Galaxy S –sarjan puhelimet ovat olleet teknisesti aina selkeitä lippulaivoja. Valitettavasti niihin käytetyt materiaalit eivät ole antaneet samanlaista vaikutelmaa kuin tehot ja muut ominaisuudet. Samsung on kuitenkin viimeinkin päättänyt korjata tämän puutteen uusimmassa lippulaivassaan, Samsung Galaxy S6:ssa.

Samsung Galaxy S6 on vaihtanut muovin metalliin ja lasiin ja tämä todellakin tuntuu ja näkyy. Reunat ovat nyt alumiinia, kun taas etu ja takapuoli ovat molemmat Gorilla Glass 4:sta. Tämä antaa huomattavasti vakuuttavamman tunteen itse laitteesta ja siitä, että käsissä tosiaan on valmistajan kärkimalli.

Viimeistely Galaxy S6:ssa on erinomainen. Sormen liu’uttaminen materiaalista toiseen tuntuu vain kitkan muuttumisena, eikä minkään tyyppistä rakoa välissä ole. Metalli on pyöristettyä niin ylhäällä kuin alhaalla antamaan sulavan ja symmetrisen ulkonäön, kun taas laitteen sivuilla pyöreyttä on hieman leikattu jotta puhelimesta saa paremman otteen yhdellä kädellä käyttäessä. Lisäksi tämä leikkaus näyttää todella hyvältä ja tuo hieman lisää persoonallisuutta laitteeseen.

Ruutuna toimii uusi 5.1” QHD (2560×1440) Super Amoled paneeli, joka on todella näyttävä.

Värit toistuvat Amoledin tyylin mukaisesti kauniisti, eikä pikseleitä pysty erottamaan lähes mitenkään. Näyttö on myös hyvin valovoimainen ja näin ollen on käytettävissä hyvin myös ulkona. Kuitenkin täysin suora kevätaurinko antaa oman haasteensa myös tälle näytölle. Illalla sängyssä puhelinta käyttävälle valovoiman saa laskettua todella himmeälle.

Itse näppäin- ja porttiasettelu on hyvin perinteinen. Äänenvoimakkuusnäppäimet löytyvät puhelimen vasemmalta laidalta, ylhäällä paikkaansa pitää vain IR –lähetin.

Oikealla on virtanäppäin ja nano-sim –korttipaikka ja alaosasta löytyvät pikalatausta tukeva micro-USB –portti, kaiutin ja 3,5 mm audioliitäntä. Etupuolella alhaalta löytyy fyysinen kotinäppäin, jossa on sormenjälkitunnistin, moniajo ja takaisin -näppäimet ovat kapasitiivisena vieressä. Ylhäältä löytyy sensoreiden lisäksi etukamera ja LED –ilmoitusvalo. Huomioitavaa on, että microSD-korttipaikkaa laajennettavalle tallennustilalle ei enää laitteesta löydy, joten ostotilanteessa kannattaa ottaa huomioon kuinka paljon tallennustilaa oikeasti tarvitsee.

Siirtämällä kaiutin puhelimen takaa alaosaan on siitä saatu huomattavasti laadukkaampi ja ennen kaikkea kovaäänisempi.  Toki stereoääni uupuu puhelimesta vielä, mutta nykyisellä kokoonpanolla äänenlaatu ja voimakkuus riittävät loistavasti videoiden katseluun ja musiikin kuunteluun.

Koska Galaxy S6 on etistä ohuempi ja kamerassa on entistä enemmän tekniikkaa, ulkonee kameran sensori hieman puhelimen takaosasta. Tästä johtuen S6 hieman vaappuu pöydällä yläosasta näyttöä painellessa, mutta kirjoittaessa laite on vakaa kuin kallio.

Galaxy S5 toi mukanaan sormenjälkitunnistimen, joka ei kuitenkaan vakuuttanut käytännössä. Galaxy S6:ssa sormenjäljentunnistin on edelleen mukana mutta täysin uusittuna ja toimivampana. S6:ssa nimittäin riittää että sormi asetetaan kotinäppäimen päälle, eikä sitä tarvitse vetää alaspäin kuten Galaxy S5:ssä. Lopputuloksena ratkaisu on huomattavasti toimivampi. Valitettavasti välillä tuntuu siltä, ettei S6 saa millään luettua sormenjälkeä ja tällöin käyttäjä joutuu kirjoittamaan salasanan puhelimen avaamiseksi. Tähän ei edes auta sormen vaihtaminen, vaan kun puhelin on sitä mieltä että sormenjälkeä on yritetty liian monta kertaa ja pyytää salasanaa on salasanan syöttäminen ainut vaihtoehto. Onneksi nämä tunnistusongelmat ovat harvinaisia ja sormen vaihtaminen parin yrityksen jälkeen viimeistään yleensä avaa puhelimen suoraan ilman ongelmia. Sormenjäljentunnistaminen toimii myös silloin kun yrityksen sähköposti vaatii salasanaa tai PIN-koodia, josta suuri plussa niille, jotka käyttävät puhelinta työsähköpostinsa kanssa.

