Slatebook on HP:n tehokas Androidia käyttävä Tegra-pohjainen kannettava. HP:n focus lienee niissä käyttäjissä, joilla jo muutenkin on Android-puhelin käytössään ja jotka haluaisivat käyttää samoja sovelluksia läppärissään. Tutkimme miten Android-läppäri sopii muun Android-rojun joukkoon.

Laitteisto

Laite on yhdistelmä mustaa metallia ja keltaista muovia, jotka oikeastaan luovat varsin kivan kontrastin, vaikka en näistä hippikirkkaista väreistä niin välitäkään. Laite on teknillismielessä siistin tyylitelty ja pidän paljonkin tyylittelystä – toisin kuin Applen pehmeämmästä linjasta.

Kannattavan oikeassa reunassa on kaksi USB2-liitintä, vasemmassa reunassa on HDMI-liitin, USB3-liitin, kuulokeliitin ja MicroSD-korttipaikka. Kyllä, MicroSD, vaikka 14″ läppäriin olisi mahtunut kokonainen SD-korttipaikka MicroSD-paikan lisäksi. Ehkä tällä on ajateltu jotain yhteiskäyttöä olemassa olevan Android-puhelimen kanssa. Toisaalta kameroissa monesti on vieläkin isompia SD-kortteja, mistä olisi voinut olla läppärin kanssa etua. Langattomista liitännöistä löytyvät WLAN, Bluetooth ja Miracast-tuki.

  prod_2_tcm_245_1621984

Tekniset tiedot:

  • Tegra 4 4-ydinprosessori,
  • 2 Gt keskusmuistia
  • 32 Gt tallennustilaa
  • 1920×1080 FullHD LCD-näyttö
  • paino 1,6 kg
  • webcam

Laite tuntuu kokoisekseen kevyeltä ja tukevalta. Kumipohja takaa sen, että tabletti pysyy tukevasti paikallaan sillä pinnalla, jolle se on läntätty. Näppäinpuolen rungon pintamateriaali on hyvin liukaspintaista, melkein teflonmaista, pinnoitetta, joka on oikestaan erittäin hyvä kirjoittaessa. Näppäimistön tuntuma on kevyt ja yllättävän hyvä. Näppäimistö pieksee paljon isompiakin laitteita. Toisaalta näppäinasettelu on vähän outo ja etenkin yksirivinen enter-näppäin aiheuttaa harmaita hiuksia. Myöskin oikealta puolen puuttuu Control-painike. Minulle ongelma on iso touchpad, joka jää koko ajan oikean kämmensyrjän alle tavallisiakin läppäreitä pahemmin ja aiheuttaa näin ikäviä yllättäviä kursorin siirtoja. Kättä kyllä ennen pitkää oppii pitämään korkeammalla, mutta näin asento ei ainakaan minulle ole erityisen ergonominen.

Touchpad on muuten toiminnaltaan hyvä. Kahden sormen eleillä voi skrollailla ylös ja alas. Longpress on yllättävän hankalaa ja väkisinkin tuli käytettyä näytön hivelöimistä touchpadin sijaan. Esimerkiksi ilmoitusrivin käyttö touchpadilla vaatii hetken totuttelua. Ilmoitusrivit saa vedettyä kahden sormen kosketuksella alas, mutta heti seuraava kosketus meinaa sulkea ne. Kahden sormen pyyhkäisy on oikea tapa käyttää valikoita heti kun sen tajuaa.prod_4_tcm_245_1621986

Näppäimistön yläreunassa on pikapainikerivi läppärin ja Androidin toiminnoille: takaisin, haku, kirkkauden ja äänenvoimakkuuden säätö, asetuspainike, lentokonetilakontrolli ja pikanäppäin selaimelle ja prt scr. Kotinäppäin ja ikkunointinäppäin ovat vasemmassa alareunassa samassa paikassa kuin Windows-näppäimet olisivat. Alt-tab näyttää myös ajossa olevien sovellusten kuvakkeet. Delete/Home/jnpp-näppäinpatteristo on vähän oudosti pystyssä oikeassa reunassa.prod_3_tcm_245_1621985

Näyttö on 14″ 1920×1080 FullHD-resoluutiolla varustettu. Näyttö on varsin mainio ja terävä, mutta katselukulmien kanssa pitää olla tarkkana. Etenkin selaimen kanssa pienillä fonttikoolla näyttöä saa säätää koko ajan asentojen vaihtamisen mukaan.

