastaustoiminto Facebook-viesteille.

device-2014-10-17-224849

Kellon voi myös nopeasti asettaa äänettömälle kelloruudun ollessa aktiivisena pyyhkäisemällä yläreunasta alaspäin. Äänetön tilassa ei myöskään notifikaatioita päästetä läpi kellolle, joka esimerkiksi elokuvissa oltaessa on mukava ominaisuus.

device-2014-10-17-225055

Wearille löytyy sovelluksia jo mukavasti ja ne ovat kaikki ladattavissa Play-kaupasta. Sovelluksia löytyy peleistä selaimiin, joten jokaiselle on jotakin. Sovelluksia on kuitenkin jo nyt enemmän kuin esimerkiksi Gear-laitteilla oli ja niitä tulee kovaa vauhtia lisää. Erityisesti kiitosta sai Wearin Google Maps Micro, joka mahdollisti näppärästi kaupungissa navigoinnin ilman, että puhelimen ruutua tarvitsi pitää päällä. Myös Spotifyn korttipohjainen biisin näyttö ja seuraavaan biisiin hyppääminen toimi erinomaisesti. Google Kameran etälaukaisu Wearilla oli myös mielenkiintoinen toiminto.

Kuitenkin itselleni G Watchista muotoutui käytössä erinomainen lisänäyttö puhelimelle, joka toimi monin verroin paremmin kuin edelliset yrittäjät, joita olen käyttänyt (Gear, Gear Fit, Sony SmartWatch). Wearin korttipohjainen notifikaatiosysteemi antoi tietoa kun sitä halusi, kuitenkaan ärysttämättä tai viemättä liikaa huomiota. Se on yksinkertaisesti tyylikäästi suunniteltu ja hyvin toteutettu.

SAMSUNG CSC

G Watch on myös IP67 -suojaustasolla varustettu, joten sen kanssa voi käydä huoletta sateessa lenkillä tai aamusuihkussa. Suosittelen kuitenkin tässä tapauksessa Showear-lukkosovelluksen asentamista, sillä G Watch otti herkästi varsinkin lämpimässä suihkussa pisaroista virhekosketuksia.

G Watch ei ole ehkä teknisesti edistynein älykello, mutta se hoitaa asiansa hyvin. Akunkesto oli positiivinen yllätys ja neliskanttiseksi älykelloksi se on mukavan neutraali. Laitetta ei kuitenkaan pysty aivan varauksetta vielä suosittelemaan Wear-alustan ääniohjauksen ongelmista johtuen kuin virittämisestä tykkäävälle Android-käyttäjälle,  joka osaa ottaa huomioon nämä kompastuskivet. LG:n rautaosaaminen kuitenkin vakuutti ja jäämme odottamaan kiinnostuneena pyöreätauluista G Watch R:ää.