Kaikki ei kuitenkaan ole parempaa kuin ennen. Lasinen takaosa saa puhelimen tuntumaan liukkaalta ja vedenkestävyys (IP67 – luokitus) loistaa poissaolollaan. Varsinkin jälkimmäinen on monelle Galaxy S5:n omistajalle selkeä puute, enkä suoraan löydä mitään oikeaa syytä, minkä takia S6 ei myös voisi kantaa IP-luokitusta. Ja sitä paitsi, Sony Xperia kestää vettä, eikä sen portteja tarvitse suojata. Samsung, mitä hittoa?

20150324_173429

20150327_220756

S6:n kamera on parempi kuin koskaan aiemmin. Uuden kameran sensori on 16 megapikseliä, linssin valovoima on mukavat f/1.9 niitä iltakuvia varten ja kamera on nykytrendin mukaisesti varustettu optisella kuvanvakaimella. Uusi kamera osaa myös aktiivisen HDR –kuvauksen ja aktiivisen automaattitarkennuksen, joka pystyy seuraamaan kuvattavaa kohdetta todella hyvin. Koska matkapuhelin onkin korvannut jo pokkarikamerat hyvin pitkälle onkin äärimmäisen tärkeää, että kamera käynnistyy nopeasti. Ja voi pojat, kyllä se käynnistyykin. Kotinäppäimen tuplapainallus missä tahansa käynnistää kameran lähes välittömästi. Lisäksi tarkennus on nopea ja tarkka joten nopeastikin ilmaantuvat tilanteet saa tallennettua sensorille ilman suurempaa huolenaihetta.

2015-05-17 13.19.30

2015-05-17 13.19.53

Kameran kontrollit ovat selkeät ja helppokäyttöiset. Säätäjille löytyy oma Pro –tila, jossa säädettävänä ovat kuvausarvot aina ISO–herkkyydestä tarkennuksen kautta valoitusarvoihin asti. Instagram-fanaatikoille löytyy kasa erilaisia filtereitä. Sovellus tekee kuitenkin niin hyvää työtä jo vakioasetuksilla, ettei hienosäätöön tarvitse ajatustaan uhrata.

Videota saa tallennettua UHD (4K), QHD (2K) ja FullHD (60 fps) tasolla. Valitettavasti aktiivinen AF toimii vain FullHD tai heikommalla kuvanlaadulla.

Samsung on siis tehnyt loistavaa työtä uudistaessaan kameransa. Kuvan ottaminen on helpompaa ja mukavampaa kuin ennen ja kuvat onnistuvat varsinkin hämärässä paremmin. Voisin jopa sanoa, että kyseessä on markkinoilla olevista puhelimista paras yleiskamera.

2015-05-17 13.20.49

Samsungin laitteiden yksi suurimmista kompastuskivistä on ollut hidas ja raskas TouchWiz. Vaikka Samsung edelleen luottaa omaan muokkaukseen Androidin kanssa ovat he onnistuneet keventämään ja ennen kaikkea nopeuttamaan TouchWiziä huomattavasti. Sovellukset aukeavat pääsääntöisesti nopeasti ja animaatiot ovat sulavia.

2015-05-15 13.22.32

Flipboardin uutissisältö löytyy edelleen kotinäyttöjen vasemmanpuoleisimmasta näytöstä. Tämän itselle täysin turhan sivun saa onneksi helposti poistettu käytöstä. Vielä kun sen saisi korvattua paljon käytännöllisemmällä Google Now:lla (vaihtamatta launcheria) olisi asiat huomattavasti paremmin.

2015-05-17 13.22.49

Kotinäyttöä pystyy muutenkin muokkaamaan helposti. Samsung on ottanut mukaan monipuoliset teemat, joiden avulla käyttöliittymän ulkoasu muuttuu tarvittaessa käyttäjän persoonalisen tyylin mukaiseksi. Tyylin vaihdos ei vain lopu aloitusnäyttöön vaan jatkuvat myös Samsungin omiin sovelluksiin kuten puhelimeen, sähköpostiin ja kalenteriin. Tämä antaa yhtenäistä ilmettä puhelimelle ja luo miellyttävän käyttökokemuksen.