Beatsaudio on huolehtimassa äänentoistosta ja kaiutin on sijoitettu näppäimistön yläreunaan. Äänentoisto on korvakuulolta taustamusiikkimielessä hyvätasoista, eikä aivan tyypillistä läppäreiden kuminaa. Ääntä kuuntelee mielellään, eikä kuulokkeita välttämättä tarvitsekaan.

Ohjelmisto

Käyttöjärjestelmä on varsin perustasoinen Android 4.3. Oheissovelluksina on varsin maltillinen kokoelma HP:n sovelluksia ja muutama bundlattu oheissovellus. Käyttöjärjestelmä on lähestulkoon muokkaamaton Android, mikä olisi oikeastaan aika hyvä juttu melkein kaikissa muissa laitteissa, paitsi läppärissä. Toisaalta mukana ei ole myöskään mitään turhuuksia. Päivityksen Kitkatiin pitäisi olla luvassa loppuvuodesta.

Mukana ovat HP:n valmisohjelmat: HP Connected Photo -kuvienjakopalvelu, HP All-in-One Remote, HP Music, HP Media Player, HP File Manager ja HP ePrint.

Muuhun sovellusvalikoimaan kuuluvat mm. Box-tiedostonjakopalvelu, WildTangent Games -ilmaispelikauppapaikka, Kingsoft Office -toimistopaketti, jolla tämäkin pääosin kirjoitettiin, TegraZone ja Evernote.

Käyttö

Slatebook tuntuu kivalta ja sleekilta sellaisen 10 minuuttia kunnes tietoisuuteen pullahtaa ajatus siitä, että tässähän käytetään kannettavaa tietokonetta Androidilla. Käytössä ei ole mitään tuttuja shortcuteja, eivätkä sovelluksetkaan tietenkään tue juuri mitään pikakomentoja. Esimerkiksi Chrome-selaimen käyttäminen on tuskallista, koska osoiteriville pitää siirtyä siirtämällä touchpadilla kursori kohdalle tai tökkäämällä näyttöä sormella. Sama koskee tietenkin esimerkiksi tekstinkäsittelyä, jolla tätäkin kirjoitan. Niin kauan kaikki toimii hyvin, kunnes pitäisi maalailla tekstiä tai siirtää kursoria (Ctrl-nuoli, Ctrl-Home). Suurin ongelma on kuitenkin touchpadin tökkääminen vahingossa – mutta se ei suinkaan ole ainoastaan Slatebookin ongelma. Monta kertaa myös huomaa takovansa enteriä salasanan tai vastaavan syöttämisen jälkeen, mutta Androidissa pitää erikseen tökätä OK-painiketta. En tiedä onko tällaiset pikanäppäinten tai tuttujen oikoteiden korvaaminen mahdollista käyttöjärjestelmätasolla, mutta ainakaan kovin nopeasti – jos koskaan – sellaisia ei ole Android-sovelluksiin tulossa.

Toinen ongelma – tai ehkä puute – on ikkunointi. HP ei tarjoa minkäänlaista ikkunointia, toisin kuin esimerkiksi Samsung Noteissaan tai Asus Transformereissaan. Eli kaikki sovellukset ajetaan tietenkin täydellä näytöllä, vaikka tälläkin näyttökoolla olisi hyödyllistä saada useampikin sovellus rinnakkain. Enkä tiedä oikeasti, miten joitakin pystyssä käytettäviä sovelluksia olisi järkevä käyttää. Käyttis kyllä pakottaa sovellukset vaakatasoon jos on pakko, mutta se ei aina toimi. Esimerkiksi Instagram ei toimi, vaan jää johonkin ikilimboon.

