Galaxy K Camera on Samsungin seuraaja edelliselle Camera -mallille. Mallisarja on tehty täyttämään rako puhelinten ja pokkarikameroiden välissä. Edellinen versio oli jonkinmoinen pettymys kummankin suhteen, mutta tämä uudempi painos tuntui heti ensikosketuksesta pätevältä.

Laitteisto

K Camera on rungoltaan enemmän tavanomainen kamerapuhelin kuin edeltäjänsä. Kameran linssielementti on edelleen massiivinen muihin puhelimiin verrattuna, mutta varsin hillitty edelliseen Zoom-puhelimeen nähden. Nyt puhelinta voi pitää oikeasti housun taskussa tuskatta.

SM-C1150ZKABTU-237649-0 uk_SM-C1150ZKABTU_000242565_001_black

Runko itse on alumiinia ja takakansi Samnungilta tuttua keinonahkan tuntuista muovia, mutta se ei edes yritä näyttää jäljitelmältä. Tuntuma on hyvä ja suhteellisen tasapainoinen optiikasta huolimatta. Laite on hieman vasemmalle kallellaan painon puolesta. Vaikka takakannesta saakin hyvän otteen, niin puhelimen reunus on liukas. Yhdessä suhteellisen suuren painon kanssa tämä aiheuttaa sen, että puhelimesta ei saa aivan ihanteellisen tukevaa otetta.

Rungon painikkeet ja liittimet ovat osapuilleen tutuilla paikoilla. Kuulokeliitin on ylhäällä, USB pohjalla, MicroSD – paikka vasemmassa alareunassa ja Micro Sim akun alapuolella. Oikeassa reunassa on järjestyksessä äänenvoimakkuuden säädin, virtakytkin ja alimpana kameran laukaisin. Kameran objektiivi laajenee käynnistäessä täysimittaiseksi, eikä siinä ole enää kontrollirengasta. Kameran zoomaus tehdään nyt äänenvoimakkuuden säätimellä, joka jää näppärästi vasemmalla kädellä käytettäväksi kun puhelin on vaakatasossa. Kameran oma laukaisin myös käynnistää kamerasovelluksen.

Ohjelmisto

Ohjelmisto on tuttua Samsungia TouchWizin kera. Mukana on tavanomaisten sovellusten lisäksi Studio-sovellus, jolla voi käsitellä valokuvia ja videoleikkeitä, luoda valokuvista kollaaseja ja luoda videoita. Sovellus on melkoisen yksinkertainen, mutta täyttää useimmat tarpeet pieneen muokkaukseen.

SM-C1150ZKABTU-199432-0 uk_SM-C1150ZKABTU_000242855_031_black

Mielenkiintoinen on myös Lasten tila -sovellus, jolla pystyy lukitsemaan puhelimen lasten käyttöä varten siten, että lapsille on näkyvillä oma rajoitettu leikkikenttänsä. Sovelluksen hiekkalaatikosta pääsee eroon pin-koodilla. Tilassa on valmiina simppelit videontoisto-ohjelmat, jossa voi toistaa erikseen valittuja videoita, valokuvaus- ja äänentallennussovellus, sekä sovelluskauppa, josta voi lapsille ostaa lisää ohjelmia. Painavahko ja kallis kamerapuhelin ei kyllä ole ihan niitä, joita ensimmäisenä antaisin lapsille. Toisaalta tämä lienee mukana muissakin nyky-Samsungeissa.

Muita valmisohjelmia ovat Dropbox, Vine, Flipboard ja Evernote.

Käyttö

Päivittäinen käyttö eroaa hyvin vähän normaalista puhelimesta. Laite on hivenen isompi ja hivenen painavampi kuin muut mallit, mutta ei kuitenkaan aivan liian iso. Tämä on toki makukysymys. Suorituskyvyltään Zoom ei häviä muille sarjassaan mitenkään.

Kuvien ottaminen on vaihteeksi nopeaa. Laitteen saa helposti kuvaustilaan. Ainoastaan laiteen pitely kameratilassa on hieman hankalampaa liukkaiden reunojen ja tasaisen pinnan takia.

 

Suorituskyky

Suorituskyky testattiin seuraavilla sovelluksilla:

Testisovellus Tulos
Quadrant 12986
Vellamo Metal  1299
Vellamo Browser  2942
Vellamo Multicore  1299
Epic Citadel: Keskiarvoinen FPS 34,3
Basemark Taji 59,88
Basemark GUI Onscreen 58,11546
Basemark GUI Offscreen 145,36388
Basemark X Medium 12188
Basemark X High 4949
AnTuTu 26530
AnTuTu X 32915
3DMark Ice Storm  10458 / Maxed Out
3DMark Ice Storm Extreme  6676
3DMark Ice Storm Unlimited 9077

 

Kamera

Kamera on merkittävä parannus entisiin nähden.

Kamerassa on koko joukko kuvatiloja ja lisää on saatavilla Pro Suggest -kauppapaikasta. Merkittävin ero, jonka onnistuin huomaamaan on uusi kuvatila Virtuaalikierros, jolla pystyy tallentamaan virtuaalikierroksen esimerkiksi myytävästä asunnosta. Pallopanoraama oli toinen hauska. Käytännön kuvauksessa kuitenkin käyttökelpoisia tiloja on kourallinen, jollei sitten erityisesti tarvitse joitakin tehosteita. Pro Suggest -osaa arpoa jossain määrin onnistuneesti käyttökelpoiset tilat esille. Kuvatilavalikkoa pystyy muokkaamaan ja näkyville voi valita vain eniten käyttämänsä tilat, mikä on oikein mainio ominaisuus.

Käytännön kuvauksessa kamera on puhtaasti positiivinen yllätys. Suurin ongelma on laitteen puhelinmaisuus ja siitä on hieman hankala saada kunnon otetta. Kuvatessa taas käytettävyys on parantunut melkoisesti. Kaikki kontrollit ovat yksinkertaisia. Valikkopainikkeesta saa esille valikon, jossa on keskeiset toiminnot. Valikon sisältö muuttuu kuvaustilan mukaan. Esimerkiksi manuaalikuvaustilassa siihen saa näppärästi kaikki olennaiset valinnat: suljinajan, aukon, ev ja iso-arvojen säädön, sekä kuvaustoiminnot, kuten valkotasapainon säädön, ajastimen, tarkennusalueen valitsimen ja salaman kontrollin.

Kesäpäivää:

2014-08-09 16.14.03 2014-08-06 09.28.48 2014-08-06 09.24.57

Zoom-tasot:

2014-08-06 20.00.14 2014-08-06 20.00.24 2014-08-06 20.00.31

Pimeässä:

2014-08-07 00.26.00 2014-08-07 00.23.16 2014-08-06 23.54.27

 

httpvh://youtu.be/cLfSwaTPG8U

httpvh://youtu.be/Wjt5rkkt1sQ

httpvh://youtu.be/sJAEOKMKiWQ

 

Yhteenveto

Galaxy K Zoom on hyvä puhelin ja hyvä kamera. Käsittelyssä kamerana olisi jonkin verran toivomisen varaa, sillä rungon ulkoreunasta on hieman hankala saada otetta. Normaalia puhelinta suurempi fyysinen koko voi olla joillekin haittapuoli, mutta minua tämä ei haitannut. Järkkärin rinnalle kakkoskameraa kaipaava tämä on ihan oiva laite.