2015-05-17 13.22.22

Teemoja saa ladattua helposti Samsungin sovelluskaupan kautta ja ne ovat ilmaisia.

2015-05-18 20.00.44

Teemojen lisäksi pienempää säätöä tarjoaa ikoniruudukon säätövara vakiosta 4×4 ruudukosta 5×5 kokoon, jolloin aloitusnäytölle mahtuu enemmän kuvakkeita.

2015-05-17 13.25.13

Samsungin näppäimistö aiheutti hieman ihmetystä Swiftkeyn helppouteen tottuneena. Se ei tuntunut oppivan sanoja yhtä helposti, sanojen korjaaminen oli vaivalloisempaa; usein päädyin kirjoittamaan koko sanan kokonaan uudestaan ja näpäyttämään virheenkorjauksesta sen kirjoittamani. Näppäimistö on tarkka mutta oikeinkirjoituksen algoritmit eivät oikein tuntuneet toimivan.

2015-05-15 13.19.23

Pika-asetukset ovat myös edelleen tallella ilmoitusvalikossa ja niiden järjestyksen saa huoletta vaihtaa haluamakseen. Pika-asetuksista voi myös itselleen turhat kuvakkeet jättää täysin pois.

2015-05-18 20.02.40

Puhelimen mukana tule mukana myös kokoelma Samsungin omia tai yhtistyökumppaneiden sovelluksia, jotka kuitenkin uudessa S6:ssa pystyy poistamaan käytöstä helposti ja saavuttamaan näin puhtaamman kokemuksen. Ehkä mielenkiintoisimmat lisäykset ovat Microsoftin Skype, OneNote ja OneDrive josta saa 100 Gt tallennustilaa kahden vuoden ajaksi ilmaiseksi. Microsoftin ilmainen Office-ohjelmisto loistaa ainakin toistaiseksi, mutta OneNoten ja OneDriven lisääminen vakiosovelluksiin kielii Microsoftin ja Samsungin yhteistyöstä ja toki Microsoftin kaipuusta kaikkiin käyttöjärjestelmiin. Ja miksei. OneNote tarjoaa kaiken tarvittavan leikekirjan ylläpitoon ja vielä täysin ilmaiseksi.

2015-05-18 20.03.24

Luonnollisesti mukana on myös sarja Samsungin omia ohjelmistoja tiedostonhallintaan, äänittämiseen, muistiinpanoja varten ja S6:n käyttämiseksi television ja digiboxin kaukosäätimeksi. Onneksi suurimman osan näistä sovelluksista saa piilotettua sovellusvalikosta, jolloin niitä ei edes päivitetä, joten ylimääräiset sovellukset eivät jää häiritsemään.

2015-05-17 13.25.52

IR –lähettimen hallintaan löytyvä Peel Smart Remote nimellä kulkeva ohjelmisto on helppo ottaa käyttöön ja oman television kohdalla löysi oikeat asetukset jo ensimmäisellä kerralla. Kun asennuson valmis pystyy televisio-ohjelmaa vaihtamaan helposti ja nopeasti suoraan matkapuhelimen näytöltä.

2015-05-17 13.25.47

Ohjelmassa on myös sisäänrakennettu TV-opas, jonka käytöstä en juuri itse välittänyt. Se kuitenkin mahdollistaa nopean siirtymiseen haluttuun ohjelmaan haluaman ohjelman valitsemalla.

2015-05-18 19.49.22

Galaxy S – sarjassa on jo pidempää ollut mahdollisuus moniajoon. S6:ssa tälle on kaksi mahdollisuutta. Vetämällä vasemmasta tai oikeasta yläkulmasta käynnissä olevan sovelluksen saa pienennettyä haluttuun kokoon. Tällöin sovellus jää ikkunatilaan ja sen alle voidaan avata toinen sovellus. Näiden välillä voi siirtää tietoa ja käyttää samanaikaisesti. Ikkunoituja sovelluksia voi samanaikaisesti pyöriä useampikin ja niitä voi siirrellä haluamiinsa kohtiin näytöllä.

2015-05-18 19.47.44

Toinen tapa ajaa useampaa sovellusta samanaikaisesti on jakaa näyttö keskeltä kahdelle sovellukselle. Tämä onnistuu painamalla moniajo –näppäintä pitkään pohjassa, jolloin käynnissä ollut sovellus hyppää näytön yläosaan ja alaosaan voi valita toisen sovelluksen. Huomasin, että tämä on ehkä kätevin tapa hoitaa moniajoa puhelimessa. Jaettua tilaa voi helposti suurentaa toiselle sovellukselle ja sovellusten järjestystä myös.