Peleistä nopeasti koitettuna Zombie Driver ei edes toiminut, joka olisikin ollut ainoa näppäimistöltä toimiva peli, jonka tiedän. Näytöltä tapultavat pelit eivät nyt vain tuntuneet kovin luonnollisilta.

Hieman suurempi kosmeettinen ongelma on jatkuvasti näytöllä näkyvä Androidin Takaisin/Koti/Ikkunat -painikerivistö. Se vie näyttötilaa aivan turhaa, eikä niitä tarvitse käyttää koskaan, koska samat toiminnot ovat käytettävissä fyysisessä näppäimistössäkin.

Todellinen ongelma on se, että sovelluksia ajetaan täydellä ruudulla ja landscape-tilassa. Jotkut eivät tähän osaa suhtautua lainkaan hyvin ja kokeillusta ohjelmista Instagram ei käynnistynyt lainkaan, vaan se jäi vilkuttelemaan näyttöä kunnes palasi kotinäytölle. Ilmeisesti kaikki sovellukset eivät toimi kunnolla todella isojen näyttöjen kanssa. Myöskin kaiken ajaminen täyden ruudun kokoisena isolla näytöllä ei nyt vain ole minun juttuni. Näyttötilaa olisi vaikka kuinka, mutta sitä on vähän hankala saada hyötykäyttöön. Totta kai Flickerin selaaminen on upeaa, mutta niinhän sen nyt läppärillä pitäisikin olla.

Viimeinen niitti on oikeastaan siinä, että näppäimistö on aivan täysin turha. Kirjoittaminen on toki mukavaa tekstiä käsitellessä, mutta se ei nyt juuri ole Android-käytössä ensimmäinen mieleen tuleva asia. Alkuinnostuksen jälkeen hylkäsin touchpadin käytön kokonaan ja lähinnä tökin näyttöä. Tällöin loppuosa läppäriä toimittaa lähinnä telineen virkaa.

Suorituskyky

Suorituskyvyn suhteen läppäri on hyvä, vaikka ei kilpailekaan huipputason tabletien tai puhelimienkaan kanssa. Näytön vieritys on sulavaa, eikä toimintoja tarvitse odotella. Akkukestoa HP lupaa 9 tuntia, mikä jopa pitänee paikkaansa. Puolittaista käyttöä ja pelkkää passissa oloa laite kestää hyvin viikon.

Suorituskyky testattiin seuraavilla sovelluksilla:

Testisovellus Tulos
Quadrant  17183
Vellamo Metal 1349
Vellamo Browser  2554
Vellamo Multicore 1607
Epic Citadel: Keskiarvoinen FPS  51.8 fps
Basemark Taji  60,00
Basemark GUI Onscreen 60.937218
Basemark GUI Offscreen  401.44873
Basemark Gaming Performance Score 18954
Basemark OS II 566
AnTuTu 38655
3DMark Ice Storm 10453
3DMark Ice Storm Extreme 10365
3DMark Ice Storm Unlimited 15884

 

Yhteenveto

En oikeastaan keksi mitään käyttöä tälle laitteelle. Rauta on hyvää, laite on tyylikäs ja hyvän tuntuinen, mutta Androidin kanssa Slatebook on varsin hyödytön ja käyttö on suurimman osan aikaa turhauttavaa. Jos tämä laite olisi Chromebook, niin tässähän voisi olla jopa innoissaan.

Reilun neljän sadan euron hintaan laite on kalliihkossa päässä, sillä hinnan kummallekin puolelle osuu esim. Asus Transformerit ja oikeitakin pikkuläppäreitä.  mutta käyttötarpeen tulee mielestäni olla jotakin aivan erityistä ennen kuin voin suositella tätä kenellekään. HP:n tuleva Chromebook 14, joka on varustettu Nvidian K1-sirulla, on varustettu samalla rungolla ja sijoittuu samaan hintaluokkaan. Pitäisin sitä paljon mielenkiintoisempana laitteena kuin tätä.

Harmi, sillä puitteet ovat hyvät. Voimakkaalla käyttöjärjestelmän muokkauksella voitaisiin päästä paljon jännempään tulokseen.

 

http://www8.hp.com/us/en/campaigns/slatebook/overview.html