2015-05-18 19.48.17

On kuitenkin tärkeää muistaa, että kaikki sovellukset eivät tätä ominaisuutta tue.

2015-05-18 19.45.21

Yksi tärkeimmistä ominaisuuksista puhelimessa on mielestäni akunkesto, jossa Galaxy S6 testilaitteeni ei valitettavasti päässyt loistamaan. Galaxy S6:ssa on 2550 mAh akku, joka ei ole käyttäjän vaihdettavissa.

Galaxy S6:n akku kesti omassa normaalikäytössäni keskimäärin noin 10 tunnin ajan. Joskus puhelin vaati lataamista kesken työpäivän, joskus puhelin kuitenkin kesti helposti iltaan. Tämä epäsäännöllisyys akunkestossa häiritsee itseäni. Muiden käyttämieni puhelinten akunkesto on pysynyt aika tasaisena jatkuvasti ja helpottavat näin akunkeston ennustamista.

Huomautuksena mainittakoon, että Jonnen arvostelemassa Galaxy S6 Edgessä akunkesto oli selkeästi parempi ja tasaisempi, joten kyseessä on todennäköisesti vika testilaitteessamme.

Osa sovelluksista ei ole vielä valmiita 64-bittiseen aikakauteen ja voivat kuluttaa huomattavasti virtaa, joten kannattaa myös vahtia akkua kuluttavia sovelluksia. Huomasimme ongelmaa mm. Swarm-sovelluksen kanssa joka nosti virrankulutusta huomattavasti.

2015-05-17 13.26.40

Akunkestoa saa pidennettyä virransäästöllä, mutta en aktiivisessa käytössä juurikaan huomannut tässä eroa. Parhaiten virransäästö toimi silloin kun puhelinta ei tarvinut käyttää pidempiin aikoihin. Tällöin akunkesto piteni selkeästi ja auttoi rutistamaan viimeisetkin mehut puhelimesta.

2015-05-17 13.26.44

Ääripäässä taas on Erittäin tehokas virransäästötila, joka muuttaa puhelimen lähestulkoon peruspuhelimeksi. Näyttö muuttuu harmaasävyiseksi, käynnissä olevia sovelluksia suljetaan rankasti, mobiilidata poistetaan käytöstä kun puhelimen näyttö on suljettu ja wifi ja Bluetooth poistuvat käytöstä. Tämän luvataan yli tuplaavan akunkeston. Valitettavasti en tätä kokeillut, mutta muutokset ovat sen verran rajuja, etten epäile lupailuja lainkaan.

Koska Samsung myös itse tietää ettei akku välttämättä kestä tehokkaassa käytössä täyttä päivää on S6:ssa useampikin mahdollisuus ladata laitetta helposti pitkin päivää. Galaxy S6 tukee pikalatausta, jolla saa useita tunteja käyttöaikaa muutaman minuutin latauksella. Pikalataus vaatii kuitenkin tätä tukevan laturin jonka Samsung on onneksi sisällyttänyt myyntipakkaukseen. Galaxy S6 tukee kätevästi myös langatonta latausta suoraan myyntipakkauksesta jolloin puhelin on helppo pitää latauksessa vaikkapa työpöydällä ja napata siitä mukaan ilman turhia kaapeleiden irroittamisia. Langaton lataus tukee molempia Qi ja WPC -standardeja, joten voit ladata S6:sta missä tahansa. Langaton lataus on toki hitaampaa kuin pika- tai normaalilataus mutta kynnys laittaa se hetkeksi latautumaan on pienempi.

Lopputulemana Samsung on onnistunut luomaan loistavan lippulaivan, joka myös tuntuu siltä, eikä kalpene kilpailijoille materiaalien osalta. Laite on huippunopea, sen kamera on loistava ja näyttöä katselee erittäin mielellään. Ja kirsikkana kakun päällä laite tuntuu todella, todella hyvältä kädessä.

Käyttöliittymää on kevennetty suuresti, joka lisääntyneen laskentatehon kanssa selkeästi näkyy, eikä turhautumista päässyt syntymään missään vaiheessa. Valitettavasti kaikki ei ole täydellistä. Takaosan lasi tekee puhelimesta liukkaan, akunkesto ei tehokäyttäjälle riitä kokonaiseksi päiväksi ja Flipboard on turhake. Kuitenkin kokonaisuus jättää hyvän mielen ja tätä uskaltaakin hyvin mielin suositella seuraavaksi puhelimeksi.

Koska Samsung Galaxy S6 ja Galaxy S6 Edge ovat lähes identtiset laitteet, kannattaa kurkata myös Jonnen arvostelu Galaxy S6 Edgestä.